english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Toekomst voor Boekhandel het Fort van Sjakoo
Fort - 16.12.2002 22:01

Het Fort van Sjakoo tekent een nieuw huurvoorstel en hoop de winkelruimte te kunnen aankopen. Bedelbrief en persbericht

Het Fort van Sjakoo Blijft!
Maar alleen met jouw steun

Boekwinkel het Fort van Sjakoo is tot overeenstemming gekomen met het Woningbedrijf Amsterdam (WBA) om de huur niet met 900% te verhogen. Wij danken iedereen voor zijn of haar bijdrage tot nu toe in de vorm van akties, handtekeningen of politieke steun. Mede hierdoor zijn we tot grofweg de volgende regeling gekomen: De huur voor het Fort wordt jaarlijks gefaseerd verhoogd. Per januari 2003 gaat de huur met 100% omhoog. In de jaren die volgen, komt er nog een aantal maal een dergelijke huurverhoging.

Daarnaast heeft het Fort tot halverwege 2003 de tijd om te beslissen het pand aan te kopen voor een prijs die op ruim 60% van de door het WBA getaxeerde marktwaarde ligt. Dat bedrag, 2 ton k.k., dient dan in december 2003 betaald te worden. Het bedrag is bewust lager dan de marktprijs gesteld omdat het om 'maatschappelijk gebonden eigendom' gaat. Voldoen de gebruikers van de ruimte aan de Jodenbreestraat niet meer aan een aantal voorwaarden, dan heeft het WBA het recht het pand voor een gelijk percentage van de dan geldende marktprijs terug te kopen.

Omdat op termijn de jaarlijkse huurverhogingen nog steeds onbetaalbaar zijn, ook al wordt het dan geen 900% meer, zal het Fort voor het voortbestaan afhankelijk zijn van de aankoopmogelijkheid. Echter, de kosten voor een hypotheek van de bank op het gehele aankoopbedrag leidt eveneens tot onbetaalbare maandlasten.

Om de aankoop te financieren hebben we dus ook jouw steun nodig. De aankoop zal pas betaalbaar zijn als we voldoende giften krijgen. Ook worden er plannen gesmeed voor het uitgeven van obligaties en renteloze leningen. In januari zullen we deze presenteren.

De giften zijn een essentieel onderdeel in het plan. Wij vragen dan ook iedereen de oude sok om te keren, kreatief te boekhouden met de huispot, benefieten te organiseren of op andere manieren gelden vrij te maken en gul te storten. Elke euro telt voor ons.

Kan je geld voor een langere tijd missen, maar wil je het over een aantal jaar wel weer terug, dan zijn de leningen en obligaties misschien iets voor je. Ben je hierin geinteresseerd dan kan je je wenden tot  fortaankoop@planet.nl We nemen dan in januari kontakt met je op om te praten over de voorwaarden en garanties.

De kampagne 'Stort voor het Fort' maakt vooralsnog gebruik van de girorekening van 'Het Fort van Sjakoo' te Amsterdam, gironummer 393 26 16. Storten kan onder vermelding van 'Gift aankoop'.

Tot ziens in de boekwinkel,

Het Fort van Sjakoo

Persbericht Fort van Sjakoo

Toekomst voor 25-jarig Fort van Sjakoo?

Het lijkt erop dat het Fort van Sjakoo een toekomst heeft op de Jodenbreestraat 24.Het Fort van Sjakoo is in ieder geval voorlopig gered. Voor een jaar zijn we uit de brand. Een contract met het WBA (met een moderate huurverhoging van maar 100%) opent de mogelijkheid voor aankoop van onze winkelruimte. Maar dan is er veel geld nodig: we hebben 1 jaar om twee ton bij elkaar te verzamelen. De campagne start in Januari 2003. Je kunt alvast donaties doen op giro 393 26 16 ter name van Stichting Het Fort van Sjakoo.

