english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Gevangenen in Thessalonki
Anarchist Black Cross Holland - 21.07.2003 12:31

Nog steeds zitten er acht mensen gevangen in Griekenland vanwege de demonstraties tegen de EU-top in Thessalonki op 21 juni jl. Hier een update van hun situatie. Steun aan hen is hard nodig.

Op 21 juni kozen duizenden anarchisten in Thessalonki, Griekenland, in de schaduw van de EU-top buiten de stad, voor een confronterende betoging die zich richtte tegen de symbolen van macht en kapitalisme. Tijdens deze rellen was het verzet hevig en de activisten stelden zich weerbaar op tegen het zware politiegeweld. Desalniettemin konden zij niet verhinderen dat meer dan honderd mensen werden gearresteerd tijdens de rellen, waaronder verschillende personen die op geen enkele manier actief deelnamen aan de confrontaties met de politiemacht. Van deze grote groep werden 29 personen in eerste instantie gerechtelijk vastgehouden, waarna 21 van hen na het betalen van borgsommen ‘vrijgelaten’ zijn. Dat betekent dus dat er nog altijd acht mensen vastzitten, die niet de keuze werd gelaten om zichzelf weer vrij te kopen.

Nu inmiddels alweer een maand na hun arrestatie is er weinig verandering in hun situatie gekomen, afgezien van de Amerikaan Jonathan Crowell die in afwachting van uitlevering in een deportatiecel zit. In het ergste geval schijnt dit maanden te kunnen duren in Griekenland. Dit betekent overigens niet dat hem geen veroordeling boven het hoofd hangt. Wanneer het proces zal plaatsvinden wordt Jonathan, vergezeld door de FBI persoonlijk, naar Thessalonki vervoerd om daar voor de rechtbank te verschijnen. Dit naar aanleiding van een overeenkomst tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie om Amerikaanse burgers die beschuldigd worden van een misdrijf direct te deporteren tot het proces volgt.
Verder zijn twee Griekse jongeren ovegeplaatst naar de gevangenis in Athene, waar zij verblijven zonder enige verder steun van buitenaf. Er is vrijwel niets bekend over hen tot op heden omdat zij individueel naar Thessalonki zijn afgereisd en niemand daarom enige informatie over deze jongens heeft. Er wordt vanuit gegaan dat ze van het platteland komen en op geen manier politiek georganiseerd zijn. Dit berust echter op speculaties want spijtig genoeg hebben ze geen familie waarmee contact opgenomen kan worden om zorg te dragen voor hun zaak en verdere informatie. Zij zijn dus geheel overgeleverd aan de handen van de Griekse justitie, en zullen dat blijven zolang niemand hun belangen wil behartigen.
Voor de oveige vijf personen is de situatie vanaf het begin vrijwel hetzelfde gebleven. Zij verblijven allen in dezelfde gevangenis in Thessalonki, zij het in afzonderlijke cellen en op verschillende verdiepingen. Voorlopig kunnen ze bezoek ontvangen van hun advocaat en familie in de eerste en tweede graad, mits met dezelfde achternaam. Het is echter mogelijk voor een enkele persoon om zich als verloofde voor te doen, en dat schijnt ook al te gebeuren, zodat ook vrienden en andere betrokkenen hun weg kunnen vinden naar de gevangenen. De mensen mogen een bedrag van ongeveer 350 euro per maand uitgeven aan zaken als toiletartikelen, telefoonkaarten, postzegels en sigaretten. Zij kunnen dergelijke dingen kopen in een soort supermarkt binnen de gevangenis. De steungroep heeft nu een regeling getroffen waarbij ze iedere gevangene elke maand een vast bedrag op hun bankrekening storten dat ze vrij kunnen gebruiken. Daarnaast is het toegestaan om hen brieven, kranten en tijdschriften op te sturen. Iets anders zoals telefoonkaarten, kleding, geld, eten of boeken is niet mogelijk. Deze personen kunnen verder ook geen telefoontjes ontvangen, maar mogen weer wel een radio hebben. Er wordt nu geprobeerd om deze zo snel mogelijk bij de gevangenen te krijgen. Een groep in Thessalonki heeft ook al gezegd dat ze een radioprogramma speciaal voor deze mensen aan het regelen is dat dan wekelijks uitgezonden zou moeten worden voor hen.

