english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Solzjenitsyn beslist geen antifascist
Piet - 04.08.2008 18:37

De westerse pers stroomt over van lovende woorden voor de vroegere dissident Solzjenitsyn. Van deze is ebkend dat hij niet tot de meest progressieve krachten in het oude Rusland behoorde. Wel bekend is zijn sympathie voor het nazi-regime.

In 1945 werd Alexander Solzjenitsyn gearresteerd tijdens de gevechten om Kaliningrad
(Koningsbergen), waaraan hij als commandant deelnam. Hij werd ervan beschuldigd in brieven aan zijn kennissen anti-sovjetideeën te hebben verkondigd, en werd veroordeeld tot acht jaar gevangenschap. O.a. bekend van Solzjenitsyn is dat hij een zeer grote bewondering aan de dag legde voor de nazi-generaals (die dood en verderf over Europa uitzaaiden en met name het leven van miljoenen Sovjet-burgers op hun geweten hadden). In 1953 kwam hij vrij uit het dwangarbeiderkamp in Noord-Kazakstan, maar werd 'voor eeuwig' verbannen.In tegenstelling tot wat de pers beweert heeft hij de 'Goelag' nooit met eigen ogen gezien!. In 1974 werd hij het land uitgezet. Sinds 1976 woonde hij in de Verenigde Staten. In Zwitserland werd hij gezocht wegens belastingfraude. In 1999 keerde hij terug naar Rusland. Daar had zijn vriend en bewonderaar Gorbatsjov de Communistische Partij van de Sovjet Unie inmiddels verboden verklaard (de partij waar hij carrìere gemaakt had!) en alle collectieve bezittingen per decreet laten privatiseren.
Dit was het systeem wat Solzjenitsyn (afkomstig uit een conservatief orthodox gezin) en c.s. voor ogen hadden: de 'vrije' markt vermengd met de fundamentalistisch godsdienstige dictaten op kruistocht tegen 'terrorisme', oftwel ieder die niet voor me is, is tegen me'. Vergelijk: de nazi's tegen het 'goddeloze bolsjewisme'

Cabaratier Wim Kan duidde de zakkenvullende dissidenten tijdens een voorstelling al aan als 'dividenten' (verwijzend naar de miljoenen op de bankrekeningen van dergelijke lieden).

We geven het woord aan een andere dissident over Solzjenitsyn:
Vladimir Vojnovitsj: "Solzjenitsyn is mijn persoonlijke teleurstelling. Toen ik uit de Schrijversbond werd gezet, heb ik hem geprezen als de meest majestueuze Rus van het land. Ik schaamde me meteen, maar het was te laat. Een ontsnapt woord vang je nooit meer. Hij is een goede schrijver, maar niet zo goed dat niemand in zijn buurt kan komen. Hij is geen Tolstoj. Ik ben erachter gekomen dat hij toen loog en nog steeds liegt. Hij is een gewetenloze man, een egocentrist met totalitaire trekjes. Voorbeelden? Het liet hem koud dat de vrouw die hem had geholpen met Goelag Archipel zich na een verhoor door de KGB heeft opgehangen. Zelfs Moskou 2042, in mijn ogen een goedmoedige parodie, beschouwde hij als verraad. Solzjefrenie is een ziekte. Als een parodie ergens op lijkt, moet je over jezelf nadenken voordat je anderen uitlacht. Als ze nergens op lijkt, mag je de auteur uitlachen. Mijn god, wat waren ze boos. In de VS bestond indertijd een door de CIA gesteunde organisatie die Russische boeken uitgaf en verspreidde"

Professor Michael Parenti (VS): "Maar waar was de Goelag dan, in 1991? Waar bleven dan die miljoenen uit de kampen, nadat het systeem in elkaar gedonderd was? In de VS hoorden we tientallen jaren over niets anders dan over de Goelag."
"Het staatssocialisme, 'het systeem dat niet werkte', gaf iedereen enige zekerheid. Het kapitalisme van de vrije markt, 'het systeem dat werkt', deed de economie in elkaar stuiken, bracht financiële plunderingen, sociale achteruitgang en een lijdensweg voor de overgrote meerderheid van de bevolking."

De 'overwinnaars' (tijdelijk! de geschiedenis zal hen inhalen!) bewieroken Solzjenitsyn als icoon van hun idee: de ineenstorting van de Unie van Socialistische Sovjet Republieken, vandaag aangeduid door Gorbatsjov als 'totalitair regime' (augustus 2008).


Website: http://www,afvn.nl
 

Read more about: anti-fascisme / racisme

supplements
Commie prietpraat? 
Pjotr Niderlandchik - 04.08.2008 22:12

Kameraad Poetin bakt wiedergutmachungs-schnitzel?
Kameraad Poetin bakt wiedergutmachungs-schnitzel?

Uit de Gloriedagen, volgens de AVFN
Uit de Gloriedagen, volgens de AVFN

Onder partijleider Michail Gorbatsjov, die in 1985 aantrad, kwam de glasnost(=openheid) op gang, waarbij de waarheid omtrent heden en verleden steeds openlijker uitgesproken kon worden. Vanaf 1989 mochten er weer werken van Solzjenitsyn verschijnen en de schrijver kreeg in 1990 het staatsburgerschap terug. Vier jaar later, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, keerde hij naar Rusland terug. Hij ontwikkelde zich tot een scherp criticus van het morele verval waaraan zijn land volgens hem ten prooi was. Als Russisch nationalist had hij ook felle kritiek op de Westerse wereld, niet alleen vanwege het ongeneneerde materialisme, maar ook als geopolitieke tegenstander van Rusland, blijkens zijn afwijzen van de NAVO bombardementen op Servië in maart 1999, tijdens de Kosovo-crisis.
Zoals president Poetin het in 2007 zei, toen hij de schrijver en Nobelprijswinnaar een grote Russische staatsprijs uitreikte: „Miljoenen mensen associëren naam en werk van Solzjenitsyn met het lot van Rusland zelf.” Beter had die omschrijving niet kunnen luiden, want als er één schrijver in zijn boeken de waarheid vertelt over de onderdrukking van het Russische volk door de communistische dictatuur dan is dat Solzjenitsyn wel. De Rode fascisten van de "AVFN" smijten graag met hun ideologisch gif...zoals vlak na de Perestroika je in Rusland nog van die Commie hamer&sukkels had die - met een beroep op hun rood-gouden Partijkaart - weer eens voor wilden dringen in een wachtrij voor levensmiddelen. "Ik heb privileges, Kameraad. Opzij!"

Een Russische vriend bespotte dit soort "apparatjiks" ooit met de onsterfelijke woorden "Let niet op die malle Communisten. Zij zijn allang dood, de Partij is helaas vergeten ze hiervan op de hoogte te stellen."

;-)

Paka, Tovarishy?


Website: http://en.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Solzhenitsyn
 
Ter verduidelijking 
Soziali - 04.08.2008 22:41

Iemand die in een Gulag re-educatiekamp gezeten heeft kan bepaald geen progressief zijn.

Daar werden alleen de ergste fascisten en asocialen in ondergebracht om ze een meer socialistische levenswijze aan te leren (wat aan de meesten niet besteed was).

Solzjenitsin was altijd de favoriet van de reactie, aan hem kunnen beter geen woorden vuilgemaakt worden. Opgerot staat netjes!

ergernis 
tjemig - 05.08.2008 00:22

tjemig, die man is dood, hij heeft een hemeltergend boek geschreven waar in de sovjet ondrukking werd uitgelicht. Heb wat respect, gun de nagedachtenis van deze man rust, en ga iets nuttigs doen met je vakantie.
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.