english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Antifascisten boeken overwinning in Apeldoorn
nn - 24.03.2003 14:39

Verslag van de AFA tegendemonstratie in Apeldoorn.

Zaterdag 8 maart demonstreerden een kleine 500 anti-fascisten tegen de aangekondigde demonstratie van de extreem-rechtse Nederlandse VolksUnie (NVU) in Apeldoorn.
De tegendemonstratie was georganiseerd door de Anti-Fascistische Aktie (AFA), en ging om 11.00 uur van start op het Centraal Station van Apeldoorn.
Hier volgt een verslag van het verloop van de tegendemonstratie.

Om 11.00 uur hadden honderden anti-fascisten zich al op het Centraal Station verzameld. Er arriveerden steeds meer demonstranten, veelal in bussen die door de AFA geregeld waren. Veel demonstranten waren in het zwart gekleed en hadden een capuchon op en sjaal om, of andere gezichtsbedekking. Ik heb veel ludieke outfits gezien, er waren de meest uiteenlopende types. Enkele demonstranten droegen borden en spandoeken met zich mee waar onder meer teksten als 'Geef racisme geen stem,' 'Stop de NVU', 'Nooit meer fascisme' en 'Stop discrimiNAZI' op stonden.
Een minpunt waren de overdreven voorzorgsmaatregelen tegen de anti-fascisten, onder anderen politie te paard en in auto's, een politiehelikopter en de M.E.
Even na elven ging de demonstratie onder begeleiding van de politie van start.
-Terwijl de honderden demonstranten door de binnenstad van Apeldoorn trokken, klonk er gezellige wereldmuziek. Een woordvoerder van de AFA hield zo nu en dan een korte toespraak. Enkele demonstranten riepen: 'Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme!' en al gauw deed iedereen mee. Ook werden er leuzen als '1, 2, 3, 4, we willen geen nazi's hier, 5, 6, 7, 8, pleur die nazi's in de gracht' en 'Apeldoorn wees paraat, sla die nazi's van de straat' geroepen. De betoging trok erg veel bekijks, veel omstanders bleven nieuwsgierig staan kijken, sommigen van hen liepen zelfs mee. Op de kruising Stationsstraat en Laan van de Mensenrechten hielden de betogers stil. Daar manifesteerden we ons, om te voorkomen dat de NVU, die zich zou verzamelen op de Laan van de Mensenrechten en daarna over de Stationsstraat zou paraderen, de stad binnen zouden komen. Het was een gezellige blokkade, overal stonden groepjes mensen met spandoeken en vlaggen, er klonk muziek en enkele demonstranten zaten op de grond te picknicken of dansten op het ritme van wereldmuziek.

Na een tijdje te hebben gestaan, besloten enkele betogers, waaronder ik, even te gaan kijken of de nazi's al gearriveerd waren aan de Laan van de Mensenrechten. We droegen borden met 'Geef racisme geen stem' en 'Stop de NVU', waarmee we overigens veel bekijks trokken. En ja hoor, verderop, bij de ingang van het perron, stond een groepje van ongeveer dertig neonazi's met Nederlandse vlaggen te wachten. Ongeveer tweehonderd anti-fascisten (ik was er wederom bij betrokken) bestormden de groep NVU'ers, waarop ze de trap af renden, de stationshal in. Aan de andere zijde renden ze de trap op naar het station, met de groep anti-fascisten op de hielen. Op het station kregen de neonazi's hulp van de politie en de M.E, die ons op stonden te wachten met schilden en gummiknuppels.
Ondertussen vluchtte de groep nazi's de overdekte fietsenstalling in. De rellen begonnen toen de M.E op onze groep in begon te slaan, waarbij ik een aantal klappen opliep en bijna van de trap viel, maar gelukkig opgevangen werd door twee jongens. Enkele activisten probeerden via de trapleuning over het hek te klimmen, waarbij de M.E wederom hard optreed. Onze pogingen de M.E te bestormen mislukten keer op keer en vele demonstranten liepen klappen met gummiknuppels op. Uiteindelijk is onze groep de trap af gerend en via de andere kant het perron op gerend. Zo snel we konden begaven we ons naar de fietsenstalling, waar, zoals verwacht, de M.E stond. Enkele activisten gooiden met stenen naar de M.E en opnieuw begonnen de rellen. Toen politie te paard op ons af kwam stormen, begaven we ons terug naar de kruising. Enkele activisten werden gearresteerd.

