english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Belgisch artikel over Nederland: verkiezingen
Jan Hasaers - 17.05.2002 14:49

Jan Hasaers schreef dit voor het Belgische weekblad "Solidair" over de Nederlandse verkiezingen, en de overwinning van tegenstanders van privatisering bij het Amsterdamse openbaar vervoer referendum

Jan Hasaers
Solidair, 17-05-2002

Dreun voor sociaal-democraten en liberalen bij verkiezingen maar...

66 procent verwerpt privatisering in Amsterdam

De Nederlandse PvdA, van sociaal-democratische signatuur, verloor woensdag de helft van haar zetels in de Tweede Kamer. Toch stemde dezelfde dag tweederde van de Amsterdammers tegen de privatisering van het openbaar vervoer. Een goede basis voor verzet tegen een rechtse regering van christen-democraten, liberalen en de lijst Fortuyn.

De Nederlandse PvdA zakt van 45 naar 23 zetels. De liberalen van de VVD en D66, de twee regeringspartners van de PvdA, verliezen een derde en de helft van hun zetels.

Uittredend premier Kok heeft het signaal duidelijk niet begrepen: "Het is Nederland goed gegaan, maar duidelijk is: niet goed genoeg." Paars pakte er mee uit dat het veel banen creëerde. Maar die zijn laag betaald, tijdelijk en deeltijds: het beruchte Poldermodel. Het is dus voor de patroons dat het goed is gegaan. Zo acht Hans Smits, voorzitter van de Rabobank "de Nederlandse arbeidswetten voldoende flexibel om jobs te liquideren." (1)

Alexander Rinnooy Kan, lid van de raad van bestuur van de Europese bank ING zegt dat "door moeilijke beslissingen te nemen na grondig debat de gehechtheid om ze uit te voeren groter is". Net die debatten, beperkt tot zakenwereld en gevestigde partijen, die veel Nederlanders zo verachten.

93 procent van de Fortuyn-stemmers deed dat "omdat de gevestigde partijen er zo´n rotzooi van gemaakt hadden." Het Engelse magazine The Economist zag de dreun aankomen: "Er is aanzienlijke ontevredenheid over alle gevestigde partijen." Ook de toekomstige premier Balkenende "biedt weinig nieuwe originele ideeën". Maar tegelijk zegt The Economist dat het Poldermodel het goed deed en het volk wat minder moest klagen: "In de ziekenhuizen zijn inderdaad wachtlijsten, maar die zijn niet zo lang als in Groot-Brittannië of Zweden." Heel politiek Den Haag maakte zich schuldig aan dat soort arrogantie. En dat werkte averechts. De lijst van Fortuyn behaalde met haar demagogische campagne tegen de wachtlijsten 26 zetels. Maar ook de radicaal linkse, reformistische partij SP behaalde een klinkende overwinning: ze won vier zetels en gaat van 5 naar 9. De reden is duidelijk: de SP kwam fel op tegen de antisociale en oorlogspolitiek van paars.

Patroons: het was goed, maar alles kan beter

Overwinnaar is ook de christen-democratische CDA die van 29 naar 43 zetels gaat. Het illustreert vooral dat verkiezingen in de parlementaire democratie niet toelaten de belangen van het volk tot uitdrukking te brengen. De ´verandering´ die er onder leiding van de CDA zal aankomen, zal slechts een verandering van de ploeg politici zijn die een beleid uitvoeren in dienst van het grootkapitaal.

De leiders van de multinationals hadden al op dit tweede paard gewed. Kees Storm, ex-baas van verzekeringsmaatschappij Aegon vindt dat "de Nederlandse regering sterk pro-business was", maar zegt hij "elk land heeft nu en dan een Thatcher nodig". Dat verklaart de steun van een deel van Nederlandse ondernemerselite aan Fortuyn. Hij levert de stemmen. Zij de ministers. "Ik denk aan mensen uit het bedrijfsleven die grote saneringsoperaties hebben geleid", verklaarde Fortuyn kort voor zijn dood. En hij noemt ze ook bij naam: "Ik denk aan mensen als Jan Timmer (voormalige grote baas van Philips), Joep van den Nieuwenhuyzen (opkoper en liquidator van bedrijven), Roel Pieper (gewezen voorzitter van het nu failliete Lernout&Hauspie) en Rijkman Groenink (voorzitter van ABN AmroBank). Over die laatste zei Fortuyn: "Die slager van de ABN Amro zou ik graag als minister willen zien. Uitermate geschikt om de hele collectieve sector aan te pakken."

