english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Referendum Zuid-Ossetie
Vadim Donetsky/INSUDOK - 16.11.2006 12:57

Het referendum dat op zondag 12 november 2006 werd gehouden in de afvallige republiek Zuid-Ossetie was niet de aanleiding voor de huidige spanningen tussen Rusland en Georgie, maar zorgt wel voor nieuwe olie op het vuur!

Referendum Zuid-Ossetië en de
Russisch-Georgische spanningen

Met het referendum van zondag 12 november 2006 in Zuid-Ossetië zijn de spanningen tussen Georgië en de Russische Federatie wederom verder toegenomen. Hoewel de situatie rond Zuid-Ossetië al jarenlang gespannen is, begonnen de recente spanningen tussen Rusland en Georgië in de tweede helft van september 2006 toen de NAVO besloot om verdere besprekingen te voeren over een Georgisch lidmaatschap van de organisatie.

Door Vadim Donetsky/INSUDOK*

De arrestatie eind september van vier Russische militairen in Georgië en de Georgische beschuldigingen van spionage gooiden nog eens extra olie op het vuur. Moskou reageerde scherp en leek zelfs dankbaar gebruik te maken van deze mogelijkheid om een felle anti-Georgische campagne te kunnen beginnen. In de Russische Federatie werd het etnische Georgiërs moeilijk gemaakt, een aantal werd zelfs gedeporteerd, en het Kremlin liet duidelijk blijken voort te willen gaan met steun aan de afscheidingsbewegingen in de zich van Georgië afgescheiden republieken Abchazië en Zuid-Ossetië en zelfs over te willen gaan tot erkenning van de onafhankelijkheid van deze gebieden.
De Russische minister van defensie Sergej Ivanov noemde tijdens een bijeenkomst in Slovenië van 26 NAVO-ministers van defensie het bewind in Tbilisi een ‘bandietenregering’ en beschuldigde de NAVO ervan Georgië van wapens te voorzien. En begin oktober noemde Poetin de Georgische regering een ‘terroristisch bewind’ en vergeleek de activiteiten van president Saakasjvili met die van Lavrentij Beria, de uit Georgië afkomstige gevreesde leider van de KGB in de terreurjaren onder Stalin.

maatregelen

De Russische reactie op de arrestatie in Georgië van vier van haar legerofficieren bestond, behalve uit etnisch geweld tegen Georgiërs in Rusland, verder nog uit ondermeer het stopzetten van alle verbindingen van en naar Georgië, het stopzetten van post- en bankverkeer, de uitzetting van honderden Georgische onderdanen die werden beschuldigd van overtreding van de immigratiewetgeving. Zurab Pataradze, de Georgische ambassadeur in de Russische Federatie, zei in een interview met het Russische persbureau Interfax dat er 800 Georgiërs uit ondermeer Moskou, Sint Petersburg en andere Russische steden waren uitgezet naar Georgië. Volgens hem zouden er nog eens enkele duizenden Georgiërs de Russische Federatie worden uitgezet.
Uit Tbilisi werden Russische diplomaten en ambassadepersoneel teruggeroepen en aan Georgische burgers werden geen visa meer verstrekt voor binnenkomst in Rusland. In het Russisch parlement, de Doema, werd een noodwet aangenomen die alle betalingsverkeer met Georgië via Russische banken verbood.

NAVO-lidmaatschap

Belangrijkste aanleiding voor alle recente spanningen blijft toch de ‘ruk naar het westen’ van het Georgie onder Michail Saakasjvili. Vooral de wens tot toetreding van de NAVO drijft de s[spanningen op. “We zijn bezorgd over de militarisering van Georgië”, zei de Russische president Poetin op 25 oktober voor de Russische televisie en beschuldigde het regime van Saakasjvili van ‘de recent toegenomen spanningen tussen beide landen’. “De verslechtering van de Russisch-Georgische verhoudingen is direct verbonden met voorbereidingen voor het oplossen van de problemen in Zuid-Ossetië en Abchazië”, zo verklaarde Poetin verder.

