english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
WANHOOPSOFFENSIEF.
PETER EDEL. - 14.05.2003 12:09

De Fabel van de illegaal zoekt naar argumenten tegen het antizionisme van Peter Edel.

Regelmatige bezoekers van Indymedia zal het niet ontgaan dat ‘antiracisten’ als Peter Zegers en Eric Krebbers van de ‘Fabel van de illegaal’, geen gelegenheid voorbij laten gaan om mijn kritiek op het zionisme van het etiket antisemitisme en/of rechtsextremisme te voorzien.
Daarbij gaan zij vaak erg kort door de bocht. Zo verscheen in de Fabel van de illegaal onlangs het bericht dat mijn boek ‘De schaduw van de ster’ positief is besproken door het extreem rechtse tijdschrift ‘Vooraan’. De Fabel wekt langs deze weg de indruk dat mijn opvattingen onder de noemer extreem rechts zouden vallen.

In de eerste plaats stel ik vast dat het zionisme niet van een bepaald politiek label valt te voorzien. Momenteel kan het rechtse zionisme van Likoed het voor het zeggen hebben in Israël, maar jarenlang is de Arbeiderspartij aan de macht geweest in de joodse staat. Bovendien bestaan er al sinds de vroegste dagen van het zionisme extreem linkse stromingen binnen deze nationalistische beweging.
Kritiek op het zionisme laat zich evenmin van een politiek etiket voorzien. In De schaduw van de ster heb ik weliswaar hoofdzakelijk naar linkse critici van het zionisme verwezen, maar het valt niet te ontkennen dat ook binnen extreem rechts kritiek op het zionisme bestaat.
Toch is het zeker niet zo dat extreem rechts zich in alle gevallen tegen het zionisme opstelt; integendeel wil ik zelfs zeggen. Het charmeoffensief van het Vlaams Blok in de richting van Belgische zionisten is wat dat betreft illustratief. En wat te denken van de pro-Amerikaanse demonstratie die 5 april jl. gepland was op het Haagse Malieveld. De rechts extremisten van Michiel Smit’s ‘Nieuw Rechts’ zaten er toen niet mee de rijen te sluiten met aanhangers van de militant zionistische organsitie 'Saroef'. Het behoeft geen betoog dat de zionistisch georiënteerde Fabel van de illegaal zich daar niet druk over maakt.

Het ligt voor de hand dat extreem rechtse groeperingen, die wel kritisch ten aanzien van het zionisme staan, graag naar linkse bronnen verwijzen om hun gelijk te halen. Verschillende linkse antizionisten zijn daardoor in een lastige situatie terechtgekomen. Zo moest de Israëlische mensenrechtenactivist Israel Shahak - wiens boeken gepubliceerd worden door de linkse uitgeverij Pluto Press - tot zijn ongenoegen constateren dat extreemrechtse websites naar zijn werk verwezen. De Trotskistische antizionist Lenni Brenner uit New York is iets soortgelijks overkomen. Hij moest vaststellen dat zijn boek ‘Zionism in the Age of the Dictators’ voorkwam op een boekenlijst van het extreem rechtse ‘Institute for Historical Review’. In de bijlage van De schaduw van de ster heb ik daar iets over geschreven (p.278). Tevens heb ik daarbij de reactie van Brenner aan het IHR opgenomen. Brenner liet deze holocaustontkenners het volgende weten:

“Ik deel geen jota van jullie krankzinnige ideologie. Ik ben jullie onverbiddelijke tegenstander. Ik geloof niet dat jullie enig recht van bestaan hebben (…) en ik steun iedere willekeurige poging, van wie dan ook, zionistisch of antizionistisch, om jullie instituut en jullie bijeenkomsten aan te vallen”.

Nu mij zoiets overkomt, zou ik me in soortgelijke bewoordingen ten aanzien van Vooraan willen uitdrukken.

