english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
bakker: bollen gooien beter dan stenen
VG - 21.06.2002 22:19

Bakker biedt bolletjes aan om mee te gooien bij de wereldbank-ABCDE-konferentie. Veel vreedzamer dan stenen!

Er is al genoeg hetze gevoerd rond de bijeenkomst van wetenschappers in verband met de ABCDE-top van de wereldbank in Oslo (zie o.a.  http://www.indymedia.nl/2002/06/4719.shtml )

nu hetvolgende nieuws uit de sensatiekrant VG:


Oproep tot het gooien van broodjes

Door Ellen Limstrand

Wanneer de demonstranten verzamelen in de straten van Oslo a.s. maandag staat bakker Axel Brun klaar met 2000 bolletjes. De bakker wil bijdragen tot vreedzame en steenvrije straten wanneer de ABCDE(Annual Bank Conference on Development Economics)-vergadering begint.

Met zijn originele bolletjesplan hoopt de bakker te voorkomen dat de politie een hagelregen van stenen over zich heen krijgt. Brun roept de aktivisten op om de stenen weg te leggen (!vert.) en de voorkeur te geven aan versgebakte broodjes zodat eventuele konfrontaties zo zacht als mogelijk gebeuren.

Wanneer de konferentie begint zal hij omtrent 2000 bolletjes klaar hebben voor hen die graag iets willen gooien.

-De hysterie rond deze vergadering viel me op. Mijn idee met betrekking tot het broodjesgooien is bedoeld als kontrast ten opzichte van alle serieusheid, aldus de idee-rijke bakker. De informatiechef van het politiedistrikt Oslo, Inger Elisabeth Hindahl, wenst niet te reageren op dit initiatief.

einde artikel

 

Read more about: globalisering

supplements
nog meer pers en persoonlijke reaktie 
aftenposten/ vert. - 21.06.2002 23:22

Aftenpostenartikel:

zo gaan de mensen van Blitz om met het bivakmutsenverbod

De mensen van Blitz (de Oslose variant van Vrankrijk, vert.) roepen op tot het verkleden voor de demonstratie van maandag waar een vermommingsverbod is. De politie is bang dat rotzooischoppers zich verschuilen achter karnavalsmaskers.

Door: T. Olsen

"Karnaval tegen het Kapitalisme", zo noemt blitz hun aandeel in de grote demonstratie van maandag a.s. Met karnavalsmaskers, schmink en clownsneuzen zullen de Blitzers het vermommingsverbod omzeilen.

De politie heeft deze karnavalsverkleding bediskussieert, maar zal slechts ingrijpen indien de demonstranten problemen veroorzaken. Desondanks hoopt de politie dat mensen hun identiteit niet zullen verhullen.

-Het vermommingsverbod is een uiterst belangrijk verbod. Waarom zou men zijn identiteit verhullen onder een legale demonstratie? Dit wijst erop dat men zich op onwettige wijze wil uiten. Het is ook praktischer voor ons als men zijn identiteit niet geheim houdt, aldus de informatiebaas van de Oslose politie. IngerElisabeth Hindal.

Het platform oslo2002 (hier genoemd: paraplu-organisatie, vert.) die de demonstratie organiseert, vertrouwt erop dat ellen die deelnemen de richtlijnen kennen, maar is er ook op voorbereid dat individuen zullen proberen onder het vermommingsverbod uit te komen. 150 demonstratiebewakers zullen ingrijpen indien deelnemers zich willen vermommen.

-Ja natuurlijk, als karnevalsmaskers een methode is om ongewenst gedrag af te schermen en niet een politiek standpunt is, aldus Ingvild Skeie, de leider van het wachtkorps die de protestmars organiseert en rotzooi voorkomt.

Bivakmutsen verboden

Woensdag werden 150 vrijwilligers getraind in verschillende mogelijke situaties. Een van de scenarios waarop geoefend is, is het ingrijpen tegen georganiseerde gemaskerde groepen. het zogenaamde zwarte blok (black block voor de weinig historisch onderlegde lezers, vert.). De richtlijnen voor de wachten is een definitie van onwettige vermomming: Bivakmutsen en handdoeken over het gehele gezicht. Maar er staat ook: "Karnevalsmaskers zijn o.k tenzij ze gedragen worden door een groep die zich ongewenst gedraagt"

De vertegenwoordiger voor Oslo2002, Vegard Hole, hoopt dat het niet nodig is om op te treden tegen de Blitz-demonstranten: Men moet erop voorbereid zijn dat er iets kan gebeuren, maar ik wil niet bij voorbaat kriminaliseren. Er zit een verschil tussen bivakmutsen en klownskledij. Blitz heeft veel kreatiefs gedaan, o.a. in de 1e mei-optochten, aldus V.H.

-Wij hebben dezelvde houding als Oslo2002, het wordt een balanseren tussen feest, kleuren en lol, aldus Hindahl van het politiedistrikt Oslo. Hole verklaart het vermommingsverbod vanuit het feit dat dit een verkeerd signaal geeft naar de andere demonstranten en zegt dat het een legale en geweldloze aktie is.

