english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Contouren programma Pinksterlanddagen 2008 zichtbaar
Voorbereidingsgroep - 07.04.2008 22:09

In het jubileumjaar dat de Pinksterlanddagen 75 jaar gehouden worden op het anarchistische terrein in Appelscha zijn de contouren van het programma zichtbaar, zo bleek op de laatste bijeenkomst van de voorbereidingsgroep in Utrecht. Een aantal inhoudelijke thema’s staan zo goed als vast. Als een soort van rode draad in het program lopen de huidige sociaal-economische ontwikkelingen. Voorts komt de oud ALF-er Keith Mann uit Engeland spreken over zijn ervaringen als dierenbevrijder, staan we stil bij de geweldloze strijd van Martin Luther King die 40 jaar geleden om het leven werd gebracht en wordt aan het antimilitarisme dat immer een prominente rol in de anarchistische beweging vervulde, een retrospectief gewijd. De dagen vinden plaats van vrijdag 9 tot en met maandag 12 mei op het eigen terrein ‘Tot Vrijheidsbezinning’ in Appelscha.

Affiches en flyers kunnen via de mail besteld worden
Affiches en flyers kunnen via de mail besteld worden

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat anarchistische arbeiders in het Friese Appelscha een aardappelveld aankochten om er een kampeerterrein annex meetingterrein van te maken. Sindsdien hebben diverse generaties anarchisten er hun jaarlijkse Pinksterlanddagen gehouden. Het terrein staat voor een uniek stukje sociale geschiedenis dat zijn weerga niet kent. Voor zover bekend is er geen enkel anarchistisch project dat al zo lang stand houdt!

De historie van het terrein en de Pinksterlanddagen is te boek gesteld in een brochure dat met de dagen gratis verkrijgbaar zal zijn. Een speciaal voor het jubileum ontworpen logo staat ter beschikking voor een ieder die hiermee zijn/haar shirt (of andere kledingstukken) wil bedrukken. Voor een paar euro is een setje ansichtkaarten verkrijgbaar waarop foto’s uit de archieven van de Pinksterlanddagen staan afgedrukt. Een kleine tentoonstelling laat nooit eerder vertoonde vooroorlogse pamfletten zien.

Kees Stad koppelt huidige sociaal-economische ontwikkelingen aan het bekritiseerde fenomeen van privatisering. Leden van de anarcho-syndicalistische Duitse Freie Arbeiter Union (FAU) gaan in op de gevolgen van de privatisering van de Duitse Spoorwegen. De huidige precaire arbeidsverhoudingen stimuleren een oud verlangen in de beweging om ‘eigen werk’ zelf te organiseren. Een aantal betrokkenen zullen hun ervaringen in dit kader komen belichten. Een andere discussie gaat over de vraag wat arbeid in anarchistisch perspectief eigenlijk te betekenen heeft.

Tijdens de Animal Rights Gathering die afgelopen zomer op het kampeerterrein in Appelscha werd gehouden, bleek hij een inspirerend spreker te zijn. De sympathieke Keith Mann stelde zijn ervaringen als militant dierenbevrijder te boek in het lijvige 'From Dusk 'Till Dawn' waarin de geschiedenis van de Animal Liberation Front dat vanaf de jaren tachtig in Engeland opgeld deed, wordt beschreven.

Harki Kleinfeld gaat in op de betekenis van Martin Luther King die in de VS directe geweldloze actiemethodes bepleitte en populariseerde onder de zwarte bevolking. Antimilitaristen die actief waren in verschillende tijdvakken blikken terug op hun actieverleden.

Groen Front! zal dit jaar opnieuw met een eigen programma aan de weg timmeren tijdens de PL. Er zal ondermeer ingegaan worden op de aluminiumproductie op IJsland alsmede op het thema ‘Krimpen of verzuipen’. Uiteraard ontbreken de workshops niet. Behalve dat er steevast geklommen wordt, krijgen we dit jaar les in het werken aan en met demontabele boomhutten. Tot slot volgt ook de premičre van de film over de succesvolle campagne in Schinveld.

