english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Kom naar kort geding Koppenhinksteeg
Vrijplaats Koppenhinksteeg - 21.07.2008 22:06

Woensdag 23 juli 2008 wordt een belangrijke dag voor Vrijplaats Koppenhinksteeg. Dan dient namelijk in Den Haag het door de Vrijplaats tegen de gemeente aangespannen kort geding. De dagvaarding kan worden bekeken op  http://www.koppenhinksteeg.nl De Vrijplaats eist dat de gemeente haar toezeggingen nakomt en Vrijplaats Koppenhinksteeg behoudt voor de stad.


Protest voor behoud Vrijplaats
Protest voor behoud Vrijplaats

Dat Leiden de vrijplaats niet kan missen hoeven we jou als sympathisant natuurlijk niet uit te leggen. Voor de rechter is dat echter niet zo vanzelfsprekend. Wij zouden het dan ook op prijs stellen wanneer je ons komende woensdag kunt vergezellen. Wij zouden het tevens op prijs stellen wanneer je ook andere vrijplaats supporters kunt aansporen om mee te gaan. Stuur dit bericht daarom door aan vrienden en bekenden.

Het kort geding vindt plaats in het Paleis van Justitie in Den Haag op ongeveer 10 minuten lopen vanaf Den Haag Centraal. Het begint om 9 uur 's ochtends. Reizigers via Leiden Centraal nemen de trein van 08.20 naar Den Haag Centraal. Neem een kaartje met korting, want deze geldt in de zomermaanden ook vóór 09.00. Hopelijk zien we je woensdag!

Wat kun je nog meer doen?
- Stuur, als je dat nog niet gedaan hebt, een petitie naar GroenLinks en de PvdA. Je kunt de 2 petities online invullen:  http://koppenhinksteeg.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=99&Itemid=73
- Doe een donatie, groot of klein. Campagnevoeren kost veel geld. Met name de juridische procedures zijn duur. Een gift kan worden gestort op rekeningnummer 9432856 t.n.v. Leids Weggeeffonds en o.v.v. “Vrijplaats Koppenhinksteeg blijft!”.

Blijf op de hoogte en surf regelmatig naar  http://www.koppenhinksteeg.nl
 
supplements
Verslag 
Vrijplaats Koppenhinksteeg - 23.07.2008 13:53

Te kort geding

Vandaag diende voor de Rechtbank in Den Haag het door de vrijplaats tegen de gemeente Leiden aangespannen kort geding. De gemeente wil de vrijplaats ontruimen omdat na drie jaar treuzelen met de implementatie van het in 2005 genomen legalisatiebesluit de renovatiekosten van het vrijplaats-complex 'geheel onverwacht' zijn gestegen. De vrijplaats eiste voor de rechter de hervatting van door het PvdA, GroenLinks, VVD en CDA college afgebroken legalisatieproces.

De zitting kwam sneller dan verwacht. De rechter had de ontwerp-dagvaarding pas afgelopen vrijdag en besloot maandag om woensdag het kort geding te laten plaatsvinden. De kwestie was spoedeisend genoeg. De gemeente dreigt immers acht organisaties en 70 vrijwilligers en duizenden stadgenoten te beroven van hun sociaal-culturele vrijplaats. Dertig vrijwilligers en symphatisanten trokken naar Den Haag om het kort geding bij te wonen.

De zitting duurde vijf kwartier maar het leken voor mij, die naast de advocaat zat, hooguit tien minuten. Het bevestigde mijn vrees dat het verhaal van de vrijplaats eigenlijk te groot is om in een kort geding te vangen.

Niet dat het slecht ging, het ging namelijk best goed. We hadden een ijzersterk verhaal dat aantoonde dat Ons Doel en de vrijplaats graag verder willen met het legalisatieproces en dat er mogelijkheden genoeg zijn om te komen tot een voor ieder redelijke oplossing. Daar is echter wel politieke wil voor nodig en die ontbreekt op dit moment. We hebben dan ook benadrukt dat het legalisatieproces gestrand is op onwil en dat dat weer het directe gevolg is van de in december 2007 veranderde politieke signatuur van het college.

Nu mag een stadsbestuur natuurlijk best haar beleid bijstellen of veranderen maar dat mag enkel wanneer er sprake is van 'niet voorzienbare, zwaarwegende omstandigheden' en het mag niet ten koste gaan van gewekt vertrouwen. Zo luidt ongeveer de jurisprudentie op dit punt.

De gemeente hield een slap betoog waarop ze onomwonden Ons Doel de schuld gaven van het door hun genomen besluit de legalisatie te staken. Verder maakte hun advocaat zich schuldig aan stemmingmakerij door allerlei ongefundeerde, zelfs vele malen weerlegde, verdachtmakingen richting de vrijplaats in zijn betoog te verwerken.