-Het is een open demonstratie. Er is geen grond of noodzaak om jezelf te vermommen in een legale demonstratie. Zo lang men zich netjes gedraagt, hoef je niets te verbergen.

einde vertaling


vertaler:
En wordt het me toch te kwaad. De naiviteit van Meneer Hole maakt me misselijk. Vele top-bijeenkomsten hebben ons duidelijk gemaakt dat ´onschuld´ van demonstrantenzijde er niet toe doet. Zie de preventieve arrestaties in Amsterdam 1997, de preventieve of haatgemotiveerde invallen in de verschillende scholen in Goteborg in 2001 of de aanval op indymedia en de school in Genua. Dit aan te vullen met je eigen ervaringen en voorbeelden uit Praag en andere steden.

Als er iets mis gaat bij die Oslotop, of het nu vanuit de politie (zoals normaal) of vanuit demonstranten (kan ook) komt, de schuld is al gelegd bij de mensen die niet de reet likken van de ATTAC-mensen en bijbehorende parasieten. De mensen van Blitz hebben groot gelijk dat ze zichzelf vermommen: een ieder die geregistreerd aanwezig is geweest in Goteborg kan geweigerd worden aan de Noorse grenzen, of diegene nu ergens aan schuldig is of niet (zie:  http://www.indymedia.nl/2002/06/4719.shtml ). De meeste arrestanten in GBG waren mensen die ergens sliepen, een kookploeg, een EHBO-ploeg: Zij zijn de geregistreerden. Het is dus zaak om registratie te voorkomen.

Om de zaken nog erger te maken: Leden van ATTAC hebben ervoor gepleit alle links van www.oslo2002.no weg te halen die leiden naar sites over akties die geen vergunning hadden. Men durfde geen diskussie aan over het feit of men een vergunning voor demonstraties dient aan te vragen, men voegde zich in het idee dat dergelijke ´onwettige´ demonstraties fout waren. De links zijn allen verwijderd (en daarom ook de links van verschillende sites naar www.oslo2002.no). Dit nog voordat de deutsche Bahn ongeveer hetzelfde via een rechter voor elkaar had gekregen. In een vergadering van paraplu-organisatie oslo2002 is deze dwang van ATTAC geneutraliseerd en heeft men met overduidelijke meerderheid van stemmen besloten ook de links naar reclaim the streets terug te zetten (  http://www.blitz.no/reclaim.html ). Desondanks heb ik ze enkele dagen later nog niet terug kunnen vinden op de site.

links:

 http://www.blitz.no noorstalig
 http://www.oslo2002.no noors- en beperkt engels
 http://www.indymedia.no noors en beperkt engels
 http://www.attac.no noors
 http://squat.net/goteborg nederlands en beperkt engels





Website: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/oslo/article.jhtml?articleID=350629
 
toelating 
Dries - 22.06.2002 02:00

Nogal wiedes dat je toelating vragt voor demonstraties. Zo werkt een democratie nu eenmaal. Maar daar heeft men hier natuurlijk lak aan. Alle betogingen overal in de democratische wereld gebeuren open en bloot; alleen zogenaamde antiglobalisten vinden het vanzelfsprekend dat ze hun gezicht verbergen, vernielingen aanrichten en politieagenten (ook arbeiders, overigens - al eens met een politievakbond gepraat) in elkaar slaan.
toestemming voor demonstratie 
ox - 22.06.2002 09:13

Toestemming vragen voor een demonstratie staat haaks op democratie en het recht van meningsuiting. In veel gemeentes in nl heeft men daarom gesteld dat men demonstraties alleen hoeft aan te melden om praktische problemen op te kunnen vangen.

De reclaim the streets-demonstratie is openlijk bekend gemaakt, dus de praktische problemen dienen dan ondervangen te kunnen worden.
clowns??? 
Roos - 22.06.2002 10:44

Alle stille agenten laten nu zien wie ze zijn, ze verkleden zich als bromsnor zodat iedere demonstrant kan zien wie en wat ze vertegenwoordigen.
Criminelen in drie delig pak trekken een boevenpak aan zodat zij ook herkenbaar zijn.
Wat een vertoning zal het dan zijn,wordt het toch nog duidelijk en gezellig.
Slimme bakker 
Gerdien - 22.06.2002 13:30

Wat een slimme bakker die bakker Axel Brun.
Wat kost reclame maken en wat kosten 2000 broodjes?
Even rekenen... een broodje kost voor ons 25 eurocent, voor een bakker misschien 15 eurocent. 2000 keer 15 eurocent is 300 euro. Noorwegen is een duur land maar de broodprijzen zijn vergelijkbaar met onze prijzen.
Kun je op een andere manier zoveel publiciteit krijgen voor 300 euro? Ik dacht het niet.

Misschien is deze bakker niet slim en bakt hij gewoon zoete broodjes, wie weet?
Het feit blijft dat je met een broodje, hoe ludiek en zacht dan ook, niet ver kan gooien. Een beetje tegenwind en je krijgt het broodje in je eigen smoelwerk.
Nee, doe het dan op zijn Nederlands en gooi met drop, daar kun je pas ver mee gooien!


supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.