english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Pinksterlanddagen succesvol verlopen
De Vrije - 06.06.2009 17:12

Met 500 bezoekers, schitterend weer, een uitstekende stemming en goed bezochte bijeenkomsten kende de jaarlijkse Pinksterlanddagen (29 mei - 1 juni) in Appelscha een succesvol verloop. Het was dit jaar 76 jaar geleden dat het terrein ‘Tot Vrijheidsbezinning’ werd aangekocht waar de dagen sindsdien plaatsvinden. Tal van groepen en organisaties verleenden belangeloos hun medewerking aan de grootste anarchistische manifestatie van ons land.




De uitstekende weerverwachtingen leidden ertoe dat er al vanaf woensdag aardig wat mensen naar het kampeerterrein trokken. De opbouw van alle faciliteiten verliep dan ook bijzonder vlot. De zomerse temperaturen (de jaarlijkse regenbui ontbrak opnieuw) vormden echter geen belemmering voor de bezoekers om mee aan te pakken het kamp op te bouwen en draaiende te houden alsmede deel te nemen aan het programma.

Het programma was dit jaar zo omvangrijk dat deze voor het eerst op vier locaties tegelijkertijd moest plaatsvinden. Het politieke program draaide tegelijkertijd in zowel de grote zaal van het terrein, de tent en de gymzaal van de buren, de zorginstelling Zeuvenakkers, alsmede nabij het stenen huisje waarvan de renovatie nu zo goed als voltooid is. De ‘kleinere’ bijeenkomsten trokken enkele tientallen deelnemers, de ‘grotere’ vijftig of meer.

Nieuw dit jaar was de opwekking van elektriciteit met behulp van pedal power. Vrijwel het hele wekend moest er gefietst worden om de stroomvoorziening voor licht en geluid in de grote zaal te verzekeren wat met een enkele uitzondering ook daadwerkelijk is gelukt.

Een bijzondere gast dit jaar was de metselaar en meestervervalser Lucio Urtubia die met zijn traveler cheques de toenmalige First National City Bank van Amerika indertijd) vele miljoenen dollars afhandig maakte. De 77-jarige Spanjaard die in Parijs woont, bleek een bescheiden en aardige man met een onverwoestbaar optimisme. Hij
deed voorkomen alsof heel Europa momenteel bruist van de anarchistische activiteit en meende dat we in Nederland alleen maar even een beetje propaganda hoeven te maken, "dus aan het werk daarmee", en de Nederlandse bevolking is gewonnen voor
het anarchisme.

Een aantal bijeenkomsten omtrent economie en arbeid mochten zich eveneens in een aanzienlijke belangstelling verheugen. Rond het thema arbeid vond een geslaagde sessie plaats waarin Caroline Meijers van de coöperatie Longo Mai uit Frankrijk/Zwitserland, Luuk van Emmaus Utrecht en André van vereniging Solidair vertelden over hun ervaringen met het vraagstuk hoe arbeid anders te organiseren.
De vraag of de huidige arbeidsstrijd in Nederland een echte anarchosyndicalistische vakbond rechtvaardigt werd in een andere workshop behandelt maar is vooralsnog niet beantwoord.

Opvallend dit jaar waren een aantal sessies rondom sekse (‘gender’) nadat het een aantal jaren stil was rond de problematiek van rolpatronen. Jens van Tricht verzorgde een tweetal workshops waarvan er een gewijd was aan de wereldwijde campagne van We Can. Deze beoogt wereldwijd het geweld tegen vrouwen terug te dringen.

GroenFront! was andermaal met een flink programma prominent aanwezig op de landdagen. De groep, een goed voorbeeld van hoe een kleine groep toch succesvol aan de weg kan timmeren, bracht dit maal klimaatstrijd als belangrijk item naar voren.

Grote belangstelling was er ook voor de bijeenkomst rond Transition Towns die door Selma Fransen van de Groningse tak werd verzorgd. Deze beweging van onderop ingegeven door de komende schaarste van fossiele brandstoffen en de klimaatveranderingen breidt zich momenteel als een olievlek in Nederland uit. Zij beoogt op allerlei gebied tot oplossingen te komen voor de problematiek die met deze crises samenhangen. Tijdens de bijeenkomst bleek dat het vooralsnog best lastig is om op concreet vlak tot een eenduidige praktijk te komen.

