english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
EU: Frontex zorgt voor duizenden doden
Ralf Streck, vert. globalinfo.nl - 02.01.2008 14:23

Frontex is de gemeenschappelijke EU-instelling om de buitengrenzen te bewaken. ( http://europa.eu/agencies/community_agencies/frontex/index_nl.htm) Deze werd in oktober 2004 opgericht. Nederland, dat zelf helemaal geen EU-buitengrens bezit, is er onder meer actief bij betrokken doordat het komend jaar een marineschip zal inzetten voor de Afrikaanse kust. De instelling is verantwoordelijk voor duizenden doden per jaar.


Overgenomen van indymedia-Duitsland ( http://de.indymedia.org/2007/12/203719.shtml) en vertaald door globalinfo.nl De links verwijzen meest naar Duits- of Spaanstalige bronnen. Zie voor opgemaakte versie:  http://www.globalinfo.nl/content/view/1437/30/

Hulporganisaties gaan ervan uit dat het aantal doden rond de Canarische eilanden stijgt door de Frontex-activiteiten. Dat slechts 12.000 mensen erin geslaagd zijn om vanuit West-Afrika de Canarische eilanden te bereiken, is gedeeltelijk te verklaren omdat nog meer mensen bij pogingen om de oversteek te maken verdronken, verhongerd of van de dorst omgekomen zijn. De route wordt immers steeds langer en gevaarlijker. Want die 12.000 zijn er duidelijk minder dan in het voorgaande jaar. Van officiële kant is toen al ingeschat dat zo'n 6.000 mensen de gevaarlijke oversteek niet overleefd hebben.

Frontex, wiens budget onlangs opnieuw verhoogd werd, ontkent de feiten met merkwaardige eigen getallen die zelfs afwijken van de getallen die verstrekt worden door het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. (Zie ook: Anti-Frontex Internationaal:  http://de.indymedia.org/2007/11/199544.shtml). Aangezien er in maart parlementsverkiezingen gepland staan in Spanje, wordt de afscherming verscherpt ( http://de.indymedia.org/2007/05/178354.shtml). "Bij meerdere ongelukken met schepen zijn er afgelopen weekend in de Middellandse Zee en in de Atlantische Oceaan meer dan 140 vluchtelingen om het leven gekomen. (...) In de Atlantische Oceaan voor de kust van Marokko zijn tenminste 50 mensen vermist die probeerden op de Canarische Eilanden te geraken. Bij een ander incident stierven volgens de politie rond de 40 Afrikanen voor de kust van Senegal die eveneens op weg naar de Canarische eilanden waren." Tot zover een bericht van AFP van 10 dec. 2007 over  http://afp.google.com/article/ALeqM5gYToAQlh0IMxbB4dKKwt28Toj9uw) het offer dat dagelijks gelaten wordt door mensen om van Afrika over de zee naar Europa te komen.

Alleen in 2006 waren de lokale autoriteiten van de Canarische Eilanden, de voor de kustbewaking ingezette Guardia Civil, de Spaanse geheime dienst en hulporganisaties als het Rode Kruis en de Rode Halve Maan het erover eens dat er voor de West-Afrikaanse kust een massasterfte voltrok. Duizenden hadden de gevaarlijke overtocht naar de vakantie-eilanden niet overleefd. Met 6000 becijferde de regionale regering van de Canarische Eilanden het aantal preciezer. ( http://de.indymedia.org/2007/01/165262.shtml) Steeds meer hulporganisaties gaan ervan uit, dat dit cijfer in 2007 zelfs nog hoger uit zou kunnen vallen.

In oktober gaf de Guardia Civil het getal van degenen die in de omgeving van de Canarische Eilanden aangetroffen werden of daar aangekomen zijn, met 255 aan. Hulporganisaties telden het aantal doden waarvan melding werd gemaakt in persberichten bij elkaar op en kwamen op bijna 400 uit. Ook het Rode Kruis denkt dat de verscherpte grensbewaking via Frontex verantwoordelijk is voor het gestegen aantal doden. "Hoe meer barrières er opgebouwd worden, hoe groter het risico wordt, omdat men probeert de controles te omzeilen. De binnenkomers nemen steeds langere routes, zijn langer onderweg, gaan verder uit de kust en reizen 's nachts om niet teruggezonden te worden". ( http://elfarodecartagena.com/noticia.asp?ref=35338). Dat verklaarde Gerardo Mesa, voorzitter van het Rode Kruis op het eiland Fuerteventura. Onlangs probeerden drie Marokkanen de gevaarlijke oversteek vanaf West Sahara zelfs op een surfplank. Daarmee hoopten ze de warmtesensoren te slim af te zijn, die tegenwoordig groepen mensen in boten registreren.