Waar de Fabel van de illegaal niet bij stil wenst te staan, is dat kritiek op maatschappelijke of religieuze stromingen zich zelden beperkt tot één bepaalde kring. Daardoor valt het moeilijk te vermijden dat men zo nu en dan tegen een steunbetuiging - in wat voor vorm dan ook - aanloopt die men liever niet zou zien. Hetzelfde gebeurt bijvoorbeeld met kritiek op occultisme, een onderwerp waar Peter Zegers, Eric Krebbers en de Fabel van de illegaal in de loop der jaren (terecht) tal van kritische artikelen aan hebben gewijd. Maar zij staan wat dat betreft zeker niet alleen met hun kritiek, want ook in christelijke kringen bestaat veel argwaan ten aanzien van occultisme.
En zo kon het gebeuren dat ik laatst een door fundamentalistische christenen samengestelde website vond, waar men de opvattingen van Eric Krebbers eert door uitgebreid een ooit in 'Kleintje Muurkrant' verschenen artikel van zijn hand over occulte stromingen als antroposofie te citeren(*).

De Fabel van de illegaal wekt de indruk dat mijn opvattingen onder extreem rechts vallen omdat Vooraan De schaduw van de ster positief heeft besproken (zonder dat ik daar zelf overigens om gevraagd heb, ik heb nog nooit contact gehad met Vooraan). Op dezelfde manier zou ik kunnen stellen dat de denkbeelden van Eric Krebbers ingedeeld kunnen worden onder de noemer christelijk fundamentalisme, alleen omdat een christelijke website (waarschijnlijk ongevraagd) naar één van zijn artikelen heeft verwezen.
Die conclusie gaat natuurlijk niet op. Krebbers en ik verschillen van mening over het zionisme, maar dat is voor mij geen reden hem als een christelijke fundamentalist te brandmerken. Omgekeerd valt het voor De fabel van de illegaal niet vol te houden dat mijn opvattingen over zionisme onder extreem rechts vallen, omdat een extreem rechts tijdschrift mijn boek heeft geprezen. Dat soort ongewenste steunbetuigingen vallen simpelweg niet te voorkomen.
Ik hoop met dit artikel aan te tonen dat De Fabel van de illegaal geen argumenten meer heeft om mijn kritiek op het zionisme verdacht te maken. In een wanhoopsoffensief grijpt men daarom naar dit soort vergezochte argumenten.

(*)  http://www.bijbelarchief.nl/default.asp?id=250


- E-Mail: peteredel@hotmail.com
 

Read more about: anti-fascisme / racisme

supplements
some supplements were moved to the "ruis" page
some supplements were deleted from this article, see policy
Shahak 
Vladimir - 14.05.2003 14:36

Je vergeet te vermelden dat Shahaks boek (met diens toestemming) in het Duits is vertaald door een extreem-rechtse Holocaust-ontkenner.
Steun occultisten voor Edel 
Rudolf - 14.05.2003 14:39

Wat steun van occultisten aangaat, mag niet onvermeld blijven dat Peter Edel de welwillende steun heeft gekregen van de antroposofen van het tijdschrift "Bruisvat" (zie  http://www.bruisvat.nl/nieuws/14feb03.htm). Hij gaf hen zelfs toestemming om delen van zijn boek te publiceren.
aanvulling peter edel 
peter edel - 14.05.2003 15:25

Een ieder die aandacht aan mijn boek wil schenken, krijgt daarvoor toestemming, behalve als het in een extreem rechtse context is, want daar wens ik geen contact mee. Dat zegt niets over mijn standpunt over occultisme. Zie wat dat betreft De schaduw van de ster, waarin ik mijn kritiek op racistische tendensen in het occultisme niet onder stoelen en banken heb gestoken.
Respect 
14.05.2003 15:47

Ik begin steeds meer respect te krijgen voor Peter Edel. De ongeloofelijke hoeveelheid aanvallen door pro-zionisten die als door een wesp gestoken worden iedere keer als de waarheid over het semi-fascistische en openlijk racistische zionistisch regime in israel ter sprake komt....

Met het zelfde gemak kan je zeggen dat als de zionisten een boek afkeuren het wel een goed boek moet zijn. net zulke kromme logica als die gehanteerd wordt door lieden die niet willen dat de waarheid over Israels misdaden zelfs maar genoemd worden. Als echte leerlingen van Goebels doen ze alles om de boodschapper zwart te maken.

Mag ik even melden dat amerika, grootste schender van het internationaal recht, israel openlijk steunt en het zelfs een democratie noemt, net als Turkije trouwens...