Fris was het allemaal niet.

De rechter maakte geen woorden vuil aan de verdachtmakingen en richtte zich op de vraag of met name de financiële toezeggingen aan de vrijplaats 'ongeclausuleerd' waren of dat het college terecht stelt dat men harde grenzen aan de financiering had gesteld. Wij hebben door middel van diverse bewijsstukken kunnen aantonen dat de toezegging om te legaliseren, tot het eerder genoemde college aantrad, nooit verbonden was aan een financieel plafond. Het huidige college probeert nu achteraf alsnog een plafond te introduceren, maar deze poging werd door onze ingediende bewijsstukken effectief weerlegd, al moet natuurlijk nog blijken of de rechter zich door ons heeft laten overtuigen.

De rechter ging vreemd genoeg niet in op onze constatering dat het tekort van circa drie ton is veroorzaakt door het tergend langzaam optredende college, hetgeen ook Ons Doel de afgelopen maanden herhaaldelijk heeft verklaard.

Tenslotte spitste de discussie zich toe op het ontbreken van nadeelcompensatie in het collegebesluit, want zelfs als het college zich op 'niet voorzienbare, zwaarwegende omstandigheden' kan beroepen, dan nog zal het de vrijplaats moeten compenseren. Een dergelijk compensatie begint, maar houdt niet op, met het vergoeden van de nu al door de vrijplaats ten behoeve van het legalisatieproces gedane investeringen ter waarde van € 432.905.

De rechter vroeg de advocaat van de gemeente of de nadeelcompensatie geen onderdeel had moeten uitmaken van het besluit van 1 juli 2008, waarin de vrijplaats door de gemeente de wacht werd aangezegd. De advocaat vond van niet want je kon immers niet van de gemeente verwachten dat ze bij al haar besluiten nadenkt over de schade die het anderen kan berokkenen.

En wij maar denken dat de gemeente er voor haar burgers is....

De uitspraak is op maandag 4 augustus.

zet nog iemand even de uitspraak op indy? 
Krijtje - 04.08.2008 12:18

want we zijn allemaal benieuwd. het is nu 4 augustus en ik zie nog niks.
Vrijplaats in hoger beroep 
Vrijplaats Koppenhinksteeg - 04.08.2008 22:56

Kort geding verloren, vrijplaats in hoger beroep

Woensdag 23 juli 2008 diende in Den Haag een door Stichting Ontmoetingsruimte de Linkse Kerk, Vereniging cultureel centrum Bar & Boos en Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg tegen de gemeente Leiden aangespannen kort geding. De vrijplaats had drie eisen, te weten vernietiging van het collegebesluit het legalisatieproces stop te zetten, vernietiging van het besluit het door Bar & Boos ingediende bedrijfsplan af te keuren en hervatting van de onderhandelingen tussen gemeente Leiden, Woonstichting Ons Doel en vrijplaats.

Maandag 4 augustus heeft rechter Paris uitspraak gedaan en alle vorderingen van de vrijplaats afgewezen.

De kern van het betoog van de vrijplaats was dat de gemeente handelde in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. De gemeente heeft immers tweeënhalf jaar lang de indruk gewekt dat de vrijplaats zou worden behouden voor de stad. Op basis van dit gewekte vertrouwen hebben de vrijplaatsorganisaties bovendien investeringen gedaan ter waarde van ruim vier ton.

In een reeks besluiten probeert het college thans onder de toezeggingen uit te komen. Rechter Paris stemt daarmee in omdat het besluit tot legalisatie nooit onvoorwaardelijk zou zijn geweest. De rechter verwijst hierbij exclusief naar “- zij het voorlopige - financiële kaders” in de nog maar een jaar oude “Notitie Legalisering Vrijplaats Koppenhinksteeg” en het recente coalitie-akkoord van het PvdA, GroenLinks, VVD en CDA college.

Bovengenoemde stukken zijn echter helemaal niet zo evident als de rechter wil doen geloven. Voorts betrekt rechter Paris tal van andere door de vrijplaats ingebrachte bewijsstukken en argumenten niet bij zijn afweging. Het gaat hierbij om (overlegde) documenten die aantonen dat de “harde financiële kaders” pas na het aantreden van het huidige college zijn geďntroduceerd en laten zien dat de gemeente zčlf verantwoordelijk is voor de kostenstijging. Een weging van alle belangen en feiten heeft eenvoudigweg niet plaatsgevonden.

