english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
NOS-berichtgeving tav nederzettingen en Gaza
Astrid Essed - 19.12.2004 06:44

In haar berichtgeving tav de joods-israelische nederzettingen in Palestijns gebied en de recente Israelische militaire acties in Gaza maakt de NOS-teletekstredactie zich schuldig aan incomplete en tendentieuze berichtgeving



Aan de teletekstredactie van de NOS

Geachte Redactie,

Ik wil graag uw aandacht vragen voor het volgende:

In uw berichtgeving dd 19-12 vermeldt u, dat de leider van de Israelische Arbeiderspartij, Shimon Peres, aan de vooravond van de totstandkoming van een coalitie tussen zijn partij en de Likoed-partij, de nederzettingen op Palestijns gebied een ''historische vergissing'' heeft genoemd.
U vervolgt uw berichtgeving met de door Peres in de krant Le Figaro gedane uitspraak ''of je houdt de nederzettingen en de joden komen in de minderheid, of je geeft ze op en de joden blijven in eigen land in de meerderheid'' [uw citaat]
Aansluitend vermeldt u, dat volgens Peres Sharon dit demografische inzicht nu deelt.
U beeindigt uw berichtgeving met de vermelding, dat bij de Israelische actie in de Gazastrook, bedoeld om mortierbeschietingen tegen te gaan, 11 Palestijnen zijn gedood en zeker 50 gewond zijn geraakt.

Met deze wijze van berichtgeving zonder enige achtergrondinformatie uwerzijds wekt u niet alleen de indruk, dat de in Palestijns gebied gestichte nederzettingen sociaal-gelegitimeerde woongemeenschappen zijn, hetgeen niet het geval is, daarenboven ontgaat door uw gebrek aan achtergrondinformatie een groot deel van de teletekstlezers de betekenis van de door Peres gemaakte opmerking ten enenmale.

Tenslotte is er eveneens sprake van onvolledige berichtgeving tav uw nieuwsmededelingen betreffende de recente Israelische militaire acties in Gaza.

Te uwer informatie:

A Nederzettingen:

1 Illegaliteit nederzettingen:

Zoals u waarschijnlijk bekend is er vanaf het eind van de zestiger jaren van Israelische regeringswege sprake van de bouw van joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied, te weten de Westelijke Jordaanoever, de Gaza-strook en Oost-Jeruzalem.
Deze joods-israelische nederzettingen in bezet Palestijns gebied zijn echter illegaal volgens het Internationaal Recht [artikel 49 van de 4e Conventie van Geneve], dat het overbrengen van delen van de bevolking uit het bezettende land naar bezet gebied verbiedt.
Bovendien is de stichting van deze nederzettingen gepaard gegaan met massale Palestijnse land en huisonteigeningen, waardoor in de loop der jaren honderdduizenden Palestijnen dakloos zijn geworden.
Nog afgezien van het inhumane aspect in dezen zijn dergelijke onteigeningen ernstige schendingen van de 4e Conventie van Geneve [artikel 53], die het onteigenen cq vernietigen van land, huizen en andere bezittingen van ''beschermde personen'' [mensen, die leven in bezet gebied] verbiedt.
Terecht heeft een en ander dan ook geleid tot tal van internationale veroordelingen waaronder twee VN-Veiligheidsraadsresoluties dd 1979 en een aantal EU-veroordelingen.
Tot op heden wordt echter de nederzettingenbouw in de Westelijke Jordaanoever gecontinueerd ondanks de in de Routekaart voor Vrede overeengekomen bevriezing hiervan.

2 Uitspraak Peres

De door Peres gedane uitspraak waaraan hij tav de nederzettingen refereert aan een ''historische vergissing'' is echter genendele gebaseerd op een zeer verlate poging tot het naleven van het Internationaal Recht, maar op het in de Israelische politiek gangbare begrip van het ''demografische probleem'', hetgeen in het kort het dilemma van het joodse karakter van de Staat Israel aangeeft.
Hoewel tot op heden het bevolkingsaantal van de in Israel levende zgn ''Israelische Arabieren'' in de minderheid is in vergelijking tot de joodse inwoners, zijn er evidente aanwijzingen, dat deze bevolkingsgroep over een aantal jaren in de meerderheid zal zijn, waarna het vanuit democratisch oogpunt onverdedigbaar is, alsnog vast te houden aan het joodse karakter van de Israelische staatsstructuur.
Tegen dit licht moeten dan ook de in Le Figaro door Peres gemaakte opmerkingen gezien worden.

Het lijkt mij in dezen dan ook van groot belang, dat u bovenstaande informatie in het kort in uw berichtgeving verwerkt.

