english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Mijn stembiljet is een kassei (anti-CPE)
De Nar - 30.03.2006 16:00

Uit de Nar, gratis maandelijkse anarchistische krant, april 2006. www.denar.be

voorpagina nar 204
voorpagina nar 204

MIJN STEMBILJET IS EEN KASSEI

Frankrijk staat opnieuw in brand. Niet meer dan vier maanden nadat de jongeren uit de banlieues van de grootsteden de lont staken aan hun dagelijkse ellende en verveling, worden verscheidene universiteiten bezet uit protest tegen het CPE (voorlopig tewerkstellingscontract – Contrat Première Embauche). Deze maatregel moet de tewerkstelling van jongeren door werkgevers aanmoedigen door hen quasi over te leveren aan willekeurig ontslag gedurende de eerste twee jaar. Net als een viertal maanden terug worden de protesten gewikt en gewogen aan de studentenopstand van mei '68 en systematisch te licht bevonden door de woordvoerders van weleer.


Wij hadden geen angst voor de toekomst

Bezette universiteitscampussen, barricades, woelige betogingen, opgebroken straatstenen, projectielen door de vitrines van de kapitalistische droomfabriek... Vele vijftigers moeten de laatste weken opstootjes van nostalgie gehad hebben bij het zien van dat alles. Maar natuurlijk staan de zaken er nu anders voor en de grijzende grootlichten van toentertijd staan te popelen om te wijzen op de vele verschillen met hun 'offensieve' beweging. De studentenbeweging van vandaag zou getekend zijn door angst en onzekerheid en enkel defensief vasthouden aan verworven rechten. En zo ontwapenen de verlichte geesten, die ook van '68 de beweging van het huidige progressieve establishment maakten, in één beweging ook de revolutionaire ambities van maart '06. De Franse jongeren zouden in een conservatieve reflex proberen vasthouden aan sociale rechten die eigenlijk voorbijgestreefd zijn: “Weet Frankrijk wel dat de 21ste eeuw nu al enkele jaren aan de gang is?” en “het is niet makkelijk om te begrijpen waarom al die mensen op straat komen (...)” (1). Heeft het jonge volkje dan niet door dat de toekomst ligt in permanente bestaansonzekerheid en onvoorwaardelijke dienstbaarheid aan de eisen van de vooruitgang, de markt en haar werkgevers? De grote pieten van mei '68 hadden inderdaad geen angst voor de toekomst. Het zijn de jongeren van vandaag die met hun schrikwekkende toekomstdromen geconfronteerd worden.


Adders in de schoot van de beweging

Van meet af aan werd het oproer in Frankrijk gekentekend door vergaande samenwerking met en overname door klein-linkse autoritaire groepen, maar ook gezetelde vakbonden en politieke partijen kregen hun vrije zeg. De studenten die de opstand aanzwengelden, tonen zich wat dat betreft voorbeeldige kinderen van de valse democratische tolerantie. Een woordvoerder van de studenten zegt bijvoorbeeld hoopvol: “De beweging wordt breder. De vakbonden doen nu mee, de socialisten moeien zich ermee.” En de gevolgen van deze valse start uiten zich in een hervormingsgezindheid die elke revolutionaire ambitie bij voorbaat de nek omdraait: “(...) Maar wij zijn heel praktisch. Het gaat om het behoud van onze rechten. (...)Daarom zijn ook de eisen veranderd: het gaat nu meer om het beleid van premier De Villepin.” (2) De dictatuur van de democratische vorm tekent zich ook duidelijk af binnen de studentenpopulatie zelf. Zo beroepen de stakingsbrekers zich op dezelfde logica van democratische rechten en uitgeholde verdraagzaamheid. “Ik heb er toch recht op om mijn studie gewoon te doen? Actie voeren of protesteren kan je ook op een niet-egoïstische manier doen, zonder dat anderen er de dupe van worden.”, zo een verontwaardigde Parijse studente. “Dat is toch niet democratisch?” (3) Dat de studenten niet vies zijn van een flinke scheut politiek pragmatisme blijkt ook uit een opiniepeiling naar de politieke voorkeur van de Franse student. (4) De laatste maand zouden de studenten sterk naar links opgeschoven zijn, terwijl in november en oktober, tijdens de rellen in de banlieues, de studenten nog sterk verrechtsten. Vanzelfsprekend is de ene student de andere niet en kunnen we van woordvoerders niet veel meer verwachten dan een onvoorwaardelijke bereidheid tot dialoog. Een groot deel van de betogers lijkt deze bereidheid tot dialoog helemaal niet te delen. Vraag is of en hoelang de mensen in de straat de woordvoerders en onderhandelaars zullen kunnen blijven overstemmen.


