english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Eyeforenergy wil satirisch logo van internet
a seed - 25.04.2002 18:09

Eyeforenergy wil rechter satirisch logo van internet laten verwijderen
Laster en illegale praktijken in een breder perspectief





Eyeforenergy wil rechter satirisch logo van internet laten verwijderen
Laster en illegale praktijken in een breder perspectief

Op dinsdag 23 april ontving A SEED een telefoontje van Eyeforenergy. Zij vroegen ons om binnen een half uur hun logo van onze website te halen. We zouden het illegaal gebruiken en zo Europese wetten die ´trademarks´ beschermen, overtreden.

De volgende ochtend, woensdag 24 april, namen ze contact op met Antenna, onze webserver. Eerst per telefoon en daarna met een stortvloed aan emailtjes. Als het logo niet voor het einde van de dag verwijderd zou zijn zouden ze gerechtelijke stappen beginnen om onze site en andere sites bij Antenna te sluiten totdat "het probleem is opgelost." Aan het eind van zo´n dreigend emailtje proberen ze nog even, zonder enig gevoel voor schaamte, te laten zien dat ze eigenlijk het beste met de wereld voor hebben: "Dit stopt niet alleen de aanwezigheid van A SEED op het internet, maar zonder enige twijfel ook die van andere non-profit organisaties. Dit lijkt ons contraproductief ten aanzien van de doelstellingen van de organisaties die jullie steunen".
Verder hebben ze de aanklacht iets veranderd; het probleem is niet meer dat hun logo op onze site staat, maar dat er een versie staat met een iets aangepaste tekst. Volgens hen heeft de website van A SEED een "lasterlijke en illegale inhoud, het meest bezwaarlijk is de aangepaste versie van ons logo, dat ingaat tegen de Europese wetgeving die merknamen beschermt."

Op dit moment zijn we op zoek naar informatie over dit onderwerp en proberen we uit te zoeken wat onze rechten en mogelijkheden zijn. Redelijk wat mensen hebben tips gegeven en hulp aangeboden. We hebben echter wel tegengestelde adviezen gekregen.
Een ander probleem is dat we geen geld (en geen mensen en tijd) hebben voor een rechtzaak. Op dit moment hebben we de plaatjes bij Antenna weggehaald. Zij steunen ons wel, maar hebben ook geen geld voor een proces. Op dit moment linkt onze site naar andere locaties, waaronder de site van Eyeforenergy zelf, en hij ziet er daarom nog hetzelfde uit. Dit verandert de juridische situatie een beetje, maar we zijn nog niet veilig (zie de zaken van de Deutsche Bahn tegen Xs4all en Indymedia.nl). Ons argument tegen Eyeforenergy is dat het om satire gaat en het niet hun logo is. Zo lang we er niets mee proberen te verdienen is er geen reden om hier een probleem van te maken. Maar wat er ook gaat gebeuren, we zullen er zeker voor zorgen dat Eyeforenergy hierdoor wat slechte publiciteit krijgt. (ha, ha)

Over Eyeforenergy
Eyeforenergy had op 19 februari dit jaar een conferentie in Amsterdam georganiseerd over de handel in CO2-uistootrechten. Afgevaardigden van de energie- en olie-giganten, consultants en professionele emissiehandelaren waren hier bijeengekomen om, onder het mom van het afremmen van de klimaatsverandering, te bespreken hoe er geld verdiend kan worden met de ´handel in vieze lucht´. Deze technocraten en zakenlui, die ongetwijfeld allemaal naar Amsterdam kwamen gevlogen en zo nog wat bijdroegen aan de CO2-uitstoot, hebben er voor gezorgd dat het klimaatprobleem is veranderd in een ´win-win-situatie´ voor het bedrijfsleven waar ´business as usual´ effectief elke werkelijke oplossing ondermijnt.
De bijeenkomst werd verstoord door activisten vinden dat zulke bijeenkomsten een directe bedreiging vormen voor de pogingen de verandering van het klimaat te stoppen. Dit soort bijeenkomsten worden door het bedrijfsleven gebruikt om haar imago op te poetsen: ´greenwashing´. Een verslag van de actie kan je vinden op www.aseed.net)

Eyeforenergy beweert dat het zich neutraal opstelt ten opzichte van CO2-handel als een oplossing voor het klimaatprobleem. Het zou dit soort conferenties alleen organiseren omdat het een onderwerp is binnen de energiesector. Ze laten weten bezorgd te zijn over het gebruik van hun logo en zeggen dat we in plaats van hen de deelnemers aan hun conferenties moeten treffen. Ze zijn bang dat het negatieve gebruik van hun logo gevolgen heeft voor hun imago en van invloed is op hun bedrijfsresultaat. "We work so hard for it, and we are after all a business." Och, wat zijn ze toch zielig .....

Hun ´business´ behelst het effectief faciliteren van de promotie van emissiehandel, hoe neutraal ze ook zeggen te zijn. Door mensen in zulke conferenties bijeen te brengen institutionaliseren ze, misschien nog wel meer dan de deelnemers zelf, deze nep oplossingen. Je zou dus kunnen zeggen dat ze net zoveel onderdeel zijn van het probleem als de grote bedrijven die flink bijdragen aan het klimaatprobleem. Volgens ons kunnen ze daarom niet claimen onpartijdig te zijn en dit als excuus gebruiken om geen oog te hebben voor de huidige de sociale en ecologische problemen.