De laatste weken is er echter wel het een en ander gebeurd omtrent de beschuldigingen van de vijf mensen die nu in Diavaton, de gevangenis in Thessalonki, zitten. De advocaat van Simon Chapman, een Engelse activist, heeft verklaard dat alle acht personen die nu in detentie zitten simpelweg erbij gelapt zijn. De autoriteiten hebben er hun uiterste best voor gedaan om hen allemaal van de juiste attributen te voorzien om een spectaculaire beschuldiging ‘waterdicht’ te maken. De advocaat sprak dit uit na de vondst van verschillende foto’s en videobeelden waarop te zien is dat zijn cliënt Simon een zwarte tas in zijn handen wordt gedrukt door een agent. Er zijn beelden waarop dezelfde agenteven daarvoor deze tas met zeven molotov cocktails ergens van de straat opraapt, en er vervolgens nog eens twee bijlen in stopt. Simon daarentegen draagt op de beelden van zijn arrestatie alleen maar een blauwe rugzak. De zwarte tas duikt later pas ineens op in zijn handen nadat hij in elkaar was geslagen door de politie. Dit is zelfs bevestigd door andere organisaties zoals het Greek Social Forum.
De andere gevangen worden allemaal beschuldigd van het vasthouden van een molotov cocktail tijdens de arrestatie, wat het alleen maar aannemelijker maakt dat al deze aantijgingen niet op bewijslast zijn gebaseerd. Al was het alleen maar om het simpele feit dat wij ons niet kunnen voorstellen dat iemand een molotov in zijn hand houdt terwijl er agenten aanstalten maken om je te arresteren. Dat neemt echter niet weg dat deze aanklacht voorlopig wel blijft gelden. We kunnen op het moment helaas niets meer zeggen over de bewijzen tegen de overigen, want hun arrestatie was niet zoals die van Simon te zien tijdens een Griekse journaaluitzending.
Natuurlijk kan uit de omstandigheden ook het een en ander uitgelegd worden, want Souleiman Dadouk, ook bekend als Kastro, werd naar eigen zeggen gearresteerd terwijl hij pamfletten over immigratiezaken aan het uitdelen was ver van de ongeregeldheden. Voor hem is deze beschuldiging echter niet van groot belang, want hij weet de uitkomst van zijn proces toch al. Kastro is namelijk een immigrant uit Syrië die zijn geboorteland heeft moeten ontvluchten 13 jaar geleden omdat hij veroordeeld was tot de doodstraf. In Griekenland is hem politiek asiel geweigerd, maar hij is er toch in geslaagd geweest sindsdien daar toch te verblijven. Gedurende die lange periode is hij ook actief betrokken geweest bij de sociale strijd zoals o.a. in een bouwvakbond en verschillende organisaties voor migranten en vluchtelingen. Omdat hij zogenaamd ‘illegaal’ in Griekenland verblijft, probeert justitie hem nu uit te zetten en hem op deze manier dus de dood in te jagen.
Dan is er ook nog de zaak van Fernando Perez Gorraiz uit Spanje. Vanaf het begin werd hij door de plaatselijke autoriteiten in de media afgeschilderd als een Baskische anarchistische terrorist die in 23 landen wordt gezocht. Dit is een onmogelijke beschuldiging omdat er niet zoiets bestaat als een Baskische anarchistische terreurgroepering. De ETA is nationalistisch, en dus alles behalve anarchistisch. Daarnaast woont Fernando in Castilla en niet in Baskenland, wat het verhaal alleen maar ongeloofwaardiger maakt.
Over de andere twee gevangenen, Carlos Martin Martinez uit Spanje en Spyros Tsitsas uit Griekenland, doen voorlopig nog geen wilde verhalen de ronde afgezien van de gebruikelijke molotov cocktails.

De zaken van de acht personen zijn gelijk getrokken. Voor allen geldt nu de beschuldiging van verzet tegen autoriteiten (?), rellen, en het bezit van explosieven. Het proces van alle gevangenen zal nu samengevoegd worden en als één geheel beschouwd worden. De straffen zouden daarom dan ook even zwaar uit moeten pakken. Dat is natuurlijk onmogelijk wanneer je beseft dat Kastro de doodstraf wacht als hij werkelijk aan Syrië wordt uitgeleverd.
We kunnen dus alleen maar hopen dat een onafhankelijke rechter zijn taak serieus neemt en het recht ook werkelijk laat gelden voor hen die het verdienen en de politie veroordeelt voor de misdaden die ze hebben begaan tegenover alle activisten die ze hun stem hebben ontnomen in Thessalonki. Er mag geen rust in de straten komen voordat de wereld is ontdaan van zulk onrecht!

Griekenland zal volgend jaar de Olympische Spelen organiseren en in dat verband kunnen we druk uitoefenen op Griekse ambassades en toeristenbureaus door op die plekken op allerlei manieren duidelijk te maken wat er werkelijk gebeurt in dat land. Het laatste wat Griekenland tijdens de Spelen kan gebruiken is het imago van een land dat mensen onschuldig opsluit, mishandelt en uitlevert aan dictatoriale regimes die de doodstraf uitvoeren op politieke gevangenen.
Tevens kunnen we brieven schrijven aan de ambassade in ons eigen land en hen verzoeken om hun regering te adviseren de aanklachten tegen de 29 van Thessalonki in te trekken en de acht gevangenen onmiddellijk vrij te laten.

