english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
De rechtszaak tegen 4 vredesactivistes
V.A.K. - 18.08.2003 15:43

De rechtszaak tegen 4 vredesaktivistes Den Bosch, 13 augustus 2003.



De rechtszaak van 13 augustus tegen 4 vredesaktivistes

Den Bosch, 13 augustus 2003

De eerste rechtszaak, het hoger beroep van Barbara, begon om half 10. Het publiek mocht niet in de zaal zitten, maar moest boven achter glas zitten.
De voorzitter legde uit hoe hij het wilde doen, eerst alle feiten doorlopen, dus geen politiek verhaal, dat kon op het laatst. De laatste tijd wordt bij rechtszaken steeds vaker het politieke verhaal meteen bij de behandeling van de feiten verteld, daarmee komt het verhaal van de aktivisten sterker naar voren. Dat was nu dus duidelijk niet de bedoeling.

Het in gevaar brengen van het vliegverkeer: de bezetting van de radartoren

Mr. M. Stelling –oud luchtmacht officier en piloot- getuigde in de zaak van de bezetting van de verkeerstoren. Hij verklaarde dat het vliegverkeer door de bezetting van de radartoren niet in gevaar was gebracht. De vliegbasis heeft altijd nog de beschikking over de radargegevens van het burgerluchtvaartverkeer. De gegevens van de militaire radar, die beter en sneller is, waren door de bezetting niet beschikbaar, maar dat is geen groot probleem. De radartoren is alleen nodig bij heel erg slecht weer, als er geen zicht is. Piloten vliegen vooral op zicht.
De rechters waren erg kritisch en het leek alsof ze maar moeilijk konden geloven dat door de bezetting het vliegverkeer niet in gevaar was gebracht.
Door Barbara werd over de bezetting het volgende naar voren gebracht: “De commandant van de marechaussee belde naar ‘boven’ om ons over te halen de bezetting te beëindigen, door complimenten te geven, ons te ontmoedigen (‘de F16’s vliegen toch, jullie aktie heeft geen zin, je hebt je doel bereikt, kom er maar uit’) en tenslotte door te dreigen (‘als jullie er nu niet uitkomen dan ga ik jullie het in gevaar brengen van het vliegverkeer ten laste leggen’). Even later belde hij om te zeggen, dat het slecht weer zou worden en dat we daarom uit de radartoren moesten komen, de F16’s zouden de radar nodig hebben om te kunnen landen. Na overleg belde Leontine de commandant terug en vroeg hem of we op dat moment het vliegverkeer in gevaar brachten, hij antwoordde dat we op dat moment het vliegverkeer niet in gevaar brachten. Toen hebben we gezegd, dat het nog steeds mooi weer was en dat we uit de radartoren zouden gaan als het slecht weer zou worden.” Een uur later werden we door de BSB (Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten) uit de radartoren gehaald.

De rechters wilden van Barbara weten of ze door gevangenisstraf zou stoppen met aktievoeren. Het antwoord was: ‘als de rechterlijke macht en het OM het op zich nemen om een serieus onderzoek naar de kernwapens in Volkel te starten en als er vervolgens met alle informatie een openbare discussie mogelijk is, dan wil ik wel stoppen’…
De eis van de advocaat generaal, die het leuk wist te brengen (theatraal en zwaar geïrriteerd) was dezelfde als bij de politierechter: 6 weken voor de ontsnapping van Gonnus; 490,99 euro schadevergoeding aan defensie, (i.v.m. een aktie tegen een NAVO-oefening in 1999 op vlb. De Peel); 20 uur taakstraf voor de bezetting van een kernwapenbunker; 100 euro boete voor verboden toegang; 5 maanden gevangenisstraf, waarvan 2 voorwaardelijk voor de bezetting van de radartoren en aantal keer verzet bij arrestatie, (waaronder een onterechte en gewelddadige arrestatie tijdens de open dagen van vlb. Volkel) en 226,89 euro schadevergoeding aan een marechaussee.

De advocaat haalde de bekende internationale verdragen/ uitspraak van het Internationale Gerechtshof over het gebruik van kernwapens aan. Hij plaatste de systeemmisdaad van de kernwapenpolitiek tegenover de relatief kleine overtredingen van zijn 4 cliënten en bepleitte vrijspraak en anders schuldig verklaring zonder strafoplegging en zo nodig een taakstraf.