De voorsteden en retour

Uit de politieverslagen over de gearresteerden blijkt dat een deel ervan helemaal geen student is, maar afkomstig is uit de banlieues van de grote steden. En feitelijk heeft het CPE niet in de eerste plaats gevolgen voor (hoger)geschoolde jongeren, maar voor élke jonge werkloze. Het spreekt voor zich dat de situatie in de Franse voorsteden allesbehalve verbeterd is sinds de repressie de opstand verstikte. De burgemeester van Clichy-sous-Bois waarschuwt dat er “een soort stadsguerrilla aan het ontstaan is” en de Minister van Binnenlandse zaken Sarkozy zélf: “Er bestaat het gevaar dat de opschudding onder scholieren en studenten de agitatie in de banlieues, waar de spanning nog te snijden is, opnieuw doet opflakkeren.” Het eventuele succes en de uitbreiding van de protesten in Frankrijk hangt af van de mate waarin en de kwaliteit waarmee de studenten zich kunnen radicaliseren en de handen in elkaar kunnen slaan met de jongeren die niets meer te verliezen hebben. Enkel een dergelijke overeenkomst kan de protesten losweken en vervreemden van hun woordvoerders. Op voorwaarde van die breuk kan in de straten de ruimte geopend worden voor een sociale kritiek die niet verkoopbaar is; die mededeelbaar, maar niet onderhandelbaar is.

Henk Verbrugge


1)Peter Vandermeersch, La France, reveillez-vous De Standaard, 20 maart, 2006.

2)Maxime Fardun in De Standaard, 20 maart, 2006.

3)Lucie Duhays in De Standaard, 20 maart, 2006.

4)Poussée à gauche chez les jeunes selon IFOP, Le Monde, 24 maart, 2006.



KRONIEK ANTI-CPE ACTIES VAN DE VOORBIJE MAANDEN

Deze kroniek is allesbehalve volledig. De acties en gebeurtenissen werden uitgepikt op een kwalitatieve basis dat aantoont hoe het conflict uitbreiding nam en neemt.

16/02 - In verschillende Franse steden worden universiteiten en scholen bezet en geblokkeerd in verzet tegen de CPE. De actiedag was nationaal afgekondigd.

17/02 - In Rennes eindigt een betoging van een 10 000tal mensen tegen de CPE in een aanval op het politiekantoor van de stad. Overal in de stad breken rellen uit, er worden barricades opgericht en er wordt slag geleverd met de oproerpolitie.

1/03 - Een hondertal studenten bezet het Algemeen Secretariaat voor Tewerkstelling in Nantes.

4/03 - In Toulouse worden een geblokkeerde school en een bezette universiteit aangevallen door de politie. De dag zelf marcheert er een gigantische betoging door de straten om de strijd tegen de CPE hoe dan ook verder te zetten. Studenten en scholieren blijven voor het grootste deel in staking.

6/03 - In Nantes wordt het hoofdkantoor van de MEDEF (syndicaat van Franse patroons) kortstondig bezet door een hondertal studenten.

7/03 - In Grenoble wordt een McDonalds en het hoofdkantoor MEDEF een dag lang bezet gehouden door jongeren. Ook in Brest wordt het hoofdkantoor van MEDEF bezet.

