english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Overwinnen?
noane - 12.06.2002 19:07

EENHEID!!! Vermorzel het fascisme!

Vermorzlel het fascisme!
Vermorzlel het fascisme!

Jongeren tegen Verrechtsing.

Volgens de media is de verkiezingsuitslag in Nederland de nieuwste aanwijzing van een ‘ruk naar rechts’ in Europa. Het succes van Le Pen, Haider, Bossi en Fini, het Vlaams Blok en een rist andere partijen in o.a. Scandinavië en Zwitserland lijkt inderdaad in die richting te wijzen. Extreem-rechtse partijen worden opgenomen in nationale regeringen (bijvoorbeeld in Oostenrijk en Italië) en in lokale stadsbesturen (Rotterdam) of ze kunnen sterk wegen op de vorming van de regering (Denemarken). Bovendien gebruiken de traditionele rechtse partijen de stemmenwinst van extreem-rechts als argument om een rechtser beleid te voeren dat liberale maatregelen koppelt aan een retoriek over ‘de veiligheid’ en racisme. Op het eerste zicht lijkt Europa dus te verrechtsen.

Toch is de werkelijkheid niet zo eenduidig. In Italië overspoelden twee à drie miljoen syndicalisten de straten van Rome in hun protest tegen de regering van Berlusconi. Frankrijk vierde 1 mei met meer dan 1 miljoen jongeren, vakbondsmilitanten en ander links volk op straat tegen Le Pen. Verscheidene Europese landen zagen bovendien in de afgelopen periode aanzienlijke mobilisaties van de antiglobaliseringsbeweging, met als hoogtepunten Genua (300.000) en Barcelona (500.000). We kunnen dus beter spreken over ideologische polarisatie tussen links en rechts dan over eenduidige verrechtsing.

De successen van extreem-rechts duiden vooral op een smeulende ontevredenheid in de samenleving. We leven in onstabiele tijden en dat drukt zich uit in het stemgedrag. De geschiedenis toont echter dat in zulke turbulente perioden mensen van de ene dag op de andere van mening kunnen veranderen. Want waar ze vooral naar op zoek zijn, is een politieke oplossing voor hun problemen.

De traditionele rechtse partijen (Conservatieven/Christenen, zoals de CVP in België) die het politieke landschap in Europa domineerden in de periode na de Tweede Wereldoorlog, hebben zich in de ogen van de arbeiders zwaar gediscrediteerd. Tijdens de grote naoorlogse boom tot de jaren ’70 kon de burgerij, de klasse achter deze partijen, nog toegevingen doen aan de arbeiders op basis van de sterke economische expansie. Vanaf de jaren ’80 waren die partijen echter de gangmakers van het neoliberaal beleid. Dat zorgde vanaf half jaren ’90 voor een reactie van de arbeidersklasse die over bijna heel Europa de sociaal-democraten in de regering stemden (bv. Labour in Groot-Brittannië, de Olijfboomcoalitie in Italië, de SPD in Duitsland en ´la gauche plurielle´ in Frankrijk). Hoewel de sociaal-democraten van de arbeidersklasse een ticket voor verandering kregen, voerden ze in essentie een neoliberaal beleid in naam van de Derde Weg. Het mag duidelijk zijn uit de recente verkiezingsuitslagen dat die opportunistische draai van de sociaal-democratie naar de ‘vrije’ markt hen vooral windeieren heeft gelegd. Nu al horen we geluiden in de media dat de socialisten terug moeten verlinksen, opnieuw een symptoom van de polarisatie tussen links en rechts.

Indien die verlinksing van de sociaal-democratie zich inderdaad doorzet dan zal dat zeker zijn impact hebben op de arbeidersklasse, die hierin een alternatief zal zoeken. Dat zal mogelijkheden scheppen voor de heropbouw van een sterke linkerzijde. Als we de ‘verrechtsing’ willen counteren dan moeten we daartegenover een radicaal links alternatief stellen. Maar een nieuw radicaal (socialistisch) maatschappijproject ter linkerzijde zal zich pas echt doorzetten onder druk van straatmobilisaties. Om de socialistische schrijver Bertold Brecht te parafraseren: het gevecht tegen (extreem-)rechts houdt ook het gevecht in voor de straat. Daarom moeten we doorgaan op het elan van de antiglobaliseringsbeweging en wegen vinden om ook de ‘gewone mens’ met onze ideeën te bereiken.

Uiteindelijk toont de geschiedenis dat een krachtig links antwoord er maar komt als progressieve mensen iets doen, hun stem laten horen door actie te voeren. Jongeren hebben daar altijd een belangrijke rol in gespeeld door de frisheid van hun ideeën, hun geloof in een betere maatschappij en de volharding om dat geloof om te zetten in werkelijkheid. Vonk lanceerde daarom Jongeren tegen Verrechtsing, een jongerenbeweging tegen de ‘ruk naar rechts’. Wij nodigen iedereen die de verrechtsing wil stoppen uit om samen met ons actie te voeren in de komende periode. We laten rechts niet begaan, de toekomst is niet zwart!

Website: http://www.dewaarheid.nu/mei01/verkiezing_15_mei.htm
 
supplements
Vonk 
www.PvdA.be - 12.06.2002 19:33

Abuis, zie het vorige.
Doet trouwens niets af aan de EENHEID!!!

Website: http://www.vonk.org
 
actie voeren tegen rechts 
Bob - 12.06.2002 23:24

Als je de straat op gaat om te protesteren tegen verrechtsing, waar ben je dan tegen? Tegen die mensen die hun democratisch RECHT gebruikt hebben om hun regering samen te stellen?

Natuurlijk niet! 
Peter de Jong - 12.06.2002 23:38

Voor de dictatuur! En voor wie dit nog steeds niet begrijpt: niet voor de kapitalistische dictatuur, maar voor de dictatuur van het proletariaat.
Nog steeds? Ja, tot en met het communisme.
Proletariers 
Mohammed - 13.06.2002 01:15

Proletariers aller landen verenigt u! Het is tijd voor de kladeradatz. Onze communistische heilstaat is naderbij! Het bloed zal vloeien van de bourgoisie enz. enz enz.

Alle revoluties komen van jongeren! Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. De islam heeft de jeugd. Dus de islam zal de revolutie brengen. Weg met de decadente westerse jeugd die geen eer brengt aan god. Jullie zullen allen weggevaagd worden bij het Laatste Oordeel.

Allah Achbar!
revolutie 
Anonymous - 13.06.2002 04:03

Je kunt natuurlijk op een socialistische revolutie blijven mikken, maar m.i. zitten we al midden in een revolutie op wereldschaal.
En als je het mij vraagt is het geen door hoge idealen geïnspireerde socialistische revolutie maar een anti-supermacht revolutie.

Hoe vaag en weinig heroïsch het ook moge klinken, het lijkt voor Europa vooral een "Verenigde Naties" i.p.v. "Verenigde Staten" omwenteling.
Voor veel derde wereld landen zal het echter een kwestie van "religieuze waarden" tegen het banaal-materialisme van "ongelovigen" zijn.

Europa heeft blijkbaar wel zo´n beetje genoeg van het "alles moet kunnen" en zal nu waarschijnlijk een revival van morele waarden in de politiek door maken.
Zo lang als de fundamentele democratische waarden inclusief vrijheid van religie en recht op privacy niet verlaten worden zou er een basis voor deze twee stromingen moeten zijn om de toekomstige beschaving gezamenlijk vorm te geven.

tekeningetje 
ron k - 15.06.2002 18:01

 http://greetings.yahoo.com/greet/view?9YCTKYKG9C78QXX

= rosa
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.