english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Strijd tegen woningnood
DeWaarheid.nu - 02.12.2002 18:20

In heel Nederland vindt er momenteel een kaalslag plaats op de woningmarkt. De grote banken varen er wel bij wanneer zoveel mogelijk mensen zich een koophuis met hypotheek aanschaffen.

Huurhuizen van woningcorporaties worden op grote schaal verkocht en de huurhuizen die onverkoopbaar zijn, worden gesloopt. In relatie met de economische crisis is het gevolg een nieuwe woningnood die zich overal in het land doet voelen.

In de Oost-Groninger gemeente Scheemda, waar de VCP twee raadszetels heeft, is er onlangs een zogenaamd woonplan opgesteld. Het plan gaat uit van de inmiddels volkomen achterhaalde ideeën over de ontwikkelingen van de woningmarkt. De VCP stelde, toen duidelijk werd welke kant het opging met de gemeentelijke plannen, een eigen Nota Wonen samen. In de raad kwamen het gemeentelijk woonplan en de VCP nota gelijktijdig aan de orde. Hieronder volgt de bijdrage van de VCP-fractievoorzitter aan de discussie.

Voorzitter,

de raad moet vanavond een zeer belangrijke beslissing nemen aangaande het woonplan. De levensomstandigheden van een groot aantal inwoners van Scheemda hangen van die beslissing af. Het gaat dan niet alleen om huurders, maar ook om andere inwoners van de gemeente die hun leefomgeving door het woonplan vaak zeer ingrijpend veranderd zullen zien.

Alvorens we ingaan op de inhoud van het plan, willen we eerst iets kwijt over de gevolgde procedure.

Het college heeft in eerste instantie gedacht er goed aan te doen het woonplan zolang mogelijk geheim te houden, zelfs de gemeenteraadsleden zouden het niet mogen inzien.
De VCP heeft middels een brief het college gedwongen openheid van zaken te geven.
Vervolgens werd er, en wordt er, nog steeds onduidelijkheid in stand gehouden over wat er nu wel en niet besloten is. De bevolking van Scheemda wordt voorgehouden dat er nog inspraak mogelijk zou zijn. Voor iedereen die een beetje langer meeloopt in deze wereld is het echter duidelijk dat deze inspraak slechts betrekking heeft op de vraag, en dan citeren we een van de vele briefschrijvers aan de raad, die dat uitstekend verwoord heeft; of de bakstenen in de nieuwe bebouwing nu roodbruin of bruinrood van kleur moeten zijn. Een andere briefschrijver constateert zeer terecht dat "de trein al rijdt en dat overleg dan zinloos is".

Kortom, niks inspraak, de belangrijkste besluiten zijn al maanden geleden genomen, vooral door verantwoordelijk wethouder Zwiers en de woningbouwcorporaties. De taak van de wethouder bestaat er in de opdrachten die hij van Acantus/SGBA heeft gekregen door de raad te rammen. Dat doet hij dan ook. Interesse in andere standpunten heeft hij niet, hij heeft zich niet eens de moeite getroost om de vragen die mijn fractie en andere fracties hem mondeling tijdens een commissievergadering stelden te beantwoorden. Mijn fractie heeft daarop de vragen nogmaals ingediend, deze keer schriftelijk en daarbij aangegeven dat we antwoord verwachten ruim voor de besluitvorming over dit woonplan in de raad. Nu is het zover en zie daar…….weer geen antwoord. En dan gaat het bijvoorbeeld om een simpele vraag of de kosten van speelvoorzieningen in het totale plan zijn meegenomen of niet.