Eyeforenergy is onderdeel van een groter, conferenties organiserend bedrijf; er zijn onder andere ook de lucratieve onderdelen Eyefortransport en Eyeforchemicals. Hun bewering dat het gebruik van hun logo en de inhoud van onze website smadelijk en illegaal zouden zijn is volgens ons een soort van omgekeerde wereld. De boodschap, die zij met behulp van hun conferenties actief helpen te verspreiden, dat het klimaatprobleem alleen door middel van marktwerking en ´vrijwillige actie´ door het bedrijfsleven is op te lossen, zou je volgens ons een illegale handeling ten opzichte van de aarde en haar bewoners kunnen noemen. Wij zijn van mening dat de pseudo-oplossingen van het bedrijfsleven onderdeel zijn van een door het bedrijfsleven voortgestuwde economische globalisering, en hiermee van een verdergaande wereldwijde ongelijkheid en machteloosheid van mensen.

Eyeforenergy lijkt zeer bezorgd over onze mogelijkheden om met hun logo hun imago te beschadiging. Ondanks dat de kans dat een van hun klanten de A SEED-site bezoekt vrij klein is, willen ze ons voor de rechter brengen omdat we hen bekritiseren. In een rechtvaardige en democratische wereld hebben wij het recht om onze mening te uiten en te bekritiseren wat we nodig achten. Het ´misbruiken´ van hun logo door ons bezorgt ze wat stress volgens hun eigen zeggen. Maar zij bezorgen ons stress door de destructieve praktijken die het welzijn van de bewoners van onze planeet in gevaar brengen. Smoezen over onpartijdigheid veranderen hier niets aan.

Wat Eyeforenergy zich niet realiseert, is dat ze het voor elkaar heeft gekregen om door middel van de dreigende rechtzaak, hun praktijken onder de aandacht van werkelijk bezorgde burgers te krijgen. Mogelijk blijken ze in staat om ons hun logo van de website te laten verwijderen, maar ze kunnen ons niet stoppen tegen hun werkzaamheden te protesteren. Eye for an Eyeforenergy

Dus Eyeforenergy, bedankt voor jullie in het oog springende actie!

(Omdat we ons op het moment zo geïntimideerd voelen zullen we activisten in Noord Amerika NIET oproepen om actie te voeren tijdens ´CO2 Trading 2002: The North American Market´, de volgende conference die door Eyeforenergy wordt georganiseerd. De keer vindt het plaats in Chicago van 18 tot 20 juni. Meerinformatie en het programma kun je vinden op . En we zullen onze kameraden NIET vertellen dat ze hun netwerkende vrienden van het de multinationals kunnen treffen tijdens ´generously sponsored´ Cocktail Party op 19 Juni.)

ps: hier is het plaatje waar het om gaat. Ziet er extreem gevaarlijk en lasterend uit, niet waar?


Website: http://www.aseed.net
 
supplements
probleem verschuiven 
ff - 25.04.2002 18:38

Ach, en toen dacht je dat Indymedia.nl wel het geld en de menskracht had om een rechtzaak aan te kunnen? Dus parkeer de omstreden logo-satire daar maar? Wat als Eyeforwhatever Indymedia.nl gaat torpederen met aangetekende brieven en dagvaardingen?

Het verspreiden van een variant op een corporate logo in het kader van een politieke campagne tegen een bedrijf is m.i. iets anders dan bezig zijn met vrijheid van informatie en het verbeteren van communicatie op de wereld. Het voeren van die campagne weer wel, maar daar is de logo-satire niet voor van levensbelang.

Steun Indymedia.nl liever in haar pogingen om het mogelijk te houden elkaar te vertellen wat belangrijk is, en schuif je lastige kwesties niet zomaar op het bord van een ander.
het staat ook nog gewoon op hun eigen website 
25.04.2002 19:36

En ik vind het een schandalige poging tot intimidatie.

Sterkte er mee!

Weghalen of niet ? 
a42 - 26.04.2002 00:27

Indymedia laat de links naar gewraakte pagina´s die al een
rechtzaak hebben/hadden lopen gewoon staan, waarvoor hulde!
Je hebt geen advocaat nodig om een rechtzaak te verliezen
en *dan* pas links of plaatjes weg te halen. Publiciteit voor
kwalijke zaken is hier helemaal niet verkeerd.
Even wat extra uitleg 
a seed - 26.04.2002 00:35

Het is niet de bedoeling om andere websites in gevaar te brengen door het plaatje hier te posten. Het gaat erom te laten zien dat het onbegonnen werk is dit soort dingen te weren. Maar als Indymedia het ook weer verwijdert omdat ze geen zin hebben in (nog) een juridisch gevecht dan is dat toch ook niet zo’n probleem. Het verschijnt wel weer ergens anders. Het kan goed zijn om bij de rechtbank je gelijk te halen, maar snelheid is ook een wapen. En er staan er inmiddels nog een paar op internet, niet alleen bij indymedia’s.

En het is inderdaad een tamelijk bizarre case. Er zijn schokkendere dingen op de wereld dan de strijd om dit logo. Als Eyeforenergy niet zo had gereageerd was het waarschijnlijk bij een volgende update van onze site verdwenen. En zo grappig is die parodie nu ook weer niet. Maar we willen hen in elk geval laten zien dat ze door zich zo op te stellen vooral zichzelf in de vingers snijden.

supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.