Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
artikel 
Kraakgroep Biljartball - 11.02.2008 18:15

Krakers willen culturele broedplaats starten

Gepubliceerd op 08 februari 2008, 21:45
Laatst bijgewerkt op 08 februari 2008, 21:46

almere/Michelle Kooring - De eigenaar van het pand zou een rechtzaak kunnen beginnen, maar Jeroen (zestien) en Sander (achttien) verwachten dat ze voorlopig nog wel in hun pas gevonden optrekje kunnen blijven. De tieners trokken acht weken geleden samen met twee vrienden in het voormalig poolcentrum in het Stadshart.


De krakers hebben op dit moment alleen nog water en elektra geregeld en een 'huiskamer' ingericht, maar ze hebben grootse plannen. ,,We willen een bar, oefenruimte en podium voor beginnende bandjes bouwen en hiermee een culturele broedplaats creëren", aldus Sander. Volgens hem zijn er veel te weinig ruimtes in Almere voor liefhebbers van de alternatieve muziekscene. ,,Voorheen had je nog Totum nog, maar sinds dat dat De Meester is geworden, is er veel veranderd. Met Trapnotov in Haven heb ik slechte ervaringen. Alle overige oefenruimtes zijn altijd volgeboekt of te duur voor beginnende bandjes."
Hoewel kraken nog altijd een dubieuze reputatie heeft, woont het duo naar eigen zeggen legaal in het pand. ,,Als er na een jaar leegstand nog steeds niets met een pand gebeurt, mag je het volgens de wet kraken. Dit pand stond al twee jaar leeg", vertelt Jeroen. Politie en brandweer zijn op de hoogte van de nieuwe bewoners. De brandweer is zelfs langs geweest om de brandveiligheid te controleren.
De buurtbewoners hebben verschillend gereageerd op de komst van de krakers. Sander: ,,Aan de ene kant zijn mensen enthousiast dat er nu eindelijk iets gebeurt en dat het pand niet verder verloedert. Aan de andere kant hebben we ook wel klachten over geluidsoverlast gehoord. Daarom willen we het pand straks ook isoleren zodat mensen geen last hebben van de bandjes."
De eigenaar van het pand is volgens het tweetal niet blij met de krakers. ,,Maar hij kan weinig tegen ons beginnen", vertelt Jeroen. ,,Dankzij de kraakwet moet hij eerst een kloppend renovatieplan aan de rechter voorleggen, voordat hij ons eruit kan zetten."

Bron:  http://www.almerevandaag.nl/article3102994.ece
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.