De vrijplaatsorganisaties zijn niet te spreken over het vonnis, dat in feiten niet veel meer is dan een uitwerking van het door de gemeente tijdens de zitting gehouden betoog. De vrijplaats gaat daarom in hoger beroep.

 http://www.koppenhinksteeg.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=144:kort-geding-verloren-vrijplaats-in-hoger-beroep&catid=46:nieuws&Itemid=67

Nieuwbrief Vrijplaats 
Vrijplaats Koppenhinksteeg - 04.08.2008 23:14

Nieuwsbrief Vrijplaats met meer nieuws:

Kort geding verloren, vrijplaats in hoger beroep

Rechter Paris heeft vandaag uitspraak gedaan in het vanuit de vrijplaats tegen de gemeente aangespannen kort geding. In dit kort geding had de vrijplaats drie eisen, te weten vernietiging van het collegebesluit het legalisatieproces stop te zetten, vernietiging van het besluit het door Bar & Boos ingediende bedrijfsplan af te keuren en hervatting van de onderhandelingen tussen gemeente Leiden, Woonstichting Ons Doel en vrijplaats.

Rechter Paris wees al deze eisen van de hand.

Rechter Paris stelt dat het besluit tot legalisatie nooit onvoorwaardelijk was en verwijst hiervoor exclusief naar de nog maar een jaar oude “Notitie Legalisering Vrijplaats Koppenhinksteeg” en het recente coalitie-akkoord van het PvdA, GroenLinks, VVD en CDA college. Deze stukken zijn echter helemaal niet zo evident als de rechter wil doen geloven. Voorts betrekt rechter Paris tal van andere door de vrijplaats ingebrachte bewijsstukken en argumenten niet bij zijn afweging. Het gaat hierbij om (overlegde) documenten die aantonen dat de “harde financiële kaders” pas na het aantreden van het huidige college (18 december 2007) zijn geďntroduceerd en laten zien dat de gemeente zčlf verantwoordelijk is voor de kostenstijging.

De vrijplaatsorganisaties zijn dan ook niet te spreken over het vonnis, dat in feite niet veel meer is dan een uitwerking van het door de gemeente tijdens de zitting gehouden betoog.

Nog een uitspraak
Ook vorige week boog de rechtbank zich over de situatie van de vrijplaats. Dit keer stond het bestemmingsplan centraal. Gemeente Leiden en Wijkvereniging Pancras West liggen al twee jaar met elkaar in de clinch over de status van vrijplaatsorganisaties Linkse Kerk en Bar & Boos.

De wijkvereniging is van mening dat beide organisaties zelfstandige horeca-ondernemingen zijn hetgeen strijd zou opleveren met het bestemmingsplan. De gemeente en vrijplaats zijn het er over eens dat het om initiatieven gaat waar de horeca ondersteunend is aan de maatschappelijke doelstellingen hetgeen weer wel van het bestemmingsplan mag.

De kwestie sleept nu al twee jaar omdat de gemeente lange tijd in de (onjuiste) vooronderstelling verkeerde dat een bestemmingsplanwijziging noodzakelijk was. Pas onlangs heeft het college schoorvoetend en in bedekte termen moeten toegegeven dat “bij nadere beschouwing” de beoogde bestemming “maatschappelijke doeleinden” al sinds 2005 op de panden rust.

Een door de wijkvereniging ingediend handhavingsverzoek werd derhalve op 28 mei 2008 afgewezen.

Rechter J. Ghrib heeft echter op 30 juli jl. beslist dat de gebruikte “bedekte termen” niet volstaan en dat het college onomwonden in haar besluit moet uitleggen waarom het van mening is veranderd. Het college kan nu niet veel anders dan toegeven dat men twee jaar lang heeft gehandeld op basis van misverstand in de eigen geledingen.

Hoe verder?
De uitspraak in het kort geding is voor de vrijplaats uiteraard teleurstellend vooral omdat de zaak nauwelijks inhoudelijk is behandeld. Was dat wel gebeurd, dan had het vonnis - en daar zijn wij van overtuigd - heel anders geluid. De vrijplaats gaat daarom in hoger beroep.

De uitspraak in de bestemmingsplan-kwestie heeft geen consequenties voor de activiteiten van de vrijplaats, maar levert wel weer een hoop extra werk op voor de gemeente.

Het is natuurlijk wel toe te juichen dat de gemeente door de rechter gedwongen wordt om de hierboven beschreven blunder toe te geven. Deze is immers de hoofdoorzaak van de trage implementatie van het in 2005 genomen legalisatiebesluit en de daardoor gestegen renovatiekosten.

Intussen zijn de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen van de Linkse Kerk en Bar & Boos weer in volle gang. Op vrijdag 22 augustus opent de Linkse Kerk haar deuren met een interessant programma over de Franse commune Longo Mai. Kort daarna treden in Bar & Boos de eerste bands van het nieuwe seizoen op.

Ondanks alle tegenwerking van de gemeente werkt de vrijplaats vrolijk verder aan het verlevendigen van de stad.
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.