english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Update G8-aktievoorbereidingen
globalinfo - 19.06.2005 02:36

In de serie: er komt weer een G8-top aan wat nieuwe roddel en achterklap...




(een opgemaakte van dit verhaal vind je hier:  http://www.globalinfo.nl/article/articleview/631/1/2/)

Op de website van Dissent! Zijn meer en meer aanwijzingen en tips te vinden voor mensen die begin juli naar Schotland komen om deel te nemen aan de protesten. Hier vind je een overzicht van de aanwijzingen voor aanreizenden:  http://www.dissent.org.uk/content/view/220/104/

In een algemeen overzicht (dat gedeeltelijk vertaald werd op de website van De Vrije:  http://www.devrije.nl/archives/00000384.htm) wordt ook een kort overzicht gegeven van de overige activiteiten, dus naast die van Dissent!.

Zoals van G8 Alternatives. "(...) G8 Alternatives organiseert een Tegentop in Edinburgh op zondag 3 juli en een demonstratie naar Gleneagles op 6 juli, de openingsdag van de top. Deze demonstratie is door de politie in de ban gedaan, behalve een kleine manifestatie op grond waarvan G8 Alternatives haar plannen aan het heroverwegen is.".

Vanuit Dissent! werden de collega's van G8 Alternatives al maanden geleden gewaarschuwd dat ze waarschijnlijk geen toestemming zouden krijgen om te demonstreren bij het hotel. Groot manco in de voorbereidingen van G8 Alternatives is verder dat ze nauwelijk iets gedaan hebben aan de bij een dergelijke demonstratie behorende bijkomende zaken (infrastructuur, juridische bescherming, voedsel, ehba, etc.). Het lijkt erop dat ze voornamelijk mikken op een kortdurend symbolisch vertoon van getallen (en borden) en het daarbij willen laten. Dat is ook niet zo vreemd aangezien de organisatie gedomineerd wordt door de 'Bolsjevistische' SWP, die notoir zijn omdat ze nooit aan akties doen, maar wel graag pronken met die van anderen. In Nederland is de IS hun tak... De IS lijkt een beetje in de war geraakt van alle platformen, want heeft aanvankelijk aktief de oproep van Make Poverty History (MPH) lopen verspreiden (de brede koepel van gematigde ontwikkelingsorganisaties rond Bono en Geldof en zo) met het verzoek om die te ondertekenen. Toen de G8-landen vorig weekeind ingingen op een van de eisen van MPH en schulden van de armste landen ging schrappen, verklaarde de IS weer dat dat een "publiciteitsstunt van de G8 om het gezicht te redden" was. Als je zou willen vragen wat ze nu werkelijk willen, dan kun je zondag 26 juni terecht op hun 'Grote G8-Bijeenkomst' in Amsterdam waar SWPer Jonathan Neale (uiteraard voorgesteld als zijnde van G8 alternatives) de hoofdattractie is ( http://www.internationalesocialisten.org/)

G8 Alternatives heeft voor overnachtingen in overleg met de autoriteiten in Edinburgh een voetbalterrein gekregen waar volgens hen 15.000 mensen zouden kunnen overnachten. Onderdeel van de overeenkomst is dat het hele terrein omringd zal zijn door hekken en slechts een paar toegangswegen zal kennen. "Voor de veiligheid van de kampeerders" volgens G8 Alternatives ("A 1m high mesh wire fence will be erected around the camping area where there are no natural barriers. This will assist with security and define routes in and out of the camping area  http://www.g8alternatives.org.uk/admin/test/g8Mambo/content/view/148/150/). Maar waarnemers vrezen dat het ook handig is voor de politie als die mensen op zou willen pakken.

Overigens gaan er geruchten dat de Britse autoriteiten de ogen veel meer gericht hebben op Glasgow (aan de andere kant van het eiland, maar ongeveer even ver van G8 Golfoord Gleneagles af). Daar zou een groot deel van het lager personeel van de top gehuisvest moeten worden, waardoor het wel goed uitkomt dat alle aandacht ondertussen uitgaat naar Edinburgh.