Jansen en Janssen gaan in op de gevolgen van de anti-terrorisme wetgeving voor buitenparlementaire actie. Het Meldpunt misbruik ID-plicht stelt het gemak waarmee de privacy steeds vaker wordt aangetast aan de kaak.

Verdere bijdragen aan het programma zijn te verwachten van Jens van Tricht en Rymke Wiersma over anarchisme voor beginners, de cliëntenorganisatie GGZ Limburg (anti-psychiatrie en de neo-liberale economie).

Arie Hazekamp houdt zijn zondagmorgen-lezing over de jarige Pinksterlanddagen en gaat in op de vraag hoe dit fenomeen zo lang stand weet te houden. Daaraan vooraf gaat andermaal Ron Blom die dit jaar ingaat op de vroege socialistische beweging rond 1880/1890.

Voorts zijn er een aantal workshops te verwachten waarin deelnemers zich kunnen scholen in allerhande nuttige vaardigheden. Anarchist Black Cross Amsterdam gaat zorgen dat we ter plekke kunnen schrijven naar vastzittende geestverwanten. En er vindt op zaterdag een filmnacht plaats met werk van Ken Loach.

Als vanouds is er een kinderprogramma voor kinderen in de leeftijd van de basisschool in de eigen tent die achterop het terrein staat opgesteld.

Er komen dit jaar opnieuw (internet) radio-uitzendingen vanaf de locatie van de Pinksterlanddagen. Hieraan zal door diverse vrije radiostations aan worden meegewerkt. Een perscentrum zal voor de verslaggeving van de dagen gaan zorgen, waar Indymedia aan gaat meewerken.

Wat betreft het culturele gedeelte staat vast dat er zaterdagavond theater zal verzorgen. Op vrijdagavond zullen zoals de laatste jaren te doen gebruikelijk films gedraaid worden, waaronder een video met nooit eerder vertoonde beelden van de PL 1993 toen het zestig jarig bestaan werd gevierd. Op zaterdagavond krijgen we een theatervoorstelling voorgeschoteld en zullen er bands optreden. Het Open Podium ontbreekt uiteraard niet op zondagavond. Voorts een optreden van Stuurwaard Bakkebaard alsmede een theaterspektakel in de buitenlucht met vuur en vlammen. Onze eigen huis-DJ Zoot zal elke avond op gepaste wijze besluiten.

Rampenplan bereidt als vanouds het warme eten. De kantine zorgt voor een volledige biologisch assortiment aan overig eten en drinken.

Niet weg te denken zijn uiteraard de boekenmarkt en de stands. Willen de groepen en organisaties die standruimte willen hebben zich even via de e-mail aanmelden?

Dit jaar wordt een nieuw fenomeen op de dagen geďntroduceerd, namelijk een Weggeeftafel. Aan het einde van de Pinksterlanddagen verdwijnen veel bruikbare etenswaren in de (dure) afvalcontainer omdat bezoekers deze niet mee naar huis nemen. In plaats van weg te gooien, is er nu het alternatief van de Weggeeftafel. De tafel werkt volgens het anarchistisch-communistisch principe: geven naar vermogen, nemen naar behoefte!

De Pinksterlanddagen vinden plaats van vrijdag 9 tot en met maandag 12 mei 2008 op het anarchistische kampeerterrein ‘tot Vrijheidsbezinning, Aekingaweg 1a in Appelscha. Het terrein is per openbaar vervoer bereikbaar met lijn 16 vanaf de NS-stations Assen en Heerenveen. Dankzij de belangeloze medewerking van veel groepen en individuen zijn we nog altijd in staat dit weekend aan te bieden voor de prijs van 12,50 euro en dat is inclusief kamperen. Vergeet dus niet je kampeerspullen mee te nemen!

Zie voor uitgebreidere informatie de webstek www.pinksterlanddagen.nl.
De voorbereidingsgroep is bereikbaar via het volgende emailadres:  info@pinksterlanddagen.nl


- E-Mail: info@pinksterlanddagen.nl Website: http://www.pinksterlanddagen.nl
 

Read more about: Agenda globalisering kunst, cultuur en muziek media militarisme natuur, dier en mens vrijheid, repressie & mensenrechten wereldcrisis

supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.