Proces

Ter herinnering: Alternatieve boekwinkel Het Fort van Sjakoo heeft vorig jaar van het geprivatiseerde Woningbedrijf Amsterdam (WBA) een huurverhoging aangezegd gekregen van meer dan 900%. Dat, een maandhuur van rond de 2500 euro, kunnen en willen we niet betalen en zodoende had het WBA ons voor de rechter gedaagd.

In de zomer van 2002 kwam het rapport van de bedrijfshuuradviescommissie (BHAC) uit. Deze comissie is door de rechter aangewezen gedurende de procesgang. Voor het WBA teleurstellend kwam de BHAC uit op een marktconforme huurprijs voor onze winkel die maar op de helft lag van wat het WBA dacht te kunnen vragen. De vastgestelde huur is nog steeds een hoop, E 1369,- p.m., maar toch al heel wat minder dan de eis van het WBA.

Deze uitkomst en het besef dat onze eerder geuitte woede en de golf van boze reacties niet alleen niet onredelijk waren maar ook politiek draagvlak hadden, bracht het WBA ertoe om met ons om tafel te gaan zitten en te proberen voor de volgende zitting voor de rechter een onderlinge uitkomst te vinden.

Koopoptie

Het voorstel dat er nu ligt houdt in dat de huur de komende vijf jaar in vijf etappes wordt aangepast aan de (volgens de BHAC) marktconforme huur (en dus te duur wordt), maar het houdt vooral de mogelijkheid in om over te gaan tot koop van de winkelruimte door het Fort. Natuurlijk is het belachelijk dat we ons eigen pand terug moeten kopen maar we zien erin een goede zo niet de enige mogelijkheid om op deze historische plek een alternatieve bestemming te houden en dus het Fort voorlopig te laten bestaan en het pand uit de spekulatie te houden.

In feite hebben we een jaar de tijd om daadwerkelijk tot koop over te gaan. Dit zal dan gebeuren in de vorm van "maatschappelijk gebonden eigendom" (met terugkooprecht voor het WBA) waardoor we het voor 60% van de marktwaarde kunnen overnemen voor rond 200.000 Euro.

Campagne in 2003

Natuurlijk hebben we geen twee ton. Maar we hebben sinds zomer 2001 zo veel steunbetuigingen gehad, dat het ons een goed idee lijkt om dit aankomende jaar inderdaad te gebruiken om te proberen dat geld bij elkaar te spokkelen. We zullen in Januari 2003 een campagne startten om dit te bewerkstelligen. We beseffen dat de door ons nu ingeslagen weg om een poging totaankoop te doen niet voor iedereen weggelegd is. Het is ook niet onze eerste keus. We hebben geprobeerd elders onder te komen maar stootten altijd op hetzelfde probleem: er is geen goedkope winkelruimte meer in en rond de binnenstad van Amsterdam dankzij gentrificatie (veryupping) en verketening ("easy city"). En de ontwikkeling van de o.g. markt is zodanig dat je lange termijn door koop goedkoper uit bent dan door huur.

Verdeel en heers

Het al of niet te koop aanbieden van ruimtes/panden die met een vergelijkbare problematiek te maken hebben is afhankelijk van de inschikkelijkhied van de huidige eigenaar en bovenal van het mobilisatievermogen, de financiele draagkracht en de persoonlijke inzet van de medewerk(st)ers van de betroffen organisaties of initiatieven. Kopen is alleen voor de `happy few' weggelegd en zo blijft de tendens om politiek marginale of niet voldoende economisch renderende bedrijfjes en initiatieven langzaam maar zeker de stad uit te drijven in stand. Maar bij gebrek aan serieuze alternatieven blijft ons weinig keus, we moeten mee zwemmen op de stroom van de economische vooruitgang; of ondergaan. Dit is het nieuwe gezicht van het aloude verdeel en heers. We zullen ons blijven inzetten, zoals we dat al 25 jaar doen voor de andere door (aangekondigde) huurverhoging bedreigde initiatieven en politieke, sociale en culturele instellingen zoals het LAC en andere gekraakte of gehuurde ruimtes en panden. Het Fort draait al 25 jaar als vrijwilligerskollectief en heeft geen directie. Een zulke kan zich dan ook niet gedistancieerd hebben van enige actie die er in het verleden is genomen, net zo min als de medewerk*ers.

