english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Belastingdienst open source?
jaap - 14.03.2006 14:54

De belastingdienst gaat digitaal. Steeds meer aangifte-formulieren kunnen via de computer worden ingevuld. Voor een aantal aangiftes is aangifte per computer zelfs al verplicht. Maar van Open Source hebben ze bij de belastingdienst nog steeds geen kaas gegeten.




Sinds 2004 moet de inkomstenbelasting voor ondernemers per computer worden ingevuld. Voor de inkomstenbelasting 2004 ontwierp de belastingdienst een formulier in het Adobe PDF formaat. PDF mag dan voor "Portable Document Format" staan, het formulier bleek minder portable dan gewenst en Adobe moest eerst met een nieuwe Linux-versie van Acrobat Reader komen voor het formulier in te vullen was zonder Windows of MacOS te gebruiken.

Bij de aangifte van de inkomstenbelasting 2005 zijn er opnieuw problemen. Dit keer is op de belastingdienst-website een aangifte-programma te downloaden, dat direct onder Linux zou moeten werken. Het programma lijkt identiek te zijn aan de Windows- en Mac-versie en is een verademing ten opzichte van het amateuristische PDF-bestand van vorig jaar. Maar er is één probleem: het programma weigert de aangifte te versturen naar de belastingdienst!

Na het invullen van alle gegevens blijkt het onmogelijk de aangifte te versturen. De belastingtelefoon biedt geen uitkomst: de Linux-versie blijkt daar onbekend. De foutmelding wordt genoteerd en enige dagen later belt een technicusvan de belastingdienst mij terug. De technicus constateert dat er “inderdaad kennelijk iets mis gaat”, maar weet ook geen oplossing. Hij suggereert dat het veel gemakkelijker zou zijn om de aangifte gewoon even op een Windows-PC te doen.

Als ik zeg dat ik liever wacht tot het probleem opgelost is, zegt hij toe dat een andere technicus mij nog gaat bellen. Dat is tot nu toe niet gebeurd. Om het de belastingdienst zo gemakkelijk mogelijk te maken, heb ik dezelfde Linux-versie geinstalleerd als die waarop het programma ontworpen en getest zou zijn. Ook dan geeft het programma hetzelfde resultaat.

De enige oplossing die technici van de belastingdienst tot nu toe konden verzinnen was het importeren van de gegevens in de Windows of Mac versie van de aangifte-software. Maar er is een goede reden waarom er een Linux-versie op de belastingdienst-website staat, namelijk dat de belastingdienst burgers niet mag verplichten software van welke fabrikant dan ook te kopen om belasting-aangifte te doen!

De kern van het probleem zit niet zozeer in het Linux-programma, maar in de houding van de belastingdienst. Een programma is altijd te repareren en misschien is er zelfs wel een trucje waarmee het met het huidige programma lukt om aangifte te doen. De kern van het probleem zit in het feit dat de belastingdienst nog steeds niet begrepen heeft wat “open source” nu eigenlijk is.

De aangifte-software van de belastingdienst draait weliswaar onder Linux, de software zelf is nog steeds closed source. Ik kan de broncode niet downloaden van de belastingdienst-website. Kon dat wel, dan had ik het probleem waarschijnlijk binnen enkele minuten kunnen verhelpen en had de belastingdienst geheel gratis een wel werkende versie op hun website kunnen zetten.

In plaats van slecht werkende software voor Linux te schrijven, had de belastingdienst beter de specificaties op de website kunnen zetten, waaraan een digitale aangifte inkomstenbelasting moet voldoen. Op die manier kan de open source community zelf software ontwikkelen, waarmee aangifte gedaan kan worden. De enige reden dat er in Nederland zo weinig open source boekhoud-software is, is dat de belastingdienst en banken stiekum doen over de manier waarop ze digitaal communiceren. Welk belang de belastingdienst daarbij heeft ontgaat mij geheel, misschien is het een misplaatst idee dat de techniek veiliger is als gewone mensen niet weten hoe het werkt (security through obscurity). Ik geloof meer in duidelijk zichtbare beveiliging, waarvan techneuten kunnen zien en testen of het inderdaad veilig is of niet.

Mocht je aangifte inkomstenbelasting 2005 moeten doen, probeer dan de Linux-versie eens! Lukt het je ook niet om de aangifte te versturen, vraag dan direct per brief uitstel van aangifte aan bij het regiokantoor. Wie weet laat de belastingdienst dan volgend jaar de ontwikkeling van Linux software over aan de open source community en geven ze eindelijk de specificaties vrij.
 

Read more about: media

supplements
some supplements were moved to the "ruis" page
Schrijf je eigen belasting programma. 
Belastingsjit - 15.03.2006 01:12

Laten we het nu ff op de praktische kanten hebben.

1) Bij het maken van een belastingprogramma dien je wel rekening mee te houden dat het ieder jaar is weer anders is, dus moeten wijzigingen in het programma aangebracht worden. Dus het is goed dat de belastingdienst met dit soort software uitkomt, maar het moet dan wel natuurlijk werken. Ook de printroutines van de Linux versie zijn NIET fraai.

