english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Bolivia: nieuwe president, eerste dode
Latinos Locos - 10.06.2005 23:56

Donderdagnacht is de advocaat Eduardo Rodriguez geinstalleerd als nieuwe interim president van Bolivia na het aftreden van Carlos Mesa deze week. De kwestie rond de opvolging liet de temperaturen nog verder stijgen in het land wat al vier weken verlamd is door conflicten. De rechtse traditionele elite, ondersteund door Amerikaanse ambassade en de regio Santa Cruz, deed nog een laatste poging hun machtspositie te behouden via de persoon van Hormando Vaca Diez. Een mijnwerker kwam om in de massale protesten tegen zijn aantreden en ondertussen was het leger in paraatheid om eventueel in te grijpen. Een verslag van een historische dag in Bolivia.

Zware taak voor nieuwe President Bolivia
Eerste dode als gevolg van conflicten

Door Suzanne Kruyt vanuit Bolivia

Vaca Diez
Nadat maandagavond president Carlos Mesa zijn aantreden had aangekondigd, was het aan het congres om hierover te stemmen en een opvolger te bepalen. Volgens de grondwet zou de voorzitter van het congres, Hormando Vaca Dìez, de directe opvolger zijn. Echter, wegens zijn verleden in het gehate kabinet van ex president Sanchez de Lozada en zijn uitgesproken steun voor de autonomie plannen van de regio Santa Cruz, waren alle protesterende sectoren hier fel op tegen. Zij maakten allen duidelijk dat ze zijn aantreden niet zouden accepteren, noch dat van de derde in lijn van opvolging Mario Cossío, maar vervroegde verkiezingen eisen. In El Alto werden de eerste stappen gezet voor een alternatieve regering, een Asamblea Popular Originaria. Ondanks deze sterke druk vanuit de samenleving om de positie te weigeren, die zelfs bevestigd werd door kerk en leger, leek het er steeds meer op dat Vaca Diez zijn aantreden aan het voorbereiden was. In overleg met Amerikaanse Ambassade, traditionele partijen, oliebedrijven en de elite van Santa Cruz, werkte hij aan een alternatief voorstel voor het gas. De woede van het volk over deze blinde arrogantie bleek massaal en nieuwe hongerstakingen en werkonderbrekingen verspreidden zich gisteren als paddestoelen over het land en de verschillende sectoren.

Crisis in Sucre
In zijn functie als voorzitter had dezelfde Vaca Diez ondertussen besloten de sessie van het parlement te verplaatsten van La Paz naar Sucre, de officiële hoofdstad van het land, waar bijna 200 jaar geleden de republiek werd gesticht. Dit vanwege het gebrek aan veiligheid voor de parlementariers in La Paz, wat tot nu toe het epicentrum van de protesten was. Deze uitwijkprocedure bleek een grove onderschatting van de protesterende sectoren. Zodra dit bekend werd, mobiliseerde namelijk de hele regio Sucre- Potosí zich en trokken duizenden boeren naar de stad. Bovendien vertrok een grote stoet mijnwerkers van La Paz naar Sucre. Vlak voor aankomst in de stad vond een confrontatie plaats tussen deze mijnwerkers en politie en leger waarbij een 52 jarige mijnwerker en vakbondsleider om het leven kwam door een kogel. Het is nog niet duidelijk wie deze kogel schoot. Deze eerste dode, en bovendien de steeds duidelijker wordende intenties van Vaca Diez, zorgden ervoor dat de hevigheid van de protesten in Sucre steeds meer toenam en de gemobiliseerde politie kon het nauwelijks in de hand houden. Dit deed Vaca Diez besluiten de sessie van het parlement opnieuw uit te stellen vanwege gebrek aan veiligheid en zelf naar een militair kwartier te vluchten. Op dit moment leek een oplossing voor de conflicten verder weg dan ooit. Een congres wat geen verantwoordelijkheid neemt, een ultieme vertegenwoordiger van de rechtse elite die de touwtjes in handen houdt en duizenden gemobiliseerde mijnwerkers, boeren, vakbonden, etc. die steeds woedender worden. Vaca Diez sprak van een terroristische aanslag op de democratie en meerdere leiders van de protesten spraken van een burgeroorlog. Ondertussen was Mesa, nog steeds in functie als president, in La Paz in overleg met legerleiders over wat de doen als Vaca Diez aan zou treden. De kans op een militaire staatsgreep leek erg dichtbij.

Nieuwe President
Echter, aangezien alle snelwegen in het land zijn geblokkeerd en de vliegvelden die ochtend zich bij de staking hadden aangesloten, konden Vaca Diez, noch andere parlementariërs, echter Sucre uit vluchten en zagen zich gedwongen toch hun verantwoordelijkheden te nemen. ´s Avonds om 21.30 riep Vaca Diez een persconferentie uit waarin hij verbitterd aankondigde niet te zullen aantreden als president wanneer het aftreden van Mesa goedgekeurd werd. Kort daarna volgde Mario Cossìo zijn voorbeeld. Eenmaal aan deze voorwaarden voldaan, keerde er genoeg rust terug in Sucre zodat het congres om 23.00 uur alsnog zitting hield. In deze zitting werd in een bestek van nauwelijks 5 minuten het aftreden van Mesa geaccepteerd, tevens de weigering van Vaca Diez en Mario Cossío, en uiteindelijk het aantreden van de vierde in lijn van opvolging, Eduardo Rodriguez, als nieuwe tijdelijke president van Bolivia. Deze voorzitter van het Hooggerechtshof, zonder politiek verleden, had van te voren aangekondigd dat in het geval hij zou aantreden hij zo snel mogelijk verkiezingen zou faciliteren en kon daarom wel de goedkeuring van het volk weg dragen. Na een korte pauze waarin gewacht werd op zijn, werd hij rond middernacht officieel geïnstaleerd. Zowel Vaca Diez als Cossìo hielden nog een felle toespraak waarin ze uithaalden naar met name Evo Morales, de leider van de oppositiepartij MAS en grootste tegenstander van hun aantreden, en hem verantwoordelijk hielden voor de crisis in het land en de omgekomen mijnwerker.

