english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
NVU mag demonsteren 17 mei Apeldoorn
Nico - 13.05.2003 19:38

De bestuursrechter heeft vandaag uitspraak gedaan in het door de NVU aangespannen kort geding, die de NVU hebben gewonnen.

De bestuurs rechter zuthpen heeft de NVU toestemming gegeven om op 17 mei in Apeldoorn te demonstreren. Hieronder de volledige uitspraak.

RECHTBANK ZUTPHEN
Sector Bestuursrecht

Reg.nr.: 03/549 VEROR

UITSPRAAK

op het verzoek om een voorlopige voorziening in het geschil tussen:

[de heer C.K. ], te Arnhem, verzoeker,
en
de burgemeester van de gemeente Apeldoorn, verweerder.

1. Aanduiding bestreden besluit

Besluit van verweerder van 14 april 2003.

2. Procesverloop

Verzoeker heeft bij brief van 23 april 2003 een bezwaarschrift bij verweerder ingediend. Bij brief van gelijke datum is verzocht om een voorlopige voorziening als bedoeld in artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb).

Het verzoek is behandeld ter zitting van 12 mei 2003. Verzoeker is in persoon verschenen. Verweerder heeft zich laten vertegenwoordigen door mr. B.L. Bos en G.L. ter Brugge.

3. Motivering

Ingevolge artikel 8:81 van de Awb dient te worden nagegaan, of onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, een voorlopige voorziening vereist.
Voor zover deze toetsing meebrengt dat het geschil in de bodemprocedure wordt beoordeeld, heeft deze uitspraak daaromtrent een voorlopig karakter en is deze niet bindend voor de beslissing in die procedure.

Op 27 maart 2003 heeft verzoeker verweerder in kennis gesteld van zijn voornemen om op 17 mei 2003 in Apeldoorn een demonstratie te houden met als thema 'Geen geld voor links geweld en ANTIFA verbieden'. Voorafgaand daaraan had verweerder op 8 maart 2003 een eerder door verzoeker in overleg met verweerder in het centrum van Apeldoorn te houden demonstratie alsnog verboden, nadat zich tijdens een op diezelfde dag eveneens in overleg met verweerder in het centrum van Apeldoorn gehouden tegendemonstratie ongeregeldheden hadden voorgedaan.

Bij het bestreden besluit heeft verweerder de door verzoeker aangekondigde demonstratie verboden, omdat volgens verweerder ernstig moet worden gevreesd dat het plaatsvinden van de demonstratie leidt tot ingrijpende wanordelijkheden en een ernstige verstoring van de openbare orde. In dit verband heeft verweerder met name gewezen op de ongeregeldheden die zich ondanks een grote inzet van de politie hebben voorgedaan op de dag van de eerder door verzoeker aangekondigde demonstratie in Apeldoorn.
Verweerder heeft nog overwogen om verzoeker een andere locatie om te demonstreren aan te wijzen, doch heeft daarvan afgezien, omdat op 8 maart 2003 ook is gebleken dat de "linkse" en "rechtse" groeperingen met elkaar in verbinding staan, met de kennelijke bedoeling de confrontatie te zoeken, waarbij verweerder heeft opgemerkt dat de Anti-Fascistische Aktie Nijmegen een kennisgeving heeft ingediend om op 17 mei 2003 een tegendemonstratie in Apeldoorn te houden.
Verweerder stelt zich op het standpunt dat het nakomen door verzoeker en anderen van voorwaarden om een regelmatig verloop van de demonstratie niet anders dan met een onevenredig grote inzet van politie is af te dwingen.

In artikel 9, eerste lid, van de Grondwet wordt het recht tot vergadering en betoging erkend, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.
In het tweede lid is bepaald dat de wet regels kan stellen ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden. Regels als hier bedoeld zijn met name opgenomen in de Wet openbare manifestaties (Wom).
Ingevolge artikel 5, eerste lid, van de Wom kan de burgemeester voorschriften en beperkingen stellen of een verbod geven.
Ingevolge artikel 2 van deze wet kunnen bevoegdheden tot beperking van het recht op betoging slechts worden aangewend ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden.

