english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
GroenFront! Lente Gathering - 6 en 7 mei 2006
Vrienden van GroenFront! - 30.04.2006 14:37

Kom naar de GroenFront! Lente Gathering
[programma onderaan] De GroenFront! Gathering is er voor iedereen die betrokken is bij radicale ecologische directe actie, maar zeker ook voor iedereen die dat zou willen zijn. Twee dagen lang een plaats om rond te hangen, te discussieren, van elkaar te leren, mensen te ontmoeten, complotten te bekokstoven, te informeren en strategieen door te nemen, kampvuur te stoken en je te laten inspireren.


Poster is van 100% gerecycelde bits
Poster is van 100% gerecycelde bits

Lokatie Lente Gathering 2006: ergens in België,
Hoe kom je er: Schrijf postbus 85069, 3508 AB Utrecht, Nederland
Mail gathering2006(at)groenfront.nl
Voicemail (0031) (0)84 8666018 en meld je aan.

DIY Kinderopvang aanwezig, honden en journalisten niet gewenst.

Het programma
(voor het programma met weblinks: zie onze eigen website)

Tipje van de sluier: het programma voor de GroenFront! Lentegathering 2006. Ook dit jaar weer een mix van praktische workshops en diepgravende discussies, presentaties en brainstorms. Een GroenFront! Gathering kent een hoog Do-It-Yourself gehalte. Verwacht geen kant en klaar verhaal maar ga er vanuit dat je zelf mee mag doen.

Praktische workshops

Natuurlijk de evergreen: klimmen. Zowel voor beginners als gevorderden, neem je klimspullen mee. Verder workshops over het bouwen van Lock-ons, permacultuur, omgaan met de media, DIY- geneeskunde, onderzoek doen en veiligheid op de computer en daar buiten. En dat is nog niet alles.

Het programma

GroenFront!Centraal thema in het programma ben jij. Ja jij, en vooral wat jij kan doen om GroenFront! nog groter, hipper, leuker, krachtiger en effectiever te maken.

Naast discussies en de workshops is er overheerlijk bio-vega eten, een bieb, haardvuur, boekenstand en merchandize, bands en verschillende films.

Aktievoeren voor beginners Tips en trucs voor het blokkeren en bezetten, en alles wat daar bij komt kijken.

Wat is EarthFirst! Een inleiding voor iedereen die nog niet bekend is met de geschiedenis en achtergronden van EarthFirst! en GroenFront! Met aandacht voor de ideeën die aan de basis hebben gestaan van deze milieubeweging, de vele campagnes en de principes waaraan wordt vastgehouden.

Lock-ons Bij niet-gewelddadige directe acties is de Lock-On niet meer weg te denken. In deze workshop allereerst een introductie in wat een lock-on is en wat er bij het gebruik ervan komt kijken. Daarna kijken we hoe de plici die dingen probeert open te krijgen. Aan de hand van voorbeelden uit o.a. de Schinveld en Total campagne gaan we vervolgens op zoek naar de ultieme lock-on. Naast creativiteit in het ontwerp ook tips over lassen en beton gebruik.

Veilig communiceren via internet In principe valt e-mail, net zoals gewone post onder het briefgeheim, in de praktijk is het echter vrij gemakkelijk voor iemand met de nodige technische kennis om dat briefgeheim te schenden als je e-mails onbeveiligd verstuurd. Toch bestaan er manieren om dat moeilijk te maken. IRC Mensen die onder de noemer van Groenfront! actie voeren wonen verspreid over heel Nederland en België. Onderling afstemmen en vergaderingen gebeurd best face to face, maar het is meestal tijdrovend en het kost geld. Groenfront beschikt over een eigen chatkanaal op de indymedia chatserver voor overleg kan dus van dat kanaalgebruik gemaakt worden om rechstreeks met elkaar te kunnen communiceren. IRC is vrij eenvoudig te gebruiken als je eenmaal weet hoe het moet, je hoeft echt geen computernerd zijn. Tijdens een korte workshop leggen we uit hoe het in elkaar zit en gaan we oefenen.

