english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
UvA studenten zijn pissig
BEST Aanhanger - 18.11.2008 10:18

Er is een heus 'actiefront' opgericht door de studenten van de Universiteit van Amsterdam. De grote lijst aan aangesloten studentenclubjes stemt positief!

Op hun website:  http://www.platformbest.nl is het volgende manifest te lezen:





Waarom het CvB verkeerde prioriteiten stelt en daarmee de universiteit schaadt

Pamflet tegen prestigezucht, verschraling en studentenbetaling



Lange tijd was onderwijs een recht, waarvan allen wisten dat hier decennia voor gestreden was en dat het tot de grootste vooruitgangen van de twintigste eeuw behoorde. Zoals internet, of de mobiele telefoon. Maar in een verbijsterend korte tijd wordt dit recht een productiemiddel tussen vele anderen. Dit begon met decennia van kortzichtige bezuinigingen waardoor in twintig jaar tijd bijna 40% op het hoger onderwijs bezuinigd werd. Omdat er ondertussen voor goede lessen geen geld meer is, dient zich nu ook een nieuwe onderwijsconceptie aan. Onderwijs wordt gepresenteerd als een investering die een rekenlustige onderwijsconsument in zijn bedrijfsplan opneemt. Wat is dan rechtvaardiger dan dat hij daar ook voor betaalt? Door de snelheid waarmee deze veranderingen zich voltrekken staan de studenten nog vertwijfeld langs de zijlijn. Hoe zat dat dan met onderwijs als recht? Als pilaar van een democratische samenleving? De pionnen van deze bezuinigingsmolen presenteren voor het studentisch zelfbesef een bijpassende mentaliteitsverandering. Nu langzaam de geldkraan wordt dichtgedraaid, moeten ouderwetse idealen als ‘zelfontplooiing’ en ‘intellectuele verbreding’ evengoed wijken. Daarvoor in de plaats komen de ondertussen welbekende mantra’s van “rendementsverhogende maatregelen” en de roep om “collegegelddifferentiatie”. Welluidende kreten als ‘Beginnen, meedoen, afronden’ en, wat ooit nog een woord was voor minister, maar nu iets betekent als ‘niet iedereen heeft nog recht op goed onderwijs’: ‘excellentie’. Nadat werkgroepen werden wegbezuinigd en hoorcolleges ervoor in de plaats kwamen, is het opeens een voorrecht geworden om een werkgroep te mogen volgen. Voor deze werkgroepen moet nu echter wel betaald worden. Let wel, voor excellent onderwijs door dezelfde docenten, die alleen bij dit ‘excellente’ onderwijs nog het geld krijgen om dit onderwijs goed te geven.



Wat wil het College van Bestuur?

Op een afstand van dit ideologische strijdtoneel en bevangen door een diep gevoel van vervreemding slaan studenten en docenten dit alles gade. Die vervreemding vindt de afgelopen maanden een culminatie. Diegene van wie medestand en bescherming verwacht mocht worden, bleken de vijand te zijn! In plaats van zich te verzetten tegen deze verschraling en vergrijzing loopt het College van Bestuur van de UvA als gangmaker in de narrentocht voorop. Langzaam uitgelekte details van deze verwarde hervormingsgeesten bieden inzicht in een tweescharige aanval. Van de ene kant wordt er flink geknipt in het algemene universitaire budget, zodat er aan de andere kant meer geld vrijkomt voor de prestigeprojecten van het College van Bestuur..


De bezuinigingen behelzen o.a. het volgende:

- Het overgrote deel van de gebouwen in de binnenstad zal verkocht gaan worden: het Bungehuis, het P.C. Hoofthuis en alle andere kleinere gebouwen van de UvA. ‘Over tien jaar zit iedereen op het Binnengasthuisterrein, Roeterseiland en het Sciencepark in Watergraafsmeer’ (Salomé Bentinck, directeur Huisvestingsontwikkeling in Folia 8 mei 2008))
- Talloze locale bezuinigingen bij kleinere geesteswetenschappen, kleine talen, bij rechten en andere instituten, op instigatie en onder verantwoordelijkheid van het CvB.
- En nu, vers van de lopende band: het plan de student te motiveren om te excelleren, maar hem wel voor zijn extra vakken te laten betalen. Prijzen van 800 euro per gevolgd vak buiten het vaste bachelorprogramma: dus losse vakken, extra studie, extra minor en ook schakelprogramma’s. Diploma innen? Ga maar pinnen! Af te rekenen bij ontvangst van het diploma. Dit is voor de studenten geen rib uit het lijf; het is een vakkundige verwijdering van de academische ruggengraat! Op kamervragen liet zelfs de minister weten, dat hij vond dat ze in Amsterdam waren doorgeslagen en dat hij deze maatregelen zou verbieden. Let wel! Van het BESTUUR van onze universiteit kunnen we ondertussen getiktere bezuinigingen verwachten, dan de minister überhaupt toelaatbaar acht!

