english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Conferentie Keer het Tij: vijf nieuwe leuzen
spring - 01.12.2002 00:22

De Keer het Tij conferentie in Amsterdam was zo weer voorbij. Vier uurtjes discussieren, eerst in werkgroepen en in een gemeenschappelijke slotbijeenkomst, met als resultaat vijf nieuwe leuzen.

foto van Keer het Tij manifestatie tijdens Prinsjesdag 2002 in Den Haag
foto van Keer het Tij manifestatie tijdens Prinsjesdag 2002 in Den Haag

In tien werkgroepen werd gediscussierd over een bepaald thema, bijvoorbeeld over dierenwelzijn en multiculturalisme. (zie  http://indymedia.nl/nl/2002/11/7696.shtml ). De werkgroepen stelden een aantal actiepunten samen, bedachten een slogan en deden een actieoproep. In de slotbijeenkomst werd dit voorgelegd aan de drie 'progressieve' politieke partijen: Groenlinks, Sp en Pvda.


Niet iedereen was hiermee tevreden. Na een tijdje stond een man tijdens het slotdebat op en verkondigde: "Dit is een schijndebat. Dit zijn drie partijen die oorlog voer(d)en tegen Afghanistan, Irak en Kosovo en tegen migranten en tegen burgerrechten. Dit is een verkiezingsstunt, een schijnvertoning".

Na wat geroezemoes en verbazing ging het debat verder. Telkens was er een spreker van een van de werkgroepen die punten aangaf, waarop de partijen moesten reageren. Van de SP was dit Agnes Kant, van de Pvda Diederik "greenpeace" Samson en van Groenlinks Kees Vendrik. Vooral de PvdA moest het ontgelden, want acht jaar paars, en ze hebben de problemen alleen maar erger gemaakt. Samson had onbewust het juiste t-shirt aan: SHAME stond erop.

personen
Vendrik was degene die zijn partij telkens naar voren bracht alsof het de beste oplossing was en maakte daarbij ook andere fouten. Zo zei hij dat we dankzij de liberalisering van de energiemarkt "groene stront" inkopen (hij bedoelde grijze energie) en hij wist te melden dat de afgelopen studentendemonstratie in Den Haag was en niet in Amsterdam. Tsja, daar was die toch verboden? Hij had wel leuke grapjes: "Weg met de biomassa-stroom. Dat is niet groen. Dat is een hoopje troep met een vuurtje eronder".

Samson was de grappigste. "Wij hoeven niet bang te zijn voor de markt. Met zijn allen kunnen we die wel aan". Hij gaf ook aan dat bommen gooien op Irak, als de VN dit toestaat, moet vanwege de "internationale solidariteit". Of moeten we anders de VN verlaten? vroeg hij zich af.

Kant was retorisch erg sterk en blijkt een arsenaal aan slogans te hebben. "Wij kunnen misschien de markt wel aan, maar het milieu kan de markt niet aan". En als het moet, "dan gaat Nederland de NAVO uit". Echte antwoorden op de stellingen die voortkwamen uit het debat over multiculturalisme (de SP heeft alleen technische oplossingen voor een politiek vraagstuk) had ze ook al niet. De Sp wil energiebedrijven hernationaliseren. Ik heb een argument zei ze: de NS.

inhoud
Daar waar de politieke partijen vooral slogans gebruikten om de zaal voor zich te winnen, waren de werkgroepjes productiever. Ik ben daar niet bij geweest, maar hierbij een samenvatting van de samenvattingen zoals die tijdens het slotdebat naar voren werden gebracht. Tenminste, enkele daarvan. Misschien dat mensen die de werkgroepen wel bezocht hadden, een samenvatting kunnen maken van die betreffende workshop?

Veel mensen werden geinformeerd over het GATS verdrag, dat via de WTO publieke diensten wil privatiseren. De partijen beloofden dit proces erg goed in de gaten te houden en het onderwijs eruit te laten (hoe zit het met de andere diensten?) De discussie over de vakbonden ging erover dat we er juist op vooruit zouden gaan als we meer loon eisen en dat economen politiek vooringenomen zijn. Maar dat er ook wel begrip was voor wat de vakbonden in het sociale akkoord hadden bereikt (behoud van Melkertbanen bijv.)

