english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
De dood van Litvinenko (actualisering)
Vadim Donetsky/INSUDOK - 24.11.2006 09:11

Donderdag 23 november 2006 overleed in een Londens ziekenhuis ex-KGB spion en Poetin-criticus Aleksandr Litvinenko. Vermoedelijk werd hij vergiftigd, maar rond zijn dood zijn er vele speculaties.i

Aleksandr Litvinenko
Aleksandr Litvinenko

Ex-KGB spion Litvinenko overlijdt na mogelijke vergiftiging in Londen

Aleksandr Litvinenko is donderdagavond 23 november 2006 vermoedelijk als gevolg van vergiftiging in Londen overleden. Dat meldden de Britse media en werd bevestigd door het ziekenhuis waar hij werd verpleegd. Op 1 november 2006 werd in een Londens restaurant een poging tot vergiftiging gedaan van Litvinenko, een dissidente FSB-officier die in Groot-Brittannië politiek asiel kreeg. De poging tot vergiftiging wordt in verband gebracht met een eigen onderzoek dat Litvinenko uitvoerde naar de moord op de bekende Russische dissidente journaliste Anna Politkovskaya eerder dit jaar.

Door Vadim Donetsky/INSUDOK

Aleksandr Valterovitsj Litvinenko werd in 1962 geboren in Voronezj. Na een middelbare schoolopleiding ging hij in 1980 in militaire dienst en maakte in het leger een carrière van gewoon soldaat tot luitenant-kolonel. Vanaf 1988 was hij werkzaam in de afdeling contraspionage van de Sovjet geheime dienst KGB en na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 trad Litvinenko toe tot de generale staf van de FSB, de opvolger van de KGB. Binnen de generale staf was hij gespecialiseerd in contraspionage en de strijd tegen de georganiseerde misdaad, die in de eerste helft van de jaren 90 streed om de macht in Rusland. In 1997 werd Litvinenko overgeplaatst naar de afdeling voor de analyse van criminele organisaties als operationeel officier en werd hij plaatsvervangend hoofd van de 7e afdeling van de FSB.
Tijdens een persconferentie in november 1998 kwam hij met openlijke kritiek op de leiding van de FSB en onthulde een aantal illegale opdrachten die hij had verstrekt. Zo zou hij ook opdracht moeten geven om Boris Berezovsky, opgeklommen van crimineel tot oligarch, te vermoorden. Dezelfde Boris Berezovsky, die Litvinenko op vrijdag 17 november in het ziekenhuis opzocht, zei dat artsen Litvinenko vijftig procent kans geven om er bovenop te komen.

