english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Veganisme niet voor baby's
emptynested - 17.11.2004 23:59

Veganisme, niet voor baby's.Als baby's niet de noodzakelijke bouwstoffen binnenkrijgen waarmee ze vocht kunnen vasthouden dan drogen ze uit. Uberhaupt ongezond om kinderen veganistisch op te voeden. Die keuze kunnen ze wel maken als ze ouder dan 16 jaar zijn.

In Duitsland heeft de rechtbank in Paderborn een veganistisch echtpaar tot twee jaar voorwaardelijke celstraf veroordeeld. Dit omdat hun baby een hongerdood stierf. Het veganistische echtpaar, dat vlees noch andere dierlijke voeding tot zich neemt, gaf dit dieet ook aan de baby.

De rechter was van mening dat het paar Bad Driburg schuldig is aan mishandeling met de dood als gevolg, aldus de Duitse televisie. Het kindje kreeg geen voeding als vlees, kaas, eieren en melk. Hierdoor raakte het ernstig verzwakt. Het pas zestien maanden oude kindje stierf aan uitdroging en een longontsteking.
 

Read more about: natuur, dier en mens

supplements
some supplements were deleted from this article, see policy
Shut up 
Milli Vanilli - 18.11.2004 00:44

Post eens wat meer info , ipv maar wat te hypen.

Bijvoorbeeld de links van WDR televisie waar staat dat de ouders nog meer veganiste kinderen hebben.  http://www.wdr.de/themen/panorama/kriminalitaet03/kind_verhungert/index.jhtml

Als zij hun kinderen veganistisch willen opvoeden dan is dat hun recht (en dat van het kind), net zoals het een recht is om als als christen, moslim of alleseter opgevoed te worden.

Maar om maar gewoon omdat iedereen het doet, je eigen kind ook met vlees en zuivel te voeden is niet zo logisch. Je kind volstoppen met allemaal shitzooi als e-nummers en troep in vlees en zuivel dat is verantwoord bezig zijn. Ik zou dat maar es "ff checken".

En met andere woorden:
Je doet immers ook niet totdat je kind ouder dan 16 is aan incest en zegt vervolgens nu mag je zelf kiezen of je je nog langer laat neuken.
baby's kunnen nog niet kiezen 
lien - 18.11.2004 01:40

hoi hierboven wordt aangegeven dat kinderen kunnen kiezen,maar een baby kan dat dus niet...
Veganisme vind ik een mooie keuze, maar je blijft verantwoordelijk voor je kinderen. Kinderen hebben die sommige stoffen nou eenmaal nodig, (daar wordt zelfs door de meeste consultatiebureau's voorlichting over verstrekt.)
@ lies 
V - 18.11.2004 02:27

"hierboven wordt aangegeven dat kinderen kunnen kiezen,maar een baby kan dat dus niet.. Veganisme vind ik een mooie keuze, maar je blijft verantwoordelijk voor je kinderen."

Ja hallo, dat heet opvoeding! Een baby/peuter kiest niet naar welke school hij/zij gaat, kiest niet wat-ie eet. Dat bepalen (nog) de ouders. Dus als jij voor een veganistisch dieet kiest, dan heb je die keus net zo goed als dat je voor een vegetarisch dieet of een all-around of een met-veel-koetjesmelk dieet kiest *voor* je baby/kind.

Ouders voorlichten is wat dat betreft belangrijk, zeker, maar post dan ook even je bronnen zodat de lezer het kan naslaan. 'Dit is slecht voor je' overtuigd niet echt, behalve aan bange mensen. Geldt ook voor emptynested.

Een longonsteking gaat een kind doorgaans niet dood aan in een welvarend land met goede medische middelen waar vrijwel iedereen verzekerd is tegen dit soort ongein!
Huh? 
v-ga - 18.11.2004 09:06

En welke argumenten had de rechtbank om tot deze conclusie te komen?
Een baby heeft alleen moedermelk nodig in pak 'm beet de eerste anderhalf jaar...ofzo
Daarna gaan ouders vaak over op koemelk, koemelk is naast dieronvriendelijk ook nog eens schadelijk voor de maag,bevat verzadigde vetten en de 'broodnodige' bouwstoffen zoals calcium/kalk en vitmaine B neemt een mens beter op uit bijvoorbeeld sojamelk. Vlees heeft een baby niet eens nodig op die leeftijd en kan prima vervangen worden.

