english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Verslag van 2 oktober
Patrick - 03.10.2004 11:58

250.000 demonstranten in Amsterdam. Nu niet stoppen, maar juist doorgaan en druk opbouwen. Een algemene staking is nodig, en daar moet de vakbeweging voor oproepen.

250.000 demonstranten in Amsterdam: achterban vakbeweging massaal aanwezig op 2 oktober.

Vakbondsleiding moet nu doorzetten en voorbereidingen treffen voor organiseren van algemene staking!

Meer dan tweehonderd vijftig duizend mensen, voor het merendeel vakbondsleden, verzamelden zich op zaterdag 2 oktober in Amsterdam op het Museumplein om hun onvrede te tonen met het beleid van het rechtse kabinet Balkenende II - een geweldige opkomst die de woede toont, en tegelijkertijd een klap in het gezicht van de regering.

Verslag door Ron Blom (Offensief Utrecht) en Anita de Waal (Amsterdam)

De aangekondigde verslechteringen op het gebied van de (pre)pensioenen, de ingrepen in de sociale zekerheid, de plannen om de werkweek te verlengen, de groei van de werkloosheid... Dit alles leidde al maandenlang tot immense onvrede onder de mensen in het land. Tachtig procent van de bevolking is het in grote lijnen oneens met het beleid van de harde rechtse regering van CDA, VVD en D66. Grote vraag was of na de grote opkomst in vooral Rotterdam op de regionale actiedag 20 september (60.000), nu ook op de landelijke manifestatie in Amsterdam de achterban van de vakbeweging in grote getale aanwezig zou zijn. Tot verrassing van velen, inclusief de vakbondsleiding, was de opkomst groter dan de eerder geraamde 100.000. De Nederlandse vakbeweging, jarenlang medebeheerder van het poldermodel en in slaap gesukkeld, heeft laten zien dat ze nog steeds springlevend is. Het zijn niet alleen grijze vijftigers, maar het waren de vakbondsleden uit alle sectoren en alle lagen van de bevolking die besloten hadden om te laten zien, dat ze het niet langer pikken.

Keer het Tij

Ruim 25.000 activisten kwamen op initiatief van de brede coalitie Keer het Tij, waar ook Offensief deel van uitmaakt, bijeen op de Dam. Ze werden verwelkomd met de muziek van de zeventiger jaren actieband Bots. Al snel konden er weinig demonstranten meer bij op de Dam. Jongeren, ouderen, andersglobalisten, migranten, bejaarden, asielzoekers, kinderen, vakbondsleden, milieuactivisten... Ze waren er allemaal. Na ongeveer een uur zette de stoet zich in beweging om met een levendige optocht uiting te geven aan de onvrede over het kabinetsbeleid. Een uur later kwam de massale demonstratie aan bij het Museumplein, waar de organiserende vakcentrales hun groots aangekondigde manifestatie hielden. Door de massale opkomst was het bijna niet meer mogelijk om een plekje op het Museumplein te vinden. Daar hadden zich inmiddels 250.000 mensen verzameld, die luisterden naar de toespraken van de drie vakbondsbestuurders van de vakcentrales. Verder was er muziek en vele informatiestands.

Goede sfeer

Er bevonden zich onder de demonstranten groepen vakbondsactivisten uit België en Duitsland, waar vergelijkbare plannen als die van de Nederlandse regering ingevoerd dreigen te worden. Het gaat hier ook om zaken als de afbraak van de pensioenregelingen en sociale voorzieningen en verlenging van de arbeidstijden.

De opkomst had nog veel groter kunnen zijn. Velen konden het Museumplein niet bereiken vanwege de drukte in de stad. Datzelfde gold voor duizenden in de verschillende steden in Nederland die geen kans zagen om een plaats in de trein naar Amsterdam te bemachtigen. Terwijl de mensen nog het Museumplein opstroomden trokken sommigen al weer weg uit de drukte.

De sfeer op de demonstratie/manifestatie was die van de fameuze anti-kernwapendemonstraties van de tachtiger jaren van de vorige eeuw. Een dwarsdoorsnede van de bevolking ging de straat op. Het was een gezellige en gemoedelijke sfeer. Het weer werkte mee en er werd gezongen en muziek gemaakt. Tegelijkertijd maakten veel van de betogers duidelijk dat ze verder wilden gaan. De roep om hardere acties wordt steeds luider.

Arrogant establishment

Dat is ook nodig. Woordvoerders van de regering hebben inmiddels aangegeven dat ze zich niet van hun plannen af zullen laten brengen. VVD-leider Jozias van Aartsen suggereerde dat de demonstranten niet goed op de hoogte waren van de bedoelingen van de regering. Hij zei met zoveel woorden, dat de vakbeweging er eigenlijk een dubbele agenda op nahoudt. Zij zou de regering willen wegsturen. Wij van de socialistische organisatie Offensief denken dat de vakbondsleiding hier inderdaad toe zou moeten oproepen. De vakbonden moeten leiding blijven geven aan het opkomende verzet. Niet terug naar het poldermodel, maar voorbereidingen treffen voor stakingsacties die leiden tot een algemene staking zijn noodzakelijk. Minister van Sociale Zaken De Geus heeft al aangegeven dat hij de vakbonden terug verwacht naar de onderhandelingstafel. Tegelijkertijd gaf hij aan dat hij niets te bieden heeft.