B Israelische militaire acties in Gaza:

Met uw berichtgeving tav de recente Israelische acties in het vluchtelingenkamp Khan Younis in Gaza verzuimt u nader in te gaan op het karakter van deze acties, waardoor ten onrechte de indruk kan ontstaan dat zij als zodanig gelegitimeerd zijn, hetgeen niet het geval is.
Een van de grondprincipes van het Internationaal Recht [4e Conventie van Geneve] is, dat bij iedere
militaire aanval een stricte scheiding moet zijn tussen combanten [militairen en strijders] en non-combatanten [burgers]
Wanneer er sprake is van in elkaar overlopende situaties zoals de aanwezigheid van strijders in burgerdoelen zoals vluchtelingenkampen [in casu Khan Younis, Gaza] moeten door het leger maximale veiligheidsnaatregelen tav de burgerbevolking inacht genomen worden.

Betreffende de Israelische militaire acties was hiervan echter geen sprake.
Zij werden gekenmerkt door willekeurige beschietingen op burgers en op een groot aantal willekeurige woonhuizen, hetgeen mede het grote aantal gewonden [waaronder een groot percentage kinderen] verklaart.
Eveneens is er diverse keren sprake geweest van het beschieten van ambulances, hetgeen een van de ernstigste schendingen is van het Internationaal Recht [de 4e Conventie van Geneve], dat stelt, dat de toegang tot zieken en gewonden onder alle omstandigheden door alle bij een conflict betrokken parijen gegarandeerd dient te worden.
Daarenboven werden tevens meer dan 40 Palestijnse huizen vernietigd met als gevolg meer dan 300 daklozen.
Niet alleen is een en ander vanuit humanitair opzicht onacceptabel, met name is het een ernstige schending van het Internationaal Recht, dat dergelijke huisvernietigingen ten zeerste veroordeelt [artikel 53, 4e Conventie van Geneve]

Terecht zijn dan ook dergelijke huisvernietigingen behalve door mensenrechtenorganisaties als Amnesty International [www.amnesty.org], Human Rights Watch [www.hrw.org] en het Rode Kruis [www.icrc.org] eveneens veroordeeld door internationale en EU politici waaronder premier Balkenende, evenals door de Secretaris van de VN Kofi Annan.

Ik spreek dan ook de hoop uit, dat u bij een volgende berichtgeving zowel tav de nederzettingen melding zult maken van de reeds genoemde illegaliteit en de voor de Palestijnen zwaarwegende humanitaire consequenties ervan als in gevak van Israelische acties nader in wilt gaan op het uitvoeringskarakter in dezen.

Een en ander zal bijdragen aan een eerlijkere en objectievere berichtgeving betreffende dit onderwerp, hetgeen uw journalistieke taak is tav het teletekstlezende publiek.

Vriendelijke groeten
Astrid Essed
Amsterdam



 

Read more about: militarisme vrijheid, repressie & mensenrechten

supplements
some supplements were deleted from this article, see policy
Nog meer leugens van het NOS 
Jan Sluis - 19.12.2004 17:53

Het NOS zal het wel nooit leren, want ook vandaag staat er op Teletekst pagina 122 tendentieuze berichtgeving. Het NOS schrijft dat er 170 Palestijnse gevangenen vrijgelaten worden. Vervolgens schrijft het NOS dat het zou gaan om een gebaar van "goede wil" van Israel en "vriendschap" tegenover de Egyptische president Hosni Moebarak zonder het beweerde tussen aanhalingstekens te plaatsen en wat Israel zegt als feiten weer te geven.
Het gaat hier echter om een gevangenruil met Egypte met Israel.

Over Irak dezelfde onjuiste tendentieuze berichtgeving gisteren op het NOS-journaal: toen werd er, na een sabotage-actie op een oliepijpleiding van het Iraaks verzet, door het NOS beweerd dat door de sabotage-acties van het verzet (het NOS roept steevast dat het hier om terroristen zou gaan!) de bevolking uren in de rij moet staan voor benzine omdat er te weinig benzine voor de bevolking is. Dit is een leugen, want al vanaf de bezetting staat de bevolking uren in de rij en kan er wel voldoende olie geexporteerd worden naar het buitenland.Deze feiten worden bewust achter gehouden door het NOS.

gastenboek NOS 
koers - 19.12.2004 23:35

Omdat Astrid het toch altijd nalaat de reactie's van de NOS te plaatsen ben ik zo vrij geweest Astid's pennenvruchten in het NOS gastenboek te plaatsen. (waar dit ook thuishoort)

Zie  http://www.nos.nl/journaal/voorpagina/index.html bij discussie


supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.