english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
INFORMATIEDIENST KURDISTAN- NEDERLAND
de journalist - 01.12.2004 16:47

INFORMATIEDIENST KURDISTAN- NEDERLAND
Tweewekelijks info-bulletin samengesteld door de Stichting Initiatiefgroep Kurdistan onder redactie van het Agri Solidariteits Comité
Jaargang 5 Nr 95 November 15-31 2004


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
POLITIEK + STRIJD
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
De EU en Turkije uit het zichtpunt van de Koerden


De beslissing van de Europese Unie of Turkije een datum krijgt voor de toetredings onderhandelingen wordt in december verwacht. Sinds 6 februari 2002 heeft Turkije een aantal wetsveranderingen doorgevoerd, die echten nog niet volledig in praktijk zijn gebracht. Met betrekking tot de Koerdische kwestie, dat het grootste probleem voor Turkije en de regio vormt, zijn nog geen concrete stappen gezet, op een paar cosmetische verbeteringen na. De Koerden hebben de toetreding van Turkije tot de EU toch ondersteund, ondanks het feit dat de genoemde problemen nog steeds bestaan en moeten worden opgelost.


De Koerdische kwestie wordt door de Turkse regering vooral als een veiligheidsprobleem gezien, terwijl de realiteit is dat het om politieke, sociale en culturele rechten gaat. Het is zeker waar dat Turkije dringend aan veranderingen toe is. Het is daarbij van belang om vast te stellen dat het hierbij ook om werkelijke veranderingen gaat, en niet alleen om verbale veranderingen. De grootste hindernissen op de weg van Turkije naar hervormingen en daarmee ook de EU, zijn de Koerdische kwestie en de noodzaak van democratisering. Deze twee elementen zijn niet van elkaar te scheiden.


Een vergelijking is hier op zijn plaats om de dimensie en het belang van het probleem duidelijk te maken. Uiteindelijk zullen niet alleen de Turken toetreden tot de EU, samen met de Turken zullen ook 20 miljoen Koerden toetreden. Het bevolkingsaantal van 19 EU lidstaten ligt onder de 20 miljoen. Hoe kan Turkije voortgaan op de weg naar de EU als de politieke, identiteits, culturele en sociale problemen van zo’n grote bevolkingsgroepniet worden opgelost?


Ondanks de vele hindernissen blijven de Koerden vasthouden aan een vreedzame oplossing en hebben dit ook op vele manieren duidelijk gemaakt. Dit was vooral het geval in de laatste vijf jaar toen een eenzijdige wapenstilstand werd uitgeroepen en er strategieën werden ontwikkeld hoe de Koerdische kwestie via een democratische, vreedzame weg kon worden opgelost.


Vraagstukken van hervorming en verandering


De vrijlating van de vier DEP parlementariërs is een positieve ontwikkeling, maar dit is zeker niet voldoende. Nog steeds zitten er duizenden Koerdische politici in de gevangenis. De vernietigde en met geweld ontruimde dorpen zijn nog steeds niet herbouwd, en de bewoners mogen niet terugkeren naar hun huizen. Het systeem van de “Dorpswachters” en macht met 58.551 officiële leden, is nog steeds niet afgeschaft. De weg van een vreedzame dialoog met vertegenwoordigers van de Koerden is opnieuw geblokkeerd.


De criteria van de Europese conventie met betrekking tot menselijke waarde, vrijheid, democratie, gelijkheid, de rechtstaat en het respecteren van de mensenrechten moet net zo goed voor Turkije geleden en bindend zijn als het voor iedere andere staat in de unie het geval is.
Wij verwachten niet dat de Koerdische kwestie met een toverstokje kan worden opgelost. Maar we verwachten wel wederzijds respect, goede wil, samenwerking en een garantie van onze Koerdische identiteit doormiddel van de grondwet.


Veel EU lidstaten hebben dezelfde problemen als Turkije. In Spanje, België en het Verenigd Koninkrijk zijn er echter stappen vooruit gezet door het bewandelen van de weg van vreedzame dialoog. Waarom zou dit met de Koerden anders moeten zijn? Kan niet ook in dit conflict een weg gevonden worden naar een vreedzame dialoog?


Kon-Kurd (Confederatie van Koerdische Verenigingen in Europa)


Drie Kurden op wrede wijze vermoordt in Mossul


In Mossul zijn opnieuw drie Kurden op een wrede wijze geëxecuteerd. Pesmergas uit Hewler en Suleymania zijn naar mossul overgeplaatst om Kurdische instellingen te beschermen. Drie Kurden die door moslim fundamentalisten waren ontvoerd zijn op een zeer wrede manier geëxecuteerd, door hun ontvoerders. De drie mannen werden onthoofd. De lijken werden terug gevonden in de buurt van het Salam ziekenhuis. De namen van de drie slachtoffers zijn nog net allemaal bekend, maar een van de mannen is herkend als Mistafa Goran Aziz, 45, uit het dorp Berderes. Binnen de Kurdische organisaties in de regio wordt gezegd dat de drie Kurden door de Iraakse politie aan de fundamentalisten zijn overgedragen. Als gevolg hier van is de leider van de politie in Mossul, Muhammed Xeyrî Berhawî, uit zijn ambt gezet.


Door de moorden zijn de vertegenwoordigers van de KDP en de PUK actiever geworden in het gebied. Zij hebben verklaard dat ze met harde hand zullen optreden tegen verdere aanvallen. Verder is bekend gemaakt dat op de avond van 14 november zowel het bureau van de Islamitische Partij van Kurdistan als ook het huis van de gouverneur van mossul, Dured Muhammed Kesmula, in brand zijn gestoken. Een woordvoerder voor de KDP, Yunus Rojbeyanî, heeft verklaard dat in de laatste paar weken ongeveer 50 Kurden geëxecuteerd zijn. Er wordt gezegd dat militante fundamentalisten en Baathisten (aanhangers Saddam) zich vrij in de stad kunnen bewegen en dat ze verschillende instellingen onder hun controle hebben gebracht. Ze krijgen hierbij steun van het Iraakse leger, terwijl de Amerikanen bezig zijn met de voorbereiding van een grote operatie. Er wordt gezegd dat deze voorbereidingen nu zijn afgesloten en dat er binnenkort actie zal worden ondernomen tegen de fundamentalisten


Bron: Azadiya Welat, 15-11-2004
Het ware gezicht van de Turkse staat



In het dorpje Qoser (Kiziltepe) in de buurt bij Mêrdîn zijn Ahmet Kaymaz (31) en zijn zoon Uxur Kaymaz (12) door turkse strijdkrachten gedood. Ahmet Kaymaz's broer Reshat vertelt hierover het volgende:

“Mijn broer was een chauffeur. Op een avond gingen mijn broer en zijn zoon Uxur naar buiten om met de vrachtwagen weg te rijden. Plotseling werd hun wagen door het leger en de politie onder vuur genomen. Mijn neefje ontving dertien kogels en mijn broer zeven”.
“Zij zijn martelaren, iedereen kon zien hoe een vader en zijn kind met kogels waren doorzeefd… Het is een misdaad en ik roep de wereld op om de stilte te doorbreken en om de wreedheid van Turkse politie en soldaten te stoppen”.

