english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Rave against the machine in utrecht
joeri - 23.06.2002 12:21

In het kader van een maand eco-oproer, werd er vrijdag onder de naam groenfront een straatfeest georganiseerd in Utrecht. Een vijfhonderdtal activisten en feestvierders namen eraan deel.




"2002, 21 juni. In een maand van ekologische oproer vormt zich opnieuw een GroenFront!, rondom de autonome zone waar duizend mensen midzomer en de geschiedenis vieren. De toekomst is een ekologische catastrofe. De natuur slaat terug, GroenFront! helpt een handje mee!" zo klinkt het op
de groenfront website. Deze reclaim the streets actie viel net samen met 6 jaar groen front en werd georganiseerd in solidariteit met demonstranten die in Sevilla tegelijkertijd actie voerden tegen de EU (ook daar vond er vrijdagnamiddag en -avond een succesvolle reclaim the streets plaats). Uiteraard zat er ook een ecologische boodschap in de actie: "omdat de toestand van natuur en milieu steeds nijpender wordt. Duizenden soorten sterven uit en ecosystemen raken volledig uit balans. Dit houdt alleen op als de mens ophoudt z´n wil aan de natuur op te dringen" stond er op een flyer die aan voorbijgangers uitgedeeld werd. De ecologische boodschap kwam ook naar voren in enkele spandoeken die meegedragen werden in de reclaim the streets: "de natuur slaat terug! Groenfront!
helpt mee" en "under the concrete the earth".

Veel enthousiasme aan het Lucasbolwerk om half drie, wanneer de eerste beats door een van de soundsystems gejaagd werden. Een enthousiasme dat nog vele uren zou duren. Tot na 22u werd er gedanst en gefeest; en gepraat, gedronken, en nog zo veel meer. Iemand uit het Utrechtse
alternatieve technomilieu vertelde me erg blij te zijn met de samenwerking tussen mensen uit de techno-scene en milieu-activisten. Op een actie als dit had hij al lang gehoopt. Ook een Londense activist van reclaim the streets vond het erg leuk: "this is fucking wonderful", en met hem blijkbaar nog meerdere honderden anderen.

Na een rondje in de binnenstad ging het straatfeest richting berekuil; een van de cruciale kruispunten net buiten het stadscentrum; Vandaar ging het richting A28-snelweg. Politiemensen deden nog een poging om te vermijden dat de stoet de snelweg zou opwandelen, maar dit werd makkelijk omzeild. De weg lag open om er enkele uren te feesten, te keuvelen, een biertje te drinken,... . Na
een tweetal (of drietal) uren, werd er beslist rechtsomkeer te maken. Er werd afgesproken met de politie dat de stoet zich zou verderzetten via de berekuil naar een van de parken, waar het feest zou verdergaan. Toen men de snelweg afliep werd de weg noordwaarts echter afgezet door de politie. Tientallen meter verder stonden er meerdere ME-busjes. Na intern overleg werd er dan beslist om zuidwaarts verder te gaan, op zoek naar een park. Groot was de verbijstering toen, enkele honderden meter verder, ook deze weg afgezet bleek te zijn. Door deze hersenkronkel van de politie (die, zoals later zou blijken, ingegeven werd door de burgemeester) zou het verkeer ten oosten van utrecht nog uren lang geblokkeerd blijven (de natuur slaat terug, de politie helpt een handje? :-) ). Ondanks dat de sfeer bij tijden nerveus werd, bleven mensen dansen, en werd de actie door velen erg geslaagd genoemd. Op dat moment werd ook duidelijk dat deze actie van de politie ingegeven werd door de burgemeester. Ze wou blijkbaar haar gezichtsverlies, dat ze geleden had door deze erg gelukte actie, zoveel mogelijk inperken. Het lijkt er anders wel op dat mevrouw de burgemeester niet echt veel kaas gegeten heeft van tactiek, vermits door haar hersenpinsels het verkeer nog voor uren zou opgehouden worden. Na veel overleg tussen actievoerders en politie (de politie die dus braaf moest luisteren naar de burgemeester) werd er beslist dat iedereen zou mogen gaan, en dat er stadsbussen zouden ingelegd worden naar het station voor de feestvierders. Ook de soundsystems zouden de oude snelweg veilig mogen verlaten. Hier werd met veel wantrouwen op gereageerd, vermits de politie dit al enkele keren beloofd had bij eerdere acties, en dat de bussen toen rechtstreeks het politiecommissariaat binnenreden. De politie beloofde echter plechtig dat dit nu niet het geval zou zijn. Een deel van de mensen wilde ook echt weg, en stapten op een van de bussen; die overigens wel naar een station reden (doch niet het centraal station, maar naar de kleinere stations rond utrecht). Ook de soundsystems konden na lange tijd vertrekken. De sfeer onder de politiemensen werd uiteindelijk nog erg bitsig toen zij vonden dat de laatste activisten niet snel genoeg de bus opstapten. Ze deelden ook nog wat klappen uit, en enkele mensen werden opgepakt.

