english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Europese legitimatie uitzendarbeid op komst
Jan Buelens - 12.11.2002 08:30

Op woensdag 20 november e.k. bespreekt de plenaire vergadering van het Europees Parlement een ontwerprichtlijn met betrekking tot uitzendarbeid. Dit ontwerp werd uitgewerkt door de Europese Commissie en reeds besproken en geamendeerd door de Commissie werkgelegenheid en sociale zaken van het Europees Parlement.

Op woensdag 20 november e.k. bespreekt de plenaire vergadering van het Europees Parlement een ontwerprichtlijn met betrekking tot uitzendarbeid. Dit ontwerp werd uitgewerkt door de Europese Commissie en reeds besproken en geamendeerd door de Commissie werkgelegenheid en sociale zaken van het Europees Parlement. Van in de jaren ’80 is de Europese Unie bezig met de problematiek; vroegere voorstellen leidden echter niet tot een resultaat. De huidige ontwerprichtlijn dient essentieel twee doelstellingen: het uitbreiden van de uitzendsector en het creëren van een minimale bescherming voor uitzendkrachten. De eerste doelstelling overschaduwt echter in verregaande mate de tweede.

De federatie van uitzendkantoren, op Europees niveau georganiseerd in CIETT, wil een toename van het aantal uitzendkrachten van 2,5 miljoen nu naar 6,5 miljoen in 2010. De Europese Commissie neemt dit streefcijfer op haar beurt en zonder enige commentaar ter zake over. Volgens de Europese Commissie kadert dit in de centrale doelstelling, aangenomen op de Top van Lissabon, om tegen 2010 te komen tot “de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie van de wereld”. Daartoe moeten er “meer en betere jobs” gecreëerd worden en de Europese Commissie is van mening dat uitzendarbeid aan die vereisten kan voldoen. In de ontwerprichtlijn zijn derhalve een heel aantal bepalingen gewijd aan het zogenaamd “verhogen van de kwaliteit van uitzendarbeid”: de inlenende onderneming dient de uitzendkrachten op de hoogte te stellen van vacatures, hen sociale dienstverlening aan te bieden en mee te werken aan hun opleiding. Deze maatregelen doen echter niets af aan de fundamentele vaststelling dat uitzendarbeid een enorme onzekerheid teweegbrengt bij de betrokken werknemers.

Centraal in de ontwerprichtlijn staat het non-discriminatieprincipe. Uitzendkrachten zouden dezelfde rechten moeten hebben als werknemers van de inlenende onderneming. Nochtans worden er drie uitzonderingen weerhouden: indien de sociale partners op nationaal niveau een andere regeling treffen, bij uitzendcontracten van meer dan 18 maanden of indien er objectieve redenen bestaan. Die laatste uitzondering is een soort blanco norm, waardoor de vrees reëel is dat de uitzondering de regel wordt. De Europese Commissie wijst zelf op momenteel bestaande loonverschillen tussen uitzendkrachten en gewone werknemers van 5 tot 40%, in weerwil van reeds bestaande nationale non-discriminatiebepalingen.

Verder wordt er betoogd dat deze ontwerprichtlijn slechts betrekking zou hebben op een aantal Lidstaten van de Europese Unie, waar de arbeidsvoorwaarden van uitzendkrachten werkelijk abominabel zijn (bv. Verenigd Koninkrijk). Nochtans zijn de bepalingen van die aard dat ze een druk kunnen betekenen voor bijna alle nationale systemen van uitzendarbeid. Zo zijn in België uitzendcontracten van onbepaalde duur tot op heden niet toegelaten; de vraag is voor hoelang nog. Meer in het algemeen is in de ontwerprichtlijn opgenomen dat de Lidstaten de nog bestaande beperkingen op uitzendarbeid regelmatig moeten evalueren om te zien of ze niet kunnen opgeheven worden. Deze evaluatie dient door alle Lidstaten te gebeuren.

Een breed maatschappelijk debat lijkt in deze materie dan ook noodzakelijk. Indien de oorzaak van de recente arbeidsongevallen bij o.a. Cockerill Sambre direct of indirect verband houdt met de aanwezigheid van uitzendkrachten, rijst de terechte vraag naar de aanvaardbaarheid ervan, in het bijzonder bij bedrijven met zo’n hoog veiligheidsrisico. Een recent rapport van de Europese Stichting voor de verbetering van de Arbeidsomstandigheden bevestigde het onuitgesproken vermoeden van een hoog aantal arbeidsongevallen bij uitzendkrachten. Ons inziens moet men zich -in het licht daarvan- ernstig beraden over de algemene doelstelling, nl. het bijna verdriedubbelen van het aantal uitzendkrachten. Dat uitzendkrachten moeten gedijen op de fluctuaties en grillen van het vrije marktmechanisme houdt niet te onderschatten risico’s in, die beter vermeden dan genezen kunnen worden.

Jan Buelens

(De auteur is jurist)




- E-Mail: jbuelens@skynet.be
 

Read more about: europa

supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.