Clandestine Insurgent Rebel Army In deze interactieve workshop zullen de rebellen van de Nederlandse en Belgische eenheden een training geven over hun subversieve strijd tegen autoriteit en kapitalisme. In deze strijd proberen ze door grappen en grollen autoriteit te ondermijnen en vooral verwarring te zaaien door de draak te steken met het gezag. Volgens CIRCA schuilt er in ieder een losbandige clown dus probeer zelf uit welke clown er in jou verborgen zit en hoe je die kunt inzetten in je activisme.

Mediatraining Of en hoe een actie in de media komt heb je niet steeds zelf in de hand, net daarom is het heel belangrijk om zo zorgvuldig mogelijk met de media om te gaan. Zeker televisie is belangrijk, daarom gaan we leren hoe een goed televisie-interview te geven en dat ook inoefenen.

Een actiekamp organiseren Hoe organiseer je je eigen Schinveld, Lappersfront in het bos bij jou om de hoek. Wat komt er allemaal bij kijken.

Gentechnologie Het is weer lente, overal zijn boeren bezig hun land in te zaaien. Her en der wordt ook weer begonnen met het aanleggen proefvelden met genetisch gemodificeerde gewassen. Hoe staat het er voor met gentech in de benelux, de stand van zaken, Daarna uitleg over 'nachtelijk tuinieren' , hoe werkt het 'ontsmetten' van een GMO proefveld.

Gevangen eco-activisten in de VS In de VS werden onlangs verschillende mensen opgepakt op verdenking van brandaanslagen en zware vernielingen bij bedrijven en onderzoekscentra. De activisten beweren hier niets mee te maken te hebben, maar lopen wel kans op levenslange gevangenisstraffen door beschuldiging van terrorisme. Wat kunnen en gaan wij hier voor die mensen doen?

Klimmen Wederom een snelcursus klimmen voor wie het eens hogerop wil zoeken of sneller boven wil zijn dan de grijpgrage armen van de politie. In deze training worden de belangrijkste knopen uitgelegd en kun je eens proberen hoe je langs een touw veilig omhoog en weer omlaag komt.

D‚Hoppe Het stort is dicht, de zavelputten zijn (voorlopig) gesloten, maar daarmee is de strijd nog niet gewonnen. Marcel Fort is bezig om al zijn geld uit z'n vennootschappen te halen, maar er is nog een sanering te betalen. In het bos zijn inmiddels beetje bij beetje tot 150 bomen gekapt, door een ambtenaar van Eaux et Forrets, die een heel eigenzinnige lezing heeft van de wetgeving staat iedereen juridisch buiten spel, ondertussen durft nog nauwelijks iemand het bos in... hoe moet het nu verder?

DIY-DOKTEREN Plaats je jezelf onder (een van) de noemers: do it yourself, anti-kapitalistisch, anarchistisch, zelfvoorzienend of anti-civilisation, om maar een paar kreten te noemen? Dan zou je misschien je principes ook eens op je lichamelijke en psychische gezondheid kunnen toepassen. In plaats van naar de drogist te gaan voor weer een pakje paracetamol of naar de dokter voor een vage klacht is het misschien tijd om meer te leren over je lichaam, ziektes en eenvoudig zelf te maken medicijnen tegen simpele klachten als verkoudheid, hoofdpijn, wondjes. In deze workshop gaan we iets vertellen over een werkgroep Reclaim Your Body die we opgezet hebben die zich hiermee bezighoud en kennis over je lichaam en genezing wil verspreiden. Verder bespreken we een simpele zelf te maken huisapotheek en we gaan met zijn allen zelf een jodiumvervanger maken.

Doemscenario‚s Fossiele brandstoffen, water, ruimte en bruikbare planten en dieren raken op of worden steeds schaarser. De samenleving lijkt uit elkaar te vallen, de enige supermacht is de grootste schuldenaar ter wereld, mensen trekken zich teruig op zichzelf en de samenleving wordt aan de andere kant steeds complexer.....of niet? En wat is dat eigenlijk, een complexe moderne samenleving? Cultuurpessimisten en sociologen als Malthus roepen al sinds 1789 dat de samenleving uit elkaar valt door modernisering en gebrek aan hulpbronnen en dat er krachtige maatregelen nodig zijn om het tij te keren. En we zijn er nog. Een spelletje 'Wat is waar?" over olie, organisatie en kikkers in kokend water.

