english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Het geweldige succes
Dusnieuws - 06.10.2004 15:17

Op twee oktober trokken circa driehonderdduizend demonstranten door de straten van Amsterdam. Zij gaven daarmee gehoor aan de oproep van vakbonden en platform ‘Keer het Tij’ te demonstreren tegen de nieuwste bezuinigingen van het kabinet Balkenende. Het protest was de voorlopige climax van een serie acties die door de vakbonden was omgedoopt tot 'hete herfst'.

Het massale protest hield uiteindelijk het midden tussen een politieke bijeenkomst en een EO familiedag. Er was voor ieder wat wils. Op het Museumplein, waar de vakbonden hun manifestatie hielden, presenteerde Angela Groothuizen een keur van Nederlandse artiesten en vakbondsleiders. Op het refrein van “We will rock you” schreeuwden tienduizenden kelen moord en brand over het kabinet Balkenende II. Tegelijkertijd werden twee kilometer verderop de duizenden door platform Keer het Tij gemobiliseerde demonstranten getrakteerd op onder meer muziek van de zeventiger jaren protestband Bots en een aantal sprekers van voornamelijk organisaties uit het maatschappelijke middenveld. De demonstranten keerden zich tegen bezuinigingen zoals die op uitkeringen, het prepensioen, de afschaffing van het grijs kenteken en de verlenging van de werkweek tot 40 uur. De diversiteit van de bezuinigingen kwam tot uiting op spandoeken, borden en uitdossingen. Iedereen had wel iets wat hem of haar aanging en allemaal hadden ze dezelfde vijand: Premier Balkenende. De veelzijdigheid van het protest had wel iets weg van de andersglobaliseringsprotesten van een aantal jaar geleden. Daar was het alleen niet Balkenende, maar richtte de boosheid zich voornamelijk op de Wereldhandelsorganisatie, het IMF en de Wereldbank. Wel richtten beide vormen van protest zich op de uitwassen van neoliberaal economisch beleid. Wellicht kunnen we constateren dat de globalisering nu ook in Nederland is begonnen.

Het artikel verder lezen en reageren kan op:  http://www.eurodusnie.nl/2004/10/1306.shtml

- E-Mail: redactie(at)eurodusnie.nl Website: http://eurodusnie.nl
 
supplements
some supplements were deleted from this article, see policy
Chapeau! 
vikkie - 06.10.2004 16:09

He he, eindelijk een alternatief en daadwerkelijk links geluid over 2 oktober op Indymedia. Het leek er even op dat deze website nog slechts bezocht werd personen om hun inhoudsloze naieve populistische en achterhaalde, maar bovenal, niet bijster linkse meningen te spuien. De FNV-kermis toonde het failliet van links Nederland aan. Mensen, eer de kleintjes, bestrijd de macht. Alle macht!
Goed zo Vikkie 
angela - 06.10.2004 18:54

Ben het met Vikkie eens. Na alle rozengeur en manenschijn verhalen over 2 oktober, waar het hoofdzakelijk om de opkomst ging en verder nogal wat holle trotskistische retoriek, eindelijk eens een kritische analyse over zaterdag. Werd tijd.

En wat Rene betreft: man, ga de politiek toch in, je bent er inmiddels geknipt voor. Samen met De Waal op lijst 1, is dat niet wat? Laat je niet kennen man, hou op met modder gooien. Jouw reactie is verder beneden peil, maar dat krijg je als je een natuurlijk proces als het tij kunstmatig en met loze kreten probeert te keren. Populisme noemen we dat, en je gaat er nog in geloven ook, zie ik. Triest.
Reactie Rene ? 
Raphael - 07.10.2004 03:42

Ben toch wel erg benieuwd naar de reactie van Rene (aannemende dat dit de Keer het Tij-voorman betreft)... is die nog ergens te vinden ? Het verbaast me een beetje dat op dit artikel te reageren is op een manier, die de reactie in de prullebak doet verdwijnen... Er lijkt me immers weinig mis met het artikel... Sterker nog: het lijkt me een duidelijk en terecht verhaal... Want volgens mij weten we allemaal dat Keer het Tij zich vooral richt op het scoren in cijfers (zoveel mogelijk organisaties en zoveel mogelijk mensen)... Hier is op zich niet zo heel veel mis mee, maar echte alternatieven worden er niet aangedragen binnen het platform of op de demonstraties...

Hiermee wil ik niet zeggen dat de demos op zichzelf geen zin hebben... want ik denk wel degelijk dat het zichtbaar worden van zoveel onvrede mogelijkheden tot nieuw verzet biedt... Maar dat moet wel nieuw zijn... Als de globalisering nu ook in Nederland begonnen is -zoals Joris en Marco- zeggen, zullen we ook hier moeten proberen te leren van wereldwijde voorbeelden van nieuw verzet en vooral van nieuwe alternatieven... Verwijzingen te over, die voorbij gaan aan traditioneel geloof in massale stakingen en marxistische revoluties: bezette fabrieken in Argentinie, sociale centra van de Tute Bianchi in Italie, zelfbestuur in Limatambo, Peru, etc...


de demonstratie 
ik - 07.10.2004 14:34

Was gewoon het mooiste wat we in jaren hebben gezien. Zelfs CNV'ers kwamen massaal de straat op om hun onvrede te uitten. Hiermee is de vakbeweging een dikke hart onder de riem gestoken en heeft ze munitie verschaft voor verdere akties. Niet radikaal genoeg voor de sectarische 99% blanke autonomenbeweging? Ik heb wel gelachen hoe dat zielige hoopje eenmaal vanaf Vrankrijk vertrokken, daar stond te wachten tot ze in de enorme demo konden opgaan.

nee ik 
gee - 07.10.2004 15:00

zielig hoopje, misschien wel, 'ik'. maar ik ben bang dat de 'munitie' die nu verschaft is aan de vakbeweging niet gebruikt zal worden. er komen hooguit hier en daar wat ludieke acties, het kabinet zal op een paar kleine punten toegeven en dan is het hele ritueel afgesloten. de woede is dan keurig gekanaliseerd en we gaan weer over tot de orde van de dag. dat is dan het concrete resultaat van je enorme demo.
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.