Al een uurtje na dit gebeuren vond er al een lawaaidemo plaats aan het politieburo in Utrecht. Een 50-tal demonstranten kwamen opdagen en zorgden voor een erg lawaaierige demo; Van binnenuit werd er gezwaaid als teken van opmerking. Ook dit vond de politie niet leuk, en ook hier werd ME op afgestuurd. Vrijdagnacht zaten er nog enkele activisten vast.

- E-Mail: joeri@indymedia.be Website: http://belgium.indymedia.org
 

Read more about: europa globalisering kunst, cultuur en muziek natuur, dier en mens vrijheid, repressie & mensenrechten

supplements
meer foto´s 
joeri - 23.06.2002 12:26

meer foto´s zijn te vinden op  http://belgium.indymedia.org

Website: http://belgium.indymedia.org
 
The Empire Strikes Back... 
R2D2 - 23.06.2002 12:43

The Empire Strikes Back.
Dit is slechts het begin.
George Lucas is bezig met de volgende thriller.
Good luc.
bussen 
viva - 23.06.2002 14:07

Redelijk verslag hoor maar waarom geen kritiek op al die mensen die stonden te springen in de bussen te gaan en de demo-organisatie op soundsystems in de steek te laten.
Het is zo van die mooi-weer journalistiek waar de activistenmedia helaas nogal eens in uitblinkt.
Maar goed over de bussen. Afgezien van de enkele bejaarde, gehandicapte en kind dat terrecht weg wilde en in de bus stapte, zaten deze toch vooral vol met gezonde, jonge, witte demontranten. Men wil best demonstreren maar wanneer oom agent een scheet laat rent men weg alleen maar aan hun eigen ik denkend.
Echt schandalig en a-sociaal. De actie was er nota bene één in solidariteit met de demonstranten in Sevilia. Maar een groot deel van de aanwezigen weten blijkbaar niet wat solidariteit betekent. Op verzoek van de smeris snelde men zich naar de bussen terwijl de demo-organisatie luid en duidelijk had gevraagd om te blijven totdat iedereen, dus ook de soundsystems, een vrije aftocht was gegarrandeerd.
aan viva 
joeri - 23.06.2002 15:08

viva,

ik ben zelf ook tot op het laatste gebleven; uit principe

maar ik denk dat sommige activisten ook es moeten inzien dat niet iedereen even radicaal is; ik vind het ook jammer dat dit niet zo is, maar door te gaan schreeuwen op die mensen ga je eerder maken dat ze de volgende keer niet meer afkomen, dan dat ze daadwerkelijk gaan blijven tot de soundsystems weg zijn

groetjes
Joeri
wat is er radicaal aan solidair zijn? 
viva - 23.06.2002 15:55

het gaat hier helemaal niet om hoe radikaal mensen waren maar om hoe weinig sociaal (of solidair). Wachten op de anderen, daar ging het om niet om.
Wat de smeris deed was les 1 in ´verdeel en heers´tactiek en het werkte ook nog.
En als het dan zo begrijpelijk is dat mensen die bus in gingen, hetgeen toch een beetje proef in je verslag, waarom schrijf je er dan niets over? Er was notabene een groot aantal mensen uit protest voor en achter de bussen gaan liggen. Dat was dan gelijk het meest doordachte actiemoment van de dag ;-)

klinkt misschien wat flauw 
Geert - 23.06.2002 16:35

Klinkt misschien flauw, maar er waren ook een aantal mensen die van ver kwamen en treinen moesten halen. Okee, die eerste bus pakken zou laf zijn geweest, maar rond half 10 ofzo ben ik ook weggegaan omdat ik anders gestrand zou zijn. Ik weet niet of dat nou veel met solidariteit te maken heeft.
3/4 ging niet meteen de bus in 
Joris vd Bosch - 23.06.2002 17:10