De Turkse autoriteiten hebben later verklaard dat ze tijdens een militaire operatie terroristen hebben vermoord. Een gemeenteraadslid in Mêrdîn vroeg naar aanleiding van deze gebeurtenis aan de Turkse premier Erdogan "Hoe kan een 12 jarig kind een terrorist zijn?". Tijdens de begrafenisstoet van 3 km. werd een Kongra-Gel vlag gedragen en werden anti- Turkije leuzen geroepen.

Bronnen: avestakurd ozgurpolitika
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
VROUWEN STRIJD
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Nuriye Kesbir nog steeds achter de tralies


Ondanks de recente beslissing van een rechter in Den Haag dat de Kurdische politica Nuriye Kesbir niet aan Turkije mag worden uitgeleverd, zit ze nog steeds in de gevangenis in Breda. Minister Donner heeft beroep aangetekend tegen de beslissing en de kans is groot dat dit beroep in de tweede helft van december zal worden gehoord. Er zal dan weer een hoorzitting volgen, waar een uiteindelijke beslissing uit moet komen. Intussen zijn de advocaten hard bezig om Nuriye Kesbir voor die tijd vrij te krijgen. Als grond hebben ze aangevoerd dat Nuriye nu al heel lang in een Nederlandse gevangenis verblijft terwijl er geen enkele aanklacht tegen haar is ingediend. Of dit gaat lukken valt te betwijfelen, want de kans is groot dat justitie eerst het resultaat van het hoger beroep zal afwachten. Kortom, de onzekerheid wordt nog een poosje in stand gehouden.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

ALGEMEEN
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Advocatenkantoor eist rectificatie
Rapport over AIVD zit vol onjuistheden


Door onze redacteuren Joost Oranje en Rob Schoof


AMSTERDAM, 18 NOV. Het rapport over het functioneren van de veiligheidsdienst AIVD bevat diverse onjuiste en onvolledige passages. Het advocatenkantoor Böhler, Franken, Koppe, Wijngaarden noemt het rapport ,,onverantwoord”. Het rapport over de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, opgesteld door een commissie onder leiding van de Haagse oud-burgemeester Havermans, is eergisteren gepubliceerd. In een hoofdstuk dat een aantal successen van het werk van de AIVD beschrijft, stelt de commissie dat de verdachten die zijn vervolgd in de zogenoemde Jihad-zaak in Rotterdam, ,,in hoger beroep alsnog (zijn) veroordeeld”. Dit hoger beroep heeft echter nog niet plaatsgehad. In een aantal gevallen in deze zaak heeft het openbaar ministerie bovendien geen appèl ingesteld. De vrijspraak van twee personen is sinds 19 juni 2003 zelfs onherroepelijk.


De rechtbank in Rotterdam heeft inmiddels een aanzienlijke schadevergoeding toegekend.
Het advocatenkantoor Böhler, Franken, Koppe, Wijngaarden, dat een aantal van de ‘Jihad-verdachten’ bijstaat, eist rectificatie van het rapport. Het heeft vanochtend een brief met dit verzoek naar minister Remkes van Binnenlandse Zaken gestuurd, omdat de belangen van de betrokken cliënten door de onvolkomenheden ,,ernstig” worden ,,geschaad”. De advocaten eisen bovendien dat de verspreiding van het rapport, ook via internet, ,,onmiddellijk wordt gestaakt”.


Volgens advocate mr. B. Böhler hebben enkele cliënten van haar kantoor ,,in een rapport moeten lezen dat zij lid zijn van een radicaal islamitisch netwerk, en dat ze daarvoor zijn veroordeeld, terwijl dat gewoon niet klopt”. Ook de beschrijving van de zogenoemde ‘Rotterdamse terroristenzaak’ bevat een aantal onjuistheden, aldus het advocatenkantoor. Zo wordt ten onrechte gesuggereerd dat alle verdachten in hoger beroep zouden zijn veroordeeld wegens ,,steun bij de voorbereiding van een mogelijke aanslag” op de Amerikaanse ambassade, of het Amerikaanse cultureel centrum in Parijs. Eén van de vier verdachten is slechts veroordeeld voor de handel in valse papieren en niet voor terroristische activiteiten. Bovendien loopt in de ‘terroristenzaken’ nog beroep in cassatie en is er dus nog geen definitieve rechterlijke uitspraak.


Verder maakt advocaat Böhler bezwaar tegen de beschrijving van de zaak van de (niet met name genoemde) Filippijnse communistenleider José Maria Sison. Aan communistenleider Sison zou mede op basis van een ambtsbericht van de toenmalige BVD ,,de status van vluchteling alsmede een vergunning tot verblijf” zijn onthouden. Dat klopt volgens Böhler maar ten dele omdat Sisons aanwezigheid in Nederland al tien jaar wordt gedoogd. ,,Hij krijgt hier een uitkering en is niet uitzetbaar”, zegt Böhler. ,,Voor hem is het buitengewoon vervelend dat in het rapport de indruk wordt gewekt dat hij illegaal in Nederland verblijft.” Böhler zegt door de onjuistheden in het rapport ernstig te twijfelen aan de waarde van de onderzoeksresultaten in de andere zaken die de commissie-Havermans aanroert. ,,Het zou wel heel toevallig zijn als alleen de zaken niet kloppen waar ons kantoor bij betrokken is. Ik denk dat wij ook onze twijfels moeten uiten over de waarheid van de rest van de bevindingen”, aldus Böhler.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken kon vanochtend nog niet reageren op de aantijgingen. Volgens een woordvoerder moeten die nog worden bestudeerd. Ook kon de woordvoerder nog niet zeggen of de verspreiding van het rapport zal worden gestaakt. Leden van de commissie-Havermans waren vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. In het rapport van de commissie-Havermans wordt geconcludeerd dat de AIVD onvoldoende geld en menskracht heeft om zijn veiligheidstaken uit te voeren. Daarnaast wordt de handelwijze van de AIVD in een aantal geruchtmakende zaken beschreven, ter illustratie van het succesvol opereren van de dienst.


Bron: ANP via RtNO 18-11-2004
Britse kritiek: ‘Nederland is repressief’


Dat in Nederland ,,iets verschrikkelijks” gebeurde, verrast de Britse commissie voor rassenintegratie niet. Nederland is autoritair, vindt voorzitter Phillips.