Langs de snelweg A50 bij een wegrestaurant begaven zich intussen zo'n 80 neonazi's met Nederlandse vlaggen, die naar Apeldoorn wilden komen, maar door de politie tegengehouden werden. De anti-fascisten werden hiervan op de hoogte gehouden, telkens als er nieuws binnenkwam riep de AFA-woordvoerder het om. Intussen ging de blokkade gewoon door.

Enkele activisten vertelden ons dat er een groepje neonazi's in McDonalds zat. Een groepje demonstranten, waaronder ik, begaven ons met borden naar McDonalds. Daar aangekomen bleek dat de neonazi's al afgevoerd waren in een politiebusje. Toch wilden we iets doen, en uit protest liepen we met onze borden McDonalds in, waar we de trap af liepen naar de benedenverdieping en daar bleven staan. Al gauw kwam de M.E ingrijpen en sloeg ons min of meer naar buiten, waar zich een hele menigte toeschouwers had verzameld om het circus te kunnen bezichtigen. We begaven ons maar weer terug naar de kruising. Daar aangekomen was er nieuws binnengekomen: de neonazi's aan de A50 waren slaags geraakt met de politie en hun vergunning voor de demonstratie was door de loco-burgemeester ingetrokken, omdat het risico te hoog zou zijn. Een luid gejuich barstte los onder de menigte. Het was duidelijk, wij hadden gewonnen.

De media heeft de rellen die er waren tussen de linkse activisten en de M.E natuurlijk breed uitgemeten. We werden neergezet als relschoppers die uit waren op schermutselingen. Niets is minder waar; als de M.E niet zomaar was begonnen op de demonstranten in te slaan, waren er geen rellen geweest. Dan hadden wij, de activisten, niet geprobeerd langs de M.E te dringen die boven aan de trap stonden, uit angst dat we naar beneden zouden vallen. Ook stormde politie te paard ineens door de blokkade heen, zonder enige aanleiding. De media heeft niets laten zien van de op muziek dansende mensen, of van de mensen die op straat zaten te picknicken, kortom; de mensen die zich vredig opgesteld hebben, de meesten dus. Is de media, net als de politie en M.E, op de hand van de fascisten? De politie en M.E nemen de nazi's in bescherming, als een soort advocaat van de duivel nemen ze de veiligheid van de fascisten hoog op, terwijl ze ons anti-fascisten genadeloos in elkaar slaan en van de trap duwen. Speelt de media dit spel mee? Zijn ook zij op de hand van de vijand?

Hoe dan ook: de demonstratie van de NVU is verboden op het laatste moment. Dat is een overwinning voor links! NVU-voorman C. Kusters is woedend dat zijn demonstratie niet door kon gaan en vraagt een nieuwe aan voor 22 maart. Oh, daar blijkt dat kameraad Kusters toch nog een klein beetje intelligentie heeft; op 22 maart is de landelijke demonstratie in Amsterdam, tegen de oorlog op Irak. Door deze datum uit te kiezen weet hij dat hij minder kans heeft op een tegendemonstratie: alle linkse activisten zullen immers naar de Dam gaan. Zo heeft hij tóch nog de kans om ongestoord door Apeldoorn te paraderen met zijn kruiperige nazi-vriendjes. Dit keur ik, als anti-fascistische inwoonster van Apeldoorn, niet goed, en ik zal hoe dan ook proberen deze actie van extreem-rechts te saborteren.

