english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Ecotopia Biketour
R.Kuijper - 08.03.2004 14:21


1 juli to 10 Augustus gaat er een groep van 60 mensen starten aan een 2100 km lange eco-fietstocht die begint in Oostenrijk, Wenen en gaat dan verder naar Tsjechie, Praag, Duitsland, Dresden, Berlijn, Bremen, Nederland: Leeuwarden, Amsterdam, Gornichem.


Beste Fietsers,

Heb je al gehoord van die waanzinnige “Ecotopia Biketour”?
Van 1 juli to 10 Augustus gaat er een groep van 60 mensen uit alle uithoeken van Europa en verder starten aan een 2100 km lange eco-fietstocht die begint in Oostenrijk, Wenen en gaat dan verder naar Tsjechie, Praag, Duitsland, Dresden, Berlijn, Bremen, Nederland: Leeuwarden, Amsterdam, Gornichem.
raak je langzaam geinteresseerd? mooi lees dan gauw verder, we zijn hard op zoek naar iemand die ons wil helpen met de organisatie in Nederland. (neem contact op met:  kuijperroeland@yahoo.co.uk) en als je geen tijd hebt om mee te organiseren maar wel tijd en zin hebt om lekker met ons mee te fietsen dan ben je natuurlijk ook van harte welkom!
praktische info op  http://www.thebiketour.net
Deelnemen betekent een plezierige en actieve vakantie spenderen met een stuk of 60 andere jongeren die ook geïnteresseerd zijn in natuur behoud en duurzaam, alternatief transport promoten.
We gaan zelf vegetarisch/veganistisch koken van lokale biologische producten, we gaan de „Towards Carfree Cities IV“ conferentie 19-24 juli in Berlijn (www.worldcarfree.net/conference/)bezoeken en uiteindelijk zullen we ons vestigen in Gornichem waar de Ecotopia Gathering plaatsvind.
Goed om te weten: de Biketour wordt voor een groot deel gecreëerd door haar deelnemers. Dit betekent dat we onze groep samen moeten organiseren, noodzakelijke taken moeten verdelen (zoals fietsen repareren, de slaapplaats opruimen, eten kopen en koken etc.) We moeten praten en oplossingen zoeken voor problemen die voor kunnen komen en lossen deze op aan de hand van consensus. De organisatoren dragen zorg voor de accommodatie en faciliteiten, de route plannen en andere noodzakelijke dingen regelen. De tour zal laten zien dat de fiets niet alleen een sport of vrije tijd middel is maar ook een ecologisch verantwoorde en gezonde manier van transport.
De Biketour is geen commerciële fiets actie. We willen het fiets gebruik promoten en het bewustzijn van het publiek vergroten op transport en ecologisch gebied. De Organisatoren van de Biketour zijn geen professionele reis bureaus maar leden van duurzaam transport en natuur organisaties.
Hoog in het vaandel staan het Reduceren, Recyclen en Hergebruiken van afval.

WAT IS DE ROUTE?
De Ecotopia Biketour zal ongeveer 40 dagen duren. De gemiddelde afstand is 70 km per dag. Slaapplaatsen worden geregeld in gymzalen, clubhuizen of campings, eten wordt door de deelnemers zelf bereid en een ieder kan alleen de bagage meenemen die zij/hij kan dragen op haar/zijn fiets, omdat er geen auto met ons mee gaat. Deelnemers hoeven zich geen zorgen te maken over de veiligheid van de route. De organisatoren zullen veilige routes zoeken. Iedere dag wordt er van de deelnemers verwacht dat taken netjes worden verdeeld en uitgevoerd..
De tour is bijna 2100km en de langste afstans zal c.a. 90km zijn, de kortste c.a. 30km. Als de aanbevolen route gevolgd wordt zullen we het grootste deel van je tijd op rustige fietspaden fietsen die zo min mogelijk heuvels doorkruisen. Een voorbereidingsdag in Wenen en een rustdag in Praag zijn opgenomen in de planning, er zullen enige mogelijkheden zijn om te zwemmen. Op de route zullen we ook cultuur en historische bezienswaardigheden bewonderen. Maar het belangrijkste is dat we enige straat acties organiseren om de mensen, politici en media’s attentie te krijgen voor de plaatselijke natuur problemen van onze route.

Doelgroep: NGOs, groepen en individuen actief geinteresseerd in het milieu.

Wijze van werken en beslissingen maken:
structuur van organisatoren:
1 internationale coordinator in Praag: hoofd taken zijn: Fundraisen, Website en listserve updaten met relevante informatie, route plannen, vinden van nationale coordinatoren, zoeken naar accomodatie adressen en organisaties die samen willen werken met de Ecotopia Biketour, het vinden van deelnemers.