Door onze correspondent Hans Steketee


OXFORD, 17 NOV. Geweld als de moord op Theo van Gogh is een direct gevolg van het maatschappelijk isolement dat Nederland zijn moslims oplegt. Dat zegt Trevor Phillips, voorzitter van de Commission for Racial Equality (CRE), het officiële Britse orgaan ter bevordering van etnische integratie.


,,We denken aan Nederland als seculier en liberaal”, aldus Phillips gisteravond in een lezing bij een nieuw instituut voor islamstudies aan de universiteit van Oxford. ,,We zouden er niet verder naast kunnen zitten. Deze maatschappij is zowel religieus verdeeld als volstrekt repressief, waar de meeste mensen worden samengebracht in scholen, wijken en verenigingen die gedefinieerd worden door hun religieuze erfenis. Nederlandse politici hebben geprobeerd dit beleid van segregatie toe te passen op moslims en het is in hun gezicht ontploft.”


Volgens Phillips, oud-voorzitter van de overkoepelende gemeenteraad van Londen en voormalig tv-journalist, combineert Nederland de segregatie die in Amerika praktijk is tussen blank en zwart met het autoritaire beleid van Frankrijk. Het Franse verbod op de hoofddoek maakt ,,de moslims niet Franser, maar kweekt een ontevreden natie-in-de-natie”, aldus Phillips. Het officiële Nederlandse beleid wordt, net als dat in Frankrijk, ,,gestuwd door de angst om als ‘soft’ tegen moslims te worden gezien. Dat komt neer op appeasement van extreem-rechts”, zegt hij.


Hij zegt ,,niet verrast [te zijn] dat er in Nederland iets verschrikkelijks stond te gebeuren”. Phillips uitte in Nederland kritiek op onder meer de Amsterdamse burgemeester Cohen en oud-minister Van Boxtel (Grotestedenbeleid, D66), die zich met speciale maatregelen tegen Marokkanen ,,op het randje van racisme” zouden begeven. Begin dit jaar nam hij deel aan een debat met VVD-politica Ayaan Hirsi Ali, die hij schadelijke generaliseringen verwijt. ,,Omdat de praktijk van sommige moslims wreed en vrouwvijandig kan zijn, hoeven we nog niet het hele geloof als onacceptabel te brandmerken”, zei hij.
Het brandmerken van de islam, zoals VVD-politica Ayaan Hirsi Ali met haar generalisaties regelmatig doet ,,leidt tot verdeelde gemeenschappen waarin vele moslims zich gedwongen voelen te kiezen tussen hun geloof en hun land.” Nederland lijdt volgens Phillips aan de combinatie van een zwakke, seculiere staat met een maatschappij die nog steeds sterk wordt bepaald door de verzuiling. ,,Dat werkte zolang er alleen protestanten en katholieken waren, maar met een derde groep, de moslims, erbij verviel de symmetrie”, aldus Phillips in een gesprek in Oxford met deze krant. ,,Door te pretenderen dat geloof geen rol speelt heeft de staat noch de middelen om onwenselijk gedrag te stoppen, noch om geruststellend burgerlijk gedrag af te dwingen.”


De Britse overheid slaagt er volgens hem beter in te benadrukken wat immigranten bijdragen. ,,Onze traditie van tolerantie en openheid is onze beste verdediging tegen een onstabiele en beangstigende wereld.” Phillips zegt dat hij juist door de fouten die Nederland heeft gemaakt beter is gaan zien dat ook de Britse samenleving het gevaar loopt moslims in een aparte zuil op te bergen. In april dit jaar zei hij dat het Britse beleid van multiculturalisme achterhaald was, omdat het segregatie bevordert. Hij pleitte ervoor moslims nadrukkelijker als Britten te behandelen en ,,een kern van Britsheid” te handhaven in de maatschappij. ,,We moeten debatteren over hoe we een geïntegreerde maatschappij bereiken waar alle mensen gelijk zijn voor de wet, met enkele gedeelde waarden”, aldus Phillips toen. Volgens zijn critici kan die ‘Britsheid’ echter onmogelijk van bovenaf worden opgelegd.
Integratie is volgens Phillips door terreur van moslimextremisten moeilijker geworden. Die kunnen alleen verslagen worden ,,door niet toe te geven aan de angst die ze ons willen opleggen”, zei hij gisteren. ,,Onze overwinning ligt in de erkenning van hun ergste angst, namelijk dat de gemeenschappen die [de extremisten] als camouflage gebruiken hun loyaliteit zullen geven aan de Britse en islamitische waarden van wederzijds respect, tolerantie, gelijkwaardigheid en gemeenschap; en dat ze de roep om een gewelddadige vertaling van het begrip jihad zullen afwijzen”, aldus Phillips.


Bron: NRC Handelsblad 17-11-2004
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
KURDISTAN/TURKIJE IN DE NEDERLANDSE PERS
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
PKK-trainingen in Nederland zijn niet nieuw
door Twan van den Brand


Zaterdag 13 november 2004 - In Liempde werden gisteren ’PKK-strijders in opleiding’ aangehouden. Het was al langer bekend dat de Koerdische beweging in Nederland trainingen organiseerde. Even ontstond er verwarring tijdens het proces van PKK-leider Abdullah Öcalan. Tegenover de Turkse rechters verklaarde hij vijf jaar geleden dat zijn organisatie in Nederland met medeweten van de regering woningen huurde om trainingen te geven. Verzorgde de in Turkije verboden Koerdische Arbeiderspartij hier terroristische trainingen? Nee, reageerde de inlichtingendienst, die in 1999 nog BVD heette, bliksemsnel. Het gaat om opleidingskampen die tot doel hebben mensen van Koerdische komaf te onderwijzen in de historie van hun geteisterde volk. De Nederlandse hoogleraar en PKK-kenner Martin van Bruinessen, verbonden aan de universiteit van Utrecht, heeft wel eens een video gezien van een dergelijke cursus. „De deelnemers rennen dan achter elkaar door het bos, nemen een hindernis, klimmen in bomen en springen over een slootje“, zei hij gisteren desgevraagd. En dat laatste, dat slootje springen, was ook wat de omwonenden van de plots uit de anonimiteit gerukte camping De Mus’donck in Liempde signaleerden. Maar daar gebeurde nog meer. Van Bruinessen was niet verbaasd toen hij over de trainingsdagen hoorde, wel toen bleek dat de nationale recherche een inval had gedaan bij De Mus’donck. Dat was in Nederland voor het eerst. In de eerder reeds bekende gevallen ging het behalve om para-militaire trainingen vooral om ideologische oefeningen, zegt de hoogleraar..
„Je moet dan denken aan onderricht in het marxisme, met een sterk nationalistisch accent. De deelnemers krijgen de geschiedenis van de Koerdische natie uiteengezet, ze leren over de dominante staat die een volk systematisch onderdrukt.“ De beheerder van een camping in het Groningse Leens bood jaren geleden al eens onderdak aan een training voor z’n 130 jonge Koerden uit verschillende Europese landen. Hij sprak over een streng regime van reveille, appèl, gymnastiek, exercities, salueren en bidden. „Ze kwamen hier niet om vakantie te vieren“, verklaarde de campingbaas na de oefening. Bij de opvolger van de inlichtingendienst BVD, de AIVD, zijn de bijeenkomsten bekend, zo geven de rapporten al jaren aan. In het verslag over 2003 staat: „Het draagvlak voor de Koerdische zaak lijkt binnen de gemeenschap in Nederland af te nemen, evenals het mobiliserend vermogen.“ Dat laatste suggereert dat zulke trainingsdagen volgens de AIVD meer inhouden dan een kleicursus.