Als dit de houding is die een wethouder ten aanzien van raadsleden inneemt, dan kunnen de inwoners van Scheemda wel uittellen hoe deze man tegen inspraak door de bevolking aan kijkt. Vanuit de bevolking zijn er een groot aantal brieven geschreven waarin niet alleen geprotesteerd wordt tegen het woonplan of onderdelen van het woonplan, maar waarin tevens goed doordachte alternatieven worden aangedragen. Als de VCP expliciet vraagt om een reactie van de wethouder op deze alternatieven, is het weer hetzelfde liedje, er komt gewoon geen antwoord. Protesten worden in enkele buurten gesteund door bijna 100% van de bevolking, getuige de vele handtekeningen die zijn verzameld. Ook nu weer neemt de wethouder zich niet de moeite hierop te reageren.

Wij hebben ons verder bijzonder gestoord aan de uitlatingen van de wethouder inzake de Randstede (toevoeging redactie: de Randstede is een beschermde woonvorm voor mensen met psychiatrische ziektebeelden). We hebben begrepen dat de wethouder voor het een en ander zijn excuses heeft aangeboden, maar dat neemt niet weg dat de wethouder duidelijk heeft gemaakt dat hij zonder zich ook maar een moment te bekommeren om de huidige bewoners van de Randstede maar eventjes dacht te kunnen beslissen over zoiets belangrijks als de woonsituatie van deze kwetsbare groep mensen. Het is tekenend voor zijn optreden.

Ook de houding van milieupartij, Groen Links, is uiterst teleurstellend. Terwijl ze doorgaans een hoop koude drukte kunnen maken om ieder grassprietje dat dreigt te verdwijnen, accepteren ze nu zonder meer dat twee parken in de gemeente worden afgetakeld.

We spreken jegens het voltallige college en in het bijzonder jegens wethouder Zwiers onze diepe walging uit over de gevolgde procedure.


En dan nu de inhoud

Het woonplan is een plan zonder visie waarin een groot aantal technische details zijn uitgewerkt. De VCP-fractie wil daar haar eigen Nota Wonen tegenover plaatsen, een plan met visie maar uiteraard zonder gedetailleerde technische uitwerking. Voor een gemeenteraad vinden wij de visie ook belangrijker, de rest is werk voor ambtenaren.

Het woonplan mist ten ene male de samenhang met andere plannen zoals de Blauwe Stad en het kleine kernenbeleid. Wij hebben die samenhang wel aangebracht.

Zo is het van groot belang dat de gehele huizenmarkt drastisch veranderd is de afgelopen maanden. In onze Nota Wonen gaven wij al aan dat dat te gebeuren stond. Inmiddels kan voor iedereen duidelijk zijn dat er voor huizen die in de Blauwe Stad (toevoeging redactie: de Blauwe Stad is een plan om woongebied te ontwikkelen voor de zogenaamde bovenlaag in de huizenmarkt) gepland zijn geen enkele vraag meer is, we willen bijvoorbeeld maar wijzen op een interview met een Winschoter makelaar dat enkele weken geleden in het Dagblad van het Noorden stond en het niet doorgaan van een aantal dijkwoningen in Winschoten omdat deze dure woningen onverkoopbaar bleken. De onroerende zaakbelasting wordt waarschijnlijk afgeschaft, er wordt bij de stad Groningen een concurrerend plan ontwikkeld, de betrokken bouwbedrijven worden verdacht van grootscheepse fraude, kortom, de hele onderbouwing van de Blauwe Stad is weg, maar het Scheemder college blijft maar volhouden dat het goed komt met dat plan. Indien het college zou inzien dat het nooit meer iets kan worden met de Blauwe Stad, komt er een massa contingenten vrij die voor de eigen bevolking van de gemeente Scheemda aangewend kunnen worden. Dat zou het hele gemeentelijke woonplan veranderen.

