english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Intriges en speculaties rond de dood van Litvinenko
Vadim Donetsky/INSUDOK - 04.12.2006 20:50

Westerse media en politici lijken het met elkaar eens: het Kremlin zit achter de dood van de ex-KGB-agent Aleksandr Litvinenko. Intriges en speculaties zijn aan de orde van de dag. Hieronder de bijdrage van INSUDOK aan de beschuldigende vingers.

Intriges rond de dood van Litvinenko

Westerse media en politici lijken het met elkaar eens: het Kremlin zit achter de dood van de ex-KGB-agent Aleksandr Litvinenko. Intriges en speculaties zijn aan de orde van de dag. Hieronder de bijdrage van INSUDOK aan de beschuldigende vingers.

Op woensdag 1 november 2006 had Aleksandr Litvinenko een ontmoeting met de Italiaan Mario Scaramella in een sushibar in het Londense Piccadilly. Deze sushibar was de eerste van vele andere plekken die op die fatale eerste novemberdag door Litvinenko werden bezocht. Scaramella had oorspronkelijk een afspraak met Litvinenko op 10 november maar verplaatste deze kort tevoren naar 1 november. Waarom? Misschien kwam het Scaramella beter uit of misschien had het te maken met polonium-210, het radioactieve gif dat Litvinenko doodde en dat een actieve termijn heeft van 138 dagen? Scaramella verzette zich hevig tegen speculaties in de media dat hij een agent-provocateur voor Rusland is, maar geen enkele journalist nam de moeite om na te gaan of Scaramella nog andere bronnen van inkomsten heeft behalve die uit het Kremlin. Deze stelling wil niet de schuld van Scaramella suggereren, maar het gaat hier om de opinie van de westerse media als het om berichtgeving over Rusland gaat. NOS-correspondent Peter d’Hamecourt (“oom Peter weet het beter”) is wat dat betreft een lichtend voorbeeld door bij regelmaat te stellen dat het Kremlin achter de dood van Litvinenko zit.
De tendens in de Westerse media over de dood van ex-KGB-agent Aleksandr Litvinenko lijkt te zijn dat ‘Rusland’ en in het bijzonder ‘Poetin’ schuldig is. Het aloude juridische adagium ‘onschuldig tot het tegendeel bewezen is’ is in dit verband omgevormd tot ‘schuldig totdat de onschuld is vastgesteld’. Sommige media gaan zelfs zo ver te stellen dat ‘de Russische president door zijn daden moet aantonen dat hij niets te maken heeft met de dood van Litvinenko’. In de Russische pers leverde dat reacties op in de trant van “moeten Bush en Blair ook door daden aantonen dat zij niet verbonden zijn met de dood van duizenden Irakese burgers?”
De Russische journalist Timofei Borisov schreef in Komsomolskaya Pravda, een populaire krant met een miljoenenoplage “de lijst van degenen die zouden kunnen profiteren van Litvinenko’s dood is zeer lang. Een schandaal zoals dit was niet in het belang van de Russische machthebbers aan de vooravond van de ondertekening van een nieuw verdrag tussen Rusland en de Europese Unie. Het wordt nu gebruikt om druk op het Kremlin uit te oefenen”.

Thallium wordt polonium
Later op die eerste november had Litvinenko nog een zakelijke ontmoeting met een tweetal Russen, waaronder een voormalig KGB-agent, in het Millennium-hotel. Enkele uren later, nadat Litvinenko zich ziek voelde, werd hij naar een ziekenhuis gebracht. En op vrijdag 17 november wordt hij overgebracht naar het University College Hospital in Londen waar artsen in eerste instantie de foute diagnose stellen dat hij zou zijn vergiftigd met thallium. Een op 20 november vrijgegeven foto van Litvinenko in zijn ziekenhuisbed gaat de hele wereld over. De foto toont in felle kleuren zijn slechte lichamelijke toestand en zijn kale hoofd. Drie dagen later, op vrijdag 23 november 2006, overlijdt Litvinenko op de intensive care van het ziekenhuis en de Londense politie opent het onderzoek naar een ‘onverklaarbare dood’.
Na het foutieve thallium-verhaal komen de Britten op 25 november met de verklaring dat er in Litvinenko’s lichaam polonium-210 was aangetroffen, een zeer dodelijke radioactieve isotoop. Maar dit polonium-210 werd ook nog op zeven andere plaatsen in Londen gevonden, waaronder in het hoofdkwartier van Berezovsky in het Londense Mayfair. Boris Berezovsky is een Russische oligarch, miljardair, die in 2001 asiel kreeg in Groot-Brittannië nadat hem in Rusland de grond te heet onder de voeten werd. Het bleek dat Litvinenko op die eerste november ook een bezoek aan Berezovsky had gebracht en op die manier er dus ook polonium-210 zou kunnen worden aangetroffen. Berezovsky heeft niet bekendgemaakt met welke reden Litvinenko hem op 1 november bezocht, zodat de westerse media voortgingen met hun samenzweringstheorie dat het Kremlin achter de dood van de oud-KGB-agent zat.
Op deze plek kunnen we een tweetal nieuwe theorieën aan de reeds bestaande toevoegen: 1. iemand in het Londense kantoor van Berezovsky vergiftigde Litvinenko met polonium-210 en 2. Litvinenko verknalde de opdracht om iemand, misschien Berezovsky zelf, te vergiftigen en werd zelf op fatale wijze het slachtoffer. Misschien een absurd scenario, maar is dat zoveel absurder als de weloverwogen opzet van het Kremlin om internationale relaties op het spel te zetten door iemand te vermoorden die geen enkele potentiële bedreiging vormt voor welke positie van wie dan ook? En dan ook nog met polonium-210, waarvan door Rusland maandelijks in totaal 8 gram wordt geëxporteerd en uitsluitend naar de Verenigde Staten, volgens Sergej Kirienko, ex-premier van de Russische Federatie en nu directeur van het Russische atoomagentschap Rosatom.