Heldenrol

Van Bruinessen houdt mét de inlichtingendienst vol dat het draagvlak voor de gewapende strijd in de Koerdische gemeenschap in Nederland is afgenomen. Na de detentie van PKK-boegbeeld Öcalan, hij zit in Turkije levenslang uit, lijkt de motivatie voor een heldenrol onder de meeste jongeren afgenomen. Van Bruinessen. „Het is vooral verrassend dat dit soort ondersteuning nu nog voorkomt. De PKK heeft de gewapende strijd jaren geleden afgezworen en eerder dit jaar weliswaar weer opgepakt, maar dat laatste is gebeurd door een minderheid.“ In de Europese Unie en de Verenigde Staten geldt de PKK als een verboden terroristische organisatie. De regering in Den Haag opereert lankmoediger en biedt tot Turks leedwezen al lange jaren onderdak aan het Koerdisch parlement en het congres in ballingschap, instituten die overigens een zieltogend bestaan leiden.


Wel wilde minister van Justitie Donner onlangs PKK- kopstuk Nuriye Kesbir, in Turkije verdacht van terroristische activiteiten, uitleveren. Maar de rechter verbood dat deze week nog eens. Van Bruinessen herinnerd zich dat er ’geheel volgens de poldersfeer’ in het verleden overleg was tussen activisten en inlichtingendienst.
„Maar misschien ziet justitie zich als gevolg van de jongste ontwikkelingen in Nederland gedwongen tot zoiets als een meer pro-actieve, preventieve opstelling.“In Koerdische kringen is sceptisch gereageerd op de politieactie. „Nu Kesbir niet is uitgeleverd willen ze Turkije laten zien dat ze het toch serieus nemen. En de eigen bevolking dat ze terroristen aanpakken“, zegt een Koerdische bron.


Bron: Brabants Dagblad 13-11-2004


’Het waren hele vriendelijke en nette mensen’
door Astrid Klein Beekman

Zaterdag 13 november 2004 - Zijn er op het Liempdse platteland leden van de Koerdische verzets- beweging PKK opgeleid? Buurtbewoners kunnen het bijna niet geloven. - „Mij is nooit iets opgevallen.“

’De Mus’donck is zeer idyllisch gelegen in het hart van de Brabantse Meierij’, prijst de internetsite de camping in het Liempdse buurtschap Kasteren aan. Gisterochtend zag het landelijk gebied er inderdaad prachtig uit, met een klein laagje ijs over het gras en paarden en pauwen in de wei.

Maar rustig is het er dit keer allerminst. Arrestatiebussen rijden af en aan en agenten van de nationale recherche bewaken de Gemondesestraat met hekken en linten. Ook de Boxtelse burgemeester J. van Homelen is in alle vroegte naar Kasteren gekomen om de pers te woord te staan. „De Mus’donck is gebruikt als opleidingscentrum voor de PKK“, vertelt hij. Er zijn 29 mensen opgepakt. A. Teurlincx is een van de 150 inwoners van Kasteren. Om een uur of vijf ’s ochtends wordt hij wakker van het geluid van helikopters en tientallen auto’s die de afgelegen straat inrijden. Voor Teurlincx komt de inval als een grote verrassing. „Dit is een rustige wijk. Iedereen kent elkaar. Mij is nooit iets opgevallen.“

Rugzakken


Als hij hoort wat er aan de hand is, herinnert hij zich wel dat hij verdacht vaak ’s avonds en ’s nachts mannen met rugzakken door de buurt heeft zien ’kuieren’. „Die zijn wezen stappen, denk je dan.“ Buurtbewoner H. Rovers heeft de wandelaars ook gezien. „Dat krijgt nu wel een hele andere lading.“ Beide mannen zijn stomverbaasd. De eigenaar van de camping is gisterochtend opgepakt voor medeplichtigheid, maar werd aan het eind van de middag weer vrijgelaten. De buurtbewoners kennen hem wel. Rovers: „Ik haal met mijn huifkar regelmatig groepjes op daar. Ik heb altijd gedacht dat het een gewone camping was. De eigenaar woont er met zijn familie. Het is een vriendelijke man.“ Zodra ’s middags de politie de camping heeft verlaten, wemelt het er van de pers. Van bewoners geen spoor. Alleen een hond ligt lui in zijn ren naast het huis. Alle gordijnen zijn dicht. Achter een groot stuk plastic is te zien dat een deur is ingeslagen en een andere ingang met geweld is geforceerd.
Op het terrein zijn dertig kampeerplaatsen, een herberg, een groepsaccommodatie voor 48 mensen en wat trekkershutten in wonderlijke vormen zoals een soort wigwam. Andere gasten zijn er niet.