Dierenrechtenorganisaties, als Respect voor Dieren, droegen in tegenstelling tot eerdere persberichten niet aan het programma bij, op grond waarvan persverklaringen van Novum, die in tal van bladen werden gepubliceerd, volledig de plank missloegen. Kijk maar eens bij Trouw
: www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2765808.ece

Helaas bleek voormalig dierenbevrijder Keith Mann andermaal verhinderd te zijn. Persoonlijke omstandigheden zorgden er opnieuw voor dat hij in Engeland moest blijven.

Ook tal van andere groepen hielden bijeenkomsten zoals de Anti-Fascistische Actie (AFA), die een druk bezocht debat hield over de strategie van de anti-fascistische strijd. De werkgroep Stop Deportaties en de Anarchistische Anti-Deportatie Groep Utrecht (AAGU), die flink aan de weg timmeren met acties tegen het opsluiten van immigranten (‘illegale vreemdelingen’)

Veel belangstelling was er ook voor de bijeenkomsten met een specifieke aan het anarchisme gerelateerde inhoud, zoals die rond het thema directe actie en de historische lezing omtrent het anarchisme van de daad.

In het cultureel programma keerde Mong Rosseel terug die in de jaren zeventig en tachtig steevast optrad met zijn vormingstheater en begin dit jaar opnieuw subsidie van de Vlaamse overheid wist te krijgen voor zijn theater. Dit maal voerde hij het solostuk ’Van pukkels en rimpels’ op waarin hij generatieverschillen op de korrel nam. Inmiddels de 60 gepasseerd bleek Mong nog immer een bevlogen theaterman te zijn, die wist te ontroeren met rake typeringen, gloedvolle teksten en aanstekelijke humor. Op zondag trad hij ouderwets op met een band (De Illustratie) en zijn vrouw Magda met een potpourri aan liedjes waaronder natuurlijk strijdliederen als het Mariannelied.

Muziek was er uiteraard weer in ruime mate. Op zaterdag sloten de Grassmoawers de avond af met toepasselijke feestelijke muziek terwijl op zondag vooral de band Raaskalbombfuckers indruk maakte met hun aanstekelijke mix van techno en live-muziek, een novum op de Pinksterlanddagen!

Op vrijdagavond vond de gebruikelijke filmavond plaats waar dit maal een tweetal documentaires werden vertoond.‘Sirenes in Rotjeknor’ handelt over drie generaties strijdbare vrouwen uit één familie, terwijl de documentaire ‘Anarchisme’ een beeld gaf van het anarchisme uit heden en verleden.

De Anarchistische Groep Amsterdam (AGA), dat een eigen deelprogramma draaide, vertoonde op zaterdagavond filmmateriaal uit Griekenland waar ook een goed bezochte inhoudelijke bijeenkomst aan werd gewijd. Daarnaast werd ook een documentaire omtrent het vijftien jarig bestaan van de AFA vertoond alsmede een documentaire over de strijd van landloze boeren in Brazilië.

Het kinderprogramma werd andermaal op voortreffelijke wijze verzorgd door de Kinderpretgroep van het Amsterdamse OCCI. Dit maal stond er ondermeer een speurtocht op het program waarin de kinderen in het bos de inzittenen van een neergestort ruimteschip moesten zien te vinden. Na te zijn getraceerd moesten er opdrachten voor de gestrande gasten worden verricht. Uiteindelijk kwam de hele meute het terrein weer op onder het scanderen van ‘Wij willen appelsap’, aangezien dit de benodigde brandstof bleek te zijn voor het ruimteschip. In plaats daarvan volgde een traktatie op appeltaart.
Dit jaar trad het kindertheater Nomadtheater en Pome di PI op met de voorstelling ‘Pak lekker alles’ waarin de hebzucht aan de kaak werd gesteld.

Ook de radiomakers waren opnieuw van de partij waarbij Vrije-medewerker Peter Barton zich flink roerde als verslaggever en interviewer. Alle uitzendingen (zowel via FM als internet) zullen spoedig via deze site van Puscii te beluisteren zijn.

De mobiele internetwerkplaats gesitueerd in een vrachtwagen was vanwege onderhoud dit jaar helaas verhinderd. Rampenplan zorgde voor de 26-ste jaar voor prima warme maaltijden waar iedere avond zich lange rijen voor posteerden.

Nieuw was ook de kunstworkshop van Gerda waar iedereen zijn of haar eigen vlag kon maken met de bedoeling deze aan de eigen tent te bevestigen. Het hele weekend waren er mensen in de weer met verf en kwasten zodat alle beschikbare doeken van fraaie en mindere fraaie voorstellingen werden voorzien.

