english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Havens A'pen & R'dam: draaischijven USoorlog
Peter Mertens - 24.01.2003 17:49

Deze weken trekken 99.000 nieuwe Amerikaanse soldaten naar de golf. Daarbij zijn de havens van Antwerpen en Rotterdam de draaischijven voor de elitetroepen van het Vijfde Leger. StopUSA organiseert een actie-betoging op woensdag 5 februari om 15u in Antwerpen.

Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, wil tegen eind februari een invasietroepenmacht van 150.000 tot 200.000 man klaarhebben om Irak binnen te vallen. De Verenigde Staten lijken daarmee vastbesloten de agressie tegen Irak door te zetten, wat de wereldbevolking daar ook moge overdenken.

Op 24 december gaf minister van Defensie Donald Rumsfeld de opdracht een grote landmacht te ontplooien. Daarom worden er deze weken achtereenvolgens 62.000 en 37.000 Amerikaanse en 30.000 Britse troepen naar de Golf gestuurd samen met tientallen F-16’s, A-10 tank-busters en B-1 bommenwerpers. Belangrijk onderdeel van deze 99.000 nieuwe GI’s vormen de 1ste Armoured Division en de 1ste Infantry Division van het Vijfde Leger, gestationeerd in Duitsland. (1)

Het Vijfde Legerkorps is één van de elite-eenheden van de imperialisten, uitgerust met de meest dure en moderne wapens waaronder de nieuwste AH-64D Apache Longbow aanvalshelikopters die 14 miljoen dollar per stuk kosten. Het korps oefent al jaren simulaties in van een grondoorlog tegen Irak. Op 11 oktober vorig jaar beval Bush om het hoofdkwartier van het Vijfde Korps, dat gestationeerd was in het Duitse Heidelberg, naar Camp Doha in Koeweit over te brengen. Het hoofdwartier stuurt vijfhonderd mensen om de situatie verkennen, en laat honderd officieren ter plaatse. De verscheping van het hoofdkwartier gebeurt via havens in België en Italië. (2)

“Rumsfeld stuurt dus de militaire planners en de commandostaf ter plaatse die de aanval op Irak over de grond zullen leiden. Het Vijfde Legerkorps is het enige legerkorps waarvan het hoofdkwartier buiten de Verenigde Staten ligt. De gevechtseenheden van het korps, zijn Eerste Tankdivisie en zijn Eerste Infanteriedivisie zijn specifiek getraind voor een oorlog in Europa of het Midden-Oosten. Het Vijfde Korps staat onder commando van luitenant-generaal William Wallace. Het Korps heeft 41.000 troepen onder de wapens,” zo zegt Associated Press op 13 oktober 2002. Het gaat om de voorhoede van de troepen die naar de Golf worden verscheept om vanuit Camp Doha de grondaanval tegen Irak in te luiden.

Naar Camp Doha in Koeweit
Op 13 januari kregen de volgende eenheden van het Vijfde Korps het bevel (3) om naar Camp Doha te gaan:
• de 12de Luchtbrigade, gestationeerd in Giebelstadt uitgerust met UH-60 Blackhawk en CH-47 Chinook helikopters;
• het 6e Squadron van het 6de US Cavalry Regiment uitgerust met de nieuwste AH-64D Apache Longbow aanvalshelikopters, van 14 miljoen dollar per stuk. Dat squadron behoort tot het 11e Attack Helicopter Regiment, gebaseerd in Illesheim;
• het 54ste Engineer Batalion, gelegerd in Bamberg behorende tot de 130ste Engineer Brigade
• het 17de Signal Battalion, gestationeerd in Kitzingen, behorende tot de 22ste Signal Brigade gebaseerd in Darmstadt.
Het Vijfde Amerikaanse Legerkorps zal zijn troepen en materiaal verschepen via Bremen, Rotterdam en Antwerpen. “Er is sprake van 20.000 manschappen van wie het grootste deel (60 procent) via Antwerpen zou passeren”, schrijft De Standaard.(4) Dat betekent meer dan 10.000 soldaten die door de Scheldestad zullen trekken. Het Vijfde Korps richt een tentenkamp op voor 800 Amerikaanse soldaten uit Vilseck in Kamp Westakkers op de N70 tussen Sint-Niklaas en Beveren. Het Amerikaanse leger krijgt er gratis bewaking door een contingent Belgische para’s. De Chinook, Blackhawk en de AH-64D Apachehelikopters donderden in het weekend van 18 en 19 januari boven Antwerpen. Met zo één helikoper van 14 miljoen dollar zou er al een mooi gezondheidsplan voor de openbare ziekenhuizen in Antwerpen kunnen worden gerealiseerd. Vanuit Duitsland trekken de helikopters naar kaai 1241 van Hessen-Noord Natie aan het Vrasenedok, maar een deel moest zaterdag landen in Deurne, in Kleine Brogel en in Brasschaat “wegens het slechte weer”.