Niet in geschil is dat de door verzoeker aangekondigde demonstratie als een betoging in de zin van artikel 9, eerste lid, van de Grondwet is aan te merken.

De hiervoor genoemde bepalingen, in hun onderlinge samenhang bezien, brengen met zich dat een betoging slechts in dwingende situaties preventief verboden mag worden. Er dienen zwaarwegende omstandigheden in het geding te zijn voor een beperking van het recht om te demonstreren. Een dergelijke beperking kan in beginsel geen rechtvaardiging vinden in de overweging dat onwettige gedragingen van derden tegenover de deelnemers aan een betoging de verstoring van de openbare orde tot gevolg zal hebben. Er van uitgaande dat de betoging zelf zoals door verzoeker aangekondigd ordentelijk zal verlopen, behoort de burgemeester aan de betoging de nodige politiebescherming te bieden, teneinde deze doorgang te doen vinden. Een verbod is slechts gerechtvaardigd, indien er een bestuurlijke overmachtssituatie dreigt te ontstaan. Daarvan is sprake wanneer de betoging naar redelijke verwachting gepaard zal gaan met dermate ernstige wanordelijkheden, dat er niet voldoende politie kan worden ingezet om de veiligheid van burgers en goederen adequaat te beschermen.

De rechter dient met de nodige terughoudendheid te beoordelen of verweerder in redelijkheid heeft kunnen besluiten tot het verbieden van de aangekondigde demonstratie. Dit neemt echter niet weg dat, nu het hier gaat om de uitoefening van een grondrecht, verweerder zal moeten aantonen dat hij zich in voldoende mate heeft ingespannen bij de uitvoering van de op hem rustende verplichting om te onderzoeken of door het treffen van passende maatregelen, dan wel het stellen van voorschriften en/of beperkingen, een vreedzaam verloop van de aangekondigde demonstratie mogelijk is.

Mede gelet op de ongeregeldheden die zich op 8 maart 2003 hebben voorgedaan acht de voorzieningenrechter het - ondanks het gegeven dat verweerder de door de Anti-Fascistische Aktie Nijmegen aangekondigde tegendemonstratie op 17 mei 2003 eveneens heeft verboden - op voorhand niet uit te sluiten dat zich op 17 mei 2003 opnieuw ongeregeldheden kunnen voordoen. Dat ontslaat verweerder echter niet van de verplichting om een gedegen risico-analyse te maken met betrekking tot de door verzoeker aangekondigde demonstratie op 17 mei 2003.

Naar het oordeel van de voorzieningenrechter heeft verweerder vooralsnog onvoldoende geconcretiseerd dat een vreedzaam verloop van de door verzoeker aangekondigde demonstratie niet anders dan met een onevenredig grote inzet van de politie is af te dwingen. Noch uit de gedingstukken, noch uit het verhandelde ter zitting is gebleken dat verweerder een gedegen risico-analyse heeft gemaakt met betrekking tot de door verzoeker aangekondigde demonstratie op 17 mei 2003. In dat verband is ook niet gebleken dat serieus onderzoek is verricht naar mogelijke alternatieve locaties voor de te houden demonstratie. Ter zitting is door verweerder weliswaar gesteld dat eventuele andere locaties op een zodanige afstand van het station zijn gelegen dat de veilige begeleiding van deelnemers aan de demonstratie van en naar die locaties onvoldoende kan worden gewaarborgd, doch gesteld noch gebleken is dat verweerder daarbij concrete andere locaties in ogenschouw heeft genomen.