Hierna werd de zaak van Mariette behandeld: de bezetting van de radartoren. Zij was zelf niet aanwezig. De eis van de advocaat generaal was: 3 maanden cel, waarvan 2 voorwaardelijk.
Het pleidooi van de advokaat was voor een taakstraf, onder meer om het feit dat Mariette al 2 jaar geen wetsoverschrijdende akties had gedaan en op dit moment op andere manieren aktie voert.

Om 2 uur begonnen de zaken tegen Leontine. Opmerkelijk was de reaktie van de rechters en de advokaat generaal (een andere) op de verklaring van Leontine over de gebeurtenissen bij een burgerinspectie op 1 oktober 2000. Leontine werd beschuldigd van verzet bij arrestatie, omdat ze een politieagent weggetrokken had, die aan iemand stond te trekken die half over het hek geklommen was, (dit was gevaarlijk i.v.m. de scherpe punten van het hek.) De agent had zich niet los kunnen maken en had haar, toen hij bevrijd was door 2 andere agenten, een elleboogstoot in het gezicht gegeven. De rechters vroegen of iemand haar had verteld dat ze was aangehouden, nee, dat was pas op het bureau gebeurd. De advocaat generaal zei dit verhaal te geloven en liet de aanklacht vallen, zoals de feiten nu lagen was er geen sprake van verzet bij arrestatie. Voor de bevrijding van Gonnus werd 20 uur taakstraf geeist en voor de overige zaken: 5 maanden cel waarvan 2 voorwaardelijk. De advokaat pleitte ook in deze zaak voor een taakstraf.

Aan het eind van de behandeling vroeg een van de rechters Leontine waarom ze ervoor koos om op deze manier aktie te voeren en niet door bijvoorbeeld folders uit te delen.
Na haar laatste woord, een verklaring die ze ook namens de anderen voorlas, gaf ze de rechters een bladzijde uit de Onkruit-documenten, die buitgemaakt zijn op de vliegbasis in 1999. Hierin wordt een bijna-ongeluk met een kernbom op de vliegbasis Volkel beschreven. Een kernbom was verkeerd onder een vliegtuig gehangen en was op de startbaan gevallen, door de val brak het omhulsel. In het Amerikaanse document staat: “We hebben geluk gehad, als dit naar buiten was gekomen dan had het internationale gevolgen kunnen hebben. Wees niet degene die de fatale fout maakt. ” (meer hierover: www.contrast.org/onkruit/lessons.html)
Kernwapens kunnen bestaan dankzij geheimhouding en de verdoezeling van problemen en ongelukken. Onverschilligheid doet de rest.

Tot slot moest Elle voorkomen voor de bezetting van een kernwapenbunker en een burgerinspektie bij het Amerikaanse communicatiecomplex. De eis was 200 euro boete en een week voorwaardelijk, de advokaat generaal vond het goed als dit bedrag in termijnen betaald zou worden.

De uitspraak van deze hoger beroepzaken is op woensdag 27 augustus.

Meer info:  vakvolkel@wanadoo.nl, of: www.vredesaktiekamp.nl

- E-Mail: vakvolkel@wanadoo.nl Website: http://www.vredesaktiekamp.nl
 

Read more about: militarisme vrijheid, repressie & mensenrechten

supplements
hoger beroepszaak anti-militaristen Volkel 
willink - 18.08.2003 16:26

hoger beroepszaak anti-militaristen Volkel
VAK Volkel - 09.08.2003 18:09
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/08/13224.shtml
Balkenende Moordenaar 
19.08.2003 00:15

Ben beniewd naar de mening van de onafhankelijke rechter over de inzet door de nederlandse regering van nederlandse troepen in een, binnen het internationaal recht, illegale bezettingsleger in Irak.

Of is Amerika de baas in de moderne wereld en doet de rechtsorde er niet meer toe?

Bestrijdt het amerikaanse fascisme en haar VVD, D66 en CDA slaven!


update 
link - 31.08.2003 18:30


gevangenisstraffen omgezet in taakstraffen
vakvolkel - 31.08.2003 15:18
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/08/13533.shtml
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.