Op het binnenplaatsje lagen gisteren de resten van een kampvuur. Een klein snippertje Turkse krant heeft het vuur overleefd. Ook snoeppapiertjes met Turkse teksten liggen op de tegels. Sigarettenpeuken drijven in een conservenblik. In een houten schuurtje waar ’magazijn’ op staat, is door een kier nog net te zien dat het er vol ligt met koffers, tassen en vuilniszakken met daarop Turkse namen. In een blauw gedeukt Volkswagenbusje ligt een stapeltje cassettebandjes. Grup Yorum, staat op een er van. Deze Turkse band brengt volgens het internet in haar liederen het leven, de liefde en de stemmen van de strijd van de volkeren in Turkije tot uitdrukking. De leden van Grup Yorum zijn al meerdere keren gevangen genomen en gemarteld, zo is te lezen.
’Loos alarm’

Paul van Weert was eigenaar van de kampeerboerderij tot hij die in '92 aan de huidige exploitant verkocht. Hij wist niet wat hij zag toen hij gistermiddag de tv aanzette en het nieuws hoorde. Al tweemaal eerder verbleven Koerdische groepen enkele weken in de boerderij, zegt hij. „Ik denk dat dit loos alarm is. Destijds was het in ieder geval onschuldig: ze hebben nooit iets anders gedaan dan schrijven en studeren. Ik heb ze nooit trainingen zien doen en heb ook geen wapens gezien. Het waren allemaal jonge mensen, heel vriendelijk en netjes. Er is ook nooit naar geïnformeerd door de politie of anderen.“ Volgens een buurtbewoner was dat de afgelopen tijd wel anders. „De politie is een paar keer geweest, maar ze hebben iedere keer hun excuses moeten aanbieden omdat er niets aan de hand was.“

Bron: Brabants Dagblad 13-11-2004

Federatie Koerden verrast door actie van justitie

De Federatie Koerden in Nederland (Fed-Kom) is 'zeer verrast' over de inval en arrestaties in en rond een opleidingscentrum van de PKK in de Brabantse gemeente Liempde. Volgens secretaris Bakkenes kan er welhaast geen sprake zijn van een opleidingscentrum voor gewapende strijd, zoals het landelijk parket zegt. Bakkenes weet dat er centra zijn waar Koerden lessen krijgen. "Daar krijgen mensen informatie over uiteenlopende zaken die met Koerdistan samenhangen. Geschiedenis, filosofie. Dat heeft niets met terrorisme te maken.". De federatie vertegenwoordigt de 70.000 tot 100.000 Koerden in Nederland. Bakkenes benadrukt dat zijn organisatie niets van doen heeft met de politieke organisatie PKK. "Ik weet niet waar justitie mee bezig is, maar het is een manier om een bevolkingsgroep in een kwaad daglicht te zetten", vindt Bakkenes. Hij wijst erop dat Koerden in Nederland zich de afgelopen vijf jaar rustig hebben gehouden.

In februari 1999 bezette een groep Koerden de Griekse residentie in Den Haag waarbij de vrouw en het zoontje van de Griekse ambassadeur en hun au-pair lange tijd werden gegijzeld. Ze deden dit uit protest tegen de arrestatie van PKK-leider Öcalan. | ANP 13-11-2004

Koerden verbaasd over inval

De Federatie Koerden in Nederland (Fed-Kom) is ‘zeer verrast’ over de inval en arrestaties in en rond een opleidingscentrum van de PKK gisteren. Volgens secretaris B. Bakkenes kan er haast geen sprake zijn van een opleidingscentrum voor gewapende strijd, zoals justitie zegt.

Bakkenes weet dat er centra zijn waar Koerden lessen krijgen. ‘Daar krijgen mensen informatie over uiteenlopende zaken die met Koerdistan samenhangen. Geschiedenis, filosofie. Dat heeft niets met terrorisme te maken.’ De federatie vertegenwoordigt de 70.000 tot 100.000 Koerden in Nederland. Bakkenes benadrukt dat zijn organisatie niets van doen heeft met de politieke organisatie PKK. ‘Ik weet niet waar justitie mee bezig is, maar het is een manier om een bevolkingsgroep in een kwaad daglicht te zetten’, vindt Bakkenes. Hij wijst erop dat Koerden in Nederland zich de afgelopen vijf jaar rustig hebben gehouden.

In februari 1999 bezette een groep Koerden de Griekse residentie in Den Haag waarbij de vrouw en het zoontje van de Griekse ambassadeur en hun au-pair lange tijd werden gegijzeld. Ze deden dit uit protest tegen de arrestatie van PKK-leider Öcalan. De nationale recherche hield gisteren 38 mensen aan in een onderzoek naar een opleidingskamp voor strijders van de Koerdische afscheidings organisatie PKK in Nederland. Onder de aangehouden verdachten zijn 23 deelnemers aan de PKK-opleiding, onder wie vijf vrouwen. Hun leeftijd varieert van 15 tot 23 jaar. Op een kampeerboerderij in Liempde in Brabant waar het opleidingscentrum zou zijn gehuisvest, zijn 29 verdachten aangehouden.

Naast deze arrestaties heeft de nationale recherche ook nog acht andere verdachten in Nederland opgepakt. Het gaat om twee arrestaties in Den Haag, twee in Rotterdam, drie in Eindhoven en één in Capelle aan den IJssel.

Bron: De Twentsche Courant Tubantia van 13-11-2004

Verdachten PKK-zaak in bewaring gesteld

19 NOVEMBER 2004 - ROTTERDAM (ANP) - De rechter-commissaris in Rotterdam heeft gisteren negen mensen voor tien dagen in bewaring gesteld die worden verdacht van betrokkenheid bij criminele activiteiten van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. De rechter-commissaris stelde maandag al 22 verdachten in bewaring.

Het merendeel van de verdachten werd vorige week vrijdag aangehouden in een kampeerboerderij in het Nood-Brabantse Liempde. Justitie vermoedt dat die werd gebruikt als opleidingskamp voor de gewapende strijd van de PKK in Turkije. De nationale recherche vond bij doorzoekingen van woningen onder meer nachtkijkers, instructiemateriaal en een vuurwapen.

Bron: De Stentor 18-11-2004

Turkse maffia beheerst drugshandel
Criminelen bemoeien zich ook met vrouwenhandel, gijzeling en afpersing
van onze verslaggever

ZWOLLE - De Turkse maffia heeft in het thuisland en Nederland de handel en smokkel in heroïne stevig in handen. De criminelen van Turkse komaf doen naast drugshandel steeds meer in andere takken van de misdaad, zoals mensenhandel, gijzeling en afpersing.

De nationale recherche (NR) zegt in een gisteren gepresenteerde analyse van de criminaliteit onder Turken, dat de winsten niet alleen meer gaan naar traditionele bestemmingen. Tot voor kort werd geïnvesteerd in onroerend goed of nieuwe criminele activiteiten. Er gaat nu ook geld naar politieke doelen en radicale groepen.

Volgens de Turkse politie zijn aanhangers van de voormalige Koerdische partij PKK en de extreem- linkse DHKP-C in Turkije direct betrokken bij drugscriminaliteit. Radicaal islamitische groepen als de Hizb al Tahrir worden als mogelijk ontvanger van drugsopbrengsten genoemd.

In de periode 2002-2003 die de nationale recherche heeft geanalyseerd, deed de politiedienst 46 onderzoeken tegen Turkse criminele organisaties. In de strafzaken die uit de onderzoeken voortkwamen, hebben rechters verdachten alleen al wegens drugshandel en het witwassen van crimineel geld in totaal meer dan honderd jaar gevangenisstraf opgelegd. De manier van opereren van de Turkse maffia is volgens commissaris Jan Boersma van de NR 'uiterst gewelddadig'.

