Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
een herverdeling van arm naar rijk? 
student2 - 07.07.2006 15:59

het feit dat studenten geen collegegeld hoeven te betalen, maakt het studeren in principe mogelijk voor iedereen. als collegegeld ingevoerd word maak je een nog groter klasseverschil in het onderwijs. onderwijs moet zowiezo voor iedereen mogelijk zijn toch?

dat je twijfels trekt aan het linkse karakter van de protesten (behouden van rechten door overwegend bevoordeelde studenten) is misschien wat voor te zeggen, maar het streven van duitse studenten om onderwijs voor iedereen toegankelijk te laten blijven verdient (volgens mij) wel steun.
collegegeld 
student - 07.07.2006 16:11

Je zou als spindoctor moeten gaan werken. Collegegelden verhogen = links? Alles goed en wel maar ik kan mij niet voorstellen dat de invoering van collegegeld de drempel voor kinderen uit lagere inkomensgroepen verlaagd?!!
Ik bespeur hier hooguit een vorm van anti-intellectualisme die vooral populair is onder kinderen van gestudeerde ouders.
collegegeld 
student - 07.07.2006 15:10

De Duitse studenten demonstreren tegen de invoering van collegegelden. Op dit moment betalen ze niks, en wordt alles uit belastinggeld betaald. En omdat relatief meer jongeren uit hogere sociale klassen studeren, is dat een herverdeling van arm naar rijk. Hoezo links?
Onderwijs Voor Iedereen 
SNIX - 07.07.2006 16:24

Onderwijs is van een ieder en moet dus uit algemene middelen betaald worden. Straks moet je nog de politie betalen om aangifte te mogen doen van een misdrijf...
collegegelden 
student (15:10) - 07.07.2006 17:19

@ student2
Het lijkt me sterk dat hogere collegegelden ook hogere klasseverschillen betekenen. In Nederland is door prestatiebeurs en aanvullende beurs een studie voor iedereen financieel haalbaar (zie link). En met wat belastingverlagingen (minder geld naar hoger onderwijs, en natuurlijk niets naar defensie, deportatiecentra en dierproeven) kunnen ouders hun studerende kinderen beter steunen.

@ student - 07.07.2006 16:11
Je zegt: "Ik bespeur hier hooguit een vorm van anti-intellectualisme die vooral populair is onder kinderen van gestudeerde ouders". Jammer hoor, iets persoonlijk maken en de motieven van iemand waar je het niet mee eens bent in twijfel trekken, is nogal een sneu stijlfiguur. Komt een beetje IS-achtig op me over. Voor jouw informatie, mijn ouders hebben niet gestudeerd, ik studeer wel, en ik ben niet anti-intellectualistisch. Daarnaast snap ik niet wat er anti-intellectualistisch is aan het standpunt dat er geen geld moet van arm naar rijk (en al helemaal niet via de overheid).

@ SNIX
Onderwijs is van hen die onderwijs volgen of werkzaam zijn in het onderwijs. Wat hebben anderen ermee te maken? Bovendien valt een studie niet echt in dezelfde categorie als het onderwijs waarvoor leerplicht geldt en waarbij het dus logisch is dat de maatschappij betaalt. Je kiest vrijwillig voor een studie, maar je kunt er ook voor kiezen om te gaan werken, dus die keuze mag best wat kosten.


Website: http://www.ib-groep.nl/studiepunt/rekenprog/sf_ho_new.asp
 
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.