Breken met kapitalisme

Voor de socialistische organisatie Offensief is het duidelijk dat we niets te verwachten hebben van de huidige regering. Dit kabinet moet worden weg gestaakt. Maar nog beter is het om te breken met het systeem dat ten grondslag ligt aan alle ellende, namelijk het kapitalisme. Het kapitalistische economische systeem heeft ons niets meer te bieden dan crisis, bezuinigingen, werkloosheid en oorlogen. Een regering die opkomt voor gewone mensen zal hoe dan ook moeten breken met het kapitalisme een socialistisch beleid moeten voeren. Binnen het kapitalisme is geen enkele verworvenheid veilig. Daarom zijn leden van Offensief actief in de vakbeweging, de Socialistische Partij en bijvoorbeeld het comité De Maat is Vol!

Op de demonstratie van 2 oktober waren we met ongeveer 25 leden, waaronder 7 leden van de Belgische zusterorganisatie Linkse Socialistische Partij, aanwezig. We verkochten meer dan 500 exemplaren van een speciale actie editie van onze krant en nog tientallen exemplaren van onze 'gewone' krant. Verder verzamelden we diverse adressen van contacten en hadden we op zowel de Dam als op het Museumplein een informatietafel. Onze leus voor een algemene staking en voor het wegsturen van de regering ontmoette veel sympathie. Offensief helpt niet alleen de beweging op te bouwen, maar komt daarbinnen ook consequent op voor socialistische ideeën.

FOTO'S

Foto's elders op Indymedia, op www.keerhettij.nl en op  http://www.offensief.demon.nl/verslag2oktober2004.html


- E-Mail: info@offensief.nl Website: http://www.offensief.nl
 

Read more about: zonder rubriek

supplements
50.000 mensen op de Dam 
Platform Keer het Tij - 03.10.2004 13:00

Op de Dam en het Damrak hebben zaterdag naar schatting 50.000 mensen deelgenomen aan de Keer het Tij manifestatie. Een telling van het aantal demonstraten dat via de rozengracht naar het Museumplein liep bevestigd deze schatting.

Website: http://www.keerhettij.nl
 
ga weg 
axie - 03.10.2004 14:50

Ga toch weg met je gelul. Indymedia is geen prikbord voor verslagen.




solidarity from germany 
z.p. - 04.10.2004 12:33

greetings from germany - we stand in solidarity with you.

on october the 2nd were also protests against social cuts in berlin. (the schroeder government plans the deepest cuts in our social system since 1945). we were less than you - "only" 60.000s. But since about 6 weeks in 230 cities and towns all over germany people protest every monday against the government, social cuts and capitalism.

keep on fighting!
Solidariteit ??? 
Holwerda - 04.10.2004 16:55

Ik heb zo mijn bedenkingen bij deze demonstratie, zal ze wel niet mogen uitspreken maar doe het toch.
Links doet net of deze demo drijft op solidariteit. zelf ben ik vroeger voor mijn studie fabrieksarbeider geweest en ook FNV-lid.
De indruk die ik krijg van de gemiddelde arbeider-FNVer is dat hij zich vooral druk maakt over zijn eigen natje en droogje en niet meer dan dat.
Onzin ??
Helaas niet want waar stemden deze PvdA-Profiel mensen in 2002 op.
Juist op de LPF, en ik heb niet de indruk dat ze hun Pim sympatie zomaar hebben opgegeven, deze demo doen ze uit eigenbelang.

Holwerda

solidariteit 
choekiewoekie - 05.10.2004 19:50

Veel mensen stonden daar toch uit solidariteit. Jongeren bijvoorbeeld, zij hebben wel last van de jeugdwerkloosheid, maar niet van het gedonder om prepensioenen. Terwijl dat een hot-topic was stonden er toch veel jongeren op museumpark. En ik ben het ook niet eens met de kabinetsplannen, alhoewel ze voor mij op dit moment niet eens zo heel veel persoonlijke schade aanrichten. En toch was ik daar. Is dat solidariteit? Ik denk het wel. Het kabinet maakt veel kapot voor anderen, en daarom stond ik daar. En dat geldt voor een heleboel mensen, jong en oud. Misschien niet per definitie voor de havenarbeiders, maar deze mannen staan toch al niet bekend empathisch vermogen. En wanneer je lid bent van een vakbond mag solidariteit toch wel verwacht worden, ook wanneer het niet in jouw belang is, kom je naar een staking zodra de vakbond daar een oproep toe doet. Zo werkt dat toch?? Solidariteit! We zouden er meer van moeten hebben!

supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.