Om het materiaal te vervoeren is de USNS Watkins van het Amerikaanse Military Sealift Command aangemeerd aan kaaien 1237-1239 in het Vrasenedok. Na de Watkins worden nog verschillende andere schepen verwacht om materiaal op te halen voor Koeweit.

Alles gaat naar het meest vooruitgeschoven Amerikaanse kamp, Camp Doha ten westen van Koeweit-stad, op slechts 580 kilometer van Bagdad. Vandaag is daar al meer dan 350.000 ton oorlogsmateriaal opgeslagen in 37 opslagruimtes. Inclusief chemische pakken, M-1A2 gevechtstanks, M-2A2 Bradley Gevechtsvoertuigen, Paladin 155mm Howitzers en verschillende raketlanceersystemen. Nu wordt nog 200.000 ton extra zware wapens en ondersteuningsmateriaal aangevoerd. Onder meer vanuit Antwerpen.
De basis in Camp Doha “zal een essentieel steunpunt worden voor de meeste grondtroepen die naar Irak gaan”, bevestigt admiraal Stephen Baker.(5) En ook Associated Press herhaalt op 16 januari 2003: “Naar doorgaans wordt aangenomen, zullen de gevechtseenheden van het 40.000 man sterke Vijfde Legerkorps in de strijd gegooid worden, zodra de oorlog uitbreekt.” Zo is Antwerpen een draaischijf van de Amerikaanse elitetroepen geworden voor deze barbaarse oorlog om olie.


Wie importeert ‘het conflict’ in de havenstad ?

In mei vorig jaar verzekerden SP.a en Agalev-kopstukken Patrick Janssens, Leona Detiège en Mieke Vogels dat niemand “het conflict uit het Midden-Oosten in Antwerpen mag importeren”. Samen met het Vlaams Blok besloten ze daarom de pro-Palestijnse betoging van 8 juni te verbieden, nadat eerder hetzelfde gebeurde met de AEL-betoging van 22 april. Nog geen jaar later wordt het duurste oorlogsmateriaal tegen Irak door Antwerpen gespoord, gereden, opgeslagen en ingeladen.

Niet minder dan 10.000 Amerikaanse elite-soldaten worden verwacht. Niemand van SP.a of Agalev wil het troepentransport verbieden of spreekt verontwaardigd over het “importeren van het conflict”. Integendeel, op 17 januari bevestigden alle regeringspartijen – inclusief Agalev en SP.a – in de kamer het Irakbeleid van de regering: geen eigen troepen, maar ook geen afkeuring van Amerikaanse troepentransporten via de haven.(6) De Verenigde Staten hebben aan ons land geen troepen gevraagd, ze hebben alleen de veilige doorgang van hun troepen gevraagd, zo klinkt het. Dyab Abou Jahjah van de AEL heeft gelijk als hij zegt: “Het is alsof iemand aankondigt dat hij uw buur wil vermoorden. En jij antwoordt: ik doe niet mee, ik ben ertegen, maar als je wil, mag je mijn appartement gebruiken.”

Wie heeft trouwens de toelating gegeven het “appartement” (de Antwerpse haven) te gebruiken? De paargroene regering ging van start met allerlei ronkende verklaringen over ‘transparantie’, ‘modelstaat’ en ‘snelle informatie-verstrekking’ maar de potjes blijven even dicht als voordien.