Tenslotte werd er zondagavond een andere oude traditie in ere hersteld, namelijk die van de collecte. Er werd 135 euro opgehaald voor de steunactie om de Anarchistische Federatie in Uruguay (FAU) in staat te stellen een boek over haar eigen geschiedenis te herdrukken.

Al met al kan derhalve worden gesteld dat deze editie van de Pinksterlanddagen bijzonder succesvol is verlopen.


- E-Mail: arend@devrije.nl Website: http://www.devrije.nl
 
supplements
some supplements were moved to the "ruis" page
some supplements were deleted from this article, see policy
Dierenactivisten 
Tim - 06.06.2009 20:30

Ter aanvulling op een stukje tekst in het artikel: enkele kranten hadden melding gemaakt van een aantal dierenrechten-activiteiten:
* aanwezigheid Keith Mann
* workshop SHAC Nederland
* aanwezigheid Respect voor Dieren
De media baseerden zich terecht op het op internet verschenen programma en berichten op de website van de Pinksterlanddagen. Helaas heeft de organisatie kennelijk niet de media, maar ook de eigen achterban, niet juist en op tijd geinformeerd over:
* wederom de afwezigheid van Keith Mann
* het niet doorgaan van de workshop van SHAC Nederland (kennelijk wilde niemand de workshop houden).
Kortom, een misser voor SHAC Nederland en Respect voor Dieren, maar zeker ook voor (de geloofwaardigheid van) Keith Mann.

rvd, shac 
nn - 07.06.2009 13:44

Respect voor Dieren wel aanwezig met een informatie stand en een workshop en de shac workshop was verhinderd door personlijke omstandigheden


Lucio Urtubia in Appelscha 
nn - 09.06.2009 10:31

Lucio Urtubia in Appelscha
globalinfo.nl - 08.06.2009 19:53

 http://indymedia.nl/nl/2009/06/59920.shtml
inderdaad 
dinges - 09.06.2009 15:38

Ik dacht, het zal wel weer zo'n troll zijn, maar inderdaad, via wikipedia die Keith Mann even bekeken en zijn eigen website gevonden:  http://www.fromdusktildawn.org.uk/ blijkt die vol te staan met 'new world order' aluhoedjesvoer, en zelfs een directe banner naar de zieke antisemiet david icke. Blij dat die gast niet op de PL-dagen te zien was
hier 
dinges - 11.06.2009 09:39

Gewoon, midden op zijn website  http://www.fromdusktildawn.org.uk/, voorpagina,
rechterkolom twee keer banners naar 'fight the New World order'

In de middenkolom (even naar benede scrollen) een banner voor david icke's ranzige onzin en daaronder de bekende '911'paranoia. Diep triest.
Zie over icke oa:  http://www.skepsis.nl/reptielencomplot.html

Dag bloemenkinderen 
Ard Sierhuis - 19.06.2009 14:52

Dat optimisme van Lucio Urtubia heb ik niet meegekregen.
Groenfront is met een harde kern van 150 inderdaad niet groot. Groenfront neemt tegenwoordig afstand van illegale actie, zie klimaatactiekamp.
Op zoek naar alternatieven prima, maar Transition Towns zijn geen bedreiging maar eerder een stabiliserende factor voor de huidige situatie. Door zelf minder energie te verbruiken blijft er meer over voor de industrie.
@Keith Mann and Groenfront bashers 
Autonoom - 19.06.2009 21:27

Doen jullie zelf wel eens iets constructiefs behalve kritiek op andere individuen die daadwerkelijk bijdragen, Keith Mann heeft veel voor het dierenrechten activisme gedaan en kijk ook even via youtube zijn interview op de BBC. En wat betreft dat overige weer een quote gezien van Barosso die spreekt over het opbouwen van de EU als het opbouwen van een Imperium en sinds wanneer en door wie is de EU opgericht... juist door burocraten en economen, in ieder geval niet door de vrije wil van de burgers, kijk maar alleen al naar het referendum en hoeveel moeite het kost om burgers te overtuigen. En dan het Groenfront punt als je meent dat zij geen invloed hebben dan heb je toch echt de ontwikkelingen en media aandacht rondom de Schinveld affaire gemist, waarbij de Raad van State uiteindelijk na de kap heeft geoordeeld dat de actie van lokale en supranationale politiek illegaal was. En wat uiteindelijk bij veel burgers een hele hoop positieve reacties opriep richting Groenfront.

Mensen tenzij je structureel bent aan het aanvallen - want da zou het je waarschijnlijk niet boeien - doe je onderzoek eens goed.

The struggle continues!
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.