De organisaties zijn vaak opgebouwd uit bloedverwanten. ,,Ze regelen de handel vanuit landen als Afghanistan via Turkije naar Nederland en verder. Met de straathandel bemoeien ze zich niet. Conflicten worden uitgevochten. De afgelopen twee jaar telden we in Nederland veertien liquidaties in Turkse bendes.''

De Turkse Kamer van Koophandel heeft uitgerekend welke plaats de heroïnehandel in de Turkse economie inneemt: ,,De omzet van criminele activiteiten van de maffia bedraagt 60 miljard dollar. Dat komt neer op een vierde van het Turkse nationaal inkomen.'' Boersma is niet bang dat na de toetreding van Turkije tot de Europese Unie de drugsaanvoer vandaaruit groter wordt.

Boersma: ,,Nu trekken deze criminelen zich ook niets van grenzen aan.'' De politiechef maakt zich wel zorgen over de geringe sociale- en financiële ontwikkeling van een groot deel van de 350000 tellende Turkse gemeenschap in Nederland. ,,Dat is een grote voedingsbodem om het misdaadpad op te gaan'', zegt Boersma.

Cijfers uit 2003 laten zien dat vier procent van de veroordeelden in Nederland een Turks paspoort heeft. Dat percentage is niet zuiver. Het justitiesysteem deelt tweede generatie Turken in als Nederlander. Bijna honderd procent zit vast wegens een gewelds- of drugsdelict. Uit de analyse blijkt dat de Turkse maffia haar werkgebied aan het uitbreiden is. Vrouwen- en wapenhandel vertonen een stijgende lijn.

,,Wat ook opvalt is dat een relatief jonge generatie, gemiddeld rond de 30 jaar, die zich schuldig maakt aan zeer gewelddadige overvallen'', zegt Boersma. Ook afpersingen en gijzelingen komt de politie tegen. Een nieuwe tendens, met name populair onder jonge Turken, is fraude met bankpasjes en illegale praktijken via uitzendbureaus.

Bron: TROUW 25-11-2004

CDA oneens met datum Turkije


Door een onzer redacteuren

DEN HAAG, 25 NOV. Minister Bot (Buitenlandse Zaken, CDA) heeft gisteren gezegd dat de onderhandelingen met Turkije over de toetreding tot de Europese Unie eind 2005 en mogelijk pas in 2006 beginnen. Turkije zelf vindt het vanzelfsprekend dat die onderhandelingen in 2005 beginnen, zei de Turkse minister van Buitenlandse zaken, Abdullah Gül, gisteren in Den Haag. Volgende maand neemt de Europese Raad hierover een besluit.

Het CDA wil nog niet zeggen of de partij voorstander is van het openen van onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de Europese Unie. Dit bleek gisteren tijdens een overleg van de Tweede Kamer met minister Bot. Volgens CDA'er Van Dijk wil zijn partij eerst zien of Turkije voor 17 december - de dag waarop de Europese Raad in Brussel over de onderhandelingen een besluit moet nemen - concrete stappen onderneemt ter vervulling van de zogeheten Kopenhagen-criteria voor toetreding tot de EU, met name op het gebied van mensenrechten en godsdienstvrijheid. Het CDA maakt zich in het bijzonder zorgen over de positie van christenen in Turkije.

Minister Bot, die gisteren eerder op de dag in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de EU in Den Haag een onderhoud had met minister Gül, kondigde aan Turkije te zullen vragen om schriftelijke garanties op het gebied van mensenrechten en godsdienstvrijheid.

Als enige van de grote partijen wilde het CDA zich gisteren niet uitspreken over onderhandelingen met Turkije - coalitiepartners VVD en D66, alsmede oppositiepartij PvdA, verklaarden zich daar andermaal vóór.

Bot zei er van uit te gaan dat het CDA zich voor 17 december zal voegen bij de Kamermeerderheid die voorstander is van deze onderhandelingen. Hij wees erop dat voorshands niet Turkse toetreding tot de EU, maar slechts onderhandelingen aan de orde zijn, zodat niet van Turkije kan worden verwacht dat dit land op 17 december al aan alle Kopenhagen-criteria voldoet.

Bron: NRC 25-11-2004

Hoogmoed jegens Turkije kan EU duur komen te staan




De regeringsleiders van de Europese Unie nemen 17 december een besluit over toetreding van Turkije tot Europa. Het proces dat moet leiden tot toetreding kent volgens Bart Engbers enkele serieuze gevaren.

De discussie over toetreding van Turkije tot Europa nadert zijn hoogtepunt. Alle argumenten zijn uitgewisseld, mag je aannemen. Is dat wel zo? In het pro-toetreden-kamp wordt vooral gewezen op de economische kracht van Turkije, met een bevolking van over de zeventig miljoen en op dit moment een jaarlijkse economische groei van dik over de 10 procent.

Turkije toont gelijkenis met een groeiwonder als China. Daarnaast wordt gewezen op de historische banden van Turkije met het Westen. Turkije heeft een zeer belangrijke rol gespeeld in het isoleren van het communisme na Wereldoorlog II als lid van het militaire bondgenootschap, de NAVO. De contra’s hebben als munitie de lage kwaliteit van de instituties ( politie, gevangenissen), die zeker tot nu toe geen garantie kunnen geven voor het democratisch gehalte van het land.

Verder spelen de problemen met Koerden en Armeniërs. En tenslotte speelt zeker ook bij veel inwoners van de EU angst voor de islam een rol. Zowel bij de voor- als tegenstanders wordt het steeds duidelijker hoe belangrijk de economische ontwikkeling van Turkije voor Europa kan zijn. De Europeanen denken dat zij bepalen hoe het verder gaat met Turkije. Deze hoogmoed kan de EU duur komen te staan.

Turkije kan zijn gezicht ook van Europa afwenden. Het zou mogelijk, gezien zijn positie, evenzeer de rol van economische trekpaard in het Midden- Oosten spelen. Het land bezit in feite alle belangrijke waterbronnen van dit in potentie zeer sterke economische gebied (oliebronnen). Dat gebied is op dit moment in politiek opzicht ook nog één van de gevaarlijkste gebieden in de wereld.

Een definitieve oplossing van dit monsterlijke probleem kan op langere termijn nooit zonder Turkije tot stand gebracht worden. Maar wat een machtige regio kan daar ontstaan als Irak, Jordanië, Libanon, Israel, Syrië, Turkije en Iran een economische eenheid gaan vormen.

