english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
NOS berichtgeving dd 16-11 tav Gaza
Astrid Essed - 17.01.2005 05:45

In haar berichtgeving tav de door de Israelische premier Sharon tav de nieuwe Palestijnse leiders gedane uitspraak en de Isarelische legeracties in Gaza maakt de NOS teletekstredactie zich schuldig aan eenzijdige en tendentieuze berichtgeving.


Aan de teletekstredactie van de NOS

Geachte Redactie,

Ik wil graag uw aandacht vragen voor het volgende:
In uw berichtgeving dd 16-1 maakt u melding van de door de Isarelische premier Sharon gedane uitspraak, dat de nieuwe Palestijnse leiders niets doen om terreuraanvallen op zijn land te voorkomen.
Vervolgens vermeldt u de door premier Sharon gedane waarschuwing, dat het Israelische leger keihard tegen terreurgroepen zal optreden.
U vervolgt uw berichtgeving met de mededeling dat de beediging van Mahmoud Abbas tot president van de Palestijnse Autoriteit gisteren [dd 15-1, mijn aanvulling] werd overschaduwd door nieuwe gewelddadigheden in de Gazastrook.
Hierna maakt u melding van het feit dat bij genoemde gewelddadigheden acht Palestijnen werden gedood.
U beeindigt uw berichtgeving met de door Abbas gedane mededeling, dat hij met de Palestijnse militante groeperingen gaat praten over het beeindigen van de aanslagen tegen Israel.
In uw slotzin maakt u melding van de door Abbas herhaalde oproep tot een staakt-het-vuren.


Met deze berichtgeving zonder enige aanvullende achtergrondinformatie uwerzijds maakt u zich niet alleen schuldig aan onduidelijke, eenzijdige en tendentieuze berichtgeving, daarenboven bagatelliseert u het Israelische legeroptreden in het Gaza-gebied.

Eenzijdige berichtgeving:

Zoals mij reeds eerder bij uw berichtgeving is opgevallen, is het in dezen opvallend, dat u zich voornamelijk bedient van door Israelische regeringsfunctionarissen gedane uitspraken cq Israelische nieuwsbronnen en in veel mindere mate melding maakt van uitspraken van Palestijnse politieke leiders en groeperingen cq nieuwsbronnen.
Zo is het in dezen significant dat u weliswaar melding maakt van de bovengenoemde door Sharon gedane uitspraak, maar geen melding maakt van de uitspraak van de gewapende Palestijnse groepen [Hamas, Jihad, Al-Aqsa-Martelarenbrigades] naar aanleiding van de door Abbas gedane oproep, die zich in tegenstelling tot uw berichtgeving niet alleen beperkt tot een staakt-het-vuren, maar eveneens het afzien van iedere verdere gewapende strijd tegen Israel impliceert.
Als reactie hierop verklaarden genoemde groeperingen, pas een staakt-het-vuren te willen overwegen wanneer Israel bereid is een einde te maken aan de agressie [de Israelische militaire acties in Gaza en de Westelijke Jordaanoever]
Eveneens verklaarden zij door te gaan met het gewapend verzet zolang Israel Palestijns gebied bezet houdt.
Het lijkt mij zowel vanuit het oogpunt van de beoordeling van de reele politieke situatie als vanuit het criterium van de journalistieke objectiviteit van groot belang, dat u eveneens in uw berichtgeving adequate aandacht schenkt aan deze door de Palestijnse gewapende groeperingen geventileerde standpunten als zijnde partij in het conflict, hetgeen wel door uw Belgische teletekstcollega's gedaan wordt.

Onduidelijke berichtgeving:

Opvallend is eveneens de onduidelijkheid van de door u vermelde berichtgeving:
Zo vermeldt u weliswaar de door de Israelische premier Sharon gedane uitspraak, dat de nieuwe Palestijnse leiders geen maatregelen zouden nemen om terreuraanvallen te voorkomen zonder een nadere verwijzing uwerzijds naar de beteffende gebeurtenissen.
Directe aanleiding voor deze door Sharon gedane uitspraak vormde namelijk de door Palestijnse activisten verrichtte zelfmoordaanslag dd 14-1 bij een grenspost te Gaza waarbij zes Israeliers en drie Palestijnen [de betreffende activisten] om het leven kwamen.
Verder in uw berichtgeving maakt u melding van gewelddadigheden waarbij acht Palestijnen om het leven kwamen zonder te vermelden dat deze gewelddadigheden bestonden uit Israelische legeracties in diverse delen van Gaza.
Het is voor een juiste samenhang tav de gebeurtenissen dan ook van het grootste belang, dat u een en ander duidelijk in uw berichtgeving vermeldt.

Terrorisme en gelegitimeerd verzet:

Ernstiger echter vind ik het feit, dat u de door Sharon gedane uitspraak, die niet alleen betrekking heeft op bovengenoemde zelfmoordaanslag, die slechts terroristisch zou zijn als het burgerslachtoffers betreft [diverse bronnen spreken elkaar in dezen tegenbetreffende militaire of burgerdoden], maar op Palestijnse militaire aanvallen in het algemeen, niet in een nader kritisch licht plaatst, waardoor u zich schuldig maakt aan impliciete verdediging van het officiele standpunt van de Israelische autoriteiten in dezen, waarbij iedere Palestijnse militaire aanval, hetzij op een burger of militair doel als terroristisch wordt gecategoriseerd, hetgeen niet het geval is.
Volgens het Internationaal Recht zijn namelijk alle op een bezettingsleger gedane militaire aanvallen gelegitimeerd [in casu Palestijnse militaire aanvallen op Israelische militaire doelen] aangezien ieder volk of uit het volk voortkomende organisaties het recht heeft zich militair te verzetten tegen het aanwezige bezettingsleger.
Het verdient derhalve aanbeveling, dat u bij een volgende berichtgeving over dit onderwerp hiervan melding maakt.