Hoi jongens,

ik heb tijdens de rave met de plisie gepraat. Er waren nog ca. 400 mensen toen we ingesloten werden, tegenover 40 man ME. We hebben meteen gesteld dat de ME dus beter niet vervelend moest gaan doen.Probleem was dat de afrit bezet werd door twee ME busjes, daarom moesten we daar blijven en gaan onderhandelen.
Er is een stadsbus vertrokken, een tweede bus werd geblokkeerd. Wij hebben tegen de politie gezegd dat het er dus naar uitzag dat niemand verder met de bussen meewilde en dat wij dat niet aan mensen gingen vragen, tenzij de soundsystems eerst veilig wegkonden. Zo is het ook gegaan, de systems zijn bij die onderhandelingen betrokken geweest, en verder hebben we gewacht totdat er een aantal telefoontjes waren geweest van mensen die uit de eerste bussen zonder verder geklooi van de ME wegkonden. De ME commandant heeft in het bijzijn van journalisten drie keer gegarandeerd dat er niets in beslag zou worden genomen en dat mensen in de bussen niet gefouilleerd of gearresteerd zouden worden.

De felle houding (en busblokkade)van driekwart van de mensen die er toen nog waren heeft zeker geholpen dat niets in beslag is genomen en bijna niemand gearresteerd.

Website: http://www.groenfront.nl
 
Een beter milieu begint bij jezelf! 
Een Medemens - 28.06.2002 12:24

Het zal wel aan mij liggen maar hoe wordt het milieu hier beter van?

- In oude gare & vervuilende wagen naar Utrecht rijden. (en terug).
- De weg dichtzetten zodat mensen nog langer in de file staan met de motor aan.
- Diesel aggregaat aan om stroom op te wekken (ook zeer schoon?)
- Geluidsvervuiling?

Het zal wel aan mij liggen maar hoe beïnvloed dit de publieke opinie?

- Vieren feesten ten koste van de hardwerkende in de file opgehouden medemens.
- Veroorzaken van overlast aan mens en dier.

Hoe kan het platgooien van de Nederlandse economie het milieu ten goede komen?

Nederland is al een van de meer progressieve landen op deze wereld met betrekking tot het milieu. Dat is mede mogelijk omdat Nederland er de laatste paar jaar economisch redelijk voorstaat waardoor men geld vrij kan maken voor groene stroom en andere milieu maatregelen. De situatie wordt er echt niet beter op als van Nederland een derde wereld land gemaakt wordt door het platleggen van infrastructuren.

Energie hebben we toch wel nodig. (of hebben jullie geen stroom nodig om de soundssystems draaiende te houden?)

Als er weinig geld is moet die energie zo economisch mogelijk worden opgewekt, in het geval van Nederland wordt dat dan waarschijnlijk kernenergie of het aankopen van Energie uit het voormalige Oost Europa (kolen, bruinkool of kernenergie) Beide ook niet echt milieuvriendelijk.

En als er dan weer eens een relatief milieu vriendelijke oplossing wordt aangedragen, bijvoorbeeld windenergie, dan is dit in veel gevallen ook weer niet goed want er kunnen mogelijk vogels aan sterven. Zonne-energie is dan weer landschapsvervuiling enz. enz. enz. Het lijkt wel alsof het nooit goed is.

Maar ondertussen blijven jullie zelf wel lekker doorgaan met het veroorzaken van nog meer onnodige vervuiling en dat enkel en alleen om je eigen mening op te dringen bij de rest van Nederland.