Natuurlijk is deze surrealistische schildering van een toekomstig Midden- Oosten op dit moment niet een onderwerp op welke agenda ook. Het laat wel zien, en daar zijn sommige stromingen in Turkije ook van overtuigd, dat we te maken hebben met een land dat ook zonder lidmaatschap van de EU door zijn strategische ligging een heel belangrijke brugfunctie vervult tussen Oost en West. Smekeling aan de poort van Europa hoeft Turkije niet te zijn. Integendeel, de Turken worden zich steeds meer bewust van hun macht en potentie. Hoe wordt dit besef de komende jaren gebruikt? Hiermee kom ik op een doorslaggevende factor in de beoordeling van wel of niet toetreden.

Er heeft de laatste jaren een stille revolutie in het land plaatsgevonden. De AKP, een partij met een religieus sausje, heeft de absolute macht in het land gekregen onder leiding van minister- president Erdogan. Bijna de gehele nomenclatura van het oude bewind, in veel opzichten lijkend op het regime van de communistische landen, is terzijde geschoven.

Daarvoor in de plaats is een generatie dertigers en veertigers gekomen die voor het overgrote deel beroepen uitoefenen als arts, advocaat, architect, projectontwikkelaar of leraar. Deze groep wil de staat Turkije in een sneltreinvaart ombouwen tot een moderne rechtsstaat. De kans is groot dat Turkije inderdaad aan Westerse maatstaven gaat voldoen.

Er zit aan dit proces echter ook een uitermate groot gevaar. Mocht het deze mensen onder leiding van Erdogan niet lukken de slag richting Europa te maken, dan zou deze mislukking in de volgende verkiezingen omgezet kunnen worden in een klinkende fundamentalistische verkiezingsoverwinning. Hiermee zou grote onzekerheid ontstaan aan de oostgrens van Europa, met alle gevaar van dien voor Europa en het Midden- Oosten.

Europa moet samen met de AKP een poging wagen, binnen enkele jaren de instituties van Turkije echt te hervormen. Een toezegging op papier is niet voldoende. Met het vormen van de rechtsstaat zal niet het minderhedenprobleem zijn opgelost. Wel kan op deze wijze ook voor deze Turkse burgers recht gelden, hoewel de eenheidsstaat niet ter discussie zal staan.

Bart Engbers is directeur van het Vader Rijn College in Utrecht.

Bron: Utrechts Nieuwsblad 22-11-2004
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

CULTUREEL KURDISCH

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Velpse uitgeverij vertaalt Bernlef in het Turks

Door PIET VENHUIZEN


VELP - De Velpse uitgeverij 3c gaat Hersenschimmen van J. Bernlef uitbrengen in Turkije. Ook komt er een Turkse vertaling van Eilandgasten van Vonne van der Meer. De twee gaan volgend voorjaar in Turkije op promotiereis. Volgens uitgever Cem Duman is er veel belangstelling.
Hersenschimmen heeft al acht vertalingen gekregen, maar nog niet in het Turks. In Nederland zijn er 170.000 exemplaren van verkocht. Voor de Turkse vertaling tekent Erhan Gürer. Hoe het boek in het Turks gaat heten, is nog niet bekend. Eilandgasten wordt vertaald door het echtpaar Steenhoek-Gülen. Directeur Cem Duman van 3c, dat nu anderhalf jaar bestaat, zegt jaarlijks vijf Nederlandse literaire boeken in het Turks te willen uitgeven. Hij weet nog niet welke de volgende zijn. Wel is zeker dat hij komt met een boek in het Turks over Anne Frank. "De belangstelling voor Nederlandse literatuur in Turkije is goed", zegt Dumam. "Bernlef en Van der Meer gaan tijdens hun promotiereis in elk geval naar Istanboel, Ankara, Izmir en Yalova.

In Istanboel alleen al willen wel vijf instellingen hen uitnodigen. We zullen moeten kiezen." Ondanks de belangstelling zijn nog niet erg veel Nederlandse auteurs in het Turks vertaald. Het Nederlands Productie- en Vertalingen Fonds kan 41 titels noemen. Daarbij grote namen als Mulisch (drie boeken), Nooteboom (2), Palmen (2) en Claus (1) en uiteraard Anne Frank. Maar ook Alle mannen willen maar één ding van Yvonne Kroonenberg en Vriendjes genoeg van kinderboekenschrijfster Nannie Kuiper.

Directeur Peter Bergsma van Het Vertalershuis in Amsterdam is juist teruggekeerd van een vertaalworkshop in Istanboel. "Belangstelling is er zeker. Ik heb zelfs een Turkse uitgever van klassieke werken ontmoet die De stille kracht van Louis Couperus wil publiceren. Probleem is alleen een goede vertaler te vinden. Die zijn er weinig." Dat laatste beaamt Duman van 3c. De zijne heeft hij gevonden via de universiteiten van Leiden en Utrecht, de enige in Nederland waar Turks wordt gedoceerd. Duman brengt ook Turkse schrijvers uit in het Nederlands. Zaterdag lichten vier van hen vanaf 11.30 uur hun werk toe in de bibliotheek in Arnhem. Van alle vier heeft 3c boeken uitgegeven. Van Hasan Kiyafet verschijnt deze week De rode imam, van Kemal Yalçin Kracht om te leven.

De roman van Murat Tuncel, Valse hoop, verscheen al vorig jaar; de roman Nazomer van Adalet Agaoglu komt volgend jaar. 3c werkt ook aan de uitgave van tweetalige kinderboeken. Dan kunnen Turks sprekende moeders al voorlezend Nederlands leren. Van de hand van Dumans echtgenote, die psychologe is, zijn bovendien tweetalige boekjes verschenen over schizofrenie en depressieve klachten. Volgend jaar komen er meer van dergelijke boekjes.



--------------------------------------------------------------------------------
Bron: De Gelderlander 17-11-2004

Literaire avond: Ahmet Altan


Umut Literatuur presenteert - Umut Edebiyat Vakfi sunar
Literaire avond in het Louis Hartlooper Complex met - Louis Hartlooper
Complex’de Edebiyat Aksami
Auteur, columnist - Edebiyatçi ve köse yazari
Ahmet Altan
over ‘Literatuur en politiek in Turkije’- censuur, taboes en islam
‘Türkiye’de Edebiyat ve Politika’ - sansür, tabular ve islam
Plaats/Yer: Louis Hartlooper Complex
Adres: Tolsteegbrug 1, 3511 ZN Utrecht
Datum/Tarih: 15 december/Aralik 2004
Tijd/Saat: 19.30 - 21.30
Entree/Giris: 5 Euro
Reserveringen/Rezervasyon: Tel. 030-2320450 Louis Hartlooper Complex,
vanaf 30 November


