english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Eurodusnie en de Europese Grondwet
Eurodusnie - 15.04.2005 11:29

Deze week heeft de Referendumcommissie een aanvraag van het Leidse Eurodusnie collectief gehonoreerd met een bedrag van 40.000 euro. In het door de commissie verstrekte overzicht van toegekende subsidies staat deze vermeld als gift aan “Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg”, een aan Eurodusnie gelieerde rechtspersoon.

Het geldbedrag gaan wij besteden aan:

· het organiseren van een landelijke manifestatie annex festival op 28 mei 2005 te Leiden, met veel debat en muziek
· de verspreiding van 250.000 'free cards' (ook wel bekend als Boomerangkaarten)
· de verspreiding in 1200 openbare bibliotheken van 30.000 programmaboekjes, waarin het festival programma en onze kritiek op de Europese Grondwet staan vermeld.

Behalve bovengenoemde activiteiten nemen wij de komende weken deel aan diverse publieke bijeenkomsten en bieden wij middels onze website  http://eurodusnie.nl een uitgebreide selectie EU gerelateerde artikelen. Via de website zal het publiek tevens op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen in het festivalprogramma en andere activiteiten in het kader van de campagne.

Ondanks het feit dat nog maar zes weken te gaan is, en wij ons geconfronteerd zien met een machtig propaganda-apparaat van alle grote politieke partijen en de regering zal Eurodusnie haar best doen zoveel mogelijk mensen in het 'nee'- kamp te krijgen.

Eurodusnie en de Europese Grondwet

Eurodusnie is een tegenstander van de Europese Unie. Ons standpunt ten aanzien van de EU hebben wij verwoord in een in 2004 aangenomen “EU Manifest”genaamd “Europese Unie NEE! Nederland opheffen JA!” Ook dit manifest is te lezen op de Eurodusnie website.
Als tegenstander van de Europese Unie is Eurodusnie vanzelfsprekend ook tegen de Europese Grondwet. Eurodusnie pleit dus niet, zoals vele EU-sceptici ter linker en rechterzijde, voor aanpassing van de Grondwet. Wij zijn tegen de Europese Unie en daarmee tegen welke Europese Grondwet dan ook.

Dat wil niet zeggen dat wij tegen grensoverschrijdende samenwerking zijn. In tegendeel. Eurodusnie is een multiculturele organisatie en neemt deel aan diverse mondiale samenwerkingsverbanden zoals het Peoples Global Action netwerk.

Wat is Eurodusnie

Eurodusnie is een samenwerkingsverband van mensen op basis van een gemeenschappelijke politieke visie. Deze is uiteengezet in een op onze website te lezen manifest en komt tot uiting in een vijftal projecten, zoals de Weggeefwinkel, het webzine Geen Paniek! en de mondiale werkgroep Dusnieworld. Eurodusnie is gehuisvest in tweetal sociaal-culturele vrijplaatsen in Leiden. Eurodusnie is een basisdemocratische organisatie waarbinnen enkele tientallen mensen werkzaam zijn. Onder hen zijn studenten, werknemers, Nederlanders, Medelanders, jongeren en ouderen. Eurodusnie telt enkel onbetaalde medewerkers. Dit is de eerste keer dat het collectief bij de overheid subsidie heeft aangevraagd.

Eurodusnie volgt sedert haar oprichting in 1997, het jaar dat in Nederland de Eurotop werd gehouden, het proces van Europese eenwording op de voet. Eurodusnie voerde ook geregeld actie tegen de EU. In 1997 ontving het collectief honderden activisten die in het kader van de 'Euromarsen' onderweg waren naar de Eurotop in Amsterdam. In 1999 haalde Eurodusnie internationaal het nieuws door Minister Zalm te taarten in het Beursgebouw, op de dag dat hij daar de introductie van de Euro vierde. In 2004 voerde Eurodusnie een campagne om blanco te stemmen tijdens de Europese verkiezingen. Behalve deze in het oog springende activiteiten is Eurodusnie verantwoordelijk voor talloze publicaties en publieksmanifestaties en kleinere acties tegen de (gevolgen van) de Europese Eenwording.

De afgelopen jaren is Eurodusnie tevens actief geweest in de andersglobaliseringsbeweging en was mede-organisator van mondiale protesten rond onder meer WTO, IMF en Wereldbankbijeenkomsten.

Naast participeren binnen een grensoverschrijdende antikapitalistische basisbeweging, tracht het collectief toegankelijke lokale alternatieven te ontwikkelen zoals de Weggeefwinkel, waarin mensen op basis van gelijkwaardigheid concrete inhoud kunnen geven aan hun idealen. Deze activiteiten trekken wekelijks vele honderden bezoekers.

Einde persbericht

Ennuh...NEE we zijn niet de taarters van Fortuyn.


- E-Mail: info[ad]eurodusnie.nl Website: http://eurodusnie.nl
 
supplements
some supplements were deleted from this article, see policy
Gefeliciteerd!! 
Pim van Boven - 15.04.2005 11:56

Hardsitkke goed nieuws. De eerste reacties zijn al te zien ;-)
Zie op www.nu.nl:

 http://www.nu.nl/news/511995/11/VVD%3A_subsidie_Eurodusnie-campagne_is_grove_fout.html

VVD: subsidie Eurodusnie-campagne is grove fout

Uitgegeven: 15 april 2005 10:33
Laatst gewijzigd: 15 april 2005 10:44
DEN HAAG - De Referendumcommissie heeft volgens Tweede Kamerlid Van Baalen van de VVD een "grove fout" gemaakt door het Leids collectief Eurodusnie een subsidie toe te kennen van 40.000 euro voor een campagne tegen de Europese grondwet. Het Kamerlid heeft opheldering gevraagd aan de minister van Binnenlandse Zaken en de staatssecretaris van Europese Zaken.

