english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Protest-en solidariteitsactie te Gent
de vrijen - 24.03.2002 11:34

Een kort verslag van de actie in Gent tegen de repressie en de nieuwe terrorismewetten + pamflet + perstekst


Zo’n 70-80 krakers/anarchisten verzamelden zich vrijdag 22 maart aan het Zuid (W. Wilsonplein) te Gent om een protestactie te houden tegen het “terroriseren” van actievoerders. Een kort theaterstuk werd opgevoerd waarin Aznar en Verhofstadt, in de naam van Europa, een cordon flikken bevolen een groep actievoerders te beletten de grens over te steken en hen daarna aanmoedigden de betogers ineen te ranselen en te arresteren. Daarna werden de gevangenen geboeid meegevoerd in een bonte optocht naar het vice-consulaat van Spanje (in de Tentoonstellingslaan) om daar af-en uitgeleverd te worden. De gevangenen werden, nog steeds geboeid, voor het consulaat afgezet. Het vice-consulaat gaf niet thuis, ondanks herhaaldelijk aanbellen en het gejoel - zelfs Aznar en Verhofstadt mochten er niet in...
De betoging werd ontbonden, de gevangenen vrijgelaten, een grote rode bloedplas (rode verf) bleef achter voor de deur van het vice-consulaat. Nog een hilarisch moment toen een groepje betogers op de terugweg in het Zuidpark werden tegengehouden door twee zwaantjes die de nep-matrakken wilden controleren…je weet maar nooit met die terroristen…
_____
(Volgend pamflet werd uitgedeeld aan de omstaanders:)

WIJ ZIJN ALLEN “TERRORISTEN”!?

Naar aanleiding van de EU-top in Barcelona vorig weekend protesteerden 500.000 mensen tegen het neo-liberale beleid en tegen de kapitalistische wereldorde die onze levens en onze vrijheid bedreigen.
De machthebbers reageerden op hun gebruikelijke manier: zij verschansten zich in een “rode zone” beschermd door 8.500 tot de tanden bewapende ordetroepen die weer heftig op de betogers insloegen, rubberkogels gebruikten en zo’n 100 activisten arresteerden. Ook werden vele honderden mensen aan de Spaanse grens tegengehouden en teruggestuurd.


Met deze actie willen wij de aandacht vestigen op en een aanklacht formuleren tegen:
- het aanhoudende en brutale politie-geweld tegen actievoerders
- het sluiten van de grenzen voor actievoerders
- het aanleggen van databanken over actievoerders
- de uitbreidende politie-bevoegdheden voor informatie-inwinning over actievoerders zoals: telefoontaps, onderscheppen van e-mail en post, het gebruik van informanten en infiltranten, het “discreet in de gaten houden”; filmen en fotograferen van actievoerders,…
- de Europese definitie van “terrorisme”. De definitie valt zodanig breed te interpreteren, dat in principe elke activist kan beschouwd worden als een “potentieel terrorist”.


Tegelijkertijd willen wij onze solidariteit betuigen met de ca. 100 activisten die werden gearresteerd in Spanje - waarvan er 72 zouden worden vervolgd en sommigen gevangenisstraffen riskeren van 3 tot 5 jaar -, en met de vele andere kameraden die na Götenburg, Genua, Brussel, … in de gevangenis zitten of nog vervolgd worden.

Stop de repressie!
Vrijheid voor allen!
La Lucha Continua!