In maart 1999 werd Litvinenko gearresteerd op basis van, volgens sommigen, valse beschuldigingen en gevangen gezet in de beruchte FSB-gevangenis Lefortovo in Moskou. In november 1999 werd hij vrijgesproken, maar meteen na de vrijspraak opnieuw gearresteerd door de FSB met andere beschuldigingen. Hij had zijn FSB-superieuren er openlijk van beschuldigd achter de aanslagen op appartementencomplexen in Moskou in 1999 te zitten, die driehonderd mensen het leven kostten en de aanleiding vormden voor de tweede Tsjetsjeense oorlog. In 2000 werd hij opnieuw vrijgesproken en vrijgelaten na het tekenen van een verklaring dat hij het land niet zou verlaten. Een derde zaak tegen hem was in voorbereiding. Hij verliet samen met zijn gezin langs illegale weg de Russische Federatie en kwam in Londen terecht in het wereldje van Russische dissidenten. Sinds mei 2001 heeft hij politiek asiel in Groot-Brittannië.
Vanuit Groot-Brittannië zette Litvinenko zijn strijd tegen de Russische autoriteiten en de FSB in het bijzonder voort, daarbij gesteund door andere dissidenten die in Londen verblijven, onder meer Boris Berezovsky, spin in het web van de georganiseerde kritiek op Poetin c.s. Zo bekritiseerde Litvinenko de aanpak van het gijzelingsdrama in Beslan en ook de moord op Anna Politkovskaya had zijn aandacht. In dat kader wordt nu de vergiftigingszaak gezien.
Op 1 november 2006 werd Aleksandr Litvinenko uitgenodigd om naar een Londens restaurant te komen door een zekere Mario Scaramella, volgens sommige bronnen een Italiaanse veiligheidsexpert. Scaramella deelde Litvinenko mee dat hij vertrouwelijke informatie wilde doorgeven over de mogelijke moordenaars van Anna Politkovskaya. Mario Scaramella zou volgens sommige bronnen nauwe zakelijke relaties onderhouden met FSB-directeur Kolmogorov en een aantal malen op bezoek zou zijn geweest in de Moskouse Loebjanka, het hoofdkwartier van de FSB. Als een van de leiders van de FSB was Kolmogorov aan het eind van de jaren 90 belast met de 'operatieve acties' tegen Litvinenko.
Een aantal uren na deze ontmoeting openbaarden zich bij Litvinenko verschijnselen van vergiftiging, naar aanvankelijk werd aangenomen mogelijk met thallium, een dodelijk metaal. Tot eind vorige eeuw werd het gif gebruikt als insecten- en rattenverdelger. Thallium is moeilijk te krijgen in Groot-Brittannië. Een gram is genoeg om iemand te vermoorden. Litvinenko heeft alle symptomen van het gif, zo meldt de Sunday Times. Hij werd onmiddellijk naar een ziekenhuis vervoerd waar hij op 23 november bezweek. Behandelend arts Geoff Bellingham verklaarde op 23 november tegenover de BBC dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de oud-spion met de stof thallium is vergiftigd, zoals eerder deze week de veronderstelling was van de politie. Ook besmetting met een radioactieve substantie, waar ook over werd gespeculeerd, sloot Bellingham vrijwel zeker uit. Het staat nog niet vast of de Italiaan iets met de vergiftiging te maken heeft, maar de Londense politie is wel in het bewuste restaurant geweest om beelden van beveiligingscamera's in beslag te nemen. Scaramella verklaarde op dinsdag 21 november dat hij met Litvinenko had afgesproken om hem e-mails van een vertrouwelijke bron te laten zien. Daarin stonden de namen van de vermoedelijke moordenaars van Anna Politkovskaja, journaliste en critica van het Kremlin, die op 7 oktober in haar flat in Moskou werd doodgeschoten. Scaramella zei dat in de e-mails ook de namen van andere potentiële doelwitten werden genoemd, waaronder die van Litvinenko en van hemzelf. Volgens Scaramella was Litvinenko het met hem eens dat de informatie onbetrouwbaar leek te zijn. Ze spraken af elkaar opnieuw te ontmoeten. Toen Scaramella de volgende dag opbelde, kreeg hij van de vrouw van Litvinenko te horen dat hij was opgenomen.
De antiterrorisme-afdeling van de Londense politie en Scotland Yard onderzoeken de mogelijke doodsoorzaak van Litvinenko. Volgens zijn vrienden in Londen, kringen van Poetin-critici rond Boris Berezovsky, zou Litvinenko zijn vergiftigd op last van het Kremlin. De Russische buitenlandse inlichtingendienst, de SVR, sprak dat woensdag tegen. "Litvinenko is niet het soort persoon waarvoor we bilaterale betrekkingen op het spel zouden zetten", zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Pesko. "Het is absoluut niet in ons belang om ons met zulke dingen bezig te houden."

INSUDOK is het informatie- en documentatiecentrum over de voormalige Sovjet-Unie en de landen van het GOS. Website www.insudok.nl



- E-Mail: insudok@yandex.ru Website: http://www.insudok.nl
 

Read more about: vrijheid, repressie & mensenrechten

supplements
Chechen connection; Sushi, mystery meetings.. 
MM - 25.11.2006 18:23

Theorie 2 is dat het met Tsjetsjenie (overheid, internationale maffia, etc) te maken heeft. Dat lijkt wat plausibeler, want Putin zal toch niet zo achterlijk zijn?

"...
2. The Chechen connection
The dead man was said to have been investigating the death of Anna Politkovskaya, the Russian investigative reporter shot outside her home last month. If the puppet regime in Chechnya murdered her, this theory goes, then maybe they murdered Mr Litvinenko too.
..."

Sushi, mystery meetings and a lethal dose of polonium
 http://www.guardian.co.uk/russia/article/0,,1956802,00.html
radioactive compound 
MM - 25.11.2006 19:36

And he was murder with a radiactive compound; Polonium or something.
Because this gives another type of radiation; alpha, the Geiger counters didn't detect it earlier. See article link The Guardian & other news sources.
De dood van Litvinenko 
Smertjakov - 26.11.2006 19:19

What if Berezovsky in a macabre, vindictive way was given the choice by the FSB to get rid of Litvinenko in order to be saved himself? Or have I read too many books, seen too many films? But I haven't heard this theory yet..
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.