english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Grijze Wolven-bijeenkomst in Oosterhout
Ernst Haffmans - 31.01.2006 11:45

Op 4 februari aanstaande organiseert de Arnhemse organisatie Hoca Ahmet Yesevi Kultur ve Egitim Merkezi in een party- en congrescentrum een bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst zullen een aantal bekende Grijze Wolven-muzikanten optreden. Als slagroom op de taart zal bovendien de voorzitter van de Turkse Federatie Nederland als gast aanwezig zijn.

Onderzoeksgroep Turks extreem-rechts
 onderzoeksgroep@xs4all.nl

30 januari 2006

betreft: Grijze Wolven-bijeenkomst in Oosterhout

Gemeente Overbetuwe
T.a.v. B & W
Postbus 11
6660 AA Elst

Geachte B & W,

Op de website www.ulkudas.nl lazen wij een aankondiging van een bijeenkomst van de Turkse extreem-nationalistische Grijze Wolven in Oosterhout. Op 4 februari aanstaande organiseert de Arnhemse organisatie Hoca Ahmet Yesevi Kultur ve Egitim Merkezi (Cultuur- en educatiecentrum Imam Ahmet Yesevi) in party- en congres centrum Ardella (Groenestraat 6a, Oosterhout, 0481-482247) een 'culturele' bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst zullen een aantal bekende Grijze Wolven-muzikanten optreden als Mustafa Yildizdogan en Fehmi Günaydin. Als slagroom op de taart zal bovendien de voorzitter van de Turkse Federatie Nederland (TFN), Güven Isçi, als speciale gast aanwezig zijn (zie kopie aankondiging).

Hoca Ahmet Yesevi Kultur ve Egitim Merkezi en TFN
De Arnhemse vereniging heeft in het verleden aantoonbare banden met de Turkse Federatie Nederland (TFN) gehad. Zo stond het voormalige bestuurslid Dursun Usta als contactpersoon voor deze vereniging op een interne adreslijst van deze federatie (zie: www.xs4all.nl/~afa/comite/artikel/artikel93.html). Usta is vermoedelijk ook bestuurslid geweest van de TFN (zie: www.xs4all.nl/~afa/comite/boek/h13.html). Een ander bestuurslid, de ex-voorzitter Basri Dusunceli is een bekende oudgediende uit wolven-kringen. Zo was hij in de jaren tachtig al bestuurslid van een voorloper van de TFN, de Federatie van Turkse Verenigingen in Nederland.
Een andere indicatie die wijst op de extreem-nationalistische oriëntatie en gerichtheid op het gedachtegoed van de Partij van de Nationalistische Actie (MHP) uit Turkije is dat zij in april 1999 in Arnhem een herdenking organiseerde voor de in 1997 overleden 'grote leider' (basbug) Alparslan Türkes van deze partij. Deze bijeenkomst vond plaats in het Lorentz College. Tijdens de bijeenkomst hing een metershoog portret van Türkes in de aula. In de hal van het college werden die dag boeken en stickers verkocht. Sommige waren voorzien van het MHP-symbool, de drie halve manen. Op andere was het symbool van de Grijze Wolven te zien, een huilende wolf. De bijeenkomst werd georganiseerd door de al genoemde Dursun Usta. De school betreurde achteraf de zaal te hebben verhuurd. Directievoorzitter Boersma: "We staan geen politieke manifestaties toe in de school, zeker niet met een racistisch of fascistisch tintje. Als we dit van tevoren hadden geweten, was de school niet verhuurd. Dit hoef ik hier niet" (zie kopieën artikelen uit De Gelderlander). Er is geen aanleiding, ook al vanwege de nadrukkelijke aangekondigde aanwezigheid van Isçi, om te veronderstellen dat de Hoca Ahmet Yesevi Kultur ve Egitim Merkezi momenteel geen banden meer zou hebben met de TFN (zie voor meer informatie over de TFN de pagina's 30-33 van het bijgevoegde boek).