Nadat de NAVO op 21 september 2006 besloten had om de onderhandelingen over Georgische toetreding tot het bondgenootschap voort te zetten werd dit in Tbilisi als een politieke overwinning gevierd. Daarmee was een nieuwe stap gezet om Georgië verder uit de Russische invloedssfeer te trekken richting het zo ‘felbegeerde’ Westen. Saakashvili verklaarde dat het besluit van de NAVO het ‘begin is van een onomkeerbaar proces’ in de richting van het Georgische lidmaatschap en een ‘belangrijke doorbraak’. De Georgische regering gaat ervan uit dat in 2008 het definitieve besluit zal vallen over het Georgische lidmaatschap van de NAVO. En in zijn verklaring naar aanleiding van het Brusselse NAVO-besluit zei Saakasjvili dan ook er niet aan te twijfelen dat de Georgische toetreding ‘zonder vertraging’ zal verlopen.
Volgens de Georgische regering is het NAVO-lidmaatschap een logisch vervolg op de Georgische stappen in de richting van de ‘westerse democratische normen en waarden’ in een onafhankelijk land na honderden jaren van Russische en Sovjetoverheersing. Het is duidelijk dat Georgië, ruimhartig gesteund door de Verenigde Staten, met deze stappen de spanningen met Moskou opvoert. De dreiging wordt steeds groter, en dat wordt in Moskou zeker zo gevoeld, dat Georgië uiteindelijk de afvallige regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië langs militaire weg weer onder de vlag van Tbilisi zal brengen. Rusland heeft de separatistische bewegingen in beide regio’s actief ondersteund en gebruikte de marionettenregeringen in Sukhumi en Tskinvali om haar invloed op de Kaukasus te bestendigen. Ook voor Moskou is de Kaukasus een belangrijke geopolitieke regio waar zich de vitale transportwegen voor energie (olie en gas uit Centraal-Azië en olie uit de Kaspische regio) bevinden. Maar meerdere spelers hebben interesse en breiden hun belangen uit in de regio. Een nieuw ‘Great Game’ speelt zich hier af en dat zal nog lang voor spanning zorgen.

Nieuwe brandstof
Het referendum van zondag 12 november in Zuid-Ossetië heeft geen directe gevolgen, want het referendum wordt internationaal niet erkend. Dat geldt ook voor de alternatieve verkiezingen die tegelijkertijd zijn gehouden in het door Georgië gecontroleerde deel van het gebied. Noch de uitkomst van de verkiezingen, noch die van het referendum heeft verrassingen opgeleverd. Net als veertien jaar geleden, in een referendum dat ook al door niemand is erkend, hebben de Osseten laten weten niet met de Georgiërs in één land te willen samenwonen. In plaats daarvan willen ze onafhankelijkheid, die moet worden gevolgd door hereniging met de in Rusland gelegen republiek Noord-Ossetië. De facto lijkt Zuid-Ossetië al meer op een Russische dan op een Georgische provincie. In de hoofdstad Tskinvali staat een groot portret van de Russische president Poetin, met daaronder de tekst: 'Poetin is onze president'. Wie iets wil kopen in Zuid-Ossetië doet dat met Russische roebels. De overgrote meerderheid van de Zuid-Osseten bezit een Russisch paspoort, en velen krijgen hun pensioen uit Rusland.
Het referendum is niet een direct gevolg van de recente spanningen tussen Moskou en Tbilisi, deze volksraadpleging was al maanden eerder gepland. Maar dat het nieuwe brandstof voor het conflict heeft gegeven is overduidelijk.

* INSUDOK is een onafhankelijk informatie- en dokumentatiecentrum over de voormalige Sovjet-Unie. Website www.insudok.nl






- E-Mail: insudok@yandex.ru Website: http://www.insudok.nl
 

Read more about: globalisering militarisme vrijheid, repressie & mensenrechten

supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.