Ondertussen puzzelt de politie in Edinburgh met de verwachting dat er honderduizenden (volgens Sir Bob wel een miljoen) mensen naar Edinburgh komen, waarvan een deel het niet bij het plichtmatige rondje-met-bordje zal laten. Volgens een artikel in de lokale krant Scotsman ( http://news.scotsman.com/scotland.cfm?id=670282005) houden ze er rekening mee dat geprobeerd zal worden hun eigen hoofdkwartier te blokkeren. Om die reden zal het gebied rondom het hoofdbureau afgezet worden. Ook allerlei andere gebieden zullen afgezet of extra beveiligd worden. En omdat ze niet zeker zijn dat het veiligheidsplan voor Gleneagles zelf (waar al 7 km hek omheen staat) goed genoeg is, is besloten om nog een tweede extra beveiligde ring om het hotel aan te leggen. Sommige multinationals in Edinburgh hebben hun personeel het advies gegeven om gedurende de G8-dagen niet in pak en stropdas door de stad te lopen.

Over Make Poverty History en de Grote Popconcerten is afgelopen weken al het nodige gezegd. (hier  http://www.indymedia.nl/nl/2005/06/28492.shtml, en hier  http://www.indymedia.nl/nl/2005/06/28262.shtml en hier  http://www.indymedia.nl/nl/2005/05/28083.shtml)

De incestueze relatie tussen MPH en de Britse regering lijkt naar een hoogtepunt te groeien nu minister van Financiën Gordon Brown heeft aangekondigd dat hij aan de demonstratie van 2 juli deel gaat nemen ( http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk_politics/4106096.stm). Hij was immers toch al door de organisatoren uitgenodigd als spreker. De Telegraafachtige pers in Schotland maakt de lezers al maanden bang met verhalen dat 'anarchisten' van plan zouden zijn om de demonstratie te verstoren. Dat hebben ze gewoon verzonnen, er is geen enkele groep die dat plant. Als er al ongereldheden gebeuren, kun je er gif op innemen dat dat het werk van politieprovocateurs is. Brown dreigt natuurlijk wel getaart worden als hij zijn hoofd laat zien.

Vanuit het Dissent!-netwerk zijn de eerste activiteiten in Glasgow al begonnen. Ze hadden al lang van tevoren het project Crea8 bedacht, om samen met buurtbewoners een buurt in Glasgow op te knappen die zich verzet tegen vernieling voor de aanleg van de M74-snelweg. ( http://www.dissent.org.uk/content/view/230/108/, zie  http://www.jam74.org/ voor de campagne tegen de snelweg.) Ook is er een aanlooppunt voor mensen die willen helpen met opbouwen van infrastructuur voor acties: G42-collective (24 uur open) Ook in Edinburgh zijn er twee. Zie de dissent! Website voor details:  http://www.dissent.org.uk/content/view/44/97/#accommodation)

Dissent gaat aktiekampen helpen doen ontstaan in de buurt van Gleneagles. Dit zal onder andere bij de stad Stirling zijn, op een ongebruikt stuk landbouwgrond bij een voetbalstadion, waar vanaf 3 juli naar schatting 5000 mensen terecht kunnen. Boeren of grondeigenaars worden onder druk gezet om eerdere afgegeven toestemming in te trekken (met het dreigement dat ze anders opdraaien voor eventueel ontstane kosten). Het kan zijn dat de toeloop zo groot zal zijn, dat er meerdere kleinere kampen zullen ontstaan. De kampen zullen grotendeels door de 'bewoners' zelf opgebouwd en gerund moeten worden, waarvoor onder andere het systeem van 'buurten' zal fungeren waarmee ooit eerder in de nobordercamps begonnen is. Voor informatie over de camps is een speciale website:  http://www.g8convergence2005.org/. Er zullen afzonderlijke delen van het kamp vanuit de antimilitaristische CND opgezet worden en door People & Planet voor studenten. Ook zij kunnen daarbij hulp goed gebruiken.