7/03 - In Lille breken er rellen uit voor het kantoor van de rechtse partij UMP en voor het politiecommissariaat na een betoging tegen de CPE. Ook in Toulouse komt het in de centrum van de stad tot zware rellen. Een flik en een journalist worden het ziekenhuis ingemept.

8/03 - In Poitiers, Rennes en Tours bezetten betogers tegen de CPE de treinsporen. De treinen lopen gigantische vertragingen op. De Franse spoorwegmaatschappij dient klacht in tegen onbekenden voor de opgelopen schade. De betogers worden uiteindelijk van de sporen gejaagd door bataljons oproerpolitie.

8/03 - In Rouen passen studenten en precairen de zelf-reductie toe en eten met enkelen honderden tegelijk gratis in het studentenrestaurant, dat geprobeerd had te sluiten tijdens de bezetting van de universiteitscampus.

8/03 - In Parijs vindt een wilde betoging plaats voor het parlement, waarbij het verkeer meerdere uren wordt verstoord. De oproerpolitie slaagt er pas na uren in de betoging uiteen te drijven.

9/03 - De vierde etape van de wielerkoers Parijs-Nice wordt geblokkeerd door anti-CPE betogers.

9/03 - In Rennes worden verschillende interimkantoors en banken aangevallen met stenen en verfbommen tijdens een betoging tegen de CPE. Een 5000-tal jongeren levert daarna slag met de oproerpolitie.

10/03 - De universiteit van de Sorbonne in Parijs is al dagen bezet door stakers. De oproerpolitie heeft blokkades gelegd rond het gebarricadeerde gebouw. Enkele honderden jongeren slagen echter een bres in het politiecordon en vervoegen de stakers in het gebouw.

11/03 - De oproerpolitie valt de Sorbonne binnen. 31 politie-agenten raken lichtgewond tijdens de verdediging van het gebarricadeerde gebouw door de bezetters. Buiten het gebouw breken er aan het politiecordon opnieuw zware rellen uit. Kort na mindernacht is de Sorbonne uiteindelijk ontruimd.

16/03 - Aan de marge van een grote anti-CPE betoging in Parijs breken serieuze rellen uit. 35 politieagenten raken gewond, 9 worden met zware verwondingen opgenomen in het ziekenhuis. Ook in verschillende andere Franse steden vinden betogingen plaats en breken er rellen uit. In het totaal zullen er meer dan een half miljoen jongeren die dag betoogd hebben tegen de CPE.

16/03 - In Nantes slagen jongeren erin hun gearresteerde kameraad vrij te krijgen door het politiecommissariaat te belegeren. De jongen was opgepakt omdat hij grafitti had gespoten tijdens de betoging tegen de CPE die dag in Nantes.

16/03 - 's Nachts komen een 1000tal jongeren tezamen in het centrum van Nantes. Ze smijten met molotovcocktails naar de ordetroepen, het politiecommissariaat en het kantoor van de rechtse partij UMP.

17/03 - In Seine-Sainte-Denis en Bobigny monden scholierenbetogingen uit in rellen. Verschillende winkels worden geplunderd, heel wat infrastructuur wordt vernietigd. In Essonne vernielen betogers na een CPE-betoging in volledig winkelcentrum.

18/03 - Actiedag in heel Frankrijk. In ongeveer alle grote Franse steden vinden betogingen plaats die vergezeld gaan van zware rellen. De politie geeft voor het eerst toe dat het niet alleen om studenten gaat, maar ook om 'links-radicalen', 'rechts-extremisten' en vooral veel jongeren uit de banlieues. In Parijs raken 34 flikken gewond, en worden overal rond de Sorbonne barricades in brand gestoken. Er gaan winkels en auto's in vlammen op. In Marseille breekt een heuse stadsguerilla uit, waar goed voorbereide groepjes jongeren molotovs smijten naar de ordetroepen, kapitalistische en staatsinfrastructuren. 's Nachts gaan de rellen in de meeste steden door. In het totaal loopt het aantal gewonde flikken op tot enkele honderden...



- E-Mail: info@denar.be Website: http://www.denar.be
 

Read more about: europa

supplements
some supplements were moved to the "ruis" page
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.