english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
NOS berichtgeving dd 14-11 tav Fallujah
Astrid Essed - 16.11.2004 07:45


In haar berichtgeving tav de humanitaire situatie in Fallujah wekt de NOS teletekstredactie impliciet de indruk, dat een en ander een onvermijdelijk het gevolg zou zijn van de strijd.


Aan de teletekstredactie van de NOS

Geachte Redactie,

Ik wil graag uw aandacht vragen voor het volgende:
In uw berichtgeving dd 14-11 vermeldt u, dat hulporganisaties de toestand in de Iraakse stad Fallujah beschrijven als een humanitaire ramp.
U vervolgt uw berichtgeving met de mededeling, dat de bevolking na de zes dagen durende strijd gebrek heeft aan voedsel en water en dat eveneens electriciteit ontbreekt.
Vervolgens vermeldt u, dat alleen het Westen van de stad bevoorraad kan worden.
U vervolgt uw berichtgeving met de mededeling, dat betrouwbare gegevens over het aantal burgerslachtoffers ontbreken en dat van de 250.000 oorspronkelijke bewoners het overgrote deel de stad is ontvlucht.
U eindigt uw berichtgeving met de mededeling, dat uit telefoongesprekken van achtergebleven burgers een beeld van grote ontreddering naar voren komt.
In uw slotzin vermeldt u, dat kinderen sterven bij gebrek aan hulpverlening en dat de lijken dagenlang op straat blijven liggen.

Hoewel het zeker van groot belang is, dat u naast de officiele Amerikaanse militaire bronnen eveneens middels dit bericht aandacht hebt geschonken aan de nieuwsinformatie van de hulporganisaties, wekt u met een dergelijke wijze van berichtgeving impliciet de indruk, dat een en ander het onvermijdelijke gevolg is van de geleverde strijd, hetgeen niet het geval is.

Te uwer informatie:

Bij de recentelijk-gepleegde Amerikaanse militaire aanvallen op Fallujah, die hierin werden ondersteund door Iraakse troepen van de voorlopige regering, is er veelvuldig sprake geweest van ernstige schendingen van het humanitair oorlogsrecht [de 4e Conventie van Geneve]

Een van de grondregels van de 4e Conventie van Geneve is namelijk, dat bij iedere militaire aanval een strict onderscheid gemaakt dient te worden tussen combatanten [militairen en strijders] en non-combatanten [burgers].
Wanneer er sprake is van in elkaar overlopende situaties [zoals de aanwezigheid van strijders in burgerdoelen zoals steden en vluchtelingenkampen] moeten door de strijdende partijen alle mogelijke voorzorgsmaatregelen genomen worden ter bescherming van de aldaar aanwezige burgers.

A Raketaanvallen op burgerdoelen:

In de eerste plaats is zowel voor [vanaf juli 2004] als tijdens het recentelijk-gepleegde militair offensief veelvuldig sprake geweest van Amerikaanse raketaanvallen op burgerdoelen in Fallujah o.a. met als oogmerk de door de VS van terrorisme beschuldigde Al-Zarqawi militair te treffen.
Nog afgezien van het feit, dat er in dezen sprake zou zijn van een internationaalrechtelijk-verboden buitengerechtelijke executie [althans wanneer het Al-Zarqawi alleen treft] worden gezien het tot dusver grote aantal burgerslachtoffers bij de anti-Al-Zarqawi-acties dergelijke militaire acties als oorlogsmisdaden gecatagoriseerd, aangezien de daders/ opdrachtgevers/ van te voren hadden kunnen inschatten dat de waarschijnlijkheidskans op burgerslachtoffers onevenredig groot is.


B Schending van de 4e Conventie van Geneve bij het vertrek van burgers uit Fallujah

In de tweede plaats hebben de Amerikaanse troepen zich bij hun richtlijnen voor het vertrek van burgers uit Fallujah schuldig gemaakt aan ernstige schending van het humanitair oorlogsrecht, aangezien zij de vrouwen en kinderen toestemming gaven de stad te verlaten, maar aan mannen tussen de 18 en 45 jaar, die niet aan de gevechtshandelingen deelnamen [dus non-combatanten] deze toestemming werd geweigerd, met alle hieraan verbonden humanitaire gevolgen van dien.
Volgens artikel 3 van de 4e Conventie van Geneve moeten namelijk alle burgers ongeacht geslacht toestemming krijgen de stad te verlaten.