Sinds verschillende jaren wordt de uitbouw van de Verenigde Staten van Europa – d.w.z. het Europa van de geheime commissies en geheime besluitvorming, van de sociale afbraak en de privatiseringen, van de gesloten grenzen en de deportatiecentra, van de europolitie en de strijd tegen de “georganiseerde criminaliteit” en tegen het “terrorisme” – steeds meer gecontesteerd. Steeds kregen mensen die tegen dìt Europa protesteerden te maken met keiharde repressie. Denken we maar aan Denemarken, waar in mei 1993 met scherp op anti-EU betogers werd geschoten en 11 mensen met schotwonden in het ziekenhuis belandden. Of aan de euROTop Amsterdam, juni 1997, waar de noodwet werd afgekondigd, meer dan 700 mensen werden gearresteerd en verschillende honderden dagenlang werden gevangen gezet en/of gedeporteerd.
Ondanks die repressie groeide de tegenbeweging echter; zij internationaliseerde zich en ging zich richten tegen nog andere instellingen van het Kapitaal: de Wereldbank, het IMF, de G8, … In Seattle, Praag, Götenburg, Genua, Brussel, Barcelona, … worden massale protestacties georganiseerd. Telkens verloopt de repressie volgens hetzelfde scenario: weken op voorhand wordt een hetze gecreëerd en worden de mensen bang gemaakt (herinner u hier in Gent de sluiting van de scholen, de aanmaningen van de politie om binnen te blijven, koppen in de krant als: “De anarchisten komen!”, …); de grenzen worden gesloten voor activisten; een gigantische politiemacht wordt opgesteld, die bij de minste of zelfs zonder aanleiding keihard optreedt en overgaat tot massale arrestaties. Bij elke betoging vallen er gewonden; in Götenburg wordt er geschoten en worden 3 mensen geraakt, in Genua wordt Carlo Guiliani doodgeschoten… En telkens gaat de politie vrijuit, wordt hun optreden zelfs goedgepraat. Of als het al tot een onderzoek komt, wordt het bewijsmateriaal gemanipuleerd (cfr. de videobeelden van de schietpartij in Götenburg) of poogt men het te vernietigen (hoe moeten wij de invallen van de politie bij indymedia-activisten bijv. anders interpreteren?). Daartegenover staat de criminalisering van de hele dissidente beweging en de juridische vervolging van tientallen activisten waartegen vaak zware straffen uitgesproken worden. Op dit moment zitten tientallen mensen in de gevangenis of hangt hun een zware veroordeling of gevangenisstraf boven het hoofd!
Dit Europa gaat verder als een pletwals over de hoofden van haar bevolking, om hogere belangen te dienen, ongetwijfeld. Er staat inderdaad veel op het spel: de belangen van het kapitaal, van de rijken, moeten koste wat koste verdedigd worden: zij vragen en krijgen goedkopere arbeidskrachten, die steeds meer moeten werken voor minder; zij vragen en krijgen belastingverminderingen en fiscale voordelen; zij vragen en krijgen grote infrastructuren (autowegen, HST, stuwdammen), …
En zij krijgen een Europese justitie, politie en leger om hun privileges en belangen te blijven verdedigen! Talrijke sociale rechten en vrijheden worden opgeofferd ten bate van winst en macht. Rechten en vrijheden die werden bekomen na jarenlange en harde strijd. Die strijd gaat voort! Tegen Kapitaal en Staat! Een andere wereld is mogelijk!
_________
(Perstekst:)
Straattheater en vrolijke optocht, Vrijdag 22 maart, 14u, Zuid, Gent

Wat willen we met deze aktie aanklagen:

1. Het buitensporige geweld van de politie tegen betogers op Europese toppen en bijeenkomsten van internationale organisaties zoals IMF en Wereldbank, G8, NAVO en het World Economic Forum. In een aantal landen was er zelfs sprake van grove schendingen van de mensenrechten doch aanklachten worden nauwelijks onderzocht..