Hetzelfde geldt voor de plannen met de kleine kernen. Onder het bewind van PvdA minister Pronk is besloten zo goed als geen bebouwing meer toe te staan op het platteland, deze visie is uitgewerkt in het Provinciaal Omgevingsplan en in het woonplan van Scheemda. Deze visie betekent zonder meer het einde voor kernen als Nieuw-Scheemda, 't Waar, Oostwold en Nieuwolda. In Nieuwolda worden immers 4 huizen minder gebouwd dan er worden afgebroken, in Nieuw-Scheemda/'t Waar komt helemaal geen nieuwbouw en Oostwold wordt met de komst van de Blauwe Stad afgesloten van de andere kernen en de stad Winschoten.

Echter, de plannen van Pronk zijn door het nieuwe kabinet alweer afgeschaft, bouwen op het platteland wordt in de nabije toekomst weer toegestaan. Een van de belangrijkste pijlers is daarmee onder het woonplan vandaan geslagen. De concentratie van bebouwing in de kern Scheemda, die ten koste gaat van de Randstede en de groenvoorzieningen in het dorp, hoeft niet meer plaats te vinden. En het moet toch duidelijk zijn, bouwen in de kleine kernen is goed voor lokale aannemers, goed voor lokale werkgelegenheid in de bouw, goed voor jonge gezinnen met gewone inkomens. Het staat deze raad straks volledig vrij meer contingenten aan de kleine kernen toe te kennen en het dorp Scheemda van een ingrijpende negatieve verandering te vrijwaren.

Hetzelfde doet zich voor ten aanzien van de verschuiving van huur naar koop. Het hele woonplan is gebaseerd op de veronderstelling dat deze verschuiving zich zal doorzetten. Dat is echter niet zo. Overal in het land is er een schrijnend gebrek aan goedkope huurwoningen.
Enige tijd geleden stond er in het Dagblad van het Noorden een artikel over de toenemende en steeds langer wordende wachtlijsten voor huurwoningen in heel Oost-Groningen. Mensen die met een echtscheiding te maken krijgen kunnen weer bij hun ouders intrekken, ze komen niet eens meer in aanmerking voor een huis. Het is een simpel feit dat Acantus in gemeenten als Winschoten en Pekela wel goed weet wat slopen is, maar blijkbaar geen verstand heeft van bouwen. Verder houdt de groei van de totale woningvoorraad geen gelijke tred met de groei van de bevolking. Op zaterdag 19 oktober publiceerde de NRC een uitgebreid onderzoek dat als veelzeggende titel meekreeg: "Jan Modaal kansloos op huizenmarkt". En dan blijft het college van Scheemda zich bezorgd maken over de huisvesting van miljonairs, men kiest bewust voor de Blauwe Stad en Jan Modaal kan maar zien of hij nog een fatsoenlijk dak boven zijn hoofd krijgt.

Minister Kamp van VROM, een VVD-er nota bene, komt keer op keer in het nieuws met zijn roep om meer huurhuizen, hij wil zelfs lagere overheden inschakelen om de woningbouw te versnellen, hij verwijt woningbouwcorporaties te weinig te doen aan het grote tekort aan huurwoningen. En dan blijft het college van Scheemda vasthouden aan de sloopplannen van de woningbouwcorporaties.

We hoeven ons overigens geen zorgen te maken over de financiële positie van Acantus. Blijkbaar heeft het college niet ingezien dat het convenant dat nu voorligt geen convenant is, het is slechts een intentieverklaring van Acantus/SGBA. Acantus/SGBA kan er nog alle kanten mee op. Wie het plan goed doorleest zal ook merken dat een degelijke financiële onderbouwing ontbreekt. Een van de vragen die de VCP aan wethouder Zwiers stelde had betrekking op deze financiële onderbouwing. De vraag is van het grootste belang, daar de huizenmarkt sterk in beweging is en iedere verandering grote consequenties heeft voor de financiering van het plan. Maar ook hierop weet de wethouder niet te antwoorden.