Mediaguerilla De opkomst van Internet heeft ook de Media Guerrilla doen opbloeien. Een actievorm waarin creatief gebruik van beeldvorming en intensieve inzet van vooral eigen media een centrale rol spelen. Voorbeelden te over: WOMBLES, Rebel Clown Army, Sant Precarius en Yo Mango. Ook in GroenFront! campagnes speelt Media Guerrilla een rol. Denk bijvoorbeeld aan de "Kap het bos, stem Koopmans" posters in Schinveld. In deze workshop worden zelfs technieken uit de commerciële reclame wereld aangewend zodat GroenFront! maximaal gebruik kan maken van de mogelijkheden van Media Guerrilla.

Permacultuur: revolutie vermomd als tuinieren Permacultuur is het ontwerpen en onderhouden van gecultiveerde ecosystemen die de diversiteit en stabiliteit van natuurlijke ecosystemen hebben. Permacultuur zoekt als holistische vorm van landgebruik naar een integratie van landschap, mens en kleinschalige technieken om te zorgen voor voedsel, beschutting, energie en andere noden. In de workshops kijken we naar wat basisprincipes van ecosystemen, en hoe we daar gebruik van kunnen maken op het land, in de tuin, enzovoort. Daarnaast een korte introductie in de ontwerpmiddelen die permacultuur biedt.

Soja, een schijnheilig boontje De afgelopen 25 jaar is de productie van soja zeer sterk gegroeid. Het grootste deel van deze eiwitrijke boon wordt gebruikt voor de de productie van veevoer voor de bioindustrie in Europa en China. De groei van de sojaproductie in Argentinië, Brazilië, Bolivia en Paraguay wordt nog versterkt doordat het IMF en de Wereldbank deze landen dwingen hun export te vergroten om zo schulden terug te kunnen betalen. Om deze productiegroei mogelijk te maken worden miljoenen hectares regenwoud en serrada (savanne) gekapt, verliezen kleine boeren hun land en inkomen en wordt de lokale bevolking blootgesteld aan grote hoeveelheden pesticiden. Als een gevolg van de focus op de teelt van export gewassen monocultuur hebben, in een van grootste voedsel exporterende regio's ter wereld, miljoenen mensen last van ondervoeding. Genetisch gemanipuleerde gewassen besmetten de regio en het gestegen pesticidegebruik zorgt voor water- en bodemvervuiling. Het transport van al dit veevoer draagt bij aan de klimaatverandering en zorgt voor mestoverschotten in Europa. Door deze eenzijdige productie voor de export wordt de betrokken Latijns Amerikaanse landen het economische model neo-liberale vrijehandel opgedrongen. Het is niet moeilijk een lange lijst maken met problemen en ellende die te maken hebben met de productie van soja, maar wat kunnen we er aan doen?

Down With The Empire ...Is een pamflet geschreven door een Britse Earth First! activist van het eerste uur. Het eerste deel gaat over de geschiedenis van EarthFirst! en de ontwikkelingen die daarin te zien zijn. Het tweede deel gaat over de immense ecologische crisis, over waar biodiversiteit het meest bedreigd wordt en over de vier 'taken' die volgens de auteur het ecologisch/anarchistische netwerk op zich moet nemen: het opbouwen van een tegencultuur, voorbereiden op crisis en repressie, het beschermen van 'hotspots' van biodiversiteit, steunen van strijd buiten het westen. Geinspireerd door DWTE zal er een presentatie plaatsvinden over ecologische, sociale en economische crisis en wat we er mee aan moeten.

Red Ijsland! 21 juli begint het tweede aktiekamp tegen aanleg van een aantal dammen in de gletsjerrivieren van IJslands, Europa's grootste ongerepte wildernis. De Amerikaanse multinational Alcoa is een aluminiumfabriek aan het bouwen, waarvoor de stroom geleverd moet worden door de dammen. Als dit doorgaat is het een tipje van de IJsberg: terwijl IJsland nu nog helemaal geen zware industrie kent wil de regering de dammen gebruiken om het land te industrialiseren. Vanavond gaan we horen en zien hoe de situatie in IJsland momenteel is. Een aantal activisten komt vertellen over de projecten en acties die daar gaan gebeuren. Vanuit Nederland zal eind juni een aktie-zeiltocht naar IJsland vertrekken om het kamp te ondersteunen. Ook kunnen we hier acties voeren tegen ALCOA en de IJslandse regering.