Conflicten geenszins opgelost
Ze riepen bovendien het volk van Bolivia op rustig te gaan slapen in het vertrouwen dat morgen de stakingen en protesten voorbij zouden zijn. Dat is echter de vraag. Evo Morales heeft wel aangekondigd zijn achterban in het land te desmobiliseren, wat een groot deel van de plattelandsbevolking die nu de snelwegen blokkeren inhoudt. Maar de nationale vakbond COB en de buurtbewoners in El Alto zijn de acties niet begonnen om een andere president aan de macht te helpen. Het thema en de eis van de protesten blijft de nationalisatie van de grondstoffen en daar is nog niets van terecht gekomen. De vraag is hoe de nieuwe president met deze eis om zal gaan. Het is twijfelachtig of hij de politieke legitimiteit heeft om werkelijk iets te besluiten in dit omstreden thema. Het zou kunnen dat het thema bepaald zal worden door middel van de nieuwe verkiezingen, of door de Asamblea Constituyente, de andere eis van de sociale sectoren. Op dit moment wordt in El Alto vergaderd door FEJUVE en vakbonden over de voortgang van de acties. De neiging lijkt door te blijven gaan tot er concrete resultaten zijn met betrekking tot de nationalisatie van grondstoffen. Aan de andere kant zijn de gevolgen van de stakingen en blokkades na 20 dagen steeds meer voelbaar in El Alto en La Paz. Een groot probleem is dat er geen gasflessen te krijgen zijn en steeds meer huishoudens niet meer kunnen koken. Ook de levensmiddelen zijn steeds moeilijker verkrijgbaar. Bovendien zorgt het gebrek aan transport voor veel ongemak. Het zou goed kunnen dat er dit weekend een tijdelijke opheffing van de acties plaats vindt om de bewoners wat lucht te geven en zo hun steun niet te verliezen.
Deze vrijdag wordt gedomineerd door rouw om de gevallen mijnwerker enerzijds en opluchting over de val van Vaca Diez anderzijds. Er wordt gesproken over een laatste nederlaag van het arrogante neoliberalisme en elitisme wat hij en zijn aanhangers vertegenwoordigen. Bovendien is er opluchting dat het conflict rond de opvolging op een democratische manier is opgelost en niet met behulp van militairen. Ondanks de vele moeilijkheden en ongelijkheden is er wel werkelijk wat veranderd in Bolivia en dat geeft hoop voor de toekomst.

uit:
 http://www.noticias.nl/achtergrond_artikel.php?id=890

meer info:
President Bolivia treedt af
Latinos Locos - 08.06.2005 18:24
 http://www.indymedia.nl/nl/2005/06/28385.shtml

 http://www.narconews.com
 http://www.noticias.nl
 

Read more about: globalisering

supplements
Blokkades groot succes! 
Riquelme! - 11.06.2005 17:19

Het straatprotest in Bolivia begint haar vruchten af te werpen. Brazilië en Argentinië, de belangrijkste afnemers van het gas, hebben verklaard naarstig uit te kijken naar alternatieven voor het Boliviaanse gas. Deze landen willen tevens hun investeringen stopzetten cq. terugtrekken.

Evo c.s. kunnen dus tevreden zijn: Bolivia weer een stukje armer, dichter bij de totale chaos en het droombeeld van een boeren- en arbeidersstaat à la Noord-Korea ligt voor het grijpen. Noord-Korea is het model waar vakbondsleider Jaime Solares in diverse interviews diep respect voor heeft betuigd. Ook Aymará-leider Felipe Quispe is voorstander van een staat, waarin de boer het voor zeggen heeft. Hebben we zoiets eerder gezien? O gut ja, Cambodja!

Met dergelijke leiders is het geen verassing dat de Indiaanse meerderheid niet via democratische wijze aan de macht kan komen. Laten we wel zijn: als je in de meerderheid bent, gebruik dan je stembiljet om die meerderheid te verzilveren. Door dommigheid bij de leiders is dit tot op heden nog niet gelukt, terwijl er sinds 1982 (invoering parlementaire democratie) genoeg kansen zijn geweest.

Voor dat jullie mij als reactionaire rechtse lul kwalificeren, even dit. Ik weet dondersgoed dat welvaart oneerlijk verdeeld is in dit land. Ik weet tevens heel goed dat de traditionele partijen corrupt zijn en het land meer slecht dan goed hebben gedaan. Maar dat weet iedereen al.

Wat ik wil belichten is het plurale karakter van de kwesties die het land verdelen, en dat de populistische praatjes van de oppositie óók geen oplossingen bieden voor de misère die Bolivia teistert. Bolivia is in potentie een rijk land en het wordt tijd dat er mensen opstaan die niet polariseren en niet corrupt zijn, maar opkomen voor de belangen van het land.

Ik had even goede hoop met Mesa, maar ik vrees dat de toekomst van Bolivia gitzwart is, omdat er geen ruimte is voor mensen die bruggen kunnen bouwen, in plaats van haat zaaien. En de lucht is momenteel helaas zwanger van haat......
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.