english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Van de Ivoren Toren naar de Straten
fwd. - 08.06.2004 15:41

Van de Ivoren Toren naar de Straten is een vierdaagse conferentie over onderzoeksactivisme. Het is een zoektocht naar de rol die kritisch denken en onderzoek kunnen spelen in de (her-)verdeling van kennis en informatie in de strijd tegen de discursieve monologen van het neoliberalisme en neoimperialisme. Het gaat over de communicatie tussen universiteiten en sociale bewegingen en over de privatisering van onderwijs.

eerdere conferentie onderzoeksactivisme Barcelona, januari 2004
eerdere conferentie onderzoeksactivisme Barcelona, januari 2004

Vrije universiteiten, autonome onderzoekscollectieven en activistische wetenschappers ontwikkelen alternatieven voor de ontwikkeling en verdeling van informatie en kennis. Anderen, binnen de muren van de universiteit, buigen zich over de vraag hoe die instelling omgevormd kan worden tot plaats voor een creatieve en constructieve informatiedeling, participatie, kritiek en ontwikkeling.

De banden tussen academici/studenten en sociale activisten zijn zwak en moeten versterkt worden om sociale strijd verder te brengen. De CASA-bijeenkomst is een ruimte voor discussie over deze thema's. Welke kennis is bruikbaar voor sociale bewegingen ten behoeve van sociale transformatie? Wat is de productiewijze van alternatieve kennis, de wijze van haar verspreiding en haar ontwikkeling? Hoe kan de strijd binnen de universiteit en het activistische onderzoek elkaar onderling versterken? Hoe kunnen openbare ruimten heroverd worden voor het propageren van deze alternatieve kennis. Welke netwerken en bronnen zijn beschikbaar en wat kan er verder opgebouwd worden? Hoe kan kennis gemobiliseerd en omgezet worden ten behoeve van actie?

Dit is een uitnodiging om deel te nemen door middel van presentatie van eigen onderzoeksprojecten, bespreking van strategieën en discussie in werkgroepen. Deelname aan het organiserende comité is mogelijk. Voertaal is Engels.

Aanmelding:  casa_contribution@casa.manifestor.org of
 http://casa.manifestor.org/participate.html
Meer informatie (ook flyer):  http://casa.manifestor.org

Aan mensen uit (de buurt van) Amsterdam wordt gevraagd deelnemers aan CASA 2004 huisvesting te bieden.


Originele oproep, vertaald uit het Engels.

Van de Ivoren Toren naar de Straat: van Zien naar Doen
Een uitnodiging voor de 2004 CASA Bijeenkomst
Culturele Analyse Zomer Academie [CASA]
Vrijdag 2 t/m maandag 5 juli, Amsterdam.

Onze tijd is er een van crisis: maatschappijen functioneren in een discursieve ruimte die voor een groot deel beperkt wordt door de dominante monologen van het neoliberalisme en imperialisme. Deze macht oefent haar mondiale soevereiniteit het liefst uit in stilte. Ontdoet deze macht zich van de stilte, hoewel een zeldzaam proces, dan is dit 'gesprek' enkel en alleen vanuit haar perspectief. Protest, argumenten en een verontwaardigde klaagzang is aan dovenmansoren gericht. Kritisch denken en onderzoek hebben hun betekenis zo goed als volledig verloren in een heden en verleden dat door de machtigen continu herschreven kan worden. Wij zijn gedwongen ons te realiseren dat denken en bewijzen de realiteit niet veranderen, en dat "de" waarheid alleen ons niet vrij maakt. Betekent dit dat we passieve toeschouwers moeten blijven, of kan kritisch denken nog steeds een actieve bijdrage leveren aan emancipatie? Het organiserend comité van de 2004 CASA bijeenkomst nodigt je uit om in juli naar Amsterdam te komen voor een weekend van discussie en debat.

Achtergrond:

Onderwijs werd ooit begrepen als een universeel mensenrecht en een middel voor emancipatie - een middel tot verspreiding van kennis en informatie. De voortdurende kaalslag van onderwijs door het proces van privatisering en commodificatie van het "product" onderwijs, bedreigt onderwijs als een recht. Institutioneel onderwijs functioneert meer en meer als middel tot uitsluiting en als een middel om kennis te ontdoen van haar bevrijdende mogelijkheden. Voor elke cursus dat onrechtvaardigheid openbaart, staan duizend cursussen tegenover die functioneren als olie voor de mondiale machine van het kapitalisme. Onder deze omstandigheden is de zoektocht voor vrije ruimtes onontbeerlijk, net als de creatie van middelen om nieuwe kennis te produceren, te verspreiden en te organiseren op individueel en collectief niveau.

Voorbij de institutionele muren, worden nieuwe alternatieven gecreëerd: vrije universiteiten, autonome onderzoeksgroepen en activistische onderzoekers bouwen nieuwe ruimtes op voor de productie van een andere vorm van kennis. Zij construeren nieuwe netwerken waarlangs informatie zich verspreiden kan.