Het Fort van Sjakoo: Nu nodiger dan ooit!


- E-Mail: fortaankoop@planet.nl Website: http://www.xs4all.nl/~sjakoo
 
supplements
Artikel Boekblad 
ox - 16.12.2002 22:06

Van de digitale versie van Boekblad

Boekhandel Fort van Sjakoo mag blijven

16 december 2002 - Boekhandel Fort van Sjakoo kan in het pand aan de Jodenbreestraat in Amsterdam blijven. Met deze overeenkomst is een einde gekomen aan het hoog opgelopen huurconflict dat bijna anderhalf jaar heeft geduurd.


De boekhandel en het Woningbedrijf Amsterdam (WBA) zijn een nieuw huurcontract overeengekomen dat op 1 januari ingaat. De huurprijs wordt in vijf jaar geleidelijk verhoogd naar ongeveer tweederde van het bedrag dat de WBA oorspronkelijk eiste: een huurverhoging van 900 procent. Ook krijgt het links-anarchistische Fort van Sjakoo de kans om binnen een jaar het pand te kopen, tegen 60 procent van de marktwaarde, ongeveer 200.000 euro.

Volgens Sjakoo-medewerkster Dotte kijken de medewerkers met gemengde gevoelens naar de overeenkomst. 'We hebben eruit gesleept wat we konden. We gaan nu kijken of we voldoende geld kunnen vinden om het te kopen, maar dan zitten we er dertig jaar aan vast. Het is maar de vraag of we dat kunnen volhouden.' Als Sjakoo het pand niet kan kopen, wordt volgens Dotte de huur na verloop van tijd toch nog te hoog en zullen ze moeten vertrekken. 'We hebben al naar nieuwe locaties gekeken in Amsterdam, maar de stad zit potdicht.'(MV)

Zie ook:


Fort van Sjakoo
Artikel 'Rechter komt met tussenvonnis in zaak Sjakoo'
Artikel 'Het fort van Sjakoo bedreigd met sluiting '
De links zijn klikbaar op de boekblad-site, O.


Website: http://www.boekblad.nl/artikel/index.php3?id=2662
 
pfff 
daan - 17.12.2002 12:39

beetje ingewikkeld, drie verschillende persberichten. volgens mij heb ik ooit geleerd dat strategisch gebruik van de (mobilisatie- en informatie-) mogelijkheden van internet inhoudt dat je je boodschap kort en bondig brengt. zo'n lange lap tekst leest dus geen hond, zelfs de mijne niet.

desalniettemin van harte gefeliciteerd met het voorlopige suxes, ik zal m'n ouwe sokken uitpersen (inderdaad, geld stinkt) en hoop dat jullie inderdaad ook blij zijn met kleine bedragen!
Fort nooit gedistantieerd van acties 
Fort van Sjakoo - 17.12.2002 14:34

Hallo allemaal

Voor alle duidelijkheid. Het Fort (medewerkers, noch bestuur) heeeft zich nooit gedistantieerd van de acties die er gevoerd zijn ter ondersteuning van het Fort. Om de gemoederen bij onze woningbouwvereniging WBA een beetje te bedaren, hun ego was wel erg gekrenkt door kladactie, bezetting en taarting van de directeur, schreef ons bestuur de volgende brief om onderhandelingen mogelijk te maken. Zoals iedereen kan lezen is daar op geen enkele wijze een distantiëring in te lezen. Dus alsjeblieft geen ongefundeerde aantijgingen meer , vraag eerst even
bij ons na hoe de vork in de steel zit. Wij hebben niets te
verbergen. Dat een van de directeuren van het WBA in een
(vermoedelijk) telefonisch interview suggereert dat wij ons
gedistantieerd hebben, komt geheel voor zijn rekening. Hier onder volgt de brief zoals die medio mei 2002 verstuurd is:

groeten van het Fort van Sjakoo
*******************************************
Geachte heren de Jong , Van Kaam,