Enzovoort enzovoort

dus waar is de informatie uit artikel op gebaseerd? Op vooroordelen bij de rechtbank? Was de ziekte te voorkomen door goede voeding en hebben de ouders het nagelaten het kind een uitgebalanceerd dieet te geven. Want dan is veganisme, net als alle andere voedingspatronen, schadelijk. Oftewel er blijven nogal wat vraagtekens staan na het lezen van dit bericht. Maar om na de dood van een kindje dat vega leefde meteen te roepen dat veganisme schadelijk is voor kinderen lijkt me wel erg kort door de bocht
veganisme, ook voor kleine kinderen 
pavn - 18.11.2004 10:45

Uitdroging komt door te weinig vocht binnenkrijgen en door een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen ontstaat het risico dat je kindje vatbaar wordt voor ziekten, oa longontsteking, botontkalking en weinig energie. Mensen die denken dat een dieet voor kinderen met de gebruikelijk producten (vol met E-nummers en andere troep) die je in de winkel kunt kopen en het voorschotelen van vlees en andere dierlijke producten, het beste is, moeten zich eens gaan afvragen, waarom er steeds meer kinderen last hebben van ADHD en voedselintolerantie. Iedere moeder weet dat baby´s de eerste maanden niet eens vlees mogen, omdat ze dat niet kunnen verdragen.

Zo kun je je kindje wel veganistisch opvoeden.

Van de geboorte tot 4 maanden, geef de baby de borst telkens hij erom vraagt en geef hem een supplement vitamine D en B12 vanaf de derde of vierde week

Als u de borst niet geeft, voedt uw baby dan met een bereiding op basis van soja, omdat deze altijd rijk is aan ijzer en vitamine D en B12.

Van 4 tot 9 maanden, gaat u door met borstvoeding met toevoeging van supplementen of met de bereiding voor de zuigeling op basis van soja. U begint beetje bij beetje met de introductie van vaste voeding. Terwijl u dit doet zorgt u ervoor granen voor baby te kiezen die verrijkt zijn met ijzer.

Van 9 tot 12 maanden, als u door gaat met moedermelk geven, geef uw kind dan granen voor baby die verrijkt zijn met ijzer of een supplement van ijzer met tevens vitaminen B12 en D.

Als u geen borstvoeding geeft, ga dan door met een bereiding voor ziugelingen op basis van soja.

Daarenboven moet u uw baby minstens 5 maal per dag voeden zodat hij de nodige voedzame stoffen kan nemen die voor hem onmisbaar zijn.

Daarbij zou u moeten proberen hem dagelijks kleine hoeveelheden tofu of peulvruchten te geven in de vorm van puree zodat hij de nodige proteïnen heeft.

Van 12 tot 14 maanden, geeft u hem dagelijks minstens 750 ml van een bereiding voor zuigelingen op basis van soja. En vergeet vooral niet dat melk op basis van soja niet evenveel voedingsstoffen bevat dan de bereidingen voor zuigelingen.

Geef de voorkeur aan het regelmatig eten van tofu en peulvruchten en vul het dieet aan met gemalen noten of kleine hoeveelheden notenboter om het aantal calorieën te verhogen.

Houdt steeds als basisprincipe de verzadiging van uw baby voor ogen, terwijl u blijft kiezen wat het beste is voor uw kind.

Veganisme vereist dat u altijd uiterst op uw hoede bent om op het gebied van voeding aan uw kind niets tekort te doen.

Ziehier een lijst van voedingsstoffen die u dagelijks moet geven aan de baby:

ten minste 750 ml van een bereiding voor zuigelingen op basis van soja
4 tot 6 soeplepels granen voor baby verrijkt met ijzer of goede vervangingsmiddelen.
1/3 tot _ tas tofu of gekookte peulvruchten
fruit en groente die rijk zijn aan vitamine C (2 tot 3 per dag)
2 tot 3 drankjes van volledige granen, brood, rijst
2 tot 3 soeplepels notenboter

www.babybelgie.com

Let er wel op dat jezelf ook alle voedingsstoffen binnenkrijgt tijdens het borstvoeden en vooral ook om aan te sterken na de geboorte.