Wandeling door ***‚ Af en toe worden er ook gebieden speciaal beschermd om de natuur haar gang te laten gaan met wat hulp van de mens. Vlakbij *** is zo‚n nieuw natuurgebied waar vooral veel vogels hun plekje hebben gevonden op de meersen. Iemand zal meegaan om informatie te geven. Beperkte capaciteit.

Green Anarchy GA is een radicale ecologisch anarchistische stroming die verder gaat dan het aan de kaak stellen van geld, staat en milieuvervuiling. Green Anarchy en 'onderstromingen' als 'insurrectionary anarchy' en 'anarchoprimitivisme' kijken naar fundamentele ideeën achter beschaving: vooruitgang, groei, technologisch optimisme en stellen denkbeelden als dat technologie neutraal is aan de kaak. Inspiratie wordt niet alleen gehaald uit eerder anarchistische, feministische en situationistische gedachtengoed, maar ook uit anti-industrieel verzet van bijvoorbeeld de Luddieten (19e eeuw in Engeland) en laagtechnologische of 'primitieve' culturen uit heden en verleden. De stroming doet veel stof opwaaien bij mensen die wel vertrouwen hechten aan technologische vooruitgang, of die de tribale inspiratie reactionair vinden. Tijd voor een discussie.

Fietstocht door de Brugse Poort Het ambitieuze stadsproject „Zuurstof voor de Brugse Poort‰ is de laatste jaren vaak in het nieuws gekomen, vooral door de verbeten strijd hiertegen van heel wat krakers en verwante actiegroepen. De bijna 100 onteigende en gekraakte huizen zijn intussen tegen de vlakte gesmeten, straten worden opengebroken, nieuwe panden opgericht, en de gevreesde sociale verdringing is een bittere vaststelling. Heel wat buurtbewoners laten echter ook positieve geluiden horen. Er komt meer groen, meer zon, meer speelruimte, minder verkeershinder, een grotere leefbaarheid. Of dwalen zij? Een tocht door een van de dichtstbevolkte wijken van de Lage Landen, langs krotten en paleizen, opgepoetste speelpleinen en storten, concentratiescholen en ‚t Assez, hondepoep, parkeerplaatsen en citeetjes, en een immense culturele diversiteit, met en zonder papieren.

Nieuwe actievormen In een actiekamp zijn we zeer afhankelijk van de omgeving. Veel ervaring hebben we in het bos. De mogelijkheden zijn legio, zowel op, onder als boven de grond. Ook met bouwplaatsen, industrieterreinen, (snel) wegen en spoorbanen kunnen we goed uit de voeten. Maar wat moeten we aan met een moeras, een zandvlakte of een steengroeve? In deze workshop zoeken we actievormen die nodig zijn voor een actiekamp in andere ecologische omstandigheden.

Sabotage De eeuwige bron van discussies bij het kampvuur, hoe ver mag je gaan in je acties, is sabotage toegestaan of taboe, en wanneer kan het wel en wanneer niet. Een pittige discussie.

Internet voor GroenFront! Internet en Nieuwe Media spelen een steeds belangrijkere rol voor GroenFront! Enerzijds wordt Internet al veel en succesvol gebruikt bij het naar buiten brengen van acties en standpunten in onversneden vorm. Anderzijds kan er nog veel meer uit dit medium gehaald worden. Aan de hand van ideeën voor de GroenFront! NL & BE Internet site gaan we kijken welke rol Internet kan vervullen bij de opbouw en versterking van het GroenFront! netwerk.

Staatsinrichting We zijn er tegen, we hebben er met ieder politiek onderwerp mee te maken en hun keuzes beinvloeden het verloop van campagnes. Maar hoe werkt de olitiek en hoe is in Nederland en Belgie de Staatsrechtelijk structuur opgezet? Waar zitten de beslissingsmomenten en waar zitten de marche‚s? In deze workshop geen ode aan het parlementaire systeem, maar wel uitleg in de werking ervan. Kennis die bij ieder actiekamp, iedere campagne of iedere actie in ieder geval bij enkele mensen nodig is.

Website: http://www.groenfront.nl
 

Read more about: Agenda globalisering natuur, dier en mens Schinveld vrijheid, repressie & mensenrechten

supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.