Vóór het geagendeerde gesprek op 16 mei wenste u een duidelijker standpunt van het bestuur van de Stichting Fort van Sjakoo ten aanzien van de acties die sympathisanten uitgevoerd hebben ter ondersteuning van de boekhandel en een standpuntbepaling ten aanzien van eventuele toekomstige acties.

Laat ik voorop stellen dat sjakoo blij is met brede steun die het bij haar verzet tegen de voorgestelde verhogigng van de huurprijs ondervindt. als jonge mensen het er voor over hebben om twee dagen en nachten in de cel te zitten en zich tot geldboetes te laten veroordelen voor een ideaal, is het natuurlijk lulligheid troef als het bestuur zich door eisen uwerzijds zou laten verleiden tot uitspraken over actiemethoden. Het is niet aan Sjakoo om zich daarover uit te laten. Ik heb er u op gewezen dat Sjakoo opgeroepen heeft tot actie en daartoe handtekeningenlijsten en adressen ter
beschikking stelt en heeft gesteld.

U liet weten dat medewerkers van uw bedrijf zich bedreigd hadden gevoeld. Het bleek mede te gaan om een gevoel van onbehagen na ontdekking van het feit dat bij de bezetting onbekenden in hun burolades gekeken hadden. Het mag duidelijk zijn dat akties bij het Woningbedrijf zich niet richten tegen werknemer Piet uit Purmerend die ook maar zijn dagelijkse brood moet verdienen, maar tegen de door uw bedrijf gevolgde koers bij de exploitatie van uw onroerend goedbezit. Dat daarbij niet altijd en volledig met de
individuele belangen van uw medewerker/sters rekening kan worden gehouden zal duidelijk zijn.

Uw werknemers zouden in de acties eerder aanleiding kunnen zien zich eens te bezinnen over de vraag waar hun bedrijf mee bezig is, namelijk de voorgenomen uitverkoop van voormalig gemeenschapsbezit in de vorm van verhuur van geliberaliseerde woningen en verkoop van opgeknapte arbeiderswoningen totdat de 30% sociale huurwoningen in uw rayon bereikt is.

Uiteraard betreurt het bestuur het dat uw medewerkers van uw kantoor zich bedreigd hebben gevoeld. In dit verband zou het bestuur van de Stichting het ook op prijs stellen als de voorgenomen gesprekken met het Woningbedrijf niet doorkruist zouden worden met, zoals u dat noemde, fysieke acties. Wij hopen dat ook na zo'n maand of negen, tien na uw aanzeggging huurprijswijziging en duizenden handtekeningen en symphathiebetuigingen later, voor het eerst inhoudelijk van gedachten te kunnen wisselen op donderdag 16 mei om 9 uur te uwent. Uw voorzorgsmaatregelen van vorige maand, namelijk bij voorbaat het interieur ontmantelen, leek ons wat al te radicaal voor zo'n kleine delegatie waar wij mee komen. Inmiddels verblijf ik,

Hoogachtend,
namens het bestuur van de Stichting Het Fort van Sjakoo

Website: http://www.xs4all.nl/~sjakoo
 
woeffffff 
hond van daan - 17.12.2002 16:06

pffff, ja joh, maak het nog ingewikkelder. 'ongefundeerde aantijgingen'. ik heb de hele lap tekst gelezen, mijn baasje had er geen zin in, maar ik kan geen aantijging ontdekken. laat staan een ongefundeerde. en dat terwijl ik dol ben op aantijgingen, maar hier lust ik geen brood van. waf.
Zie ook 
17.12.2002 16:16