5 nationale coordinatoren: 1 in Nederland, 2 in Duitsland, 1 in tsjechie en 1 in Oostenrijk.
Nationale coordinatoren zijn lid van natuur en/of transport organisaties en coordineren de Ecotopia Biktour op lokaal niveau.
Taken: Route testen en waar nodig aanpassen, media en promotie, sponsors zoeken op lokaal niveau, lokaliseren van Biologische boeren en vriendelijke fietsenmakers. zoeken naar accomodatie adressen en organisaties die samen willen werken met de Ecotopia Biketour en het organiseren van eventen met die organisaties, het vinden van deelnemers.
Het is niet de boedoeling dat de Nationale coordinatoren deze taken in isolatie uit gaan voeren, maar dat ze leden van hun organisatie en hun lokale omgeving stimuleren om mee te werken en ook te zoeken naar andere contacten. De gewonnen informatie wordt in een rapport samen gesteld en door gestuurd naar de Internationale coordinator. Als er problemen zijn of etische vraagstukken dan worden deze besproken op de listserve, en opgelost/beantwoord door middel van consensus.

Beschrijving van de doelen en activiteiten.
Ecotopia Biketour brengt 60 jonge mensen van over heel Europa, geïnteresseerd in duurzaam transport en ecologische onderwerpen.
Ze fietsen samen op een internationale reis naar Ecotopia, een zomer universiteit festival voor envrironmentalisten dat wordt gehouden in Gornichem van 9-23 augustus, samenwerkend met ongeveer 25 lokale groepen en NGOs in Oostenrijk, Tsjechische Republiek, Polen, Duitsland en Nederland, die ook werken aan duurzaam transport en ecologische onderwerpen.
.
de doelstellingen van de Ecotopia Biketour zijn:
 Het promoten van fietsen als een alternatieve en duurzame manier van transport en het bewustzijn over duurzaam transport en ecologische onderwerpen vergroten;
 Het ondersteunen van grassroots duurzaam transport en ecologische groepen. Deze groepen te voorzien van relevante contacten en informatie die meestal niet voorhanden zijn in op kleine schaal opererende NGOs.
 Het verenigen van deze kleine groepen, nieuwe groepen en individuen met het beginnende Europese netwerk van duurzaam transport en het natuurbeschermingsnetwerk en daarmee werken aan de weg voor een hoger niveau, internationale, coöperatieve projecten.

De methode die de Biketour gebruikt om deze doelen te bereiken is:
Contact maken met deze groepen (vooral de groepen die normaal niet in het al bestaande netwerk voorkomen) en bespreken op welke manier de Biketour deze groepen kan helpen met hun lokale kampanjes en projecten. Dit kan bijvoorbeeld door collaboratieave acties, skill-sharing workshops, het houden van seminars, filmprojecties of het houden van discussies over relevante onderwerpen.

Daarnaast is de Ecotopia Biketour ook een uitstekende mogelijkheid om de internationale, interculturele Europese integratie, op een duurzame manier te stimuleren. 60 jonge deelnemers, samen werkend aan alle taken, levend in een mobiele, duurzame commune. Biketour voorziet dat sterke persoonlijke initiatieven, vriendschappen en belangrijke internationale connecties zullen worden gemaakt tijdens de tour, leidend tot hechtere banden in Europa.

Redenen die hebben geleid tot het project

NGOs zouden een belangrijk deel moeten vormen van het democratische proces omdat ze het publiek informeren. De belangrijke samenwerking tussen NGOs en het publiek en de samenwerking tussen NGOs op een nationaal en internationaal niveau is op de dag van vandaag niet zo sterk als het zou moeten zijn.
 Er is een gebrek aan informatie over duurzaam transport en natuurbescherming in zowel NGOs als het publiek.
 Landen zoals de Tsjechische Republiek en Polen beginnen net aan hun integratie proces als de Biketour start. De NGO scène is tamelijk geïsoleerd geweest in de tijd daarvoor. Het is heel belangrijk de internationale samenwerking tussen NGOs te sterken in een vroeg stadium om zo de prachtige natuur van Centraal en oost Europese landen te beschermen.