“De man die mijn leven redde”
Berezovsky en Litvinenko kennen elkaar sinds 1994, toen zij elkaar voor het eerst ontmoetten in Moskou. In 1998 maakte Litvinenko tijdens een persconferentie in Moskou bekend dat de FSB, opvolger van de KGB, hem de opdracht had gegeven om Berezovsky te liquideren. Litvinenko werd gearresteerd en zat negen maanden gevangen op beschuldiging van misbruik van zijn positie en week na zijn vrijlating in 2000 naar Londen uit. Zijn voornaamste wapenfeiten zijn daarna de publicatie van twee boeken met kritiek op het Kremlin. Boris Berezovsky noemde de voormalige KGBer de ‘man die mijn leven redde’.
Berezovsky werd nog in januari 2006 door de Britse premier Tony Blair teruggefloten nadat hij openlijk had verklaard dat ‘een verandering van regime in Moskou’ noodzakelijk is. En intussen had Litvinenko meerdere malen verklaard dat hij de beschikking had over ‘belastend materiaal tegen de Russische regering’, waarvan evenwel niets aan de oppervlakte kwam, ondanks de vele contacten met de media van Berezovsky c.s., zowel in Europa als in de Russische Federatie. In een verklaring van Litvinenko die na zijn dood werd voorgelezen door zijn vriend Alex Goldfarb liet hij het volgende weten: “U kunt er in slagen om één man het zwijgen op te leggen, maar het gebrul van de protesten van over de hele wereld zal bij u, mijnheer Poetin, voor de rest van uw leven in de oren nagalmen.” Poetin was niet de enige die vraagtekens zette bij het tijdstip van verschijning van deze verklaring en of Litvinenko wel de schrijver ervan was. “Als een dergelijke verklaring voor de dood van de heer Litvinenko verscheen dan is er altijd de vraag: waarom werd die niet gepubliceerd toen hij nog in leven was? En als de verklaring na zijn dood verscheen, hoe kan men er dan commentaar op leveren?”, zei Poetin tijdens een persconferentie in Helsinki naar aanleiding van de EU-Rusland top. “Het is heel treurig dat tragische gebeurtenissen zoals de dood van iemand worden gebruikt voor politieke provocaties,” zo voegde hij eraan toe.
Maar intussen gaat de mediahype over de dood van Litvinenko en de betrokkenheid van het Kremlin door. “De Russen gaan door met de ontkenning van hun verantwoordelijkheid,” meldde de New York Times op 25 november verontwaardigd, “zelfs nadat een hoge ambtenaar van het Britse ministerie van buitenlandse zaken heeft bekendgemaakt dat de ambassadeur uit Moskou is teruggeroepen en zei dat de situatie nu nog ernstiger is.” Maar niet alleen de media staken de beschuldigende vinger uit. Peter Hain, minister van Europese Zaken in de Britse regering, verklaarde voor de BBC-camera’s: “Er zijn veel dingen in Rusland gebeurd die een schaduw hebben geworpen over president Poetin’s succes om de boel bijeen te houden en economische stabiliteit te bereiken uit een periode van chaos”. Maar Hain vergat erbij te vertellen dat Groot-Brittannië blijft weigeren om ballingen uit te leveren aan Rusland, waaronder Ahmed Zakajev, de Tsjetsjeense krijgsheer en last but not least Boris Berezovsky zelf: in Rusland beschuldigd van grootschalige fraude, witwasserij en zelfs moord. In hoeverre draagt Londen zelf bij aan de intriges rond de dood van Litvinenko?





- E-Mail: insudok@yandex.ru Website: http://www.insudok.nl
 

Read more about: vrijheid, repressie & mensenrechten

supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.