2. In plaats daarvan achtte de Europese Ministerraad van Buitenlandse Zaken en Justitie het op een speciale bijeenkomst op 13 juli 2001 nodig om een aantal repressieve maatregelen te treffen tegen demonstranten:
- Het opzetten van nationale databanken over “mogelijke ordeverstoorders” en het uitwisselen van informatie tussen lidstaten.
- Het opzetten van een Europese databank werd afgewezen door de helft van de lidstaten doch in praktijk kan het Schengen Informatie Systeem in Straatsburg hiervoor gebruikt worden.
- Hiervoor werden de bevoegdheden voor informatie-inwinning gevoelig uitgebreid: telefoon-taps, onderscheppen van post en e-mail-verkeer, het “discreet in de gaten houden” van activisten, gebruik van infiltranten en informanten, filmen en fotograferen van de “mogelijke ordeverstoorders”,…
- En tenslotte het sluiten van de grenzen voor “mogelijke ordeverstoorders” ten tijden van Top-Bijeenkomsten.

Een eerste probleem bij deze maatregelen is dat actievoerders louter op basis van vermoedens in dergelijke databanken worden opgenomen, je moet dus helemaal niets strafbaars gedaan hebben. Zo is bijvoorbeeld een pascontrole of administratieve aanhouding tijdens een Top-bijeenkomst reeds voldoende. Een ander probleem is dat de term “openbare ordeverstoring” zeer ruim is (een betoging is in principe ook een verstoring van de openbare orde). Verder ontbreekt elke wettelijke basis voor deze operationele maatregelen en elke controle op het gebruik hiervan.
Wij vinden deze maatregelen een grondige inbreuk op de privacy, het recht op vrije meningsuiting, op openbare actie en betogingen en het vrij verkeer van personen binnen de EU-lidstaten.

3. Anti-terrorisme

Wat ons bijzonder zorgen baart is de opname van anarchisten en radicale milieu-activisten in de lijst van “potentiële terroristen” (vooral Spanje en Italië sturen hierop aan). We vinden dit een absoluut buitensporige en ongegronde maatregel en vrezen dan ook voor een toenemende repressie over heel Europa. Ongegrond omdat de rellen die na dergelijke toppen ontstonden helemaal niet georganiseerd werden door terroristen”, zoals EU-documenten doen uitschijnen, maar eerder een uiting zijn van spontane woede, zeker in het licht van zoveel politie-geweld (en het gebruik van provocateurs). Buitensporig omdat er nog een zeer groot verschil is tussen het ingooien van een bankruit en het behoren tot een criminele, terroristische organisatie. Verder valt de Europese definitie van “terrorisme” zodanig ruim te interpreteren dat in principe gelijk welke openbare actie hieronder kan vallen.

Na een aantal klachten van parlementsleden en vakbonden verklaarde de Europese Raad dat deze “terrorisme-definitie” niet tegen de anti-globaliseringsbeweging gebruikt zou worden. Deze verklaring heeft echter geen enkele juridische waarde (het is slechts een intentieverklaring) en het nieuwe voorstel van Aznar (die het begrip terrorisme nogmaals gevoelig wil uitbreiden om legitieme en niet-gewelddadige organisaties buiten de wet te stellen en die ook de kraakpanden in Spanje ervan beschuldigt banden te hebben met het ETA-wat totaal absurd is) en talloze voorbeelden uit de praktijk, tonen echter het tegenover gestelde aan.


Meer informatie vindt u o.a. op de uitstekende website van Statewatch
 http://www.statewatch.org
Voor eerste hands verslaggeving van de protesten uit verschillende landen raden we u de websites van Indymedia aan. Voor België:  http://www.indymedia.be (directe links naar andere landen)

Wij werken aan een uitgebreid dossier over de repressie. Bijgevoegd vindt u reeds een aantal documenten die een eerste schets geven van wat aan de hand is. Wordt vervolgd.

- Europol vervolgt anarchisten en radicalen
- Repressie anarchisten in Italië
- Vrijheid voor Eduardo Garcia (Spanje)
- Anarchists to be targeted as “terrorists” alonside Al Qaeda
- Indymedia centres raided across Italy – update
- The “enemy within”: EU plans for the surveillance of protesters and the criminalisation of protests
- EU presidency presents draft Council Decision to target protestors as “terrorists”


- E-Mail: antrepression@x-mail.net
 
supplements
some supplements were deleted from this article, see policy
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.