2. de problemen die het project gaat oplossen
 Er is een dringende behoefte aan een betere samenwerking tussen NGOs. Collaboratieve acties en het samenvoegen van krachten van NGOs, werkend aan vergelijkbare projecten, zou de potentiële impact van hun projecten aanzienlijk kunnen verhogen.
 Bij NGOs is er een constante vraag naar informatie over en voor hun projecten.
 Grote verschillen in de draagkracht van Valuta’s tussen oost en west Europa, verhinderen NGOs en individuen in het participeren van internationale conferenties en gebeuren.
 Er is weinig kennis over duurzaam transport en ecologische onderwerpen, in het publiek en vooral in Oost Europa bij de autoriteiten, hun regering infrastructuur is niet sterk genoeg om effectief te handelen met duurzaam transport en natuurbehoud.
 Het is nog steeds ongewoon dat het publiek een deel uit kan maken van het politieke niet gouvernementele proces.


3. Beschrijving van hoe het project de beschreven problemen gaat oplossen.
 Versterken van de grassroots NGO sectoren
Op de Ecotopia Biketour zullen representanten van verschillende NGOs van over heel europa zijn. Dit zal een netwerk vormen die niet alleen de samenwerking tussen NGOs stimuleert maar zal ook verschillende sectoren met elkaar verbinden. Dit brengt de mogelijkheid voor grootschalige nationale en grens over schrijdende samenwerking. Dit is een goede basis voor ervaring en kennis uitwisseling tussen meer en minder ontwikkelde NGOs; het is de meest efficiënte manier om steun te krijgen wanneer die maar nodig is; het zal de interactie tussen NGOs verbeteren waardoor hun acties meer regelmatig in plaats van sporadisch worden. Het zal ook de banden tussen deze sectoren en de media, lokale/ nationale politiek en de lokale bevolking verbeteren.

 Het versterken van relaties tussen NGOs zal hun efficiëntie en invloed vergroten. Op deze manier kunnen ze problemen aan de orde stellen en de mogelijkheid hebben om de regering te kunnen adviseren en het bewustzijn van het publiek te vergroten.

 Verrijken van kennis en het verspreiden van informatie
Ecotopia Biketour zal ervaren zowel als minder ervaren mensen samenbrengen van NGO die aan verschillende projecten werken. Het zal een forum zijn voor de uitwisseling van ervaringen en kennis van verschillende individuen en organisaties. Ecotopia Biketour voorziet hun van actuelere informatie en belicht de onderwerpen waaraan ze werken van een andere kant.
Nederland staat bekend als het fietsland en heel europa loopt ongeveer 20 jaar achter op het gebied van bijvoorbeeld Traffic-calming die we in Nederland kennen. De kennis overdracht op dit gebied is essentieel voor het vormen van een goede basis voor de ontwikkeling van veilig, duurzaam transport met als gevolg het behoud van de natuur.

 toegankelijke informatie.
De voertaal op de Ecotopia Biketour zal Engels zijn.
Alle geschreven informatie wordt vertaald in de talen va de deelnemers. Er zullen vertalers zijn waar nodig bij alle vergaderingen en bij andere verbale informatie.

 Het toegankelijk maken van internationale bijeenkomsten.
Het gebruik van het Eco-rates systeem van EYFA (European Youth For Action, voor meer informatie over de Eco-rates, zie:  http://www.eyfa.org/ecorates/), voorziet mensen uit arme en rijke landen van de mogelijkheid om deel te nemen aan internationale gebeuren. De prijs wordt berekend aan de draagkracht van de deelnemers nationale valuta’s
.
 Het bewustzijn van het publiek te vergroten.
De Ecotopia Biketour gaat veel publiciteit krijgen. Wanneer de Biketour met haar 60 deelnemers door een stad zal fietsen, niet in de vorm van een race maar een kleurige stoet voor een beter milieu, zal dit mensen aanspreken. Lokale fietsers worden aangemoedigd om een stukje mee te fietsen. We zullen flyers uitdelen waar uitgelegd wordt hoe belangrijk het leven in, en het samenwerken aan een groot europa is. Europese samenwerking zeer belangrijk voor het behouden van de natuur en het verbeteren van duurzaam transport.

 De Ecotopia Biketour geeft mensen de mogelijkheid om actief deel te nemen in hun samenleving, in de vorm van NGO of anders.



Tijdsduur van het project:
Start voorbereiding: 1 January 2004
Start datum: 1 July 2004
Eind datum: 10 August 2004




- E-Mail: kuijperroeland@yahoo.co.uk Website: http://www.thebiketour.net
 

Read more about: europa natuur, dier en mens vrijheid, repressie & mensenrechten

supplements
Website 
tesj - 09.03.2004 11:48

ff wat opmerkinkjes:

de Ecotopia Gathering is op terrein Slot Loevestein nabij Gorinchem (=Gorkum, Zuid Holland)

de link  http://www.thebiketour.net werkt niet
 http://www.tourdenatur.net/eco04route.htm (engels) wel!

zie jullie daar?!
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.