Binnen de muren van de universiteiten zijn weer anderen actief met het vraagstuk hoe deze instituties omgevormd kunnen worden in ruimtes voor een creatieve en constructieve vorm van het delen van informatie, waarbij participatie, kritiek en ontwikkeling een centrale rol spelen. De verbindingen tussen academici en sociaal activisme blijven echter zwak. Zonder een versterking van deze verbanden, zullen veel projecten buiten instituties breekbaar zijn en in een embyonale staat blijven, terwijl de structuren binnen de universiteiten voortdurend geconfronteerd worden met starheid, beperkingen, berusting en ontmoediging.

Doel:
De CASA-bijeenkomst is een ruimte voor discussie over deze thema's. Welke kennis is bruikbaar voor sociale bewegingen ten behoeve van sociale transformatie? Wat is de productiewijze van kennis, de wijze van haar verspreiding en haar ontwikkeling? Hoe kan de strijd binnen de universiteit en het activistische onderzoek elkaar onderling versterken? Hoe kunnen openbare ruimten heroverd worden voor het propageren van deze alternatieve kennis. Welke netwerken en bronnen zijn beschikbaar en wat kan er opgebouwd worden? Hoe kan kennis gemobiliseerd en omgezet worden ten behoeve van actie?

Het organiserend comité van de CASA 2004 bijeenkomst -open voor iedereen die participeren wil- heeft de infrastructuur neergelegd voor een constructieve en inspirerend weekend in Amsterdam. Het succes van de bijeenkomst is afhankelijk van actieve deelname van individuen, groepen en organisaties wereldwijd die hun projecten willen voorstellen, strategieën willen bespreken, discussie in werkgroepen wensen hun kennis willen delen en behoefte hebben om te netwerken met gelijkdenkende groepen en individuen. De vorm van workshops, presentaties of rondetafelgesprekken staat open. Zie hier enkele mogelijkheden en ideeën:

* Presentatie van initiatieven:
Introductie of discussie van huidige of oudere projecten en pogingen tot het organiseren van alternatieve pedagogische of onderzoeksgeoriënteerde structuren buiten het systeem.

* Presentatie van onderzoek:
Mondelinge, schriftelijke of audio-visuele presentaties van onderzoek vanuit een kritisch perspectief naar maatschappelijke structuren of verschijnselen (onderzoeksactivisme), met bijvoorbeeld een focus op structuren van verzet, transformaties van toeschouwen naar handelen of de constructie van nieuwe en alternatieve publieke ruimtes.

* Theoretische interventies:
Programmatische discussies, rondetafelgesprekken en workshops over aanverwant activisme, opruiende kennis, gesitueerde participerend onderzoek, enzovoorts.

* Discussie/netwerken:
De bestaande netwerken zouden zich vrij moeten voelen om de CASA-infrastructuur te gebruiken om bijeenkomsten, discussies en overige zaken te organiseren.


Overig:

De CASA-bijeenkomst zal in Amsterdame plaats vinden, van 2 tot 5 juli. Suggesties voor participatie en eventuele contributies moeten zo snel
mogelijk ingebracht worden. Mensen in Amsterdam worden gevraagd woonruimte ter beschikking te stellen aan CASA-deelnemers.

Voor deelname: registreer via  http://casa.manifestor.org/participate.html

Of mail naar  casa_contribution@casa.manifestor.org

Al diegenen die willen participeren in het organiseren comité kunnen dan
doen door opgave via  http://casa.manifestor.org/list.html

Meer informatie staat op de website:  http://casa.manifestor.org

Website: http://casa.manifestor.org
 

Read more about: Agenda

supplements
Inura Conference 
fwd - 08.06.2004 15:48

In Juni vindt ook de Inura Conference plaats, in Amsterdam. Dat is een jaarlijkse conferentie van onderzoekers en activisten op het gebied van ruimtegebruik in de stad. Het aanverwante debat "The Creative City: Culture or Business?" vindt plaats in de Plantage Doklaan 8-12 en begint om 20.00 uur, Maandag 14 juni.

Zie  http://www.vrijeruimte.nl/ en  http://www.inura.org/amsterdam/index.htm


Website: http://www.inura.org
 
Conferentie onderzoeksactivisme Barcelona2004 
robin - 08.06.2004 15:51

Dit artikel, over een soortgelijke conferentie in Barcelona eerder in 2004, verscheen in Ravage#3 27/02/2004.

Munitie voor activisten
Bijna tweehonderd activisten en studenten kwamen eind januari in Barcelona bijeen om ideeën uit te wisselen over 'activistisch onderzoek', onderzoek voor sociale bewegingen en dito strijd.

Wereldwijd zijn er honderden, misschien wel duizenden, groepen actief die, vanuit een activistisch perspectief, onderzoek doen naar 'de toestand van de wereld'. Ze onderzoeken bijvoorbeeld de gevolgen van het menselijk handelen voor de natuur, de invloed van bedrijven op de politiek, de gevolgen van de wereld­handel en leveren 'informatiemunitie' aan activisten en sociale bewegingen.