Muzikanten: 'Basbug's leven voort'
De bekendste Grijze Wolven-artiest tijdens de bijeenkomst is Mustafa Yildizdogan. Yildizdogan trad in het verleden op bij tal van bijeenkomsten van de Grijze Wolven. Bijvoorbeeld op het 4e congres van de TFN in Den Bosch op 5 januari 2002, het 5e congres van de Turkse Federatie België in Hasselt op 11 mei 1996 (onder de aanwezigen was Türkes), op het 24e congres van de Turkse Federatie Europa op 4 juni 2005 in Essen (met de huidige MHP-voorzitter Bahçeli), op het 22e congres van de Turkse Federatie Europa op 2 juni 2001 (weer met o.a. Bahçeli) in Oberhausen en op het 5e congres van de Turkse Federatie Frankrijk op 3 juni 2001 in Parijs (ook al met Bahçeli). Eén van Yildizdogan's hits betreft een lofzang op Türkes. We voegen onder aan deze brief de vertaling van dit lied toe. Een andere graag geziene gast bij de Turkse extreem-nationalisten is Fehmi Günaydin. Hij trad onder meer op tijdens het 22e en 24e congres van de Turkse Federatie Europa en op het 6e congres van de TFN in 2004.

Ideologie Grijze Wolven
De Hoca Ahmet Yesevi Kultur ve Egitim Merkezi uit Arnhem en de TFN maken deel uit van de beweging van de Grijze Wolven afkomstig uit Turkije. De twee genoemde organisaties zijn georiënteerd op de Turkse Partij van de Nationalistische Actie (MHP). De TFN werd in het verleden door voormalig minister Dijkstal aangeduid als mantelorganisatie van de MHP in Nederland. De Grijze Wolven van de MHP zijn een extreem-nationalistische beweging met fascistische trekken en heeft openlijke verbindingen met het criminele milieu in Turkije en Europa. Vanwege hun nationalistische opvattingen zijn Grijze Wolven in Nederland sterkt gekant tegen de integratie van Turkse allochtonen daar zij dit zien als een onaanvaardbare aantasting van hun Turkse identiteit. Bovendien gedragen deze Turkse nationalisten in Nederland zich zeer intolerant tegen andersdenkenden en etnische en religieuze minderheidsgroepen afkomstig uit Turkije. Zij worden (o.a. met gewelddadige middelen) bestreden omdat zij in hun ogen een ernstig gevaar zijn voor de eenheid van het Turkse volk.
Het lijkt ons onwenselijk dat de Hoca Ahmet Yesevi Kultur ve Egitim Merkezi in het party- en congrescentrum Ardella de gelegenheid krijgt om dergelijk gedachtegoed in Oosterhout uit te dragen en te werven voor haar organisatie en de Turkse Federatie Nederland. Een verbod van de bijeenkomst lijkt op zijn plaats.

Aanvullende informatie over onder andere de ideologie en de werkwijze van de Grijze Wolven treft u aan in het bijgevoegde boek. Tevens kunt informatie aantreffen over de Grijze Wolven op onze website www.alertafa.nl. We hopen u hierbij voldoende te hebben geïnformeerd en spoedig van u te horen. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u uiteraard ook contact opnemen met de onderzoeksgroep.

Met vriendelijke groet,
Namens Onderzoeksgroep Turks extreem-rechts,

Ernst Haffmans





Overmand door een gloeiend verdriet

In mist en nevel kwamen de Wolven
In Ankara bijeen
Heen ging de imponerende Plataan
Maar miljoenen laten hem niet alleen
Zijn liefde voor volk en vaderland
Stelde hem zwaar op de proef
Niet onder dekens sterft een Plataan,
Maar in het harnas
Wat moeten de Turkmenen in Kerkuk
Wat moet Turkistan zonder hem
Om geduld smeken wij, God almachtig
Want we staan zonder aanvoerder zwak
Overmand door een gloeiend verdriet
Dat ook door de sneeuw niet wordt gesmoord
Uit miljoenen kelen klinkt eensgezind:
Basbug's leven voort