Geen E nummer maar wel Vitamine preparaten? 
Danny - 18.11.2004 12:56

Vindt het vreemd dat een aantal hier dus wel vallen over de E-nummers maar medicijnen en vitaminepreparaten OK vinden

Overgens wat is er mis met kaas eieren en melk als de dieren wel diervriendelijk worden behandeld?

babymoordenaars 
ik - 18.11.2004 13:31

"In Duitsland heeft de rechtbank in Paderborn een veganistisch echtpaar tot twee jaar voorwaardelijke celstraf veroordeeld. Dit omdat hun baby een hongerdood stierf"

Iedereen die dit probeert goed te praten is knettergek en een gevaar voor de mensheid en zouden verplicht gesteriliseert moeten worden.
Verder: veel Soja komt uit het fascfistische Israel. dat op deze manier het racistische Israel in stand wordt gehouden, lijkt me erger dan het feit dat ik geniet van een lekker biefstukje. Veganisten zijn uberhaupt altijd waanzinnige drammers die er meestal na een paar weer de brui aan geven overigens...


herkomst soja 
Peter - 18.11.2004 14:03

Helaas. De meeste soja komt uit de VS (en is meestal genetisch gemanipuleerd) of uit Brazilie, Argentinie en Thailand.

Ook over soja bestaan twijfels overigens.
Schijnt de hormoonhuishouding te beinvloeden. Opvallend feitje: vegetarische stelletjes krijgen meer meisjes als vleeseters.

En voor al de diehards die het maar niet willen weten.
Maakt niet zoveel uit of je vega, veganistisch of vlees eet, ook niet voor de kleintjes. Gaat er vooral om dat er niet te veel chemicalien in je eten zitten en dat je eten zo gevarieerd mogelijk is.
Ken persoonlijk menig jong kind dat vegan is opgevoed en ze zien er allemaal erg gezond uit.

(oftwel: Olvarit = kindermishandeling)
ja hoor, krijgen we dat weer... 
vega - 18.11.2004 14:07

o ja, krijgen we dat weer. Inderdaad, de productie van soja is vaak ook niet ok, maar dat praat het eten van vlees en dierlijke producten toch niet goed? Als je het dierenleed niets kan schelen, zou je je eens moeten verdiepen hoeveel mensen er worden uitgebuit bij de productie van vlees en dierlijke producten. Denk aan werkomstandigheden in slachthuizen die lang niet overal optimaal zijn. En zo kun je hetzelfde zeggen over fruit, over kleding etc.: in elke soort industrie worden mensen en dieren op schandalige wijze uitgebuit. Maar dat doet niets af aan argumenten om veganist te worden, de belangrijkste het niet willen meewerken aan het uirmoorden en uitbuiten van dieren.

En om te stellen dat alle veganisten drammers zijn en er na een paar weken mee ophouden is natuurlijk een te zielige generalisatie. Dan ken je mij nog niet.... :)...

Ik ben trouwen wel benieuwd hoe je het voor elkaar krijgt je baby te laten verhongeren. Dan doe je toch iets niet goed, zou ik zo zeggen, veganist of niet. Het lijkt mij stug dat de dood van dat baby'tje aan veganist opvoeden ligt, aangezien ik voorbeelden ken van perfect gezonde, blakende kinderen die veganistisch zijn grootgebracht. Om precies te weten wat er aan de hand is zou je meer achtergrond moeten weten.

De vraag is dan ook waarom dit bericht gepost is. Vanwaar toch dat eeuwige gezeik op veganisten? Vermoeiend om je ook binnen de 'linkse/actiescene' te moeten verantwoorden voor die keuze.
over off-topic gesproken 
chaos - 18.11.2004 14:54

"Iedereen die dit probeert goed te praten is knettergek en een gevaar voor de mensheid en zouden verplicht gesteriliseert moeten worden.
Verder: veel Soja komt uit het fascfistische Israel. dat op deze manier het racistische Israel in stand wordt gehouden, lijkt me erger dan het feit dat ik geniet van een lekker biefstukje. Veganisten zijn uberhaupt altijd waanzinnige drammers die er meestal na een paar weer de brui aan geven overigens... "

ik vraag me af wat bovenstaande posting met dit topic te maken heeft. blijkbaar vindt de schrijver van dit stuk het nodig om zijn hersenpinsels omtrent israel over ons uit te spuwen. ik zou de schrijver adviseren ergens anders zijn/haar anti-semitische kletspraatjes te posten en ons hier niet langer mee lastig vallen.

