Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
En de bijen en wepsen...? 
R.Imker - 07.07.2008 12:23

I see dead beeeezz?!?
I see dead beeeezz?!?

En wat te denken van onze kleine geel-zwarte kameraadjes?
Die grappige bijen en wepsen met hun steekangel en voorkeur voor zomerse prullenbakken bij pretparken? Zzzzzzzzzzzzzzoeeem, zoem....


De ene na de andere bijenkolonie verdwijnt op mysterieuze wijze, als gevolg van Colony Collapse Disorder (CCD). Wetenschappers hebben al tientallen oorzaken bedacht, maar geen enkele bleek een sluitende of afdoende verklaring te geven. De aanwijzingen worden steeds sterker dat de straling door het gebruik van mobiele telefoons er iets mee te maken heeft. Een onderzoek van de Landau Universeit heeft immers aangetoond dat bijen niet naar hun korf terugwillen als er mobiele telefoons in de buurt zijn.

Onderstaande artikelen geven aan dat imkers een duidelijk verband zien met de gsm-straling en hun bezorgdheid over de gevolgen hiervan wordt steeds duidelijker. Via de beleidsmedewerker Patrick van Lunteren van de SP hebben wij deze belangrijke informatie nu ook bij het Tweede Kamerlid Remi Poppe weten te krijgen.

Intussen hebben wij ook luchtmonsters van de gesproeide stoffen aan de SP aangeboden en wachten nu af of men in Den Haag verder op onderzoek uitgaat. Bij monde van P.van Lunteren is ons verzekerd dat de SP alles in het werk zal stellen om de bijensterfte op de agenda te krijgen.

Wij hopen dat de politiek dit oppakt... met eerlijkheid, verantwoordelijkheid en directe actie kunnen de dames en heren in Den Haag hun imago bij de burger misschien nog enigszins redden.



Uit het AD: Imkers wanhopig om verdwijnen bijen

De geheimzinnige verdwijnziekte houdt hevig huis onder de Nederlandse bijen. Een bijenhouder uit het Limburgse Overloon mist 60.000 insecten. Een Haarlemse imker is plotsklaps driekwart van zijn bijen kwijt. En in Drenthe klagen bijenhouders over verliezen tot 29 procent. „Ze zijn gewoon weg,” zegt bijenhouder Jan van der Vorst uit Overloon. „De ene dag waren ze er nog, de andere dag niet meer.”

De bekende imker Henk Meulenbelt uit Nieuwleusen was vorig jaar de klos: hij verloor 150 van zijn 180 volken, naar schatting ten minste 300.000 bijen. Hij heeft net nog een rondje gebeld met imkers in Drenthe. Dat leverde verscheidene meldingen op. Onder meer van een imker die 29 procent van zijn bijen mist. „Hij heeft geen enkel idee waar ze zijn gebleven. Ik zit al ruim vijftig jaar in de bijen, dus ik weet er wel iets van, maar hier heeft niemand een antwoord op. En je weet echt niet wat je meemaakt, als het je overkomt: de tranen springen je in de ogen.”

Verklaringen voor het verschijnsel lopen uiteen. Het zou komen door de straling van gsm-masten, door de opwarming van de aarde, of door de ziekte vuilbroed. Zowel in de Verenigde Staten als in Wageningen wordt onderzocht wat de reden kan zijn. Amerikaanse wetenschappers denken nu aan een afbraak in het immuunsysteem, waardoor de insecten wegvliegen. Maar ze weten niet waar die afbraak vandaan komt. Een wintersterfte van tien procent is normaal.

De Nederlandse Bijenhouders Vereniging maakt zich nog geen zorgen. Roel ten Klei, bedrijfsleider van de vereniging, spreekt van ‘een typisch winterbericht’. ,,Dit soort verhalen is er elk jaar. Wintersterfte is er altijd, en eigenlijk kunnen we er pas iets zinnigs over zeggen als het voorjaar aanbreekt.’’

Bron:AD.nl

Dagblad van het Noorden: Massale bijensterfte baart imkers zorgen

RIJSWIJK - Boomkwekers in het westen van het land vrezen grote problemen door massale bijensterfte. De bijen hebben de winter nauwelijks kunnen overleven. Honderdduizenden beestjes zijn gestorven. De bestuiving van fruitbomen wordt normaal gesproken door de bijen gedaan. Maar geen bijen betekent geen bestuiving en dus ook geen appels, peren en rode bessen.


Website: http://www.indymedia.be/nl/node/8568
 
laat obscurantisme niet toe! 
thea - 07.07.2008 13:04

Daar gaan we weer. Ik roep wat over iets gevaarlijks, dat gaat snel een eigen leven leiden. En als er geen wetenschappelijk bewijs er voor komt dan zeg ik dat de bewijzen in doofpot zijn gestopt. Je reinste obscurantisme.

Ja, er moet onderzoek worden gedaan, en nee, dit is geen grote baanbrekend nieuws. Interessant, meer niet.

Wat al helemaal ergelijk is dat er mensen zijn die weer met dat bijen-sterfte verhaal komen van een jaar geleden. Hallo, wakker worden, we weten ondertussen flink wat meer hierover, straling van gsm (of van mars) als oorzaak is tot nu toe gelukkig een fantasie gebleken.


Lees bijvoorbeeld dit kort bericht:

De bijenhouders noemen het de "verdwijnziekte''. Het is normaal dat in de winter ongeveer 10 procent van de bijen sterft en dat wordt dan in de zomer aangevuld. Maar de afgelopen twee jaar liep de "wintersterfte" flink op, in de kustprovincies zelfs tot 40 procent.

Bijenhouders luidden woensdag in de Tweede Kamer de noodklok. De bij is niet alleen een onmisbare schakel in de natuur, maar ook in de landbouw. "De ketting breekt'', waarschuwde voorzitter Jan Dommerholt van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV).

Deskundige Tjeerd Blaquiere van de Wageningen Universiteit gelooft niet in een geheimzinnige ziekte, maar neemt daarom de zaak niet minder ernstig: "We denken aan een complex van oorzaken.'' De varroamijt zit de bijen al lang dwars, maar ook landbouwgif en de vermindering van plantensoorten op het akkerland doen de bij de das om.

Bron: ANP 11 juni 2008 16:48

> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.