Impasse 
John - 14.05.2003 17:06

Volgens sommigen is kritiek op het boek van Edel alleen mogelijk vanuit een pro-zionistisch standpunt. Wie kritiek op het boek van Edel heeft, is per definitie (pro)zionistisch. En als (pro)zionisten een boek bekritiseren moet het wel een goed boek zijn. Het boek van Edel is daarmee effectief afgeschermd van kritiek. Het maakt dan ook niet uit wat er in staat of hoe Edel tot zijn conclusies komt. Edels boek is goed want het zionisme is fout, dat is de redenering in alle beknoptheid. Het maakt in feite elke discussie overbodig.
Insinuaties 
14.05.2003 19:16

"En wat te denken van de pro-Amerikaanse demonstratie die 5 april jl. gepland was op het Haagse Malieveld. De rechts extremisten van Michiel Smit’s ‘Nieuw Rechts’ zaten er toen niet mee de rijen te sluiten met aanhangers van de militant zionistische organsitie 'Saroef'. Het behoeft geen betoog dat de zionistisch georiënteerde Fabel van de illegaal zich daar niet druk over maakt."

En Edel insinueert er, zoals wel vaker, weer vrolijk op los. En dan vindt hij het raar dat hij kritiek krijgt. Als Edel de feiten niet kent, kan hij beter zijn mond houden. Edel lijkt wel wanhopig...
vraag van peter edel 
peter edel - 14.05.2003 19:35

Maak ons allen eens wijzer, welke feiten ken ik niet?
demagogie 
15.05.2003 11:15

"Wie kritiek op het boek van Edel heeft, is per definitie (pro)zionistisch. "

Toch knap hoe mensen de feiten 180 graden kunnen omdraaien en toch glashard kunnen beweren dat ze integer zijn.
Een van de "argumenten" tegen het boek van peter Edel was dat "het in goede aarde viel bij nazies".

dat boek kan dus niet meer de waarheid spreken. Wat wordt ervan gemaakt: "Wie kritiek op het boek van Edel heeft, is per definitie (pro)zionistisch. "

Zo draai je de argumenten in een discussie om en verklaar je de discussie voor "gewonnen". Dergelijke argumentatie is niet uit op het vinden van de waarheid of het boven brengen van feiten, dergelijke argumentatie is een duidelijk voorbeeld van het vermoorden van de discussie en het verhullen van de waarheid en dient objectief inderdaad de zionisten met hun moordadige praktijken. Dat moet ook verhuld worden, er dient gewezen te worden naar de boodschapper. Goebels zou het zo gewild hebben...

Israel, fascisten land!

Israel Shahak links? 
Pipo - 15.05.2003 12:09

"Intellectual integrity was for Israel Shahak the ultimate criterion, no matter what the political and practical implications: in 1999, he voted for Netanyahu, because he deduced from a very rational analysis that Ehud Barak would be more harmful than Netanyahu to the cause of right and justice. Some of his friends tried to convince him that it was perhaps logical, but politically wrong, to vote for the head of the Israeli right and that it could have been more pedagogical to call for abstention. But, we knew that he would not be convinced.

In his last years, Shahak increasingly focused his public attacks - especially in letters to Ha'aretz and Kol Hair - against the Palestinian national movement and the radical left in Israel. In his eyes, the Israeli left was not critical enough of the Palestinian nationalists. For many of us, it was a severe political mistake and could only serve the enemies of peace and justice. However, for Shahak, the duty of an honest person was, first of all, to tell the truth and to unmask the hypocrites - no matter what the political implications and no matter what kind of impact it might have on changing the world and its people."

Michael Warschawski, The Last Israeli Liberal - Remembering Israel Shahak (1933 - 2001)
 http://jqf-jerusalem.org/journal/2001/jqf13/Shahak.html

Israel Shahak links? 2 
Pipo - 15.05.2003 12:22

"Not only I have been all my life an opponent of Marxism and socialism of all shades, but I have proclaimed in a letter-to-the-editor of Haaretz after 1996 election that I voted for Netanyahu (as a lesser evil, admittedly) in that election."

