english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Racisme, vluchtelingen en neo-liberalisme.
Beno Klee - 25.05.2006 22:38

Er wordt de laatste tijd veel geschreven over racisme en vluchtelingen. Heel veel maatregelen worden voorgesteld. De twee problematieken hebben echter veel met elkaar te maken, en vinden hun gemeenschappelijke noemer in het neo-liberalisme : de economische politiek/ideologie die sinds +/- het begin van de jaren 80, en in een steeds maar versnellend tempo onze maatschappij in de greep krijgt.

Ik wens hierbij een lans te breken voor het werk van Jaap Kruithof en zijn boek Het Neoliberalisme, verschenen bij EPO in het jaar 2000. Spijtig voor de saaië titel, en de nog saaiëre omslag (wie in godsnaam heeft Jaap in dezen geadviseerd ?), bergt dit boek, waarin Jaap zich inzet voor een eco-centrische visie , een schat aan kennis over onze huidige tijd. Onder andere bevat dit boeiënd werk een toestandomschrijving economisch, een omschrijving van de ideologieën die een rol hebben gespeeld en spelen, een toestandomschrijving cultureel , en heel wat ideeën over wat we kunnen doen. De bedoeling van deze bijdrag is niet dit boek samen te vatten. Eigen ideeën kun je wel in dit werk veel interessanter en beter uitgewerkt terugvinden.

Zowel het racisme als de vluchtelingenstromen hebben veel te maken met het neo-liberalisme, dat sinds het begin van de jaren 80 altijd meer onze maatschapij in de greep krijgt.

Het neo-liberalisme is de ideologie die zo veel mogelijk de rol van de overheid binnen de maatschappij wil beperken, en alles zoveel mogelijk aan de “markt”, het privé-kapitaal wil overlaten. Onderwijs, gezondheiszorg, pensioenvoorzieningen dienen geprivatiseerd : dus geen gemeenschappelijke, solidaire voorzieningen. Ook belangrijke sleutelsectoren dienen geprivatiseerd (water, energie), met vaak catastrofale gevolgen (energiecrisis in Californië, arme mensen die geen drinkwater kunnen betalen op de Filippijnen, treinen die ontsporen in Groot-Brittanië enz...) De enige rol die de overheid in de meest radicale vorm van het neo-liberalisme nog te vervullen heeft , is de externe en de interne veiligheid. Maar zelfs die twee zijn niet veilig voor de privatiseringsdrang. Op ideologisch vlak kenmerkt het neo-liberalisme zich door een ongebreideld individualisme en hedonisme, die stelt dat ieder voor zijn eigen lot verantwoordelijk is.

De gevolgen van het neo-liberalisme waren voor het eco-systeem aarde 1 catastrofe, de onvoldoende reactie tegen de opwarming van de aarde met niet te voorziene gevolgen in het verschiet, de verdwijning van de oerwouden en de toenemende verwoestijning, de grondstoffenverspilling, enz. zijn voor een groot deel te verklaren door het blinde vertrouwen in de markt. De derde wereld werd in een economische chaos gestort zonder weerga (waartegen zich gelukkig in Zuid-Amerika succesvolle weerstand vormt), met een verschrikkelijke verpaupering van milliarden mensen tot gevolg en de oorlogen en vluchtelingenstromen die hieruit resulteerden. Ook in de geïndustrialiseerde wereld, zoals in West-Europa, leidde het neo-liberalisme tot een verpaupering van grote groepen van de bevolking, die samen met de culturele en ethische verarming en de groeiënde onveiligheid die het neo-liberalisme veroorzaakte, leidde tot het groeiënde racisme.

Jaap Kruithof wijst in zijn werk ook terecht op het democratisch deficiet in heel wat landen. Wanneer de input groot is (algemene vrije verkiezingen) maar de output klein (enkel een kleine groep van mensen gaat erop vooruit in de maatschappij), kan men moeilijk van een democratie spreken.

Maar het neo-liberlisme is blind voor zo’n argumenten. Zonder verpinken wordt met mensenrechtenverachtende regimes samengewerkt, zolang ze zich maar richten naar de wetten van de markt, die door de interantionale instellingen zoals het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank, op maat gesneden werden voor de mega-concerns of mega-systemen (Nike, Microsoft, General Motors, enz...), die vaak omzetten halen, die het Bruto Binnenlands Prouduct van menig land achter zich laten.

Zowel de vluchtelingenstromen en de vluchtelingenproblematiek als het groeiënd racisme vinden dus hun oorsprong in het neo-liberalisme en zijn economische en cultureel-ideologische gevolgen.

Net als Jaap Kruythof wens ik ervoor te pleiten, in de plaats van zich voor honderd en een zaken in te zetten, de krachten te bundelen tegen het neo-liberalisme. En wanneer wij strijden tegen het racisme of de mensverachtende behandeling van vluchtelingen, of de ecologische vernietiging van de aarde, laat ons telkens de neo-liberale gemeenschappelijke wortels van deze kwalen in de kijkers zetten.


Beno Klee
25 mei 2006






 

Read more about: globalisering

supplements
some supplements were moved to the "ruis" page
some supplements were deleted from this article, see policy
Neoliberalisme is Kapitalisme 
SNIX - 26.05.2006 11:51

Laten we heet beestje bij zijn echte naam noemen. Het neoliberalisme is gewoon kapitalisme. Niets nieuws onder de zon.
eh 
d - 26.05.2006 14:16

Sorry, daar klopt niks van.

Neoliberalisme is een politieke stroming die privatiseringen van staatsbedrijven voorstaat, en in het algemeen maatregelen voorstaat, die de staat minder macht geven op economisch terrein. Voorbeelden van neo-liberalisme: de privatiseringen van NS en PTT, de Lissabon-agenda, de Bolkestein-richtlijn.

Kapitalisme is de naam voor elk economisch systeem, gebaseerd op privé-eigendom. Voorbeelden: dat je dingen koopt met behulp van geld, dat je sloten op je deur hebt, dat je niet wil dat je fiets gejat wordt.

Kapitalisme is niks nieuws. Misschien hebben er prehistorische samenlevingen bestaan zonder privé-eigendom, en er zijn natuurlijk ook allerlei communes en autonome zones etc. (geweest) zonder privé-eigendom, maar het is een stabiele historische realiteit.

Neo-liberalisme is wel 'iets nieuws onder de zon'. De ideëen bestaan als sinds Smith en Ricardo, enz., maar dat het daadwerkelijk beleid is, is het geval sinds de jaren '80.

Wat daar allemaal mis mee is, is een tweede, maar dit zijn de feiten.
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.