english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Servische arbeiders bezetten fabrieken
Eurodusnie collectief - 15.01.2008 17:59

Sinds de val van het Milošević-regime is Servië in handen gekomen van een nieuwe criminele bende die alles wat los en vast zit in het land verkoopt aan de hoogste bieder. Het ene na het andere geprivatiseerde bedrijf gaat failliet. Het werkloosheidspercentage ligt op 22 procent, maar zelfs wie werk heeft kan dikwijls nauwelijks rondkomen. Een groeiende groep moedige werknemers komt in opstand en vecht voor een menswaardig leven, waaronder de arbeiders van de Jugoremedija fabriek. De arbeiders namen in 2004 nog deel aan de mede door Eurodusnie georganiseerde Peoples Global Action conferentie in Belgrado. Arbeiders van twee andere fabrieken richtten zich vandaag tot ons met de onderstaande brief.


Beste vrienden,

Anderhalf jaar geleden spraken zestig vooraanstaande intellectuelen en activisten van over de hele wereld hun steun uit voor de strijd van de arbeiders c.q. aandeelhouders van de farmaceutische fabriek Jugoremedija in Zrenjanin, een stad in het noorden van Servië. Deze steun hielp de Servische arbeiders hun belangrijkste overwinning sinds tijden te bereiken. Jugoremedija werd de eerste fabriek in Servië die in handen kwam van de arbeiders zelf. Sindsdien helpen de arbeiders van Jugoremedija arbeiders van andere fabrieken in hun regio voor hun rechten op te komen.

We gingen destijds niet voor niets over tot de bezetting van onze werkplek maar vochten voor het recht op een fatsoenlijk leven. Zrenjanin ligt in het centrum van wat eens het industriële hart van Joegoslavië was. Vandaag de dag bedraagt het officiële werkloosheidspercentage 35 procent. De meeste fabrieken die gedurende de socialistische periode zijn gebouwd en die talloze arbeiders van een inkomen voorzagen zijn vandaag de dag gesloten.

Zeven jaar geleden waarschuwden neoliberale deskundigen dat de gehele Servische economie afstevende op een totaal bankroet, tenzij de productiemiddelen onmiddellijk zouden worden geprivatiseerd. Zo werd in Zrenjanin in 2004 het locomotief-bedrijf Shinoz aan een private investeerder verkocht. Het vleesverwerkende bedrijf Bek, ook gevestigd in onze stad, werd een jaar later geprivatiseerd. Ondanks de belofte van de neoliberale experts gingen beide fabrieken failliet.

Voor wie niet bekend is met de situatie in Servië is het waarschijnlijk moeilijk voor te stellen dat nieuwe eigenaren hun fabrieken moedwillig laten sluiten. Toch zijn er eenvoudige redenen die deze handelswijze verklaren. Laat me er twee aan jullie voorleggen.

Wanneer in Servië een bedrijf wordt geprivatiseerd behouden de werknemers een minderheidsbelang in dat bedrijf. Een en ander is het gevolg van Joegoslavische traditie van werknemers-zelforganisatie. De arbeiders worden na de privatisering aandeelhouders. In Shinvoz hadden de werknemers bijvoorbeeld 44% van de aandelen en in Bek 30%.

Alhoewel de nieuwe eigenaar altijd de meerderheid heeft, blijven de werknemers mede-eigenaar en dat is nu precies waarom de nieuwe eigenaar bewust afstevent op faillissement. Zodra men eigenaar is geworden wijst men een management aan waarin de arbeiders niet worden vertegenwoordigd. Dit management misbruikt de afwezigheid van de arbeiders om slechte zaken te doen die het bedrijf in de financiële problemen brengen. Achter de schuldeiser zit echter via ingewikkelde constructies een bedrijf verborgen dat net zo goed in handen is van de nieuwe eigenaar. Vervolgens laat de schuldeiser het bedrijf failliet verklaren waarna de “nieuwe eigenaar” het bedrijf terugkoopt met dit keer 100% van de aandelen.

Wanneer een faillissement wordt uitgesproken wordt tevens de collectieve arbeidsovereenkomst, die de vakbond met het management heeft afgesproken, ongeldig. Na het bankroet verliezen de arbeiders hun baan en houdt de vakbond op te bestaan. Wanneer de grootste aandeelhouder via bovengenoemde truc het bedrijf heeft teruggekocht, kiest hij zelf en onder zijn eigen voorwaarden zijn werknemers uit. Een eventuele nieuw opgerichte vakbond wordt door het management strak aan het lijntje gehouden.

Ook bij Bek en Shinvoz is het bankroet op de bovenstaande wijze verlopen.

Toen Jugoremedija haar strijd tegen de privatisering had gewonnen en de fabriek werd gecollectiviseerd was dit uiteraard een voorbeeld en inspiratiebron voor arbeiders, die zagen dat je door solidariteit en met doorzettingsvermogen resultaat kunt boeken. De arbeiders van Shinvoz en Beck bezetten daarop hun eigen fabriek. De bezetting van Bek begon op 8 oktober en die van Shinvoz op 28 december 2007

Door de bezetting dwongen de arbeiders van Beck de regering de privatisering van hun fabriek ongedaan te maken. De 70 procent van de aandelen zijn nu weer in handen van de staat, maar ondanks dat geeft de regering niet toe verantwoordelijk te zijn voor het bankroet, laat staan dat het de onstane verliezen voor haar rekening neemt.
In het geval van Shinvoz heeft de regering vastgesteld dat niet alleen de afspraken in het privatiseringscontract zijn overtreden, maar ook de wet. Desondanks is het contract nog steeds niet ontbonden. Integendeel. De houder van het meerderheidsbelang kreeg een hersteltermijn van 15 dagen waarin hij alsnog de gelegenheid kreeg de beloofde investering, drie jaar te laat, in het bedrijf te doen dat hij eerder bankroet liet verklaren.

Op 15 januari zullen meer dan duizend arbeiders van beide fabrieken naar Belgrado trekken om daar te blijven totdat het privatiseringscontract van Shinvoz is ontbonden en de regering verantwoordelijkheid neemt voor het bankroet van beide bedrijven.

Aan allen die solidair zijn met onze onze strijd vragen we zich te richten aan de president van Servië, Boris Tadic, en andere overheidsinstellingen met het verzoek onze eisen in te willigen. De privatiseringscontracten van Shinvoz en Bek moeten worden ontbonden en de bedrijven, die door malafide eigenaren en het slecht functionerende privatiseringsbureau in de problemen zijn geraakt, moeten worden gered.

Namens het actiecomité van de arbeiders-aandeelhouders van Bek en Shinvoz,

Milena Prstojević Mita Lisica

Protest emails kunnen worden gericht aan:
 pismo@freedomfight.net
 kabinet.merr@merr.sr.gov.yu
 kontakt.predsednik@predsednik.yu
 info@priv.yu
 aleksandar.gracanac@share-fund.co.yu

- E-Mail: info@eurodusnie.nl Website: http://eurodusnie.nl
 
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.