Nederland kent redelijk veel van dit soort autonome onderzoeksgroepen. Corporate Europe Observatory, Fabel van de Illegaal, Jansen & Janssen, het aan de kraakbeweging gelieerde SPOK (Speculatie Onderzoeks Kollektief) en het Autonoom Centrum zijn enkele van de bekendste.

Het onderzoek van studenten en wetenschappers op de universi­teit is zelden relevant voor sociale bewegingen, hoewel de opkomst van de globaliseringsbeweging daar nu verandering in lijkt te brengen. Studie naar sociale bewe­gingen en voor hen relevante onderwerpen leeft op, maar is weinig autonoom en gebonden aan bepaalde 'academische regels'.

Om hier verandering in te brengen, organiseerden activisten onlangs een conferentie in Barcelona over 'activistisch onderzoek'. Hier­mee wil men het bestaande onderzoek uitbreiden en onderlinge verbanden leggen om te komen tot uitwisseling van ideeën en praktijken over de vraag hoe onderzoek ingezet kan worden voor sociale bewegingen.

Rode draad
De vierdaagse conferentie trok tweehonderd deelnemers, waarvan een kwart afkomstig bleek van buiten Spanje. De ruim twintig workshops handelden over uiteenlopende onderwerpen, zoals doe-het-zelf onderzoek naar gentechnologie, radicale theorieën, het netwerkmodel voor het van onderop herorganiseren van de economie, en ICT-activisme.

Er stond geen centraal thema op het programma, men was vrij om zelf een workshop aan te bieden. De nadruk lag op het onder­zoek naar sociale bewegingen en de vraag hoe dit kan worden ingeka­derd binnen activistisch onderzoek. Ook waren er presen­ta­ties en workshop van autonome groepen die onderzoek doen naar de structuren van sociale bewegingen.

Omdat de studenten in de meerderheid waren en er te weinig onder­zoeksgroepen bleken te zijn uitgenodigd, raakte het thema autonoom onderzoek deels ondergesneeuwd door het academische onderzoek naar sociale bewegingen. Veel studenten bleken daarmee bezig te zijn, maar zich niet thuis te voelen bij de traditionele benaderingen van onderzoek.

Volgens die werkwijze moet de onderzoeker afstand bewaren tot hetgeen onderzocht wordt. Veel conferentiegangers vinden juist dat onderzoek moet voortkomen vanuit de beweging. Door deel te nemen aan acties en bijeenkomsten ben je beter in staat te begrijpen wat een beweging is en waar het over gaat, en kan je het onderzoek ten dienste stellen van bewegingen.

Geconcludeerd werd dat je je als onderzoeker er voortdurend bewust van moet zijn aan welke kant van de barricade je staat. Evaluatie, waarbij bestudeerd wordt of sociale bewegingen de beoogde verandering bereiken met de door hen gekozen middelen, kan hierbij als referentiekader dienen. Er kan veel geleerd worden van sociale bewegingen uit andere steden, regio's en landen, en van andere tijden.

Structuren
Een andere centrale vraag was of een onderzoeker op de universiteit in staat is autonoom onderzoek voor bewegingen te verrichten. En of er tegelijkertijd ook een activistische strijd geleverd moet worden binnen de structuren van de universiteit om deze te openen en onderdeel uit te laten maken van sociale strijd. Of moeten we de universiteit rechts laten liggen?

Een conclusie die door veel deelnemers werd gedeeld, is dat onderzoekers zich vooral bezig moeten houden met het opbouwen van nieuwe struc­turen, waarbij gebruik gemaakt wordt van de middelen van de universiteit. Het doel hierbij zou kunnen zijn om de autonome onderzoeksgroepen en studenten meer met elkaar in contact te brengen, door bijvoorbeeld onderzoeksgroepen vaker op een universiteit uit te nodigen.

In Nederland zijn recent enkele initiatieven genomen die de grenzen tussen 'academici' en 'activisten' (hoe je dit ook definieert) proberen te passeren. Een voorbeeld is het Casa project op de Universiteit van Amsterdam dat via debatten over een bepaald thema, zoals privatisering, uitwisseling van kennis wil bevorderen.

Ook is er een groep studenten van de Universiteit van Amster­dam, ARAS (Amsterdam Roundtable of Students and Activists), die ontmoetingsplekken wil creëren voor activisten, onderzoekers en studenten. Tot nu toe ligt hierbij de nadruk op het debat rond actuele onderwerpen. Hiermee worden niet alleen ervaringen uitgewisseld, het idee is ook om nieuwe onderzoeksgroepen en colleges te ontwikkelen waarbij de 'autonome' en 'academische' kennis en ideeën kunnen samenkomen, binnen en buiten de structuren van de universiteit.
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.