In de serie "Geldof Dissen" heeft zich nu ook voormalig minister van Ontwikkelingshulp Claire Short gevoegd. Ze vertelt in de Volkskrant van zaterdag 18 juni dat ze Geldof maar een blaaskaak vindt en dat de schuldenkwijtscheldingsmaatregelen volstrekt ontoereikend zijn en en ook nog eens uit ontwikkelingshulpgelden betaald worden (" een sigaar uit eigen doos"). Iemand anders vermoedt dat Geldof aan grootheidswaanzin leidt, nu hij voor z'n concerten ook de Paus, de Dalai Lama en nog zo'n merkwaardige hotemetoot uit de religie heeft uitgenodigd (de krant lag in de kroeg, dus moest even uit het hoofd citeren). In Het Parool (Amsterdams krantje) staat een dubbele pagina hagiografie van Bono.
Opmerkelijk fel was Noreena Hertz, degene die Bono altijd al z'n 'kennis' over economie heeft ingefluisterd en die afgelopen week haar aanstellingsrede voor de Universiteit van Utrecht hield. Alwaar ze fel uithaalde naar de hipocriete maatregelen van de G8 maar ook de voor haar zittende hoge academische heren de mantel uitveegde omdat ze niets deden aan alle ellende in de wereld. Dat is opmerkelijk omdat Hertz juist bekend staat als nogal gematigd en diplomatiek. Ze riep iedereen op om ook aan acties rond de G8 mee te doen.

Ondertussen is iedereen (bij de media/politiek) vergeten dat er ook zoiets bestaat als klimaatverandering, waarover de top volgens Blair ook zou gaan. De BBC heeft de hand gelegd op een concept-verklaring van de G8-landen ( http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk_politics/4102144.stm) zoals dat er in Gleneagles uit zou moeten komen. Wat eruit blijkt is dat de toch al niet al te straffe maatregelen die ze in mei beloofden te nemen, in de nieuwe versie verder afgezwakt zijn. Er zou nu zelfs geen overeenstemming meer bestaan voor de constatering dát er uberhaupt klimaatverandering bestaat, en ook zijn alle beloftes om geld te besteden aan oplossingen verdwenen. Dat zou vooral op wens van de VS zijn gebeurd. Volgens Friends of the Earth is de huidige verklaring "rampzalig". Maar Minister van Financien Brown verklaarde dat we ons geen zorgen hoeven te maken omdat "de enige verklaring die telt, die van Gleneagles zal zijn".

Een vermakelijk stuk in the Times  http://www.timesonline.co.uk/article/0,,71-1638224,00.html
Geeft ons inzage in hoe het er aan toe zal gaan in het hotel in Gleneagles waar de top plaats zal vinden (Wishfull thinking van The Times).

De bus vanuit Nederland naar het dissent!gebeuren zit inmiddels propvol, dus kaartjes daarvoor zijn ook niet meer te koop. Er zijn natuurlijk nog andere bussen en midelen van vervoer, waaronder die van het Belgisch Sociaal Forum ( http://www.wsf.be/wsf2/nl/news/index.php). Ook kun je de fiets/veerboot pakken en aansluiten bij een van de fietstochten:  http://www.g8bikeride.org.uk/ Mochten er nog mensen met personenauto's/busjes gaan en nog ruimte hebben voor meerijders, stuur dan een mailtje naar  info@globalinfo.nl, dan gaan we die koppelen.

