english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Aanvallen op linkse leiders in Brazilie
Kees - 22.01.2002 16:40

Coordinator verkiezingscampagne Lula vermoord in Brazilie, poging tot moord op leider Landlozenbeweging MST...


Celso Daniel, de linkse burgemeester van de stad Santo Andre is afgelopen vrijdagnacht ontvoerd door een groep zwaarbewapende mannen. Zondag werd zijn dode lichaam gevonden. Celso Daniel was coordinator van de verkiezingscampagne van Lula da Silva, die in oktober een poging gaat doen om de presidentsverkiezingen te winnen. Volgens de huidige peilingen ligt hij voor op zijn rechtse collega´s. De schimmige organisatie FRAB (Frente de Acao Revolucionaria Brasileira) heeft de verantwoordelijkheid opgeeist.

Celso Daniel, een vijftigjarige econoom en ingenieur, was voor de derde achtereenvolgene keer tot burgemeester verkozen in het 650.000 inwoners tellende Santo Andre. Hij ontving al enkele maanden lang doodsbedreigingen, evenals 37 andere burgemeesters in de staat Sao Paulo, die alleen lid van de linkse Arbeiderspartij (PT) zijn. Onder hen bevindt zich de populaire burgemeester van de stad Sao Paulo zelf, Marta Suplicy.Vorig jaar september werd de PT-burgemeester van Campinas, Antonio Da Costa Santos, vermoord en ook die moord werd door het FRAB opgeeist In diezelfde maand werden de burgemeesters van Franca, Batatais, Ribeiro Preto en Ribeiro Vermelho met de dood bedreigd. In november drongen gewapende en gemaskerde mannen de boerderij binnen van de burgemeester (PT) van Ribeirco Correntes, "omdat ze zijn hoofd wilden". Op 28 november werd een bomaanslag gepleegd op het huis van de burgemeester van Embaz (eveneens PT).

In de regio Pontal do Paranapanema, zo´n 250 kilometer van de stad Sao Paulo verwijderd, werd afgelopen zaterdag een aanslag gepleegd op de coordinator van de Beweging van Landloze Boeren MST, Jose Rainha. De aanval wordt door velen in verband gezien met de moord op Celso. Zo´n vijftien mannen die zich in verschillende auto´s voortbewogen dwongen de auto waarin Rainha zat tot stilstand en beschoten de inzittenden met machinegeweren. Jose Rainha wist te ontsnappen, maar kreeg twee kogels in zijn schouder en verkeert buiten levensgevaar. Ook zijn twee medepassagiers, MST-activisten Fatima Siqueira en Sergio Pantaleau ontkwamen doordat ze zich dood hielden, waarna de aanvallers vertrokken. De leider van de aanvallers was herkend en werd enkele uren later gearresteerd. Het is Roberto Junqueira, zoon van een grootgrondbezitter wiens land eerder door 267 MST-gezinnen gekraakt was.

Amnesty International heeft in een tamelijk ongebruikelijke noodverklaring spoedmaatregelen verlangd, zoals bescherming van bedreigde mensen en serieus onderzoek naar deze en eerdere voorvallen. Volgens Amnesty is er nog veel onduidelijk over de moord op Celso, maar moet deze gezien worden in het kader van "talloze bedreigingen van en aanvallen op de PT in het hele land". Volgens een eigen onderzoek van de PT, dat op 4 december aan het ministerie van Justitie overhandigd werd, zijn er sinds 1998 12 moorden, 15 pogingen tot moord en 52 doodsbedreigingen tegen PT-politici geweest. (Kees, XminY, bronnen: RECOSUR 21/01/02, Persbericht Amnesty International 21/01/02)




- E-Mail: kh@xminy.nl Website: http://www.xminy.nl
 

Read more about: vrijheid, repressie & mensenrechten

supplements
Heftig!!! 
TJ - 22.01.2002 19:19

Bedankt voor deze info, je hoort er anders nooit wat over, of veels te laat.....
PT ziet samenzwering tegen links  
Mario Osava - 23.01.2002 01:04

RIO DE JANEIRO, 22 januari - De Braziliaanse Arbeiderspartij (PT) voelt zich het doelwit van een politieke terreurcampagne. Volgens Luis Inacio ´Lula´ da Silva, het boegbeeld van de partij, bestaat er een verband tussen de moord op PT-burgemeester Celso Daniel zondag en een reeks andere aanslagen en bedreigingen waarvan mandatarissen van de PT uit de deelstaat Sao Paulo de voorbije maanden het slachtoffer werden. De PT maakt een reële kans bij de presidentsverkiezingen in oktober - met bijna 30% van de stemmen haalt Lula in elk geval al de bovenhand in de opiniepeilingen.

