english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Indymedia een rechts forum?
Paul Treanor - 21.09.2002 13:12

Indymedia.nl is deels een podium voor rechts. De medewerkers willen liever geen rechtse bijdragen censureren, en daarom blijven ze staan. Tijd om na te denken over een tweede IMC in Nederland.

Indymedia.nl is te ver gegaan in het bieden van een podium voor rechts. De laatste druppel, voor mij, is een recent geplaatste bewering: 'illegale immigranten die verdrinken op weg naar Europa hebben het aan zichzelf te danken'. Dat was een reactie op een bericht van mij, en mijn berichten lokken vaker woedend reacties uit bij rechts. De vraag is of Indymedia bedoeld is als een podium voor rechtse woede.

Een dat is het wel geworden. Indymedia.nl heeft een veel groter bereik dan rechtse websites in Nederland, en wordt veel vaker geciteerd wordt door de gevestigde media. Indymedia is ook te vaak bereid om rechtse bijdragen toe te laten, ondanks beloftes van een strengere optreden. Indymedia blijkt dan ook een grote aantrekkingskracht te hebben op Fortuynisten en libertariërs. Het gevolg is dat het een van de beste plekken is, binnen het Nederlandstalige Internet, om rechtse ideeën uit te venten.

De oorzaak is de houding van de Indymedia vrijwilligers: ze zijn beïnvloed door libertarische ideeën over Internet. Al bij het begin van Internet-activisme was dat zo, in de dagen van de EFF en John Perry Barlow. De houding was: vrijheid van informatie is het hoogste goed, censuur is het kwaad, alle meningen zijn even veel waard, neo-nazis en anti-nazis moeten beiden vrij spreken op het Net ,en daarna zien we wat er uitkomt. Na de commercialisatie van het Internet is deze ideologie op de achtergrond geraakt, maar de afkeer van 'censuur' bij activisten is nog heel sterk.

Enige voorbeelden van wat er wel doorheen komt. Eerst de immigranten: ik heb in augustus aangifte gedaan tegen de LPF, wegens dood door schuld. De aangifte heb ik geplaatst als aanvulling bij een bericht over Alexander von Schmid, die de doodstraf voor Volkert bepleit.

 http://www.indymedia.nl/nl/2002/09/6422.shtml

In reactie daarop schrijft ene 'Paul' die zich 'conservatieve christen' noemt:

"Migranten die dus zogenaamd de gevaarlijke weg kozen, doen bewust en per definitie iets illegaals, ze overtreden duidelijk de wetten van het land dat ze willen betreden. Ze nemen daarbij ongehoorde risico's. En nee, niet de rechtspopulisten zijn daar dan van de oorzaak, wel die migranten zelf die bewust een weg willen kiezen die voor hen nu eenmaal niet openstaat. Kijk, onze rechtsorde laat toe dat een eigendom wordt afgeschermd met hekken, alarm etc etc. Als iemand bij het inbreken daardoor verongelukt, (omdat ik de normale toegangsweg voor hem heb afgesloten) ben ik dan schuldig, of de wetgever, of de maker van het hekken?"

Dat past naadloos op een rechtse site: de mengsel van haat, racisme en zelf-rechtvaardiging is typerend voor rechts. De medewerkers van Indymedia hadden dit moeten verwijderen. Is het überhaupt de bedoeling van Indymedia om een podium te bieden aan conservatieve christenen?

Nog een voorbeeld: de reactie van micmac op de voorgestelde alternatieve normen en waarden.

 http://www.indymedia.nl/nl/2002/09/6518.shtml

Het omvat klassiek rechtse thema's zoals het verdedigen van bestaande ongelijkheid en onrecht, het verdedigen van de elites die daarvan profiteren, het bepleiten van selectie en concurrentie, het bespotten van het gelijkheidsideaal, en het beledigen van minderheden of achtergestelde groepen. Op het voorstel om selectie in het onderwijs af te schaffen, reageert micmac cynisch: "Inderdaad ook iemand met een IQ van 70 heeft recht op een doctorsbul."

De hele reactie van micmac had zo als een column in Elsevier kunnen staan. Nogmaals, ik begrijp dat mijn voorstellen provocerend zijn voor rechts, en als ze meer publiciteit krijgen worden ze misschien wel in Elsevier zelf afgekraakt. Maar is het de bedoeling van Indymedia om een aanvulling te zijn op de rechtse media?