Alle mensen die aanwezig waren op de tegendemonstratie, hartelijk dank, en ik hoop jullie op 22 maart weer te zien!


nn
 

Read more about: anti-fascisme / racisme

supplements
some supplements were deleted from this article, see policy
beetje laat? 
Beau - 24.03.2003 16:50

hmmm, ik woon ook in apeldoorn maar was naar a'dam, is er nog iets geweest de 22ste dan?
Afgelast? 
Reseda - 24.03.2003 19:47

Ik heb van mensen uit Apeldoorn gehoord dat de demo van 22-03 is verboden. Ik weet dit echter niet zeker.
22 maart is inderdaad afgelast 
chaos - 24.03.2003 22:18

het klopt inderdaad dat 22 maart is afgelast
reklame voor NVU 
Paul - 24.03.2003 23:00

nn, dit is slechts reklame voor de NVU. Ze zijn in full color in het nieuws. Ik adviseer je een volgend keer totale radiostilte, dat de demonstratie verboden werd heb je te danken door tijdig ingrijpen van oud-verzetsmensen i.s.m. anti-imperialistische groep achter de schermen!
Het enige wat tegen dergelijke clubs helpt is een volledig verbod eisen en blijven optreden bij de politieke partijen in Tweede Kamer en Gemeenteraden. Er bestaan voldoende andere gelegenheden waar meer ervaren mensen de leiding hebben: zoals bijv. de Dokwerker, herdenking van de Februaristaking en de Hannie Schaft herdenking in het najaar. Roep daartoe op en neem daaraan deel!

Gratis NVU reclame 
Lampje - 25.03.2003 09:20

nn, schrijver van het hoofdartikel doet verslag van de gebeurtenissen op 22 maart. Daarbij laat hij/zij geen gelegenheid onbenut om de lezer te melden dat hij aanwezig was bij elke actie, op het perron, op de A50, enz.

Het commentaar is weer als vanouds van een zielige voorspelbaarheid.
Vredelievende antifascisten worden zomaar door de nazi's beschermende politie in elkaar gebeukt.
Natuuuurlijk werden de nazi's beschermd en natuuuurlijk was het geweld van de politie buitenproportioneel.

Ik word zo langzamerhand doodmoe van dit soort gezever, en ga nog een stap verder: die anti-demonstratie van gemaskerde lieden werkt de NVU alleen maar in de hand. Wil er wel even op wijzen dat de NVU toestemming had voor deze demonstratie, en dat de politie dat dan niet verstoord wil zien door zich anti-fascisten noemende fascisten lijkt me niet onlogisch.
Als de AFA legaal iets organiseert horen we jullie ook niet als de politie je dan beschermt tegen tegendemonstranten.
Voor de goede orde: ik veracht de NVU. Maar je bestrijdt ze NIET op de manier van nn.
Kafka in Kneuterdijk? 
simon s. - 25.03.2003 09:51

Dat van die 'anti-imperialistische groep achter de schermen' vraagt om meer info. Heb de Kafka-kameraadski's soms een lijntje naar die 'oud-verzetsmensen' (die alleen nog maar Prinz Benno hoeven te bellen), om deze NVU-demo 'abgeblazen' te krijgen? Het verslag, hoe amusant ook, heeft een hoog 'Kafka in Kneuterdijk' gehalte.
Hoe naief kun je zijn door te verwachten dat 'de media' vredelievend picknickende danwel op straat dansende 'antifa's' te beeld brengen??
Goed nieuws = GEEN nieuws, en daarbij: de gemiddelde ME'er denkt ongeveer aldus: WEER mijn weekendverlof ingetrokken vanwege wat Folkloristische Flauwekul tussen wat politieke splintergroepjes, Antifa's incluis...of-ie nou op kale bomberjacks of Palestina-sjaals op leger-kistjes inhakt, zijn weekend is toch al verpest, dus 'ff.e van zich afmeppen'?!
Nou ja, de NVU heeft weer veel publiciteit op Indymedia?!