Israelische legeracties in Gaza:

Hoewel u verder in uw berichtgeving vermeldt, dat er bij recente gewelddadigheden acht Palestijnen om het leven gekomen zijn geeft u zoals reeds opgemerkt niet alleen niet duidelijk aan, dat het hier Israelische militaire acties betreft, evenmin doet u enige mededeling over het internationaalrechtelijk-illegitieme karakter van deze acties.
Volgens de grondprincipes van de 4e Conventie van Geneve moet namelijk bij iedere militaire acties een strict onderscheid gemaakt worden tussen combatanten [militairen en strijders] en non-combanten [burgers]
Wanneer er sprake is van in elkaar overlopende situaties [zoals de aanwezigheid van strijders in burgerdoelen zoals vluchtelingenkampen en woonwijken zoals hier het geval is] dan dient het leger bij haar militaire acties optimale veiligheidsmaatregelen in acht te nemen ter bescherming van de burgerbevolking, hetgeen bij de recente Israelische militaire acties echter geenszins het geval geweest is.
Bij de respectievelijke Israelische militaire acties, die hebben plaatsgehad in de woonwijk Al-Zeytoun in Gaza-stad, Oost-Gaza en het vluchtelingenkamp Rafah, waarbij acht mensen gedood werden en een groot aantal mensen gewond raakten is in alle gevallen niet alleen sprake geweest van een buitenproportionneel legeroptreden met tanks, zwaarbewapende militaire voertuigen en bulldozers, maar eveneens van het willekeurig schieten op huizen en burgers, zowel bij het begin van de militaire acties als op een later tijdstip, toen er eveneens werd geschoten op burgers, die zich door het schieten gealarmeerd, op straat hadden begeven.
Eveneens is er sprake geweest van het bulldozeren van aan families toebehorende landbouwgronden in Al-Zeytoun, hetgeen eveneens in strijd is met het Internationaal Recht, dat het vernietigen en onteigenen van land, huizen en andere bezittingen van ''beschermde personen'' [mensen, die leven onder een bezetting] verbiedt.

Palestijnse militaire aanvallen en Internationaal Recht:

Aanleiding tot deze militaire acties vormden volgens het Israelische leger niet alleen de reeds genoemde zelfmoordactie, maar tevens de Palestijnse raketaanvallen op Israelische nederzettingen en grenssteden [met name S'derot] waarbij recentelijk een aantal nederzettingenbewoners gewond geraakt zijn.
Hoewel het in dezen evident is, dat een dergelijke op Israelische burgers uitgevoerde Palestijnse militaire actie een ernstige mensenrechtenschending is, is het volgens het Internationaal Recht verboden de ene illegale daad [het plegen van raketaanvallen op burgerdoelen] te beantwoorden met een andere illegale daad [het willekeurig schieten op burgers en het bulldozeren van landbouwgronden en huizen]
Het is dan ook van belang, dat u hiervan eveneens melding maakt bij uw berichtgeving.

Ik spreek dan ook de hoop uit, dat u bij een volgende berichtgeving over dit onderwerp zich niet alleen zult bedienen van uitpraken van Israelische regerings en legerautoriteiten, maar eveneens van de rechtsreeks bij het conflict betrokken zijnde Palestijnse organisaties zoals bovengenoemde militante groeperingen, hetgeen een vereiste is mbt een objectieve joyrnalistieke berichtgeving in dezen.
Eveneens is het in dezen van groot belang, dat u de gepleegde Israelische militaire acties in het juiste humanitair internationaal-rechtelijke kader plaatst en in dit verband gebruikt maakt van bovengenoemde achtergrondinformatie, die gemakkelijk valt te controleren via de sites van internationaal-gerennommeerde mensenrechtenorganisaties als Amnesty International [www.amnesty.org], Human Rights Watch [www.hrw.org] en het Rode Kruis [www.icrc.org, waarop tevens de volledige tekst van alle Conventies van Geneve wordt aangetroffen]

Een en ander zal leiden tot een eerlijkere en objectievere berichtgeving hetgeen uw journalistieke taak is tegenover het teletekstlezende publiek.

Vriendelijke groeten
Astrid Essed
Amsterdam
 

Read more about: media vrijheid, repressie & mensenrechten

supplements
some supplements were deleted from this article, see policy
Ook andere sites 
Edith - 18.01.2005 20:16

Beste Astrid,

Zou u uw teksten ook willen posten op www.kifkif.be. Tot op heden heb ik dat vaak gedaan, maar de mensen van indymedia zijn niet zo tuk op de rechten van de moordenaar van Theo Van Gogh en verwijderen alles wat u daarover schrijft, zodat ik het niet meer kan overnemen.

Dank u
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.