Inderdaad worden de routes langer, de vertrekpunten verschillender en de voorbereidingen voor een overtocht geheimer. Van enkele tientallen kilometers vanaf de door Marokko bezette West-Sahara, zijn het enkele honderden geworden om van Nouadhibou in Mauritanië te starten, omdat Marokko onder druk van de EU harder is gaan optreden tegen overstekers. Toen kwam het honderden kilometers zuidelijker gelegen Nouakchott en toen ook Mauritanië onderdeel ging vormen van de afscherming, startten velen vanuit Saint Louis in Senegal. Er wordt ook gestart vanaf de Kaapverdische Eilanden, Gambia en Guinee-Bissau en de route is meestal veel meer dan 1000 kilometer lang. De vlaktes waar mensen in het water verdwijnen, zijn verveelvoudigd. Een goed overzicht van de aantallen mensen die vertrokken zijn en hoeveel daarvan aangekomen zijn is bijna onmogelijk, om in te kunnen schatten hoeveel van hen zijn omgekomen.

Het staat vast dat ook dit jaar meer dan 12.000 mensen de Canarische eilanden bereikt hebben. Vast staat ook dat Frontex meldt tot begin december 8.258 mensen voor de West-Afrikaanse kust opgepakt en weer teruggestuurd te hebben. Dat alleen al toont aan dat de afscherming mislukt, aangezien dit jaar nog altijd drie keer meer mensen erin geslaagd zijn als in 2005, ook al zijn het er veel minder dan de 31.000 van vorig jaar. Bij Frontex zijn ze vooral bezorgd dat ze de schuld zouden krijgen van het stijgende aantal doden: "Wij zijn er bezorgd over dat dergelijke geruchten grote omvang zouden kunnen nemen", verklaarde plaatsvervangende algemene directeur Gil Arias (bron:  http://www.canarias24horas.com/index.php?option=com_content&task=view&id=42179&Itemid=387) Om zijn beweerde succes te onderstrepen, verklaarde hij zelfs dat "Het aantal doden en verdwenenen is omlaag gegaan".

Daarvoor moet hij flink goochelen met getallen. Terwijl de Spaanse geheime dienst, de Guardia Civil en hulporganisaties eensluidend over duizenden doden spraken,  http://www.heise.de/tp/r4/artikel/22/22317/1.html, brengt Arias Gil het aantal voor 2006 terug tot "983 personen". Hoe hij daarop komt, verklaart hij niet. Hij voegt toe dat 38 personen dood op de eilanden aangespoeld zouden zijn en dat 24 mensen na aankomst aan de gevolgen van de oversteek gestorven waren, de rest zou op zee verdwenen zijn. Aangezien de activiteiten van Frontex in 2007 uitgebreid werden,  http://www.heise.de/tp/r4/artikel/24/24734/1.html, moeten de getallen nu positief uitvallen om het geld te rechtvaardigen. Arias verklaarde dat dit jaar tot 11 december 9 personen dood op de Canarische Eilanden aangekomen zouden zijn en 34 in zo'n slechte staat dat ze later overleden zijn. Nog eens 514 mensen zouden onderweg van West-Afrika verdwenen zijn.

De getallen van de Frontex-chef zijn ongehoord. Hulporganisaties omschrijven hem simpelweg als leugenaar, maar het kan zijn dat hij de doden liever niet ziet ( http://www.heise.de/tp/r4/artikel/25/25736/1.html). Inderdaad heeft Arias al problemen gekregen omdat zijn cijfers nogal verschillen met die van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken dat het aantal doden al met 1000 doden aangeeft ( http://www.diariodeavisos.com/diariodeavisos/content/252762/). Mensenrechtenorganisaties hebben alleen al in de drie weken voor 10 december acht doden geregistreerd die op de Canarische eilanden aangekomen zijn. Er zou een nieuw dodenrecord zijn. "Er komen minder mensen aan omdat er steeds meer onderweg het leven laten", klaagt de voorzitter van de Vereniging van Afrikaanse Immigranten (Asiaf). Secka Mbaye geeft ook aan wat de oorzaak is van het stijgende aantal doden: "Vroeger duurde de overtocht drie a vier dagen en momenteel is een deel van de boten 15 tot 20 dagen onderweg om de bewaking te omzeilen". Uit Senegal of Mauritanië zouden nauwelijks nog boten komen, des te meer daarentegen uit Ghana, Ivoorkust of Guinee-Bissau (bron:  http://www.diariodeavisos.com/diariodeavisos/content/250777/)