Tekst en muziek: Mustafa Yildizdogan


- E-Mail: onderzoeksgroep@xs4all.nl Website: http://www.alertafa.nl
 

Read more about: anti-fascisme / racisme

supplements
Open brief aan de burgemeester van de gemeent 
Ernst Haffmans - 09.02.2006 17:13

Verslag in Türkiye van 7 februari 2006 -

Brief burgemeester Overbetuwe d.d. 02.02.06 -

Open brief aan de burgemeester van de gemeente Overbetuwe

Utrecht, 8 februari 2006

Geachte E. Tuijnman,

In uw brief d.d. 2 februari 2006 geeft u aan dat het niet het college van B & W is die over een eventueel verbod van de Grijze Wolven bijeenkomst in Ardella te Oosterhout van 4 februari jl. gaat, maar de burgemeester.

Wij zaten echter niet te wachten op een lesje staatsinrichting, graag hadden we gezien dat u inhoudelijk inging op onze brief. We weten allang dat enkel de burgemeester als hoofd van de politie van haar gemeente volgens vaste jurisprudentie een verbod kan uitvaardigen. Wij weten ook welke enorme beperkingen de vaste jurisprudentie waar u over spreekt met zich meebrengt. De openbare orde is natuurlijk niet zomaar bedreigd, het verkeer kan altijd wel ergens doorgang vinden en politie uit omliggende gemeenten kan altijd uw onvoldoende beschikbare personeel aanvullen.

Daar gaat het hier echter niet om. U is niet gebleken dat aan één van de 3 criteria uit de Wet Openbare Manifestaties voor een verbodsuitvaardiging voldaan wordt, dus doet u maar niets. Sterker nog, in dagblad De Gelderlander van 3 februari zegt u zelfs dat "het sowieso goed is er geen ruchtbaarheid aan te geven".

Deze zinsnede boeit ons mateloos. Waarom is het 'goed', nee zelfs, 'sowieso goed' om er geen ruchtbaarheid aan te geven? Wat weet u eigenlijk van deze bijeenkomst? Wat is er dat u eigenlijk liever niet had willen weten? Is er dan toch iets aan de hand?

Jazeker. Wij waarschuwen gemeentes en zaaleigenaren al jarenlang voor bijeenkomsten van de politieke organisatie Grijze Wolven, een extreem nationalistische Turkse beweging met banden in het criminele milieu. Dat vinden wij belangrijk omdat de Grijze Wolven een onderschat gevaar in de Nederlandse samenleving vormen; zij oefenen grote invloed uit op (delen van) de Turkse gemeenschap in Nederland en dragen een zeer intolerant, racistisch wereldbeeld uit, waarin de Turken een superieur ras vormen, die het liefst over het imaginaire Grote Turkse Rijk dat het gebied grofweg tussen de Chinese Muur en Wenen beslaat, willen heersen.

Hier in Nederland houden de Grijze Wolven, te beschouwen als verlengstuk van de politieke partij MHP in Turkije, zich onledig met infiltraties in de lokale Nederlandse politiek, het verkrijgen van een monopoliepositie in Turkse verenigingen in relatie tot gemeentebesturen in verband met subsidies, het onder controle krijgen van moskeeën, het mobiliseren en indoctrineren van jongeren en het onderdrukken van bijvoorbeeld legitieme Armeense lobby's ter erkenning van de Armeense genocide. Ook richten zij zich tegen Koerden, linkse Turken en Alevieten in Nederland. Daarnaast houden Grijze Wolven zich bezig met afpersing, wapen- en drugshandel, mensensmokkel en witwasserij. Onwenselijk, me dunkt.