2) De belastingdienst wil ten alle tijde voorkomen om het programma voor jouw situatie voordeliger aan te passen en deze aan argeloze consumenten te verspreiden. Aan de moet je niet gedwongen worden tot het gebruik van Windows en Wintel/AMD processoren, terwijl vanuit het oogpunt van de belasting niet voor ieder OS en iedere CPU een aparte versie te maken.
Een aangifte via een https pagina maken kan een praktische oplossing zijn. Dit werkt op alles, maar privacy zaken moeten uitgezocht worden. Dit laatste is uiteindelijk beschikbaar voor ieder OS met een W3C compatible browser. Een andere oplossing is een belasting ISO of CD-ROM die self-bootable is.

Je kunt nog steeds de privé aangifte op papier invullen. Dit vind de belastingdienst niet leuk, want dat kost ook al extra werk om alles in de computer in te voeren. - Importeren in een Windozebak - Dit is alleen de aangifte copieren IDB bestand copieren in de folder ~/belastingdienst/ib2005 naar de belastingprogramma directory copieren- Niet principieel, wel makkelijk. - Er staan helaas genoeg windoze bakken her en der.

Op papier 
Jaap - 15.03.2006 11:51

Inkomstenbelasting op papier mag wel voor particulieren, maar niet voor zelfstandig ondernemers (lees freelancers en iedereen die geen vaste baan heeft, grotere bedrijven gebruiken niet de software van de belastingdienst maar eigen boekhoudprogramma's).

Overigens schijnt het aangifteprogramma voor particulieren (ib2005ux) onder Linux minder problemen te geven dan de aangifte voor ondernemers (wa2005ux).

Natuurlijk kan ik van iemand een windows computer lenen en daarop aangifte doen. Maar dan heeft Micro$oft dus toch weer gewonnen: zonder hun geen belastingaangifte. Het ging er niet om dat ik zo graag aangifte wil doen, het ging er om dat ik dat graag wil doen zonder proprietary software te gebruiken!

uitstel 
Michiel - 15.03.2006 12:43

Je hoeft overigens nog lang geen aangifte te doen. Je krijgt nog een aanmaning in oktober en dan heb je zeker tot eind november om hem te versturen. Mocht je daardoor in de problemen komen met je draagkrachtmeting voor studieschuld, dan verstuur je daarvoor gewoon een formulier zonder IB verklaring. Je kunt die verklaring er later nog aan toevoegen, maar dan geldt evengoed de eerste instuurdatum. Ik doe het al drie jaar zo. Wel handig om er even bij te protesteren dat de software het op jouw computer niet doet, anders leren ze nooit iets.
Gewoon op papier doen 
Rob van der Putten - 15.03.2006 12:58

Ik zou, ook als ondernemer, gewoon een papieren aangifte doen.
Daarnaast staat er op de belastingsdienst website wel wat info voor ontwikkelaars. Ze mogen deze info ook niet weigeren, want dan krijgen ze de EC op hun nek.
Je zou dus in principe gewoon zelf een open source versie kunnen schrijven.

Overigens heb ik vernomen dat de belastingsoftware direct naar de belastingdienst wil mailen, ipv via een smart host. Dit schijnt vaak een bron van problemen te zijn.



E-Mail: rob@sput.nl
Website: http://www.sput.nl/
 
beter wel op tijd aangifte doen 
vullis - 16.03.2006 09:37

Het is waar dat als je nu niet op tijd aangifte doet (dus na 1 april), dat de belastingdienst dan pas veel later aanmaningen stuurt, en dat je zonder probleem dan in augustus (of misschien zelfs later) aangifte kan doen.

Maar pas op: het jaar daarop krijg je veel sneller boetes als je te laat bent. Dus zo lang het kan, kan je beter gewoon op tijd aangifte doen.

Maar als het aangifte programma wat je gekregen hebt niet werkt, ja, dan kan je wellicht beter nu wat te laat aangifte doen, in de hoop dat 't programma van volgend jaar beter werkt, zodat je volgend jaar op tijd aangifte kan doen.
works for me 
reinouts - 17.03.2006 22:56

Wat kan ik zeggen. Bij mij werkte het. Neemt natuurlijk niet weg dat die software die notabene van belastinggeld gebouwd is, best onder een vrije licentie verspreid had mogen worden.
work around 
henk - 20.03.2006 17:16

Je kan de aangifte ook nog steeds op floppy versturen
open source 
ja - 23.03.2006 21:47

Je kan je bij de belastingdienst aanmelden als softwareontwikkelaar en je krijgt alle benodigde specificaties waaraan je moet voldoen om software te schrijven. Alleen wie gaat dit oppakken en elk jaar de wetswijzigingen verwerken in een nieuwe versie? Als je geen verstand hebt van fiscaliteit lijkt het me geen makkelijke klus. Kijk maar naar de inkomstenbelasting aangifte voor ondernemers deze is zeer omvangrijk/complex.
Bealstingaangifte + Linux= prima 
Schoenmakers - 18.04.2006 12:27

Ik heb een Knoppix versie en heb met (veel) succes zowel vorig jaar als dit de aangifte kunnen invoeren EN probleemloos versturen.

In de jaren ervoor gebruikte ik de Windoze versie onder VMWare en ook dat liep prima inclusief versturen.

Ik verwacht dat je met de tools die Linux biedt vrij snel kan uitvinden WAAROM versturen faalt. bv Loggen waarheen het programma probeert te verbinden en in welke fase van versturen het misloopt.

mvg

Kees

E-Mail: keess2@schoen.mine.nu
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.