C Willekeurige beschietingen van burgers

Eveneens is er bij de Amerikaanse militaire acties in Fallujah sprake geweest van willekeurige beschietingen op burgers, waarbij evenmin sprake was van het nemen van adequate veiligheidsmaatregelen tav burgers.

D Schending van de rechten van strijders, die niet meer kunnen deelnemen aan gevechtshandelingen

Eveneens is er volgens diverse nieuwsbronnen sprake geweest van Amerikaanse militairen, die gewonde strijders hebben doodgechoten, hetgeen eveneens een ernstige schending is van het humanitair oorlogsrecht, dat stelt, dat alle strijders die niet meer aan gevechtshandelingen kunnen deelnemen [hetzij krijgsgevangenen, hetzij gewonde strijders] te allen tijde recht hebben op een humane behandeling.

E Het tegenhouden van voedsel en medische konvooiien:

Verder is het een aantal keren voorgekomen, dat Amerikaanse troepen Rode kruis-personeel met voedsel en medische faciliaire voorzieningen ten behoeve van de burgerbevolking in Fallujah [er waren nog tussen de 30.000 en 50.000 burgers in Fallujah aanwezig] heeft tegengehouden.
Volgens het Internationaal Recht is het belegeren van een stad weliswaar niet verboden, maar moet ten allen tijde medische en voedselhulp voor de burgerbevolking worden doorgelaten.
Bij twee voorafgaande gelegenheden werden de Rode Kruisteams uren opgehouden voordat ze uiteindelijk toestemming kregen door te gaan, hetgeen een ontoelaatbaar oponthoud was gezien de deplorabele humanitaire situatie in Falujah en de meest recente weigering [dd 14-11] heeft nog niet geresulteerd in toestemming van de Amerikaanse militaire autoriteiten tot een vrije doorgang.

Het is evident, dat een dergelijke weigering van de Amerikaanse autoriteiten niet alleen een van de ernstigste schendingen is van het humanitair oorlogsrecht, maar concreet gesproken kan leiden tot de dood of ernstige ziekeverslechtering van een groot aantal burgers in Fallukah, hetgeen een oorlogsmisdaad is volgens het Internationaal Recht.

Terecht heeft dan ook een internationaal-gerennommeerde mensenrechtenorganisatie als Ammesty International [www.amnesty.org] haar grote bezorgdheid uitgesproken over zowel de willekeurige Amerikaanse raketbeschietingen en de militaire acties van de Iraakse strijders, die eveneens in een aantal gevallen in strijd waren met het humanitaire oorlogsrecht als over het tegenhouden van medisch-humanitaire hulp door het Amerikaanse leger.

F Burgerslachtoffers:

Hoewel inderdaad geen exacte cijfers bekend zijn over het aantal burgerslachtoffers is reeds komen vast te staan, dat het aantal in dezen nog groter is dan de gedode Iraakse strijders [meer dan 1000 mensen], hetgeen nog afgezien van de reeds genoemde Amerikaanse raketaanvallen waaruit reeds het tegendeel blijktm een verdere sterke indicatie is van het feit, dat de Amerikaanse bewering, dat er sprake geweest zou zijn van precisiebombardementen volledig onjuist is.

Het lijkt mij dan ook evident, dat u bij uw berichtgeving tav van de humanitaire ramp in Fallujah tevens melding maakt van de hierboven vermelde informatie, zeker betreffende het tegenhouden van een voedsel en medisch konvooi van het Rode Kruis, hetgeen een van de ergste oorlogsmisdaden is volgens het Internationaal Recht.

Ik spreek dan ook de hoop uit, dat u bij een volgende berichtgeving eveneens melding maakt van bovengenoemde informatie, die gemakkelijk valt te controleren via een van de websites van Amnesty International [www.amnesty.org] en het Rode Kruis [www.icrc.org, waarop u tevens de 4e Conventie in het geheel kunt raadplegen] en via een van de u ter beschikking staande nieuwsbronnen zals Reuters en AFP.
Eveneens is het in dit verband raadzaam kwaliteitskranten als The Guardiuan te raadplegen.

Een en ander zal leiden tot een eerlijkere en objectievere berichtgeving, hetgeen uw journalistieke taak is tegenover het teletekstlezende publiek.


Vriendelijke groeten
Astrid Essed
Amsterdam





 

Read more about: media vrijheid, repressie & mensenrechten

supplements
some supplements were deleted from this article, see policy
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.