Indymedia.nl heeft ook in het verleden meermalen bedreigingen geplaatst: zelf ben ik via Indymedia met de dood bedreigd. Ik heb niet daarop gereageerd, omdat ik weet dat hetzelfde anders bij andere fora opduikt. Maar nogmaals, was dat de bedoeling van Indymedia - om een soort Pim-Fortuyn-Forum te zijn? Was dat de bedoeling van de mensen die destijds Indymedia.nl financieel gesteund hebben? Is dat de bedoeling van de mensen die IMC Nederland onderdak bieden?

Tot zover de voorbeelden.

Er zijn vier goede reden om rechtse bijdragen weg te censureren bij Indymedia;

1. Rechts heeft eigen websites: laat ze daar maar posten.

2. De rechtse websites zelf staan helemaal niet open voor kritiek op hun eigen ideeën. De libertariërs die zo tegen censuur zijn, plaatsen geen anti-libertarische teksten op hun websites, bijvoorbeeld. De NNP plaatst geen anti-nationalistische teksten. Conservatief-christelijke websites plaatsen geen progressieve atheïstische teksten. Waarom moet Indymedia dan wel open staan voor rechtse posters?

3. Ondanks de eigen regels laat Indymedia geregeld persoonlijke aanvallen toe, en ook niet-inhoudelijke aanvallen op de inhoud van geplaatste berichten. Maar als ik zomaar een persoonlijke aanval post op Jan-Peter Balkenende dan wordt het vermoedelijk verwijderd als zijnde 'geen nieuws'. Ook een kritieke beschouwing over het CDA-beleid wordt vermoedelijk verwijderd, want een beschouwing is op zich geen nieuws. Maar 9 van de 10 rechtse postings bevatten geen nieuws, geen feiten, en geen aanvulling op een eerder bericht. Waarom zouden uitgerekend de rechtse postings mogen blijven staan?

4. Het belangrijkst: Indymedia laat rechts de toon bepalen. Bijvoorbeeld: uitgerekend op Indymedia maakt een anti-racistisch bericht de meeste kans op afwijzende reacties. Ik merk zelf dat ik Indymedia vermijd, omdat ik daar permanent uitgescholden wordt, en ik ben zeker niet de enige die zo erover denkt. Indymedia faalt 100% in de taak om een vrijplaats te zijn voor bijvoorbeeld het anti-racisme - juist omdat de huidige medewerkers dat toch niet als hun taak zien.

Zij zien Indymedia als een vrijplaats, in de zin dat de deur ook open staat voor rechts. Hun opvatting kan je vergelijken met een anti-racistische organisatie, die graag racisten uitnodigt voor alle bijeenkomsten. Zo'n organisatie kan helemaal niet functioneren: de anti-racisten zullen voortdurend in de verdediging zijn binnen de eigen organisatie. Met andere woorden: censuur en uitsluiting zijn in feite een eerste voorwaarde om alle politieke actie te voeren. Een antiracistische organisatie moet beginnen met het uitsluiten van racisten van het lidmaatschap, ze moeten een spreekverbod krijgen binnen de organisatie. Anders is de strijd bij voorbaat verloren. Zoiets geldt voor alle andere thema's waarmee Indymedia zich bezig houdt. De gehanteerde open-posting formule is een ongelijke wedstrijd met rechts: zij hoeven geen initiatief te nemen, zij kunnen op hun gemak de initiatieven van hun tegenstanders afkraken. Daarbij komt dat de gevestigde media Indymedia-postings opvatten als 'de stemming onder links', al zijn ze afkomstig van Fortuyn-aanhangers.

Uiteindelijk schuift het politiek klimaat een beetje naar rechts, als gevolg van het bestaan van Indymedia. Het zogenaamd alternatief voor de gevestigde media blijkt, gemeten naar inhoud, ver rechts te staan van de gevestigde media. Elsevier zou er niet over denken om een moorddreiging te plaatsen, Indymedia doet dat wel. Het voorbeeld is tekenend voor de verhouding: het bereik is natuurlijk minder dan de gevestigde media, maar Indymedia biedt gewoon meer aan rechts. Door de filosofie van de open posting is Indymedia een schot in eigen doel geworden. Om dat te corrigeren, moet rechts gewoon weg-gecensureerd worden.