De getallen van Frontex komen ook niet overeen met die van de Guardia Civil. Het voldoet trouwens om een enkel incident naar voren te halen om te kunnen stellen dat er wat verkeerd is aan de getallen van Arias. Begin september werden er alleen al tien lichamen geborgen toen een van de boten bij Gran Canaria omsloeg. ( http://www.elmundo.es/elmundo/2007/09/07/espana/1189146612.html) Alleen daarbij kwamen dus al meer doden op de Canarische Eilanden aan dan de Frontex-chef voor het hele jaar opvoert. Of zou men hem misschien moeten herinneren aan de voorvallen op de 19e juli, toen een reddingsschip een boot vol migranten ramde, waarin 136 passagiers zaten. Bij die 'reddingsoperatie' alleen verdronken 88 mensen bij het eiland Teneriffa. De advocaat Plácido Alonso Peña, die een groot deel van de overlevenden vertegenwoordigt, heeft de kapitein en de bemanning aangeklaagd van beide schepen die bij het voorval betrokken waren wegens 88 gevallen van doodslag. ( http://www.elmundo.es/elmundo/2007/08/28/espana/1188319671.html)

Ondanks alles koerst de EU alleen maar op verdere afscherming, wat duidelijk blijkt uit het feit dat de begroting van Frontex voor 2008 tot 70 miljoen euro verdubbeld werd ( http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/034-15283-344-12-50-905-20071213IPR15281-10-12-2007-2007-true/default_es.htm). Daarvan gaan alleen al 12 miljoen naar de Hera-missie voor de kust van West-Afrika ( http://www.laopinion.es/secciones/noticia.jsp?pRef=2984_9_118652__Sociedad-Frontex-tendra-millones-para-Canarias). Er worden daarbij nog "efficiëntere operaties" beloofd. De operaties van Frontex worden toch al steeds verder uitgebreid. ( http://de.indymedia.org/2007/03/169470.shtml).

Als het om concrete hulp aan Afrika gaat, toont men zich een stuk terughoudender. Meer dan mooie woorden waren er onlangs bij de EU-Afrika-top in Lissabon niet te horen als het om de migratie-problematiek ging.  http://de.indymedia.org/2007/12/202023.shtml. De Afrikaanse Unie (AU) had gevraagd om meer vrije toegang voor arbeidskrachten om het sterftecijfer op zee omlaag te krijgen. Maar de EU had meer belangstelling voor een 'migratie a la carte'. Volgens wat een "historische overeenkomst' werd genoemd, moet de AU zich inzetten om vluchtelingen en migranten al in het land van herkomst tegen te houden. Ze moeten er ook voor zorgen dat uitzettingen (uit de EU, vert.) makkelijker uitgevoerd kunnen worden. Er werd opnieuw besloten dat de economische omstandigheden, vooral voor jonge mensen, zouden moeten verbeteren. Net zo vaag bleef de verklaring dat de EU zou willen helpen bij de economische ontwikkeling en geen hoog opgeleide emigranten zoals artsen uit ontwikkelingslanden zou willen aantrekken.

De AU-landen hebben zich wel met succes verzet tegen de liberalisering van hun markten (zoals de EU wenste, vert.). De Senegalese president Abdoulaye Wade hield de eisen voor "irreëel om ervan uit te gaan dat er over 15 jaar vrije handel mogelijk zou zijn". In Afrika wordt immers gevreesd dat sterk gesubsidieerde Europese landbouwproducten de markten zullen overspoelen. Dat lijdt tot nog meer verarming, werkeloosheid en emigratie. De EU konden ondanks zware druk de Afrikaanse landen er niet van overtuigen de zogenaamde 'partnerschapverdragen' (EPA) te ondertekenen die de momenteel aflopende handelsverdragen zouden moeten vervangen. De Wereld Handelsorganisatie WTO ziet in de oude verdragen een verstoring van de vrije concurrentie. Afrikaanse landen beschuldigden de EU er van dat ze de verschillende landen via bilaterale verdragen tegen elkaar uit wilden spelen. Wie weigerde te ondertekenen zou te maken kunnen krijgen met hoge tarieven voor zijn producten op de Europese markt. Zo'n omgang heeft weinig van doen met een "partnerschap" en de "nieuwe start" van de betrekkingen is onder zware kritiek komen te staan.

(c) Ralf Streck, Donostia, 28.12.2007

----------------
Doe eens gek, wordt 'abonnee' van globalinfo.nl zodat dit soort berichten in het Nederlandse verspreid blijven worden: Zie voor meer details:  http://www.globalinfo.nl/content/view/16
------------------------------

 

Read more about: anti-fascisme / racisme europa globalisering militarisme vrijheid, repressie & mensenrechten

supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.