Het is niet alleen een vorm van terrorisme, economisch terrorisme om precies te zijn, het is ook nog gewoon stom ook omdat het de publieke opinie, en daarmee jullie doelstellingen, negatief beïnvloed in de plaats van positief.

Een beter milieu begint bij jezelf!

- Neem de volgende keer de fiets (komt het verhaal ook wat geloofwaardiger over)
- Wek de volgende keer zelf je energie groen op (maw dmv zonnecollectoren of dynamo’s en spierkracht)
- Sluit het binnenhof af ipv een snelweg (pak de bron aan als je iets wilt veranderen)
- Val niet de ‘gewone’ Nederlander lastig (negatieve publieke opinie werkt alleen maar tegen je)

Bewijs eerst dat je het zelf beter kan alvorens je de rest van Nederland probeert te veranderen.

tijd dat er iets gebeurt 
22.07.2002 23:51


tijd dat er iets gebeurt 
IlluSionS667 - 23.07.2002 00:00

Als mensen in hun achtertuintje rustig gaan babbelen over hetgeen er in de wereld gebeurt, zal er nooit iets veranderen. Iedereen moet beseffen dat we bezig zijn onze wereld kapot te maken. Wat daar de juiste manier voor is weet ik niet, maar deze mensen doen alleszins hun best om de wereld hun boodschap duidelijk te maken.

Als jij de Benbelux (of pakweg west-Europa) als een ideale plaats vind om te leven, ben jij blind. OK, het is misschien beter dan in de meeste andere landen, maar we blijven slaven. We krijgen meer brood en meer spelen, maar dat is het enige verschil. Er heerst nog steeds censuur. Er is nog steeds bescherming van de rijken en onderdrukking van de zwakken.

En verder... Misschien dat het aantal arme mensen in de Benelux behoorlijk laag in, maar vergeet dan niet, dat onze 'leiders' vaak beslissen over leven en dood van miljoenen mensen in andere landen, en miljoenen dieren in ons bloedeigenste land.

Ook zij hebben recht op een waardig leven. Ook zij hebben even veel recht als wij om zonder schrik om gemarteld of gedood te worden door het leven te gaan. Open je ogen voor dit, godverdomme, of ben je daar te egoistisch voor?

We hebben allemaal recht op een wereld waar al het leven, mens of dier, evenwaardig is, en waar geld niet een doel maar een hulpmiddel is.
een beetje laat... 
Elodie - 19.03.2003 01:05

Ok dit is een beetje laat maar dit lezend wou ik toch nog even een reactie geven. Er wordt kritiek gegeven op de mensen die met de bussen zijn weggegaan en niet zijn gebleven om de soundsystems te verdedigen. Ik was ook bij deze demonstratie en net op het moment dat we weg wouden gaan bleken we ingesloten te zijn. Dat de politie met deze actie kwam verbaasde me niet zo veel, wel erg lullig dat ze de stoet niet rustig naar een park wouden laten gaan waar we het evenement konden beeïndigen. Maar wat me het meest verbaasde was dat er zodra de ME in zicht was een stuk of 10 mensen meteen een bivakmuts uit hun tas haalde en 'Fuck the police' begon te roepen(!) Ik was onder de indruk dat ik deelnam aan een vreedzame demonstratie maar de sfeer was heel snel omgeslagen in een negatief klimaat. Nogal claustrofobisch ook dat je geen kant op kon. En als mensen al bij voorbaat een bivakmuts meenemen zijn ze er duidelijk op uit om te rellen tegen de politie. Dat mogen ze best doen maar moet ik daar bij betrokken worden? En ben ik een mietje als ik me niet vastketen aan een soundsystem om dit te verdedigen? Mag ik dat niet zelf uitmaken? Wanneer ik het risico ga lopen om klappen de krijgen van de ME? Want die kans loop je wel degelijk. Ik vind het een beetje teleurstellend dat mensen hun frustraties uit leven op de mensen die weg willen terwijl we vlak daarvoor nog 1 groep waren. Ik heb respect voor de mensen die willen strijden maar verplicht niet iedereen daartoe en ga er al helemaal geen mensen om afzeiken. Heb respect voor elkaar en de keuzes die een ander maakt.
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.