english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Vrije radio opnieuw naar 2e Kamer
van Leeuwen - 31.10.2003 17:50

De Vereniging Vrije Radio Nederland heropent het debat over legalisering van vrije radio. In december zal het parlement opnieuw spreken over de vrije radio nav een nieuw pleidooi van de VVRN.

Tweede Kamer der Staten Generaal
Vaste Kamercommissie van Economische Zaken
Den Haag, 28 oktober 2003

Geachte minister, commissieleden en voorzitter van de Tweede Kamer,

De Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken heeft op 18 juni 2003 aan de Minister gevraagd om onderzoek te doen naar legalisatie van etherpiraten. Alle politieke partijen hebben bij die gelegenheid aangedrongen op een oplossing voor het feit dat etherpiraten noodgedwongen zonder vergunning moeten uitzenden.

De Minister heeft in een brief van 5 september 2003 aan de Voorzitter van de Tweede Kamer geconcludeerd dat er geen aparte frequentieruimte voor radiopiraten kan en moet worden gecreëerd. De minister baseert zijn mening op een aantal bezwaren.

Hieronder vindt u de reactie van de Vereniging Vrije Radio Nederland (VVRN) op het standpunt van de Minister. Na een korte inleidende samenvatting zal puntsgewijs ingegaan worden op de bezwaren van de Minister.

Ruimte voor vrije radio

Het antwoord van de Minister vinden wij teleurstellend. Het geeft blijk van een grote onwil om legalisering van vrije radio serieus te onderzoeken. Zo blijkt geen technisch onderzoek te zijn gedaan naar frequentieruimte voor kleinschalige non-commerciële radiopiraten. Wij zijn er van overtuigd dat er wel degelijk ruimte in de ether is te vinden. Een onderzoek daartoe lijkt ons zeer zinnig. Vervolgens kan gekeken worden hoe deze frequenties verdeeld kunnen worden.

Het verdient aanbeveling daarbij mee te kijken naar de ontwikkelingen in Groot Brittanie, waar een experiment loopt met betrekking tot Access Radio. Dit experiment houdt in dat aan non-commerciële en niet-publieke radio-initiatieven voor kleine culturele en streekgebonden doelgroepen licenties zijn verleend. Het lijkt ons goed mogelijk om in Nederland een vergelijkbaar proefproject te starten, waarbij bestaande vrije radiostations in dezelfde regio gaan samenwerken en een legale doorstart kunnen maken. Het zou zonde zijn om de kennis en traditie die de Nederlandse vrije radio de afgelopen decennia heeft opgebouwd geheel te laten vervliegen.

Vrije radio is een uniek stuk cultuurgoed dat sterk bijdraagt aan de lokale cultuur en de sociale samenhang bevordert. Vrije radio fungeert al decennialang als platform en proeftuin voor de ontwikkeling en verspreiding van culturele onderstromen. Het zijn vooral de vrije radiozenders die nieuwe of vergeten doelgroepen weten te bereiken en daarmee een uiterst nuttige functie vervullen. Of het nu gaat om de introductie van nieuwe muziekstromingen binnen de dance of alternatieve rock, de opleving van streekcultuur op het platteland, de experimentele geluidskunst en het media-activisme in de grote stad, het is steeds de vrije radio die een platform biedt voor dit soort ontwikkelingen en daarom al 30 jaar een belangrijke rol vervult als aanjager van culturele vernieuwing. Dat vrije radio in een behoefte voorziet mag blijken uit de vele teleurstellende reacties van luisteraars bij het uit de lucht halen van een groot aantal radiopiraten vanwege de actie ‘Etherflits’.

Vrije radio biedt verder een belangrijk tegenwicht tegen de toenemende commercialisering en vervlakking van de publieke en commerciële sector. Vooral de groei van het aantal commerciële omroepen heeft geleid tot een meer marktgerichte programmering, ook bij de publieke omroep. De concurrentie is verhard, omdat de beschikbare advertentiebudgetten door steeds meer partijen dienen te worden bevochten. Luistercijfers zijn daardoor ook voor publieke omroep steeds belangrijker geworden. Het gevolg is dat radio voor talloze kleine of kapitaalarme doelgroepen niet meer rendabel is en er op dat vlak een enorme verschraling heeft plaatsgevonden. Het legaliseren van radiopiraten zal een sterke verbetering van de pluriformiteit tot gevolg hebben.

De bezwaren van de Minister

Hieronder zullen wij puntsgewijs in gaan op de door de Minister naar voren gebrachte bezwaren.

1. De Minister beweert dat de mogelijkheden voor radiopiraten om op een legale wijze uit te zenden, de laatste jaren behoorlijk zijn verruimd.