Tijdens de werkgroep over oorlog en vrede werd besloten oorlog tegen Irak niet te ondersteunen, en dat we ons moeten verzetten tegen Nederlandse regeringssteun voor bommen op Bagdad. Maar wat dat wel? Die vraag beantwoorden bleek een stuk moeilijker. Het voorstel is om direct na de eerste bommen luchtmachtbasis Volkel te bezetten. Of de politieke partijen ook mee willen doen, was de vraag. En wat we tegen de wapenhandel willen doen. Het blijkt onder andere dat Israel leuk elke dag wapens via Schiphol importeert.

Het debat over duurzame energie ging vooral over wie biedt het meest? Groenlinks en Pvda willen opeens allebei (ja, ik weet dat het ambitieus is, zei Samson) 20% duurzame energie in 2020, of was het toch 2010? De partijen willen een verplicht quotum aan de energiebedrijven opleggen. Samson wil vooral de markt zijn werk laten doen, de Sp wil de energiebedrijven terug naar de staat. Volgens Samson ging het overigens heel erg goed met duurzame energie. De windmolens schoten als paddestoelen uit de grond, totdat... jawel, het nieuwe kabinet aan de macht kwam.

De werkgroep en debat over de burgerrechten was helder. Hoe ver gaat de politiek in het uithollen van onze rechten? Het is vooral paniekvoetbal dat bedreven wordt door de partijen op het gebied van veiligheid. Wanneer gaan de partijen vasthouden aan de fundamentele rechten en zeggen zij: nu is het genoeg? Geen camera's, geen preventief fouileren, geen demo's die verboden worden verklaard. De Pvda had een schijnantwoord: vergeet niet dat de mensen die veiligheid het meest nodig hebben, die mensen zijn van wie wij zeggen dat wij voor ze opkomen (zwakkeren).

Ook onderwijs kwam kort aan bod. Onderwijs is geen product, maar een fundamenteel recht. Het is niet bedoeld als middel om mensen klaar te stomen voor de arbeidsmarkt en er mag geen marktwerking plaatsvinden, want dan gaan opleidingen verloren.

slot
Het bewustzijn groeit onder de organisaties, dat links veel meer aan zijn eigen agenda moet werken, en minder de agenda van rechts moet volgen. Daarom zijn deze bijeenkomsten belangrijk. Er vindt uitwisseling plaats tussen organisaties en partijen en er wordt gewerkt aan een nieuwe agenda, hoe mager die soms ook lijkt.

Er waren tien leuzen bedacht, waartussen we konden kiezen. De vijf leuzen waarvoor het hardst werd geklapt, waren verkozen. De leiding op het podium had echter geen goede oren. Hieronder de opties waar nog voor gekozen moet worden.

Geen Nederlandse steun oorlog tegen Irak
GATS Transparant or GET AWAY!
Geen vluchtelingen op straat/ Meer hart in het vluchtelingendebat
Geen bommen maar boeken/ Meer rechten voor dieren.
De privatisering van de NS was ook al zo'n succes.


Website: http://www.keerhettij.nl
 
supplements
some supplements were deleted from this article, see policy
ook anp brengt middenin nacht verslag uit 
nog zo'n nachtbraker - 01.12.2002 01:18

Het linkse verzet roert zich weer

AMSTERDAM (ANP) - Premier Balkende mag de tegenstellingen tussen links en rechts dan vruchteloos noemen, links-Nederland scherpte die zaterdag in Amsterdam juist weer aan.

volledig bericht:
 http://www.trouw.nl/ANP/LAATSTE_NIEUWS/ANP-301102-193-anp.html
Besluiten  
squirrel - 01.12.2002 10:03

Zie ook:

Website: http://groups.yahoo.com/group/linksnederlands/message/3960
 
Foto's van de actieconferentie 
Platform Keer het Tij - 01.12.2002 20:17


Zie:  http://www.keerhettij.nl/keerhettij/album/index.htm

Website: http://www.keerhettij.nl
 
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.