Volgens professor internationaal recht Jan Wouters moet er bij grotere transporten “een permanente communicatielijn geopend worden tussen het Amerikaanse en het Belgische commando en is de toelating nodig van het ministerie van Landsverdediging of van Buitenlandse Zaken”.(7) Ontkenning bij het kabinet Flahaut van Landsverdediging: “Volgens samenwerkingsakkoorden die binnen de Navo afgesloten zijn, mogen de Verenigde Staten dit soort logistieke operaties vrij uitvoeren.” Flahaut wijst voor meer informatie door naar het Navo-hoofdkwartier in Casteau. Maar daar doen ze of hun neus bloedt: “Wij weten van niets. De Navo heeft niets te maken met die transporten. Dit is een louter Amerikaanse aangelegenheid.”(8) Daarmee draait het leugenpaleis weer op volle toeren. De wapentransporten worden ‘beveiligd’ door Belgische para's. Die beslissing moet wel in België zijn genomen, ofwel bij het ministerie van Defensie ofwel door het paarsgroene kernkabinet. Paarsgroen niet op de hoogte, zei u?


Stop USA organiseert actie en betoging woensdag 5 februari

"Ons huis davert hier. Er zijn zojuist al zeven golven Amerikaanse transporthelikopters (van die bananen met twee hefschroeven erop) boven ons huis gevlogen. Ze vliegen per vier en komen van Brasschaat (vliegveld) en gaan naar de haven," dat mailde Lucien, een chemiearbeider me zaterdag. Maandag een mail van een spoorarbeider: "Beste vrienden, gisterenavond rond 22u00 stonden er in Essen weer drie lange legertreinen. Die transporten gaan blijkbaar continu door dezer dagen..." En even later mailt Bert me: "Ronny, een vriend van mijn broer, werkt als ambulancier bij een kleine ambulance-firma, in onderaanneming bij de Hessenatie in de Antwerpse haven. Het bedrijfje beschikt over twee ziekenwagens. Sinds de Amerikaanse militaire machtsontplooiing in de Antwerpse haven moet één van beide ziekenwagens 24 uur op 24 standby staan voor de VS-militairen! Als er nu een ernstig ongeval met havenarbeiders gebeurt, mogen wij daar maar met één ambulance naartoe, want de andere moet beschikbaar blijven voor de yankees. Dat kan havenarbeiders het leven kosten!"

We spreken over Antwerpen. De oorlog start in de haven onder het gedonder van de Apache- en Blackhawk helikopters. Het schip de USNS Watkins van de Amerikaanse Military Sealift Command ligt in het Vrasenedok aangemeerd. Dit stalen monster van 290 meter lang en 32 meter breed moet de massavernietigingswapens naar de Golf brengen. Hoeveel ziekenhuizen, hoeveel scholen, hoeveel fabrieken, hoeveel mensen zullen kapot geschoten en gebombardeerd worden met het materiaal dat onder onze neus verscheept wordt?

Op 16 november 2002 heeft de Jongerenbeweging van de PVDA het Antwerps stadhuis bezet om te protesteren tegen de medeplichtigheid van de SP.a en Agalev. Woensdag 15 januari 2003 ketenden drie leden van de Jongerenbeweging zich vast aan de havensluis en verhinderden zo gedurende een uur de doorgang van elk schip uit het havendok. Op de betoging van 19 januari werden 70 nieuwe jongeren lid van de Jongerenbeweging van de PVDA. Zij willen élke woensdag van februari actie voeren tegen de moordtransporten. De grootste actie-betoging zal plaatsvinden op woensdag 5 februari, om 15 uur voor het Centraal Station in Antwerpen op initiatief van StopUSA. Elk uur vertraging van een moordboot of een moordtrein is een uur gewonnen voor de Iraakse kinderen! Afspraak: 5 februari in Antwerpen!

(1)The Scotsman, 20 januari 2003 en 22 januari 2003 www.news.scotsman.com •
(2) The Washington Post, 12 oktober 2002 •
(3) Zie www.vcorps.army.mil/www//news/2003/DeploymentOrders_01Jan03.htm
(4) De Standaard, 18 januari 2003 •
(5) Center for Defense Information, 12 september 2002 • www.cdi.org/terrorism/ready.cfm
(6) De Standaard, 18 januari 2003 •
(7) De Morgen, 21 januari 2003 •
(8) Financieel Economische Tijd, 14 januari 2003.


- E-Mail: mertens.peter@pi.be Website: http://www.solidair.org
 
supplements
Rotterdamse haven en oorlog 
ik - 24.01.2003 19:15

Zie ook:

Website: http://groups.yahoo.com/group/linksnederlands/message/4312
 
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.