Vervuilde grond wordt nader bekeken, staat er ergens in het plan. Een enkel kijkje naar vervuilde grond door een onderzoekbureau kost echter al snel een half miljoen euro. Men loopt blijkbaar bewust het risico van een tweede affaire De Toekomst (toevoeging redactie: De Toekomst is een sterk vervuild en verwaarloosd fabriekscomplex waar de gemeente voor ettelijk tonnen schoonmaakwerkzaamheden moet uitvoeren).

Al met al is het duidelijk dat we met dit plan regelrecht op een catastrofe afstevenen. De VCP zal zich dan ook uit alle macht tegen dit plan blijven verzetten. Er liggen mogelijkheden de rechter in te schakelen, de huurders kunnen massaal besluiten gewoon te blijven zitten en uiteraard zijn hardere vormen van actie ook niet uit te sluiten. De VCP zal deze acties zondermeer steunen.

Dit woonplan van Acantus/SGBA moet van tafel. Er dient een nieuw woonplan te komen waarin wordt uit gegaan van de hiervoor uiteengezette uitgangspunten. Iedere betrokkene zal moeten worden geraadpleegd voordat er besluiten worden genomen. Met iedere betrokkene bedoelen we dan niet Acantus en SGBA.

Het moet maar eens afgelopen zijn met een wethouder die bevelen van Acantus/SGBA uitvoert. Woningbouwcorporaties hebben maar uit te voeren wat door een gemeenteraad besloten wordt. Dat is ook de strekking van de wetten zoals de Huisvestingswet en de Woningwet.

We roepen ieder raadslid op zijn of haar gezond verstand te gebruiken en tegen het Acantus/SGBA plannen te stemmen.

Tot zover de fractievoorzitter van de VCP.

Dat gezond verstand was ver te zoeken. De andere partijen gingen nauwelijks inhoudelijk op de zaak in. Een partij als het CDA stelde een groot aantal vragen over technische kwesties die eigenlijk helemaal niet in een gemeenteraadsvergadering thuishoren. Groen Links deed, zoals verwacht, heel moeilijk over de afbraak van twee parken in de gemeente, maar verbond daar geen enkele consequentie aan. De CU bracht een verhaal waaruit bleek dat men het eigenlijk inhoudelijk met de VCP eens was, maar ook de CU zag af van de enige logische consequentie, namelijk tegen het woonplan stemmen.

De PvdA wethouder Zwiers ontkende in alle toonaarden dat hij aan het lijntje liep van de woningcorporaties. Hij voelde zich zelfs gegriefd door deze verdachtmaking van de VCP. Maar dat is de oude truc, de rol spelen van de gekwetste onschuldige in plaats van inhoudelijk op de zaak in te gaan. Feit is dat deze wethouder noch de moed, noch de intellectuele bagage heeft om een eigen rol te spelen in de verhouding tot de woningbouwcorporaties. Ze spelen met hem, en via hem spelen ze met de bevolking van de gemeente.

De raad ging met uitzondering van de VCP akkoord met het woonplan. Voor de VCP natuurlijk niet het moment om het hoofd in de schoot te leggen. De parlementaire afhandeling van zo'n plan is één ding, de uitvoering moet nog komen. Als tegenstanders van het plan na afloop van de raadsvergadering de VCP complimenteren omdat de VCP als enige partij een goede inhoudelijk visie naar voren heeft gebracht, dan valt het te verwachten dat er nog heel wat strijd tegen dit woonplan geleverd gaat worden.

Website: http://www.vcp.nu
 

Read more about: wonen/kraken

supplements
copy/paste NIET toegestaan! 
M02 - 02.12.2002 20:01

Het auteursrecht zal hier wel geen probleem zijn,
maar kopieren van complete artikelen op indymedia.nl die al elders op het web staan is NIET gewenst!
Verspil s.vp. geen tijd/geld (werk/dataverkeer/serverruimte)

Samenvatten, zorgvuldig citeren en linken, eventueel vertaald, is wel toegestaan!

Website: http://www.vcp.nu/vcpnieuws/woonplan2.htm
 
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.