Voorlopig kun je de gevangenen ook persoonlijk schrijven en duidelijk maken dat niet iedereen gelooft in de leugens van de staat en het kapitalisme dat zij proberen te beschermen.
De namen van alle vijf in Thessalonki en de talen die ze in ieder geval spreken zijn:
Spyros Tsitsas (Grieks, misschien Engels), Simon Chapman (Engels), Carlos Martin Martinez (Spaans), Fernando Perez Gorraiz (Spaans) en Souleiman 'Kastro' Dadouk (Syrisch-Arabisch, Grieks).

Dikastikes Fylakes
Diavaton
54012
Thessaloniki
Greece

De bankrekening voor donaties ter tegemoetkoming van alle proceskosten en levensonderhoud voor de gevangenen is opgeheven door de autoriteiten in Thessalonki. Al het geld dat vanaf nu hierop gestort wordt, zal niet op de juiste plaats terecht komen! Meer nieuws hierover zodra die voorhanden is.

Verdere informatie over de situatie van alle gevangenen van Thessalonki zal op onze website te vinden zijn in de toekomst.
In Thessalonki zijn er nu drie groepen actief die ieder een afzonderlijke taak hebben ter ondersteuning van de processen en de gevangenen. Je kunt hen bereiken op de volgende adressen: 1) Voor nieuws en communicatie met groepen wereldwijd  contacts2003@disobey.net 2) direct contact met gevangenen en hun behoeften  solidarity2003@disobey.net 3) voor financiële zaken  financial2003@disobey.net

Iedereen achter de muren van de gevangenis is een deel van onze strijd voor een rechtvaardige wereld!

Anarchist Black Cross Holland
www.abc-holland.antifa.net
 anarchistblackcross@zonnet.nl

- E-Mail: anarchistblackcross@zonnet.nl Website: http://www.abc-holland.antifa.net
 

Read more about: vrijheid, repressie & mensenrechten

supplements
goeie posting! 
willink - 21.07.2003 13:57

"Verdere informatie over de situatie van alle gevangenen van Thessalonki zal op onze website te vinden zijn in de toekomst."

Post je dat hier dan ook? vriendelijke groet, linkvriend.
solidariteitsacties en brieven 
willink - 21.07.2003 18:56

solidariteitsacties tegen repressie-apparaat
redactie - 13.07.2003 12:21
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/07/12862.shtml

Brieven van Soeleiman en Carlos uit de gevang
anarchist black cross - gent - 12.07.2003 16:01
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/07/12857.shtml
Benefietconcert voor anti –EU demonstranten 
eurodusnie - 21.07.2003 22:33

Zaterdag 26 juli: Benefietconcert voor anti –EU demonstranten

Een maand geleden vond in de buurt van de Griekse stad Thessaloniki de halfjaarlijkse Eurotop plaats. Ook de andersglobaliseringsbeweging liet tijdens de top van zich horen. Tienduizenden demonstranten, waaronder een delegatie van het Leidse Eurodusnie collectief, gingen de straat onder de leus “tegen het neoliberale Fort Europa, voor een rechtvaardige en grensloze wereld”.
Hoewel de demonstraties over het algemeen vreedzaam verliepen, kwam het toch tot enkele botsingen tussen demonstranten en oproeppolitie. Meer dan honderd mensen werden aangehouden en eenentwintig mensen zullen worden vervolgd. Negen van hen, waaronder een Syrische politieke vluchteling, twee Spanjaarden en een Engelsman zitten één maand na de protesten nog steeds en onder erbarmelijke omstandigheden, gevangen in de Kastro gevangenis, nabij Athene. De negen ontkennen iedere schuld en zeggen dat de bewijslast tegen hun door de politie is vervalst.

Op zaterdag 26 juli organiseert Eurodusnie een benefietconcert om geld in te zamelen voor de proceskosten. Een drietal bands zullen optreden, te weten de Deense band URO (punk), de Roosendaalse formatie Stockholm Syndrome (rock-core) en de Leidse formatie Toner Low (stonerrock).
De avond vindt plaats in Eurodusnie, Vrijplaats Boerhaavelaan. De deur gaat open om negen uur en de eerste band begint om half tien. De avond wordt afgesloten met een DJ. De entree bedraagt 3 Euro



Website: http://eurodusnie.nl
 
vermeld je adres! 
anarchist black cross holland - 22.07.2003 16:21

We hebben van de steungroep ook nog te horen gekregen dat indien je een brief wilt sturen naar een van de gevangenen het uiterst belangrijk is om je eigen adres op de achterzijde van de envelop te vermelden. Zoniet, dan wordt het absoluut niet doorgelaten.

Solidariteit is een wapen!
Gevangenen in Thessaloniki in hongerstaking 
linking - 27.11.2003 05:17

zie ook
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/10/14713.shtml
Gevangenen in Thessaloniki in hongerstaking
redactie - 24.10.2003 20:43
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.