Vraaggesprek olv/Yöneten: Nurten Aykanat
Muziek/Müzik: Haydar Çakal
Voertaal/Dil: Turks en Nederlands /Türkçe ve Hollandaca
Vertaling/Tolk/Çevirmen: Hanneke van der Heijden
Literaire avond met auteur, columnist Ahmet Altan - ‘Literatuur en
politiek in Turkije’
Ahmet Altan
De bekende auteur uit Turkije, Ahmet Altan zal woensdagavond 15 december 2004 aanwezig zijn tijdens een literaire avond van Stichting Umut Literatuur in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Altan’s boeken bereiken in Turkije hoge oplages. Hij heeft tot nu toe zeven romans en enkele essayboeken gepubliceerd. Alleen zijn boek ‘Kiliç yarasi gibi’ (De Secretaris) is in het Nederlands uitgebracht door Bert Bakker. Zijn laatste boek heet ‘Içimizde bir Yer’ (2004) en is uitgegeven door de Alkim Uitgeverij.
Altan heeft verschillende journalistieke functies vervuld. Hij heeft onder meer gewerkt voor de dagbladen Hürriyet, Milliyet en Yeni Yüzyil en voor de commerciële televisie. Ook was hij correspondent voor de Associated Press. Momenteel is hij columnist voor het weekblad Aktüel. Ahmet Altan is meerdere malen voor de rechter gesleept vanwege zijn boeken. Zijn roman ‘Sudaki Iz’ werd in 1985 in beslag genomen vanwege obscene passages in deze roman. Ook voor zijn andere werken is hij veroordeeld, omdat hij daarin onder meer kritiek leverde op het leger. Vanwege zijn column ‘Atakürt’ in het dagblad Milliyet, is hij door zijn toenmalige werkgever Milliyet ontslagen als columnist.
Tijdens de literaire avond zal een programmaboekje gepresenteerd worden met literaire teksten en columns van Altan die nog niet eerder in het Nederlands zijn vertaald.
‘Het is eigenlijk onmogelijk om zijn kennis van de geschiedenis, zijn verbeeldingskracht en zijn talent in woorden te vatten; bewonderswaardig.’ (Literair tijdschrift Virgül, Istanbul)
Yazar, gazeteci Ahmet Altan - ‘Türkiye’de Edebiyat ve Politika’
Taninmis yazar Ahmet Altan, 15 Aralik 2005 Çarsamba aksami Utrecht’de Umut Edebiyat Vakfi’nin, Louis Hartlooper Complex’de düzenledigi edebiyat aksamina katiliyor.
Altan’in kitaplari Türkiye’de yüksek baskilara ulasiyor. 1982’de yayimlanan Dört Mevsim Sonbahar isimli ilk romaniyla 83 yilinda Akademi Kitabevi Roman Ödülü’nü kazandi. Bugüne kadar yedisi roman olmak üzere onbir kitabi Can Yayinlari, onikinci ve son kitabi olan ‘Içimizde Bir Yer’ ise 2004 yilinda Alkim Yayinevi tarafindan yayimlandi. ‘Kiliç Yarasi Gibi’ isimli romani Bert Bakker tarafindan Hollandaca basildi (De Secretaris). Hürriyet, Milliyet ve Yeni Yüzyil gazetelerinde çalismis olan Altan ayni zamanda Associated Press’ de de muhabirlik yapti. Bunlarin yaninda özel bir televizyon kanalinda da ‘Kirmizi Koltuk’ isimli programi hazirlayip sundu. Su an haftalik yayimlanan Aktüel dergisinde köse yazarligi yapiyor.
Ahmet Altan birçok defa kitaplarindan dolayi hakim karsisina çikti.
‘Sudaki Iz’ romani, müstehcenlik suçlamasiyla 1985 yilinda toplatildi. Orduya yönelik elestirilerinden dolayi yargilandi ve ceza aldi. Altan, Milliyet gazetesinde yazdigi ‘Atakürt’ isimli köse yazisindan dolayi isinden atildi.
Bu edebiyat aksami sirasinda Ahmet Altan’in daha önce Hollandaca’ya çevrilmemis edebi eserleri ve köse yazilarinin bulundugu bir program kitapçigi sunulacaktir.
‘Aslinda onun tarih konusundaki bilgisini, imgeleme (hayal) gücünü ve yetenegini kelimelerle anlatmak imkansiz; hayranlik uyandiriyor.’ (Virgül Dergisi)
Boeken Ahmet Altan
Romans:
Dört Mevsim Sonbahar (1982, Uitgeverij Can in Istanbul)
Het hele jaar herfst
Sudaki Iz (1985, Can)
Het spoor op het water
Yalnizligin Özel Tarihi (1991, Can)
Persoonlijke geschiedenis van de eenzaamheid Tehlikeli Masallar (1996, Can)
Gevaarlijke sprookjes
Kiliç Yarasi Gibi (1998, Can)
Als de wond van een zwaard (in het Nederlands verschenen onder de titel ‘De secretaris’) Isyan Günlerinde Ask (2001, Can)
Liefde in tijden van opstand
Aldatmak (2002, Can)
Bedriegen


Literaire Essays/ lit. Essays/Essays:
Gece Yarisi Sarkilari (1995, Can)
Middernachtsliederen
Karanlikta Sabah Kuslari (1997, Can)
Ochtendvogels in het donker
Kristal Denizalti (2001, Can)
De kristallen onderzeeër
Ve Kirar Gögsüne Bastirirken (2003, Can)
Een verstikkende omhelzing
Içimizde Bir Yer (2004, Uitgeverij Alkim in Istanbul)
Ergens in ons


Deze literaire avond wordt gepresenteerd door Stichting Umut Literatuur. Met dank aan Gemeente Utrecht afdeling DMO/Culturele zaken, SLAU en Louis Hartlooper Complex.
Bu edebiyat aksami Umut Edebiyat Vakfi tarafindan organize edilmektedir. Utrecht Belediyesi Kültür Bölümü’ne, SLAU ve Louis Hartlooper Complex’e katkilarindan dolayi tesekkür ederiz.
Stichting Umut Literatuur
Oudegracht 36
3511 AP Utrecht
030-2145593
 umut@umut.nl
www.umut.nl -----------



Het info-bulletin wordt gratis verspreid naar de media en organisaties die zich bezig houden met de Kurdische kwestie. Voor informatie over de Informatiedienst Kurdistan-Nederland kunt u contact met ons opnemen via het volgende e-mail adres:  harper@xs4all.nl






+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
VRIJHEID VOOR KURDISTAN!
STEUN DE STRIJD VAN HET KURDISCHE VOLK!
ALLE POLITIEKE GEVANGENEN VRIJ!
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Read more about: anti-fascisme / racisme vrijheid, repressie & mensenrechten

supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.