english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Verslag UN-Masquerade Parade in Amsterdam
uncorp - 01.09.2002 04:09

Ongeveer 500 activisten, een aantal grote poppen, vele spandoeken, een sambaband en een aantal fiets-soundsystems trokken door het centrum van Amsterdam.

meer foto's op http://www.aseed.net/un-corporated/a31-action-adam-pictures.h
meer foto's op http://www.aseed.net/un-corporated/a31-action-adam-pictures.h

Op zaterdag 31 Augustus trok de UN-Masquerade parade door het centrum van Amsterdam. Ongeveer 500 activisten (waarvan een deel van de Peoples Global Action conferentie in Leiden), een aantal grote poppen, vele spandoeken, een sambaband en een aantal fiets-soundsystems hebben op een positieve manier de aandacht getrokken van het publiek langs de route. Door deze vrolijke en kleurrijke show waren mensen zeer ge´nteresseerd in de boodschap en de folders met informatie.

Duurzaamheidsflop
De boodschap was echter wel zeer serieus; de Duurzaamheidstop die op het moment in plaatsvindt in Johannesburg zal helaas vrijwel niets veranderen aan de armoede en de wereldwijde milieuproblemen. Dat de regeringen niet in staat zijn deze problemen op te lossen hebben de afgelopen 10 jaar sinds de soortgelijke top in Rio wel duidelijk gemaakt. Vooral de Multinationale bedrijven en de hen bevriende westerse regeringen alleen over duurzaamheid praten zolang de economische groei en overproductie niet ter discussie worden gesteld. Dat schiet dus niet op. Onze boodschap naar het publiek was daarom dat we niet op 'onze leiders' moeten wachten en zelf onze leefstijl moeten aanpassen. Naast milieuvriendelijker gedrag en het rekening houden met bijvoorbeeld de arbeidsomstandigheden in ontwikkelingslanden betekent dit ook in actie komen en aan alternatieven werken voor de huidige harde kapitalistische maatschappij.

Lucht
Een aantal thema's die belangrijk zijn op voor duurzame ontwikkeling en die serieus besproken zouden moeten worden in Johannesburg kregen extra aandacht tijdens de parade. Al bij het begin werd een groot spandoek opgehangen dat het Toekomstig Amsterdams Pijl aangaf. Klimaatverandering zorgt echter niet alleen voor zeespiegelstijging. Heftigere hoosbuien en in andere gebieden juist langdurige droogte zullen voor veel meer ellende zorgen, vooral in de gebieden die toch al arm zijn. De uitstoot door vliegreizen, autoverkeer en westerse industrieŰn in het algemeen zal sterk omlaag moeten.

Aarde
De volgende stop was bij de een grote Albert Heijn. Als derde supermarktketen ter wereld heeft deze kruidenier heel wat in de melk te brokkelen. Kritisch wordt AH echter pas als er geld mee te verdienen is. Dankzij de bedrijfslobby wordt genetische manipulatie op de VN-top vooral als een fantastische oplossing gezien. Gentech brengt echter niet alleen veiligheidsproblemen met zich meebrengt, maar het vergroot ook de macht van een klein aantal Agro-multinationals over miljoenen kleine boeren. Om consumenten in elk geval keuzevrijheid te geven is aan aantal mensen de Albert Heijn binnengegaan om stickers op gentech voedsel te plakken.

Water
Gedurende de tocht werd door charmante verkoopsters water verkocht. Het ging echter wel om geprivatiseerd water en kostte daarom 6 euro per glas. Terwijl de winsten binnenstroomden keek de zeemeermin, als een beschermvrouwe van de handel, goedkeuren over de rand van haar badkuip. Dit was vermakelijk voor de omstanders, maar deze praktijken zijn bittere ernst voor de armen in vele landen. Op aandringen van het IMF en de WTO worden waterleidingbedrijven in vele landen geprivatiseerd. Prijzen worden vervolgens verhoogd en de vele mensen afgesloten van deze eerste levensbehoefte. Je zou denken dat men dit probleem in Johannesburg probeert op te lossen, maar het tegendeel is het geval: in Johannesburg proberen de VS en de EU de VN het beleid van de WTO te laten overnemen.

Vuur
Net voor einde van de parade was een actie gepland bij kledingzaken. De kledingindustrie is een schrijnend voorbeeld van slechte arbeidsomstandigheden en uitbuiting. Ongeveer 15 gebodypaintte mensen met logo's op hun lijf wilden in de Kalverstraat een actie doen voor de Hunkerm÷ller en de Zara, twee van de meest beroerde kledingzaken. De politie had hier echter lucht van gekregen en schermde met ME de ingang van dit winkel-walhala af. Dit was gelijk ook een vrij effectieve manier om consumptiedriften aan banden te leggen. Na enig oponthoud en overleg mochten uiteindelijk alleen de beschilderde lijven de Kalverstraat in. Jonglerend en dansend had deze groep niet te klagen over de aandacht die ze kregen.

How LO can you GO
Gedurende de gehele tocht werden reclames en uithangborden bedekt met doeken met alternatieve boodschappen. Twee voorbeelden zijn "how LO can you GO" en "LOW PRICES, because of exploitation" Omdat het voornamelijk om hoge borden ging waren er speciale-ophang stokken bedacht en gemaakt. Dit bleek redelijk te werken, hoewel de wind zo nu en dan tegen werkte.

De Johannesbrug
Uiteindelijk kwam de stoet met enige vertraging op de Dam aan. Hier bouwde Mileudefensie een brug van planken beschilderd met boodschappen voor Johannesburg. Het programma op de Dam bleek helaas niet flexiebel genoeg te zijn om iemand van de PGA en de UN-Masquerade nog enige uitleg te laten geven aan het verzamelde publiek

Politie
De politie begeleidde de stoet, maar in het eerste deel was ze niet erg hinderlijk. Zolang we niets vernielden was alles prima. De petten bleken echter niet allemaal dezelfde kant op te staan en oppersnor Adje Smit vond het tijd voor wat machtsvertoon. Er stond een linie ME schermde de Kalverstraat af en in elk zijstraatje van de Kalverstraat paste gelukkig ook nog net een ME-busje. En dat allemaal voor een ludieke Schone Kleren actie met wat geschilderde lichamen.

Alles bij elkaar was het een geslaagde parade die duidelijk maakte dat je een serieuze boodschap best op een vrolijke manier kunt overbrengen. Uiteraard is het niet mogelijk om elke gelouterde consument er in een keer van te overtuigen dat we in het westen een stapje terug moeten doen en moeten nadenken bij wat we kopen, dragen en eten. Maar de uitgedeelde folders zijn in elk geval met bovengemiddelde aandacht gelezen. Laten we niet tot Rio+20 wachten, maar het milieu, armoede en uitbuiting constant de aandacht geven die het nodig heeft.

Interessante websites:
Foto's van de actie:  http://www.aseed.net/un-corporated/a31-action-adam-pictures.htm
UN-Corporated, met (zo snel mogelijk) info en foto's van andere A31 acties: www.aseed.net/un-corporated/
Joburg Media met achtergronden en de laatste kritische updates van de top in Johannesburg: www.joburg2002.net
Indymedia South Africa met de laatste informatie over de acties in Johannesburg: southafrica.indymedia.org
Peoples Global Action conferentie: www.pgaconference.org
Milieudefensie over de Johannesbrug: www.milieudefensie.nl


- E-Mail: uncorp@aseed.antenna.nl Website: http://www.aseed.net/un-corporated/a31-action-amsterdam.htm
 
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.