Celso Daniel was de burgemeester van Santo André, een industriële voorstad van Sao Paulo met 650.000 inwoners. Hij was vrijdag ontvoerd, en zondag werd zijn lijk teruggevonden met 18 kogelgaten in de rug en in het gelaat. Volgens speurders van de politie die zich met de zaak bezig houden, werd Daniel waarschijnlijk ontvoerd door criminelen die uit waren op losgeld. Ze argumenteren dat het slachtoffer niet eerst ontvoerd zou zijn als het om een politieke moord ging. Maar dan moet nog wel een verklaring worden gevonden voor het feit dat er nergens een vraag om losgeld binnenliep.

De voorzitter van de PT, José Dirceu, noemde de moord op Daniel een "politieke misdaad" en stelt dat er een "samenzwering" bezig is tegen zijn partij. Op 10 september vorig jaar werd met Antonio da Costa Santos, de burgemeester van de grootstad Campinas, al een andere vooraanstaande politicus van de PT vermoord. De politie zoekt nog steeds naar de daders. De voorbije drie maanden werden er ook nog vier andere aanslagen gepleegd op burgemeesters en raadsleden van de PT in de deelstaat Sao Paulo.

De burgemeester van Embú, Geraldo Cruz, werd samen met zijn secretaris licht gewond toen een bom explodeerde in zijn huis. Gewapende en gemaskerde mannen braken binnen in het landgoed van de burgemeester van Ribeirao Corrente, Airton Luiz Montagner, toen die toevallig niet daar was. De auto´s en huizen van verscheidene andere PT-functionarissen in de deelstaat Sao Paulo werden beschoten.

De aanslagen kunnen het werk zijn van extreemlinkse actievoerders die vinden dat de PT te zeer opschuift naar het politieke midden. De voorbije twee maanden ontvingen tientallen burgemeesters en volksvertegenwoordigers van de PT brieven en e-mails met doodsbedreigingen afkomstig van het Braziliaans Revolutionair Actiefront (FARB). Die tot voor kort onbekende organisatie zegt op haar website meer dan 50 actieve leden te tellen die bereid zijn "misdaden zonder voorgaande" te begaan om de "corrupte verraders in linkse partijen" als de PT "te straffen". In november eiste het FARB de moord op da Costa Santos op, maar er bestaat grote twijfel of daar iets van klopt. Achterdocht wekt ook het taalgebruik op de website: het FARB meet zich een extreemlinks imago aan, maar hanteert niet het vertrouwde marxistische jargon.

Dat neemt niet weg dat de politieke tegenstanders van de PT alle redenen hebben om het de partij moeilijk te maken. De PT heeft bij de verkiezingen van 2000 spectaculaire successen geboekt, vooral in de deelstaat Sao Paulo. De partij kon in de meeste grote steden de burgemeester leveren, ook in de stad San Paulo zelf, een metropool met 10,4 miljoen inwoners. Celso Daniel had er al een ambtstermijn opzitten toen hij in 2000 met 70 procent van de stemmen werd herverkozen als burgemeester van Santo André. Daniel speelde een belangrijke rol in de transformatie van de ABC-regio, de industriële gordel rond Sao Paulo, naar een bastion van de dienstensector, en coördineerde een groep van intellectuelen en politici van de PT die aan het programma werken dat Lula tijdens zijn campagne voor het presidentschap zal verdedigen.

De reeks van aanslagen op PT-mandatarissen brengt de golf van bomaanslagen in de jaren 80 in herinnering waarmee extreemrechtse actievoerders de democratisering wilden verhinderen die het einde aankondigde van het militaire bewind dat sinds 1964 in Brazilië de plak zwaaide. De rijke deelstaat Sao Paulo is een traditioneel centrum van radicale conservatieve groepen. Ze vormen een deel van de achterban van Paulo Maluf, die tijdens de dictatuur gouverneur was in de deelstaat. Maluf is nog altijd populair, ondanks de talrijke corruptiezaken waarin hij verwikkeld is. Volgens sommige waarnemers hebben de successen van de PT de conservatieven de schrik op het lijf gejaagd. (IPS)


supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.