Fort NOOIT van acties gedistantieerd
Fort van Sjakoo - 17.12.2002 14:27
 http://indymedia.nl/nl/2002/12/8040.shtml
Weg met het Fort van Sjakoo 
fort van sjakoo - 17.12.2002 17:23

Dit mailtje over het niet distantiëren sloeg op het volgende mailtje dat op de krakenmaillijst werd gepost:

From: NN ( xxxxxx)
Date: 14 Dec 2002 13:25 uur

GVD was is nou hier aan de hand? Kan iemens van het Fort misschien uitleg
geven? En komt er binnenkort een bezetting van het Parool omdat ze
klakkeloos alle lul-verhalen van het WBA opschrijven?

Kijk, dat het Fort toch akkoord gaat met een (nog steeds) waanzinnige
huurvehoging, allez, kan ik me nog ergens voorstellen. Die koop-optie voor
80% van de 'marktwaarde' (whatever that may be) voor een pand die het WBA
_gekregen_ heeft laat ik maar voor rekening van die smerige speculanten van
het WBA. Maar dat de 'directie van het Fort' afstand meent te moeten nemen
van een halfzachte bezetting waar zij uberhaupt niets mee te maken hebben,
nee, hier kan ik echt niet bij. Ik ga er mnaar vanuit dat het Parool er
weer nix van gesnapt heeft...

=== artikel uit Het Parool van vrijdag 13 december ===

Fort van Sjakoo kan toch blijven

(Van een verslaggever)
AMSTERDAM - De links-anarchistische boekhandel Fort van Sjakoo kan in het
pand aan de jodenbreestraat blijven. Woningbedrijf Amsterdam (WBA) en de
directie van de boekwinkel zijn een nieuw huurcontract overeengekomen dat
op 1 januari ingaat.

De nieuwe huurprijs stijgt in vier stappen naar ongeveer tweederde van het
bedrag dat WBA eerst had geëist - te weten negen keer zoveel als de
bestaande huur. Als het Fort binnen een jaar financiers kan vinden, kan men
het pand ook kopen tegen tachtig procent van de marktwaarde.

Dat heeft directeur Pieter de jong van de Woondienst van WBA vanmorgen
bekendgemaakt.
De directie en vaste klanten van de boekhandel - onder wie veel activisten
- hadden een hoogopgelopen ruzie met de directie van het woningbedrijf,
sinds die de huurverhoging van ongeveer negenhonderd procent had aangekondigd.

WBA rekent ook voor de meer ideële instellingen voortaan 'marktconforme'
prijzen, omdat gemiste inkomsten van dergelijke instellingen, anders
indirect zouden moeten worden verhaald op bijvoorbeeld de sociale
huurwoningen in het bestand. Ook andere 'ideële organisaties' zoals het
Latijns Amerika Centrum (LAC) kwamen in opstand.

Demonstranten bezetten daarop in november vorig jaar het binnenstadskantoor
van WBA, bekladden de muren, haalden kasten leeg en drukten
algemeen-directeur Lex Pouw een taart in het gezicht.

De politierechter veroordeel de twaalf van de actievoerders tot boetes van
250 euro, waarvan de helft voorwaardelijk, omdat ze met hun demonstratie
'een grens hadden overschreden'. justitie betichtte hen van 'asociaal en
onbeschoft gedrag'.

WBA-directeur Pieter de jong: "Een heel nare voorgeschiedenis. Het fort
voelde zich door ons aangevallen, maar wij betreurden het zeer dat ze
daarop óns aanvielen. Die bezetting ging echt te ver. We hebben ook geëist
dat ze afstand namen van hun acties, wat ze hebben gedaan. Toen zijn we
weer in gesprek geraakt en tot deze oplossing- gekomen."

Boekhandel Fort van Sjakoo kon aan het begin van de middag nog niet reageren.


Website: http://www.xs4all.nl/~sjakoo
 
Kraken-post mail archives  
LinkMichel - 18.12.2002 02:27



Website: http://www.krakenpost.nl/archief/Dec
 
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.