Israel Shahak
 http://home.chello.no/~akrognes/WeinerSaidShahak.htm
De joden zijn fout 
Pipo - 15.05.2003 13:20

Hier enkele citatem uit een artikel van één van de "linkse antizionisten" waar Peter Edel zich zo graag op beroept:

"For over a millennium, we Jews were connected in the European popular mind with well-poisoning, to great chagrin of our ancestors. Now, the fantasies of past become true, as some dark minds turn tales of old into today's reality."

"The war for Palestine became a global war, the World War Three, and in this war, the organised Jewry is strictly on the side of bad guys."

Israel Shamir, Poisoning Wells
 http://shamir.mediamonitors.net/august292002.html
Antisemitisme, so what? 
Pipo - 15.05.2003 14:42

Bovenstaande reactie is typerend en zorgwekkend. Antisemitisme wordt weggewuifd als irrelevant want Israel en het zionisme zijn een groter gevaar volgens deze redenering. Hoe lang nog voordat er een eenheidsfront van links en rechts ontstaat tegen Israel? Israel Shamir heeft al eens opgeroepen tot zo'n eenheidsfront.
Tim Hall vs. Israel Shamir 
Pipo - 15.05.2003 14:51

Anti-semitism has no place in the Palestine solidarity movement.

A back-and-forth between Tim Hall and Israel Shamir on Shamir's embrace of anti-semitism, Le Pen, and left-right (red-brown) alliance.

 http://www.flash.net/~comvoice/29cLetters.html


Eerlijk en vrij 
Van Zinnicq Bergman - 15.05.2003 20:09

In denk dat het lovenswaardig is dat een links publicist zo eerlijk tegenover zichzelf is om alles, dus ook het heikele Israëlische probleem, in te schatten naar eigen inzicht van moraal.
De Fabel van de Illegaal is zo verblind door haar eigen gelijk en graaft zich zó diep in, dat ze zich andere linkse mensen tegen het harnas in jaagt.
Ga zo door, Fabel; jullie zijn al verworden tot beperkte, dogmatische, enge mannetjes. Ooit zul je inzien dat niet alles in rechts en links en goed en fout in te delen is; eerlijkheid, vrijheid van onderzoek en openheid van mening zijn belangrijker dan dogma's.
Klaagzang 
15.05.2003 21:18

Zinnicq Bergman reageert ook al in deze thread:  http://www.indymedia.nl/nl/2003/04/11447.shtml en laat zich daar kennen als een rechtse gefrustreerde trol die het maar belachelijk vind dat groepen als KAFKA, AFA en De Fabel van de illegaal de Libertarische Partij "en nationaaldenkenden die voor de grap eens gesnuffeld hebben bij Stormfront of Polinco" hekelen.

Ga maar een ander forum lastig vallen met je geklaag Bergman.


anti-fascisme is géén religie 
John Veldhuis - 16.05.2003 13:18

"eerlijkheid, vrijheid van onderzoek en openheid van mening zijn belangrijker dan dogma's."

Helemaal mee eens.

Zegers cs. zijn mi. zo ver doorgeschoten naar links dat ze qua intolerantieniveau extreem rechts een hand kunnen geven.

"Georganiseerde religie maakt meer kapot dan je lief is."

Sommigen vergeten wel eens dat anti-fascisme géén religie is.
Links 
17.05.2003 14:03

Hoezo noem jij de Fabel "door geschoten naar links".
Links en zionisme bijt elkaar tegenwoordig toch behoorlijk denk ik. Ik kan me geen linkse positie indenken die racisme ondersteunt.

bijt 
17.05.2003 19:23

"Links en zionisme bijt elkaar tegenwoordig toch behoorlijk denk ik."

Ook het zionisme kent linkse stromingen. Hiernaast is het absurd om te stellen dat een club die zich verzet tegen antisemitisme automatisch zionistisch zou zijn.
zionisme en links 
18.05.2003 11:16

"Ook het zionisme kent linkse stromingen."

Yeah sure, maar ze vinden wel dat Israel hun natuurlijk recht is ofzo?

Ik denk dat je de geschiedenis van het zionisme maar moet vergeten en hedendaagse zionisme moet noemen wat het is: een hedendaagse variatie op het fascisme, net als het Nationaal Socialisme van Hitler een variatie op het fascisme was.

in 2003 is het onmogelijk om links te zijn en het het zionisme te verdedigen. Dat zou iets als "Socialisten voor Apartheid" zijn.

supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.