Gelieve in te vullen 
V - 18.11.2004 16:19

"Veganisten zijn uberhaupt altijd waanzinnige drammers die er meestal na een paar (sic) weer de brui aan geven overigens..."

Poeh wat een ingewikkelde stroman zeg...

Idealisten ook. Dat betekent nog niet dat zij het bij het kortste eind hebben, ook al zou je generalisatie accuraat zijn. Het feit dat een ideaal niet populair is of niet gehandhaafd kan worden betekent niet dat het ideaal om wat voor reden dan ook slecht is. Bovendien is in dit geval niet beargumenteert waarom het ideaal niet gehandhaafd wordt door de (onaangetoonde) meerderheid. Individuen die anderen klakkeloos over een kam scheren heb ik overigens niet zo'n hoge pet van op en een dergelijk argument zal mij iig niet overtuigen.
nee 
pavn - 18.11.2004 16:37

Aan Danny: Met melk, kaas en eieren is niks mis, als je zelf een koe hebt in je overgrote tuin, haar goed behandelt zolang ze leeft. Zelf een paar kloslopende kippetjes hebt voor de eieren. Maar die geven ook niet het hele jaar door eieren. Ik vraag me alleen af, hoe je die koe melk wilt laten geven, als ze geen kalfje heeft. Met hormonen, misschien? Kaas kun je met een beetje goodwill zelf wel maken, maar dan niet met stremsel, verkregen uit de maag van kalveren. De andere manier om aan kaas, melk en eieren te komen, heet volgens mij bio-industrie?!

Probeer eens uit te vinden wat er nu eigenlijk allemaal precies in de E-nummers en dat biefstukje van je zit. Daarna praten we over vitaminepreparaten.

Aan ik: Dus je wilt zeggen dat degenen die soja gebruiken, meteen achter het fascitische regime in Israel staan of vóór genetische manipulatie zijn? Is het niet zo dat je jezelf en/of de oogkleppen die men op heeft schoon probeert te praten?
Met deze dood als tegenargument.

Degene die verlangt dat veganisten verplicht gesteriliseerd zouden moeten worden, hebben sowieso geen respect voor andermans leven.
En dat sojagebruik zou resulteren in meer meisjes-babys, is goed voor het evenwicht in sexen, want op dit moment zijn er, geloof ik, meer mannen op de wereld dan vrouwen.
Ik zou iets voorzichtiger zijn met de beschuldigingen die je plaatst, omdat je de ouders niet kent en je niet weet wat jezelf nog overkomt. Daarmee bedoel ik dat ook jij een kindje kunt krijgen dat niet tegen dierlijke produkten kan. Ook dan is veganisme een keuze.
Zowel jij als de veganist hebben dan respect en het in stand houden van een levend wezentje voor ogen.



klok horen luiden 
rymke - 20.11.2004 22:21

Dat er een baby dood ging is natuurlijk heel erg, en als veganist ben je wel verantwoordelijk (net als niet-veganisten) voor wat je je kind aan voeding voorschotelt. Dus heel goed uitzoeken!
Zie voor goede informatie over veganisme en B12: htttp://www.vitamineB12.nl
Trouwens, B12 zit NIET in soja, en biologiese soja komt vaak uit Frankrijk, en is in elk geval nooit geneties gemanipuleerd.

E-Mail: rymke@antenna.nl
Website: http://antenna.nl/atalanta
 
Vleeseters eten ook soja! 
soJA - 08.12.2004 01:29

Het is een grote misvatting dat veganisten en vegetariers de enigen zijn die soja eten. Vleeseters eten koeien en varkens en die krijgen weer soja door hun voer gemengd. Aangezien bij omzetting van plantaardig naar dierlijk voedsel zo'n 90% van de energiewaarde verloren gaat, is de kans groot dat vleeseters via hun vlees meer soja verbruiken dan veganisten. En omdat vleesvervangers meestal biologisch zijn en het meeste vlees niet, eten vleeseters voornamelijk niet-biologische soja, dus grote kans dat die genetisch gemanipuleerd is! Zo, dat is even rechtgezet.
- - 16.12.2004 17:46

 http://www.jankraak-taichitao.nl/content/website.php?hoofdpagina_id=1066
- - 16.12.2004 17:48

 http://www.jankraak-taichitao.nl/content/website.php?hoofdpagina_id=1066
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.