Als de huidige groep medewerkers by Indymedia niet bereid is het beleid te veranderen, dan is er een eenvoudige oplossing. De mogelijkheid bestaat om een tweede IMC in Nederland op te richten. Omdat het bestaande IMC in Amsterdam zit, lijkt het logisch dat de tweede buiten Amsterdam komt. Aan de reacties op dit stuk kunnen mensen bepalen of dat snel nodig is.

 
supplements
some supplements were deleted from this article, see policy
wat je niet ziet bestaat niet. 
simon - 21.09.2002 13:37

Dus jou idee is om alles wat een ander geluid is weg te censureren zodat je alleen nog maar de reacties ziet die je wil zien?

Lijkt me erg dom, veel van de "rechtse" reacties tonen vaak hun eigen stupiditeit aan. Bovendien zullen mensen die een enigzins een vergelijkend idee hebben, hier op indymedia (hopelijk) inhoudelijke reacties zien op die racistische bla bla bla. Wat hun dan hopelijk weer aan het denken zet.

Als al die mensen die zich zo druk maken over dat racisme, sexisme en weet ik veel wat, nou eens hun energie staken in het schrijven van gevatte, slimme, leuke reacties, in plaats van maar de hele tijd te kankeren op indymedia.
Ik zie zo vaak van die reacties die oproepen om iets te verwijderen of te censureren. Wat een energieverspilling.
Terwijl er ook vaak genoeg dus van die gevatte, slime leuke reacties zijn die in een paar zinnen laten zien hoe verschrikkelijk dom die racisten zijn.

En daar komt ook nog bij dat je je in die mensen moet kunnen verplaatsen. Klinkt raar toch?
Zij willen namelijk iets vergelijkbaars. Ze praten voor zichzelf dingen goed, zoals de persoon die je citeert, hij/zij is er een van de soort die zegt:"het staat in de wet dus..." Dat soort mensen hebben oogkleppen op en jij stelt voor dat wij ook oogkleppen opzetten!!!


Waar gehakt wordt vallen spaanders 
M02 - 21.09.2002 14:34

ten 1e:
Indymedia.nl is in eerste plaats GEEN forum, maar een nieuwssite.


ten 2e:
discussies over het redaktie beleid horen niet in de Open NIEUWSlijn, maar op de openbare mailinglist.
Daarom wordt deze posting van de homepage verplaatst naar de OpenPosting page.

ten 3e
De redactie ontglipt ook wel eens wat. Zeker met een tekort aan vrijwilligers.
Mocht iemand iets zien staan waarvan je denkt dat het de spelregels overtreed, mail dan naar i n f o @ i n d y m e d i a . n l
Voor alle duidelijkheid: 
M02 - 21.09.2002 14:55

Indymedia NL is helemaal niet in Amsterdam gevestigd!
Waar haal je die onzin vandaan?!

Er is uberhaupt geen fysieke vestigings plek, en er is momenteel geen streven naar het hebben van een fysieke ruimte voor Indymedia NL.
Het is een virtueel vrijwilligers samenwerkingsverband.

Momenteel zijn er indymedia.nl medewerkers die verspreid wonen in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Overijssel.
Hopelijk sluiten zich nog meer actieve vrijwilligers aan.

Naast overleg op mailinglijsten en chat zijn er fysieke vergaderingen geweest in Amsterdam, Utrecht, Leiden en Den Haag

Mocht Indymedia.nl uitgroeien tot een erg drukke site met genoeg vrijwilligers, dan kan er eventueel gedacht worden aan meerdere websites voor verschillende regios, zoals in sommige andere landen ook gebeurd.

Wat het "censuur" issue betreft: daarover zijn de meningen onderling in de redactie ook verdeeld.

Als je vind dat er iets tekort schiet aan indymedia en dingen verbeterd moeten worden kom dan actief meedoen op de plekken die daarvoor bestemd zijn:

1. De fysieke vergaderingen
2. De Mailinglijsten
3. Chat kanaal #nl op  http://IRC.indymedia.org

 http://indymedia.nl/nl/static/join.shtml
IMC 
M02 - 23.09.2002 14:36

Nog iets anders:
de afkorting I.M.C. wordt door Indymedia Nederland zoveel mogelijk vermeden, om mogelijke toekomstige verwarring met de URL www.imc.nl en het bijbehorende zeer kapitalistische bedrijf te vermijden.
Paul Treanor post hetzelfde op Indymedia.BE 
M02 - 23.09.2002 16:15

Daar ook reakties

Website: http://belgium.indymedia.org/front.php3?article_id=31835&group=webcast
 
De grootste 
Carlos - 19.01.2003 05:31

De grootste rechts-extremist is Paul Treanor zelf! En dat blijkt wel uit het ultra-rechtse karakter van zijn geschriften.

Leve de vrijheid!
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.