Twee op drie tegen privatisering

Dat verkiezingen in het burgerlijke systeem weinig te maken hebben met de wil van het volk, komt tot uiting in de heel optimistische uitslag van een referendum dat eveneens vorige woensdag in Amsterdam gehouden werd. Twee op drie van de 348.000 Amsterdammers stemde tegen de privatisering van het gemeentelijk vervoersbedrijf (GVB). Dat toont dat de bevolking iets anders wil dan Fortuyn. "Wij hebben gewonnen", mailt een enthousiaste kameraad van de NCPN, de Nederlandse communisten naar de redactie van Solidair. "Omdat reizigers en GVB personeel samen hebben gestreden. De gemeente besteedde 450.000 euro aan affiches en tv filmpjes. Wij hadden maar 27.000 euro en zijn de straat opgegaan: ´Zij de centen wij de argumenten´. Dit is een erg belangrijke uitslag zelfs voor Europa. Dit is de eerste keer dat een privatisering door de bevolking wordt tegengehouden." Nochtans had geen enkele gevestigde partij, en evenmin die van Fortuyn, zich verzet tegen de privatiseringten.

De geslaagde strijd toont dat er veel kansen liggen voor de communisten en progressieven overal in Europa. Zowel in de strijd tegen privatisering en afbraak van de sociale verworvenheden als tegen de militarisering en de oorlog. De VS hebben de kaart van oorlog getrokken. Ze militariseren hun economie. Onderdeel daarvan is de bouw van een nieuw gevechtsvliegtuig, de Joint Strike Fighter, door de firma Lockheed. De Nederlandse multinationals Philips en Stork, staan te trappelen om respectievelijk 1,4 en 4 miljard euro van de 8 miljard euro bestellingen voor de bouw van 5.000 gevechtsvliegtuigen binnen te halen. (2) De Amerikanen zeggen dat de Nederlandse regering dan eerst 800 miljoen euro belastinggeld in het project moet investeren.

In de beruchte achterkamertjes is daarover de voorbije maanden slag geleverd. De Franse president Chirac belde met premier Kok om de zaak van de Rafale, de Franse concurrent, te bepleiten. PvdA-minister Melkert kreeg dan weer een voorstel voor deelname in de bouw van de Eurofighter, van het Europese luchtvaartconcern EADS. JSF-deelname afblazen is de voorwaarde om te mogen participeren in militaire versie van de superjumbo A400. Kok aanvankelijk pro-JSF nam uiteindelijk geen beslissing. Met "wij voerden een duidelijke campagne", verklaart de waarschijnlijk nieuwe premier Balkenende zijn verkiezingsucces. Onzin. Op zijn site vind je niet eens een standpunt over het al dan niet verkwisten van 800 miljoen belastinggeld aan nieuw wapentuig. Van Fortuyn is intussen geweten dat hij, na een bezoek van de Amerikaanse ambassadeur, niet afkerig stond in deelname aan de Amerikaanse JSF. Bij de proteststemmer groeit stilaan het besef dat indien het geld naar wapens gaat, het niet meer kan besteed worden aan verbetering van het slabakkende onderwijs, de WAO-steuntrekkers of de gezondheidszorg...

Noten

1 The Economist, 4 mei 2002
2 NRC Handelsblad, 31 januari 2002

Website: http://www.pvda.be
 

Read more about: europa

supplements
Niet genoeg kb´s om te reageren helaas 
Gerdien - 17.05.2002 14:57

Ik had graag willen reageren maar dit artikel is te omvattend. De kb´s die je hier krijgt om een discussie te openen lijken onbeperkt, maar de kb´s die je krijgt om te reageren zijn echt minimaal.

Dan zeg ik nog liever helemaal niks, sorry!
Ook op Solidair site kan je reageren 
solidair - 17.05.2002 16:59

Op  http://www.ptb.be/scripts/article.phtml?section=A2AAABBMBC&obid=13723 (onderaan) kan je ook op het artikel van Hasaers reageren. Misschien zijn daar meer kB´s

Website: http://www.ptb.be/scripts/article.phtml?section=A2AAABBMBC&obid=13723
 
Precies! 
Marcus Bakker - 17.05.2002 22:57

Verkiezingen in het burgerlijke systeem hebben niets met de wil van het volk te maken.
Intelligentia grijpt de macht, zoveel (superieur) IQ waar de domme arbeidende klasse slechts van dromen kan.
Kiesrecht slechts vanaf IQ 110.
Yes!!!!!
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.