Website: http://www.firethistime.org
 
lampje moet uit 
25.03.2003 10:39

Lampje misbruikt indymedia voor zijn pro-fascistische- en pro-bush standpunten.
lampje moet uit.
lampje is niet fris.

 
25.03.2003 11:38

"Het commentaar is weer als vanouds van een zielige voorspelbaarheid"

daarom noem jij de AFA ook fascisten dus......
of je bent tegen fascisme/nazisme/xenofobie/nationalisme en je bent bereid om er wat tegen te doen.
of je denkt laat maar gaan.
iedereen zn eigen keuze, maar ga niet mensen die er wel wat aan doen af lopen kraken omdat je het niet met hun methoden eens bent, doe dan zelf wat!
paul 
Beau - 25.03.2003 12:55

paul, het is afgelast vanwege de relletjes... niet vanwege oud verzetstrijders ofzo..
ik heb met de woordvoerder van dwars gesproken vandaar..
nn: mocht je dit lezen, stuur svp even een mailtje naar  oiploj@hotmail.com
Lampje blijft gloeien 
Lampje - 25.03.2003 20:02

Dus...als je een kritische noot plaatst op Indymedia en je vraagtekens bij de gebezigde actie tegen de NVU, dan ben je pro fascisme en pro Bush, die Indymedia misbruikt.
En dan moet het lampje, die niet fris zou zijn, uit.
Welnu, het lampje blijft gloeien.
Hoewel ik bewondering heb voor mensen die fascisme daadwerkelijk bestrijden, zie ik de aanwezige anti's in Apeldoorn niet als hen die het fascisme op doeltreffende wijze bestrijden, doch eerder (onbedoeld) in de kaart spelen.
Mensen die reageren zoals de persoon deed onder het kopje "lampje moet uit" is blijkbaar geprogrammeerd om alleen in louter zwart/wit te denken, iets waar juist rechts-extremisten in de regel zo het patent op hebben.

Fascisme bestrijdt je niet door er op in te hakken en dan in een veldslag met de politie te raken, waarbij je dan vervolgens de politie de schuld geeft.
Wie is er nu in Apeldoorn de lachende derde met gespeelde verongelijktheid over het niet door kunnen gaan van hun legale demonstratie? Juist, de NVU.
blablabla 
26.03.2003 09:50

lampkee zegt bla. Veel geschreeuw weinig wol of inhoudt.

Sla het fascisme waar je het raken kunt!
NN??  
hupsle - 26.03.2003 16:05

"Clubjes als het Meldpunt Discriminatie, dat vind ik een links bureautje. Zelfs die krijgen subsidie! Zo kun je overal wel subsidie voor krijgen"

Denkbeeldige uitspraak van deze schrijfster!

 http://www.antenna.nl/stadskrant/nov02/fortuyniste.html


zomaar een vraag 
zappje - 27.03.2003 15:09

Als jij de nn uit dit stukje bent, heb je heel wat uit te leggen!

 http://www.antenna.nl/stadskrant/nov02/fortuyniste.html


Zal me niet verbazen 
Bas - 29.03.2003 11:03

Hoe graag ze in de belangstelling staat blijkt dan maar weer meer. Eerst voor Fortuyn en nu overal roepen hoe vreselijk antifascistisch ze wel niet is en dat ze overal "aan het front" stond. Infiltrant of gewoon dom?
Beeetje jammer :S 
Annemiek - 02.04.2003 09:35