Het is waar dat een deel van de radiopiraten de afgelopen 20 jaar bij de lokale omroep, dan wel de commerciële omroep een doorstart heeft gemaakt. Het betreft hier echter maar een klein deel van de Nederlandse piraten. De reden waarom slechts een klein deel heeft kunnen doorstromen naar legale omroepen ligt niet -zoals de Minister denigrerend stelt- aan de aantrekkelijkheid van radiopiraterij om zonder enige beperking een hobby te kunnen bedrijven. Bij veel vrije radiozenders is geen sprake van een hobby, maar van een ongekende passie en gedrevenheid om serieuze radioprogramma’s te maken. Zowel de lokale omroep als de commerciële omroep is niet in staat gebleken om de vrije radio een volwaardig alternatief te bieden. De legale omroep kent strikte programma-inhoudelijke eisen en formats, medewerkers dienen aan hoge vaktechnische eisen te voldoen, er is sprake van een formele structuur en men is afhankelijk van aanzienlijke externe financieringsbronnen. Door dit alles zijn de meeste lokale en commerciële stations te hoogdrempelige instituten voor radiopiraten.

De cultuur van radiopiraten staat ver van de cultuur van de publieke en commerciële omroep. Radiopiraten zijn uiterst laagdrempelig, zowel voor radiomakers als voor luisteraars. Men is niet gebonden aan een algemeen programma voor een breed publiek of afhankelijk van luistercijfers. Radiopiraten richten zich niet op een markt, maar zijn uitingsvormen van verschillende culturen, te weten culturele groepen die nu niet bereikt worden door de gevestigde omroepen. Hierdoor is sprake van een aanvulling op het bestaande aanbod. Het laagdrempelige karakter heeft tot gevolg dat veel ongeschoolde en eigenwijze jongeren zich zowel technische als communicatieve vaardigheden eigen weten maken. Deze kennisontwikkeling bevordert niet alleen de mogelijkheden voor jongeren op de arbeidsmarkt, maar is ook goed voor het sociaal-culturele klimaat en draagt bij aan een oplossing voor de huidige jongerenproblematiek. Daarnaast fungeert de vrije radio als een kweekvijver voor nieuw en eigenzinnig mediatalent.

2. De Minister stelt dat de FM-frequentieband door de ZEROBASE herplanning is geoptimaliseerd, waardoor iedere nieuwe frequentie direct storing veroorzaakt.

Het zerobase plan gaat uit van de bestaande antenne-opstelpunten en van hoge ontvangstkwaliteitsnormen. Voor professionele zenders met een groot vermogen en bereik is inderdaad weinig ruimte meer beschikbaar. De meeste radiopiraten nemen echter genoegen met alternatieve antenne-opstelpunten, een beperkt bereik en een minder hoge ontvangstkwaliteit. Met deze uitgangspunten valt er in de meeste regio's nog een aanzienlijk aantal storingsvrije frequenties te delven.

3. De Minister stelt dat nieuwe frequenties internationaal gecoördineerd dienen te worden conform ITU-procedures.

Wij hebben geen bezwaar om nieuwe frequenties internationaal te laten coördineren.

4. De Minister stelt dat FM-frequenties voor radiopiraten ten koste gaan van de mogelijkheden om verzorgingsproblemen van andere omroepen op te lossen.

Een door de Minister aangestelde Taskforce heeft inmiddels aanbevelingen gedaan om verzorgingsproblemen op te lossen. Binnenkort zullen de verzorgingsproblemen opgelost zijn.

5. De Minister stelt dat het vergunningvrij zenden leidt tot rechtsongelijkheid.

Het is onjuist dat de V.V.R.N. uitsluitend heeft gepleit voor vergunningvrij zenden. Een vergunningstelsel voor vrije radio wijzen wij niet bij voorbaat af. De V.V.R.N. bepleit een legalisering van alleen non-commerciële radiopiraten die zich niet mogen gaan begeven op de advertentiemarkt (reclamevrij) en niet in concurrentie mogen treden met andere omroepen.

6. De Minister stelt dat het legaliseren van radiopiraten een aantal wetswijzigingen vereist.

Ook hiertegen heeft de V.V.R.N. geen enkel bezwaar.

Wij hopen dat de Minister en de Vaste Kamercommissie van Economische Zaken, gecombineerd met de Kamercommissie van OCW zich wil buigen over deze brief en hopen op een spoedig antwoord.


Namens de Vereniging Vrije Radio Nederland,

Th. Van Leeuwen
Prof. Krausstraat 156
2628 JV Delft

 

Read more about: media

supplements
Zie ook: 
M02 - 31.10.2003 19:03

Vrije etherruimte voor Vrije Radio!?
redactie - 19.06.2003 02:00
 http://indymedia.nl/nl/2003/06/12396.shtml

Tegenflits: vrije radio strijdt voor erkenning
redactie - 25.05.2003 18:00
 http://indymedia.nl/nl/2003/05/11945.shtml

Koekoeroe Reedio terug in de lucht!
Koekoeroe - 30.10.2003 21:05
 http://indymedia.nl/nl/2003/10/14826.shtml
zie ook 
poepie - 31.10.2003 20:17

Zie ook het vrije radio-nieuwsarchief bij Radio Patapoe op

 http://freeteam.nl/patapoe/news.htm

Radio Patapoe
jams the square pegs into a round world
97.2 MHz FM free ether
Amsterdam (NL) & surroundings (CET)
 http://freeteam.nl/patapoe/ (incl. live stream)
p a t a p o e @ f r e e t e a m . n l
tel. +31-(0)20-4122969
chat: irc.indymedia.org #patapoe
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.