Niet alleen wij beweren dit, ook instanties als de Algemene Inlichtingen en Veiligheids Dienst, onderzoekers als Frank Bovenkerk en Yücel Yesilgöz publiceren soortgelijke zaken. En als er dan in een brief aan de burgemeester wordt gewaarschuwd voor een dergelijke bijeenkomst, waarin uitvoerig wordt belicht dat het hier niet zomaar een culturele bijeenkomst betreft, dan krijgen we als antwoord dat "in Nederland individuen en organisaties de vrijheid genieten om bijeen te komen en hun opvattingen en meningen te uiten". Ook vindt de burgemeester het nodig om ons nog toe te voegen dat dit "grondwettelijk recht een belangrijke verworvenheid is in onze democratische rechtsstaat".

Beste mevrouw Tuijnman, daarvan zijn wij op de hoogte. Juist daarom doen we een beroep op uw bevoegdheden. Omdat in onze democratie niet alles is wat het op het eerste gezicht lijkt te zijn. Zodat u tijdig uw maatregelen kunt nemen ter verdediging van die rechtsstaat en een krachtig signaal kunt afgeven aan hen die deze democratische rechtsstaat met voeten treden.

Op de bijeenkomst met circa 2000 bezoekers van 4 februari in Ardella werd politiek bedreven, een racistische en extreem nationalistische politiek. De voorzitter van de Turkse Federatie Nederland, de mantelorganisatie van de Grijze Wolven in Nederland, heeft een toespraak gehouden, in tegenstelling tot wat de organisatie van tevoren liet weten. Ook de voorzitter van de bij de TFN aangesloten Arhemse organisatie Hoca Ahmed Yesevi Türk Kültür ve Egitim Merkezi hield een toespraak. De Turkse consul uit Deventer, in het verleden vaker aanwezig bij Grijze Wolvenbijeenkomsten en niet bepaald neutraal te noemen, gaf ook acte de presence.

Die voorzitter van de TFN, Güven Isçi, vond het nodig om de genocide op de Armeniërs te ontkennen en zelfs om te draaien. Volgens de Grijze Wolven heeft er immers een genocide op Turken plaatsgevonden! Ik neem aan dat ik u niet hoef te vertellen wat er de vorige eeuw heeft plaatsgevonden, dit is uit en te na gedocumenteerd en bewezen. Deze vorm van revisionisme, zoals toegepast door Isçi, is één van de ernstigste na de ontkenning van de Holocaust.

Dit vond allemaal onder uw verantwoordelijkheid plaats. U had kunnen ingrijpen, maar deed dit niet. Niet alles wat niet verboden is volgens de wet, is moreel en of maatschappelijk toelaatbaar. U als bestuurder moet een afweging maken tussen het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht om gevrijwaard te blijven van racisme, belediging en in dit geval ook nog genocide-ontkenning, wat als zeer kwetsend kan worden opgevat. Als u aankomt met dat het hier een zogenaamd besloten bijeenkomst betrof, bestrijd ik dit al bij voorbaat. Openbare aankondigingen, aanwezigheid van de pers, niks geen beslotenheid.

Waarom reageren bestuurders toch altijd zo gepikeerd als zij ergens op gewezen worden? Signalen van verontruste burgers, jawel, zo zien wij onszelf, zouden toch serieus genomen worden, sinds er een enorme kloof tussen burgers en politiek werd geconstateerd? Of is het de blinde vlek van het feit dat racisme toch niet kan bestaan onder een groep die zelf vaak slachtoffer is van discriminatie en racisme? Dat lijkt me toch heden ten dage zeer achterhaald.

Hoe zou u reageren als blanke, nationalistische boneheads een concert zouden geven met hun huiszangers, in Ardella in Oosterhout? Is dat ook cultureel? Zou u dan liever ook "sowieso" geen ruchtbaarheid eraan geven? Waarom meten met twee maten?

Hopelijk blijft het bij deze ene keer en grijpt u de volgende keer wel in. Tot dan zal uw gemeente in de annalen van de geschiedenis van de Grijze Wolven in Nederland worden bijgeschreven als de zoveelste overwinning op naïeve bestuurders.

Graag hoor ik van u een antwoord op de in deze brief opgeworpen vragen.



E-Mail: onderzoeksgroep@xs4all.nl
Website: http://www.alertafa.nl
 
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.