Zeg dus maar 'gewoon dom', Bas! Dat blijkt al alleen uit het feit dat ze denkt dat de tegendemonstratie door de AFA is georganiseerd, ipv de groenlinkse jongerenorganisatie DWARS!(of wil ze dit niet vermelden in haar stukje??), dat volgens haar vorige stuk een stel milieuterroristen zijn (haha, lachertje)... Ik vind dit een beetje triest, nn! Tip: Misschien kun je je beter niet meer richten op de politiek.
Zielig 
Pieter - 24.04.2003 15:43

Dit is gewoon te zielig voor woorden, de instantie die voor "vrede" staat gaat op de vuist met de NVU. Waarom gaan jullie niet de dialoog aan met deze groepering? Nu zijn jullie zelf antifacisten, want jullie respecteren geen rechtse meningen, net als dat zielige groepje van Dwars trouwens. Kijk ik geef gelijk eerlijk toe niet wars te zijn van vooroordelen. Groen links vind ik helemaal niks. Niet met salon-wereldverbeteraar Rossemoller (in het kader van nivellering pleit ik voor het uitlenen van zijn villa elke week aan een aantal andere Helmondse gezinnen uit volksbuurt). En ook niet met playmate Halsema.

Maar dat betekent nog niet dat ik groen links geiten m/v hun utopische kijk op de wereld misgun. Anders word het als ze hun eigen achterban niet in de hand kunnen houden.

Tijdje geleden wilde de NVU van Constant Kusters op een zaterdag demonstreren. Nu kan men zeggen wat men wil over of deze partij acceptabel is. Ze zijn op dit moment democratisch erkende partij en wie hier verandering in wil brengen zal naar de rechter moeten gaan. Tot dan hebben ook deze mensen recht op het ventileren van hun mening. Anders leven we niet in (de door links doorgaans zo verafgode) democratie.

De jongerenorganisatie van groen links, Dwars, in samenwerking met ander werkschuw tuig wist deze demonstratie echter door intimidatie te laten cancellen door de gemeente waar het plaats zou vinden. Daarmee manifesteert Dwars zichzelf als anti-democratisch.

Vervolgens wist Dwars, kwaad dat ze geen "nazi's" af konden meppen in de naam van de democratie, de hele stad op zijn kop zetten inclusief gevechten met agenten die ook maar hun werk deden.

Ik vind dat :
A) Dwars erkend moet worden als de criminele organisatie die ze is en op grond daarvan verboden.

B) Het Halsema polit-bureau zich onmiddelijk moet distantieren van deze vandalen of de consequenties meedragen van de maatregelen die tegen dit tuig dienen te worden ondernomen.


Feiten kennis jongen, feiten kennis 
Bas - 28.04.2003 16:25

Beste Pieter,


Een eerste vraag aan jou, was je zelf aanwezig op de dag van de demonstratie of heb je je goed ingelezen? Volgens mij niet.

Ten eerste is DWARS een groene en linkse jongerenorganisatie, die zelfstandig operereert dus ze hebben opzich niks met Paul Rosenmöller en GroenLinks te maken heeft.

Ten tweede heeft DWARS Apeldoorn een vreedzame demonstratie aangekondigd. Helaas is dit verziekt door anderen. Het lijkt mij sterk dat DWARS uit was op nazi's meppen, want de lokale afdeling bestaat maar uit 10 mensen die daar stonden met spandoeken en meer niet.

Gelukkig vond de burgemeester van Apeldoorn en de politie in hun verantwoording aan de gemeenteraad dat DWARS Apeldoorn geen blaam treft voor de ongeregeldheden. En wat betreft democratie, die mensen van de NVU zijn geen lievertjes! Democratie mag nooit ruimte geven aan racistme en haat iets waar de NVU naar mijn idee voor staat.

Bas
Democratisch erkende Partij 
30.04.2003 11:36

Ken u feiten. De NVU is oipgericht omdat de CP86 werd verboden. En sinds waneer is het fout om tegen nazies te demonstreren?

uhm.... 
Revolt - 18.03.2005 10:09

NVU niet dat is(was) de nnp
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.