Als tegenhanger van de limonademuziek van de Live8-crew (Elton John!) signaleerde het hier eerder al de Britse rap tegen de G8 'Riot' ( http://www.soundclick.com/bands/3/mrmanageftsyanyde_music.htm). Maar nu moet ook melding gemaakt worden van de Franse cd met 18 "titres pour ratatouiller les G8":  http://www.runtrip.net/%7Epublic/Compile.zip
Met daarop van heftige punk (Attack La Banque van Miss helium:  http://miss-helium.org/mp3/Miss_Helium_05_attaque_la_banque.mp3) tot gezapige chansons (Mais Qe fait la Police? Van Emile Pilas  http://emilepylas.free.fr/mp3/23-21-mais_que_fait_la_police.mp3)

Voor de rest kan alleen nog verwezen worden naar de bekende websites voor meer info en/of achtergrondinformatie:

Dissent!:  http://www.dissent.org.uk/
Nederland:  http://squat.net/scotland
Belgie:  http://www.stopg8.be/
Katern Ravage: (4 pagina's achtergrond en agenda enzo):  http://www.antenna.nl/ravage/index.htm?2005/nummer8/g8.htm~mainFrame
Alles over juridisch dingen in Schotland:  http://www.g8legalsupport.info/


 

Read more about: G8 globalisering

supplements
Geen woning geen kroning 
squat!net - 19.06.2005 04:24


Toch nog een kleine memo over het verschijnsel Geldof/Bono op de barricades: een quote uit het boek "de kroning en de woning", verschenen naar aanleiding van de kroningsrellen in Amsterdam 1980.



Was er een alternatief geweest voor het Amsterdams beleid? Ik vermoed van wel. Een popfestival in het Olympisch stadion met Fischer Z., Herman Brood, de Twentse groep Normaal en de groep Queen of Pink Floyd. Mijn keuze zou voor deze gelegenheid gevallen zijn op Queen en Normaal. En Herman Brood natuurlijk. Brood en spelen. Bussen aan het station, richting Queen en Normaal. De jeugd had een reele keus gehad tussen rellen en een popfestival. Muziek in plaats van geweld. Onder de begrotingspost relpreventie. Er zouden nauwelijks rellen zijn geweest. Maar relpreventie is een ander onderwerp. De voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, Th. Quene, memoreerde: 'Tien jaar geleden waren er bij de TT-races in Assen veel rellen. Toen kwam iemand op het idee tegelijkertijd een popconcert te houden. Dat werkte. Zo eenvoudig bleek dat te zijn' (Het Parool, 13 december 1980). Daar past wel een bedenking bij. Voor dit type nauwelijks gemotiveerde, stadion-achtige rellen kon dit in concreto werken. Maar bij goed gemotiveerde acties, zoals bijvoorbeeld tegen kernenergie en kernbewapening, is uiteraard een popconcert geen alternatief voor de deelnemers. Bovendien is zo'n manipulatie van oprechte democratische uitingen ongeoorloofd. Voor de 'kroning-en-woning-rellen' was deze laatste bedenking niet aan de orde. Met de bruikbaarheid van het alternatief zijn de rellen van 30 april dan ook gediskwalificeerd.



Website: http://squat.net/archiv/nl/kroningenwoning/oorzakenenreacties.html
 
meer websites  
globalinfo - 20.06.2005 00:54

Tweede poging, er floepte ineens wat weg, maar de belangrijkste paarden van stal waren vergeten vermeld te worden als het gaat om actuele invormatie:
Indymedia.Uk heeft een speciale afdeling voor G8-berichten:  http://www.indymedia.org.uk/en/actions/2005/g8/
En er bestaat ook een indymedia Schotland vol wederwaardigheden over G8-gedoe:  http://scotland.indymedia.org/

bussen via IS 
Chaoss - 20.06.2005 11:25

Via de IS zijn ook kaarten te koop voor de bussen. Wel iets duurder (150 euro), maar hier zitten toegangskaarten voor de tegentop bij inbegrepen.



Website: http://internationalesocialiten.org
 
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.