Waarom zou een bestuurder dit dan doen? Het antwoord is even ontluisterend als treurig: door meer te bezuinigen dan voorgeschreven door Den Haag, blijven er centen over voor mooie prestige projecten van Karel & co.:

- Een grote, flitsende, maar volstrekt overbodige, “humanities library” waarvoor meerdere rijksmonumenten op het Binnengasthuisterrein gesloopt moeten worden. Kosten: 30 miljoen euro.
- Een fusie met de HvA, waarvan het doel zou zijn dat hogeschoolstudenten makkelijker over kunnen stappen naar de Uva. Dit is echter al mogelijk en over het nut hiervan geeft Karel toe dat het er voor de student eigenlijk niet is. Het lijkt eerder leuk voor de bestuurders om af en toe te kunnen lunchen in het Amstel hotel.
- Meer onderwijsdifferentiatie. 10% van de studenten moet een ‘excellente’ honoursstudent worden. Deze studenten krijgen straks het geld voor onderwijs dat op de andere studenten beknibbeld is. Het doel daarvan is verbreding en reflectie op de gegeven stof naast het ‘verplichte’ onderwijsprogramma. Een streven dat voor de rest van de universiteit blijkbaar al is opgegeven.
-En voor 200 van deze geprivilegieerde bollebozen komt er zelf een internaat, een zogenaamd University College, dat in het eerste jaar zo’n 200.000 euro per student zal kosten (aanloopprijs 5 miljoen euro).



“Mit Fingern zeigt man auf ihn,
dessen Geiz [gierigheid] ohne Maßen ist!
Wenn die eine Hand nimmt,
muss die andere geben;
nehmen für geben, so muss es heißen,
Pfund für Pfund! So heißt das Gesetz!“ (Bertold Brecht, ‘Habsucht’)



Wat is het belang van de student?


Eindeloos bezuinigen en van de opbrengst prestigeprojecten voor het bestuur. Je hoeft niet tegen alle projecten of tegen alle bezuinigingen te zijn, om te zien dat dit CvB met andere prioriteiten rekent dan wetenschap. Het gaat niet alleen om de maatregelen op zichzelf, maar de idealen die er achter lijken te staan. Wat willen wij voor de toekomst? Zo efficiënt mogelijk studiepunten produceren? Of een op onderwijs en onderzoek gerichte universiteit die vrij is voor iedereen, en niet alleen voor een beperkte groep. In zijn nieuwjaarsrede steekt Karel zijn fantasieën voor een droomuniversiteit niet onder stoelen of banken: ‘Wie vasthoudt aan het taboe op een hogere prijs voor hoger onderwijs legt zich neer bij de middelmaat.’ Studenten aller faculteiten! Dit is een moment waarop een grens moet worden getrokken. Wilt u die generatie studenten zijn die deze prestigezucht de vrije teugel heeft gelaten en deze mentaliteitsverandering heeft laten gebeuren? Zelfs als het plan met die collegegelden niet door gaat, zitten we nog steeds met een volkomen doorgedraaide bestuurscultuur, die het in zich heeft idiotere plannen te verzinnen. Sluit je dus nu aan bij de acties op diplomainnengamaarpinnen.nl en onderteken, in afwachting van toekomstige acties, de petitie.



Actiefront BEST
 

Read more about: vrijheid, repressie & mensenrechten zonder rubriek

supplements
Filmpje?! 
Beter, Best? - 18.11.2008 10:24

 http://nl.youtube.com/watch?v=Xvh8tZdIDWs
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.