Het eerst ter zitting overgelegde interne memo van de Regiopolitie Noord en Oost Gelderland van 9 mei 2003 bevat evenmin een (toereikende) risico-analyse waarbij mogelijke andere locaties voor de te houden demonstratie zijn betrokken. Voorts blijkt uit dit memo niet dat op 17 mei 2003 onvoldoende politie beschikbaar zal kunnen zijn om een vreedzaam verloop van de demonstratie te waarborgen. Overigens wekt het memo, met name gelet op de daarin vervatte slotzin, niet de indruk dat de voorliggende problematiek met de vereiste zorgvuldigheid is benaderd.

De voorzieningenrechter acht nog van belang dat verzoeker heeft verklaard te allen tijde bereid te zijn met verweerder te overleggen aangaande de aan de te houden demonstratie - onder meer met betrekking tot een eventuele andere locatie en het aantal door verzoeker naar de demonstratie mee te brengen deelnemers - te verbinden voorwaarden.

Op grond van het vorenstaande kan vooralsnog niet worden geoordeeld dat het bestreden besluit gelet op de artikelen 3:2, 3:4 en 3:46 van de Awb in de bodemprocedure stand zal kunnen houden. Hetgeen verweerder ter zitting nog heeft aangevoerd met betrekking tot de - niet nader gekwantificeerde - inzet van politie voor de vogelpestbestrijding en de op 17 mei 2003 in Apeldoorn te houden (landelijke) wielerronde leidt de voorzieningenrechter voorshands niet tot een ander oordeel.

Gelet op het vorenoverwogene zal het onderhavige verzoek om een voorlopige voorziening worden toegewezen. Verweerder heeft ter zitting, gevraagd naar de te treffen maatregelen bij een eventuele toewijzing van het verzoek, geen te stellen voorschriften en/of beperkingen genoemd, maar aangekondigd in dat geval een noodverordening te zullen vaststellen. Onder deze omstandigheden zal de voorzieningenrechter thans volstaan met schorsing van het bestreden besluit zonder zelf bij wijze van voorlopige voorziening aan de te houden demonstratie concrete voorwaarden te verbinden. Dit laat onverlet dat verweerder alsnog voorschriften en/of beperkingen aan de te houden demonstratie kan stellen met betrekking tot onder meer de locatie, het tijdstip, de tijdsduur en het aantal door verzoeker mee te brengen deelnemers.

Niet is gebleken dat verzoeker proceskosten heeft gemaakt die op grond van artikel 8:75 van de Awb voor vergoeding in aanmerking komen.

4. Beslissing

De voorzieningenrechter van de rechtbank,

recht doende:

- schorst het bestreden besluit;
- bepaalt dat de gemeente Apeldoorn het betaalde griffierecht ad EURO 116,-- aan verzoeker vergoedt.

Aldus gegeven door mr. H.R. Borgerhoff Mulder en in het openbaar uitgesproken op 13 mei 2003 in tegenwoordigheid van de griffier.

 

Read more about: anti-fascisme / racisme

supplements
some supplements were deleted from this article, see policy
Apeldoornse Courant | 13-05-2003  
LinkMichel - 13.05.2003 21:53

"
Niet alleen extreem-rechtse demonstranten willen zaterdag naar Apeldoorn komen, ook anti-fascisten hebben weer aangekondigd met een grote groep te komen. Ze hitsen elkaar zelfs op via elkaars websites.
"


Website: http://www.apeldoornsecourant.nl/regioportal/APC/0,2622,4164-Apeldoorne__1594554_,00.html
 
apeldoornse courant  
tamar - 14.05.2003 12:12

 http://www.apeldoornsecourant.nl/regioportal/APC/0,2622,4159-Laatstenieuws-Nieuws!Algemeen!__1596086_,00.html

Gaan er bussen vanuit Amsterdam?
niet gaan 
loeder - 15.05.2003 06:11

heej als (extreem)links nu massaal voor de grap niet gaat!!!das echt nog eens goejuh!is er niets aan de hand, investering van lik mijn reet door de wouten en dan komt het ook niet zo hard in het nieuws!!dus minder aandacht naar de nvu.en ook geen reactie van de massa......
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.