"De commissie moet haar huiswerk overdoen, want er is alleen naar de projectvoorstellen gekeken en niet naar wie er achter zitten", zei Van Baalen vrijdag. Volgens hem tast de actiegroep, onder meer bekend van het gooien van taarten naar toenmalig eurocommissaris Bolkestein, minister Zalm van Financiën en Pim Fortuyn, de rechtsstaat aan.

"We geven toch ook geen subsidie aan de Hells Angels of aan Lonsdale-jongeren voor een clubhuis", stelt het Kamerlid. Hij vindt dat de Referendumcommissie informatie moet inwinnen bij de gemeente Leiden en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), zodat ze haar besluit kan heroverwegen.

Op de website van Eurodusnie staat dat de subsidie is toegekend aan de gelieerde organisatie 'Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg'. Het collectief wil het geld onder meer besteden aan een festival op 28 mei in Leiden met "veel debat en muziek".

Daarnaast gaat het collectief gratis ansichtkaarten en programmaboekjes met kritiek op de Europese grondwet verspreiden in bijvoorbeeld horecagelegenheden en openbare bibliotheken. Eurodusnie wijst de Europese Unie af en noemt die "een kapitalistische constructie die enkel de belangen van de economische en politieke elites dient".

Lijst Pim Fortuyn

Partijvoorzitter en fractievoorzitter van de Lijst Pim Fortuyn zijn 'zeer verontwaardigd' over de subsidie. "Dit is werkelijk de wereld op zijn kop, slecht gedrag wordt wederom beloond", aldus fractievoorzitter Van As. "Door simpel, even te 'google-en' op het internet stuit je al op voldoende informatie om zo'n stichting juist niet te honoreren." Partijvoorzitter Bert Snel: "Met zo'n fout verdient de referendumcommissie werkelijk haar brevet van onvermogen. De commissie heeft onzorgvuldig gehandeld en slechts gemeend een politiek correcte verdeling van subsidiegeld te maken vanuit de losse pols."

Voor de Lijst Pim Fortuyn is het volgens de fractie "dubbel pijnlijk dat de groep taartengooiers die Pim Fortuyn in 2002 besmeurden, wordt beloond met maar liefst 40.000 euro terwijl de partij zelf - als enige politieke partij - geen subsidie toegewezen kreeg voor de campagne tegen de Europese grondwet."
Eurodusnie eet uit staatruif 
Symphatisant - 15.04.2005 12:06

Goed dat Eurodusnie actie gaat voeren tegen de grondwet. Dat is hard nodig. Maar het is wel erg grappig dat een organisatie als Eurodusnie die jarenlang tekeer is gegaan tegen "grote gesubsidieeerde NGO's" nu zelf uit de staatsruif eet (en zelfs meer geld krijgt dan de VVD!). Eurodusnie als grote NGO?

Nix mis 
NN - 15.04.2005 12:21

Goede start van jullie campagne! Hulde. Enne, haal het geld waar het zit en stop het in activiteiten om hen te bestrijden. Daar is nix mis mee!
smullen 
Dr Oetker - 15.04.2005 12:48

Voor ongeveer 4 euro kun je best een lekkere taart bakken. Dat wordt dan voor 10.000 hotemetotems oppassen de komende maanden.
Mijn kramp? 
Dr. Gubbels - 15.04.2005 13:46

Men neme:

1 oude affiche van Herr Adolf Schicklgrueber
1 set Gothische letters/letter-type
De leuze: "een Verenigd Europa, Mein idee!"

Klar!

Website: http://www.hitler.org
 
Ga door! 
de Koningin - 15.04.2005 14:05

Beste Eurodusnie,
ben blij dat jullie je principes over het NIET geld aannemen van de kapitalistische staat hebben opgegeven. Pragmatisme is het beste, zoals onze minister president zou zeggen.
Hierbij ook een uitnodiging, om op elk gewenst moment bij mij op koffie te komen. Van mijn kant ben ik natuurlijk ook bereid pragmatisch te zijn.
Ik maak wel een A graffiti op de muur, ach wat, what's in a name?
Hansje Hakenkruis van de VVD 
antinazi - 15.04.2005 14:23

Hans van Baalen is 1. Een VVD'er, die pro de kapitalistische en
militaristische EU grondwet is. Daarom vindt hij dat alle geld naar
propaganda door voorstanders van dit gedrocht moet gaan.

2. Persoonlijk rancuneus in deze zaak. Mensen uit de omgeving van
Eurodusnie, die Hansje nog van vroeger kenden, brachten namelijk mede
Hansje's extreem-rechtse verleden (Nederlandse Volksunie etc.) aan het
licht. Nu wil hij wraak.
gefeliciteerd 
charles - 15.04.2005 16:43

Gefeliciteerd Eurodusnie. Natuurlijk moet je proberen dat geld binnen te halen als die pot voor de schijndemocratie neergezet wordt. En er dan iets leuks mee doen. Tiepisch dat er mensen zijn die dan gaan zeuren dat je niet recht van leer bent ofzo. Als er trouwens een gewelddadige organisatie in Nederland is, is het de VVD wel, die medeverantwoordelijk is voor de ondertussen meer dan 100.000 doden in Irak, of vele miljoenen die omkomen omdat ze in arme landen de publieke voorzieningen aan het bedrijfsleven hebben lopen overdoen.
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.